Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vlad Mixich: În acest scenariu e ineficient să blocăm circulația. Având în vedere că va veni Paștele, acesta e unul dintre punctele în care autoritățile publice vor trebui să dea un răspuns: Ce vom face?

Paște 2019

De Paște, când mare parte dintre românii care muncesc în străinătate vin de regulă în țară, autoritățile vor trebui să fie pregătite în acest an cu măsuri adecvate, dată fiind răspândirea coronavirusului Covid-19. Blocarea circulației este o măsură ineficientă, crede expertul în politici de sănătate Vlad Mixich, care spune că una dintre întrebările la care autoritățile trebuie să răspundă este dacă pot interzice sau nu adunările la biserică, din noaptea de Paște.

„Mai important nu e să blocăm circulația, pentru că e ineficient. Dar sunt foarte importante măsurile de a diminua transmiterea în comunitate. Și asta se face prin măsuri de reducere și interzicere a manifestărilor publice. Și având în vedere că va veni Paștele, asta e unul dintre punctele cărora autoritățile în sănătate publică trebuie să le dea cea mai mare atenție. Ce vom face? Nu poți să interzici oamenilor să se adune de Paște, noaptea. Sau poți? E o întrebare la care trebuie dat un răspuns și trebuie dezvoltate scenarii în direcția asta”, a explicat Vlad Mixich, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Pe de altă parte, este foarte important, spune Mixich, ca oamenii cu simptome trebuie să stea acasă, acesta fiind un lucru ce e greu de asimilat într-o societate cu obiceiurile noastre.

„Chiar trebuie să stea acasă. Nu, a, lasă, că îmi curge puțin nasul, am treabă azi, mă duc la serviciu. Nu. În astfel de situații oamenii trebuie să stea acasă, trebuie să li se explice foarte clar în ce pericol își pun apropiații dacă se duc (în colectivitate)”

Ce măsuri se pot lua? „Aici există 2 căi comportamentale prin care poți acționa. Se poate face, cum am văzut că încearcă autoritățile la noi, cu bâta: Domne, vă amendăm, Codul penal, vă băgăm la pușcărie. Orașele e complicat să fie închise. Cealaltă unealtă comportamentală folosită în sănătatea publică e să îi faci pe cei ce au astfel de comportamente să le fie rușine. Dacă îți vezi un coleg care vine la serviciu tușind și în mod evident cu simptome, ar trebui ca toti ceilalți colegi să îl trimită acasă în „șuturi”, fără să fie nevoie de intervenția autorităților. Șuturi metaforice”, spune Mixich.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pai mai eficient ar fi sa se interzica si alegerile alea anticipate, că tot se aduna oamenii si se pot transmite boli...Ar mai trebui sa se introduca si munca de acasa ca omul sa stea acasa....
  • Like 0
 • Ba, voi satanistii ati face orice ca sa sicanati crestinii. Pai in metrou stam ca oile bot in bot, acolo nu se raspandeste gripa? Va sta in gat rau de tot omul bisericos. Ce aveti ma cu el? Ati dat cu Catredala in noroi ca e facuta din bani publici. Na, sunt 200 milioane de euro. Ma, dar cand Iohanis batu palma cu americani sa cumpere rachete de 4 miliarde tacurati toti. Pai aia nu sunt bani publici? Cu 4 miliarde se contruiau 6-700 de kilometrii de autostrada !!
  • Like 0
  • @ Ciobanu Florin
   Delia MC Delia MC check icon
   Banc în varianta corona: Gheo moare de infecție cu Cov și ajunge în rai. Dar are o nedumerire: Doamne, eu m-am rugat să mă ajuți, am zis tot timpul, Dumnezeu o să mă salveze și n-o să mă îmbolnăvesc. De ce, Doamne?
   - Păi eu ți l-am trimis pe Mixich ăla să vă zică să stați acasă, i-am convins și pe ăi de la BOR să vă dea dezlegare la sărutat cruci și icoane, și știi ce încăpățânați sunt. Ție ți-a trebuit slujbă, au n-ai știut că au venit din Italia cu virusul?
   - Da' la metrou nu-i tot așa?
   - Gheo, acolo umblă numai ăi cu treabă și numai cei din București, unde ai văzut tu pe unul care lucră în Italia să ia metroul?
   • Like 2
  • @ Ciobanu Florin
   Pana si rachetele alea sunt mult mai utile decat megacatedrala. In plus cu americanii avem niste contracte, are sens sa le respectam. Pentru religie nu ar trebui platiti bani de la buget. Apropo de metrou, omul a spus clar ca oamenii cu simptome trebuie sa stea acasa, adica nici cu metroul nu e recomandat sa mergem.
   • Like 3
  • @ Ciobanu Florin
   Dan check icon
   ciobanuleee !! Pai ,, si cu cele 200 milioane ,bagate in cathedrala neamului p... cu ce ne salveaza ,daca ,,unii ,,iranienii sau ,altii scapa o ,,ghiulea ,catre noi ,? Ne apara ,popa danila ??? Sau rachetele ,,Domnului Johanis isi vor face datoria !! Se pare ,,ca iti place sa pupi ,,moaste,,, iti doresc , succes ,pe dumul care iti place , Credinta adevarata nu consta in nr, de pupaturi pe la icoane , nr de cruci facute ,iar apoi ,cand iesi din biserica ,poti injura ,ca ai pupat icoana !!! Credinta adevarata este total diferita , fata de ce vrea sa ofere BOR ,!! BOR == ,smecherie --bani--mercedes mare biserici multe si nu spitale scoli grdinite ,,, etc etc,,,
   • Like 1
 • Am o idee mai bună: hai să anulăm alegerile, locale și parlamentare, de frica virusului, că dacă ne molipsim în secția de votare? Realist vorbind, până la paște cel mai probabil vine căldura și se stinge epidemia, așa cum se stinge și cea de gripă sezonieră.
  • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult