Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vlad Mixich: În acest scenariu e ineficient să blocăm circulația. Având în vedere că va veni Paștele, acesta e unul dintre punctele în care autoritățile publice vor trebui să dea un răspuns: Ce vom face?

Paște 2019

De Paște, când mare parte dintre românii care muncesc în străinătate vin de regulă în țară, autoritățile vor trebui să fie pregătite în acest an cu măsuri adecvate, dată fiind răspândirea coronavirusului Covid-19. Blocarea circulației este o măsură ineficientă, crede expertul în politici de sănătate Vlad Mixich, care spune că una dintre întrebările la care autoritățile trebuie să răspundă este dacă pot interzice sau nu adunările la biserică, din noaptea de Paște.

„Mai important nu e să blocăm circulația, pentru că e ineficient. Dar sunt foarte importante măsurile de a diminua transmiterea în comunitate. Și asta se face prin măsuri de reducere și interzicere a manifestărilor publice. Și având în vedere că va veni Paștele, asta e unul dintre punctele cărora autoritățile în sănătate publică trebuie să le dea cea mai mare atenție. Ce vom face? Nu poți să interzici oamenilor să se adune de Paște, noaptea. Sau poți? E o întrebare la care trebuie dat un răspuns și trebuie dezvoltate scenarii în direcția asta”, a explicat Vlad Mixich, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Pe de altă parte, este foarte important, spune Mixich, ca oamenii cu simptome trebuie să stea acasă, acesta fiind un lucru ce e greu de asimilat într-o societate cu obiceiurile noastre.

„Chiar trebuie să stea acasă. Nu, a, lasă, că îmi curge puțin nasul, am treabă azi, mă duc la serviciu. Nu. În astfel de situații oamenii trebuie să stea acasă, trebuie să li se explice foarte clar în ce pericol își pun apropiații dacă se duc (în colectivitate)”

Ce măsuri se pot lua? „Aici există 2 căi comportamentale prin care poți acționa. Se poate face, cum am văzut că încearcă autoritățile la noi, cu bâta: Domne, vă amendăm, Codul penal, vă băgăm la pușcărie. Orașele e complicat să fie închise. Cealaltă unealtă comportamentală folosită în sănătatea publică e să îi faci pe cei ce au astfel de comportamente să le fie rușine. Dacă îți vezi un coleg care vine la serviciu tușind și în mod evident cu simptome, ar trebui ca toti ceilalți colegi să îl trimită acasă în „șuturi”, fără să fie nevoie de intervenția autorităților. Șuturi metaforice”, spune Mixich.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pai mai eficient ar fi sa se interzica si alegerile alea anticipate, că tot se aduna oamenii si se pot transmite boli...Ar mai trebui sa se introduca si munca de acasa ca omul sa stea acasa....
  • Like 0
 • check icon
  Ba, voi satanistii ati face orice ca sa sicanati crestinii. Pai in metrou stam ca oile bot in bot, acolo nu se raspandeste gripa? Va sta in gat rau de tot omul bisericos. Ce aveti ma cu el? Ati dat cu Catredala in noroi ca e facuta din bani publici. Na, sunt 200 milioane de euro. Ma, dar cand Iohanis batu palma cu americani sa cumpere rachete de 4 miliarde tacurati toti. Pai aia nu sunt bani publici? Cu 4 miliarde se contruiau 6-700 de kilometrii de autostrada !!
  • Like 0
  • @
   Delia MC Delia MC check icon
   Banc în varianta corona: Gheo moare de infecție cu Cov și ajunge în rai. Dar are o nedumerire: Doamne, eu m-am rugat să mă ajuți, am zis tot timpul, Dumnezeu o să mă salveze și n-o să mă îmbolnăvesc. De ce, Doamne?
   - Păi eu ți l-am trimis pe Mixich ăla să vă zică să stați acasă, i-am convins și pe ăi de la BOR să vă dea dezlegare la sărutat cruci și icoane, și știi ce încăpățânați sunt. Ție ți-a trebuit slujbă, au n-ai știut că au venit din Italia cu virusul?
   - Da' la metrou nu-i tot așa?
   - Gheo, acolo umblă numai ăi cu treabă și numai cei din București, unde ai văzut tu pe unul care lucră în Italia să ia metroul?
   • Like 2
  • @
   Pana si rachetele alea sunt mult mai utile decat megacatedrala. In plus cu americanii avem niste contracte, are sens sa le respectam. Pentru religie nu ar trebui platiti bani de la buget. Apropo de metrou, omul a spus clar ca oamenii cu simptome trebuie sa stea acasa, adica nici cu metroul nu e recomandat sa mergem.
   • Like 3
  • @
   Dan check icon
   ciobanuleee !! Pai ,, si cu cele 200 milioane ,bagate in cathedrala neamului p... cu ce ne salveaza ,daca ,,unii ,,iranienii sau ,altii scapa o ,,ghiulea ,catre noi ,? Ne apara ,popa danila ??? Sau rachetele ,,Domnului Johanis isi vor face datoria !! Se pare ,,ca iti place sa pupi ,,moaste,,, iti doresc , succes ,pe dumul care iti place , Credinta adevarata nu consta in nr, de pupaturi pe la icoane , nr de cruci facute ,iar apoi ,cand iesi din biserica ,poti injura ,ca ai pupat icoana !!! Credinta adevarata este total diferita , fata de ce vrea sa ofere BOR ,!! BOR == ,smecherie --bani--mercedes mare biserici multe si nu spitale scoli grdinite ,,, etc etc,,,
   • Like 1
 • Am o idee mai bună: hai să anulăm alegerile, locale și parlamentare, de frica virusului, că dacă ne molipsim în secția de votare? Realist vorbind, până la paște cel mai probabil vine căldura și se stinge epidemia, așa cum se stinge și cea de gripă sezonieră.
  • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult