Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vlad Voiculescu despre investigația legată de subraportarea deceselor Covid: Nu aveam de gând să fac încă aceste lucruri publice. E o problemă de metodologie, nu e o conspirație

Vlad Voiculescu la Digi24

Fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat vineri seară, la Digi24, că nu a apucat să sesizeze celelalte instituții implicate în raportarea deceselor provocate de Covid, precum INSP și Ministerul de Interne, și că, înainte de demitere, era în faza în care „investiga” situația împreună cu echipa sa de la ministerul Sănătății. Într-un dialog cu jurnaliștii Claudiu Pândaru și Cristian Tudor Popescu, Vlad Voiculescu a declarat că nu cunoaște amplitudinea subraportării deceselor, însă aceasta există cu siguranță și „nu este exclus” să fie de nivelul miilor de cazuri. Însă datele, a precizat tot el „nu sunt certe”.

Despre câte mii de cazuri ar fi vorba?, a întrebat Claudiu Pândaru: „Nu putem ști deocamdată. Pe de-o parte, vorbim despre o metodologie, care este imperfectă, acest lucru e o certitudine. Și rezultatul aplicării ei este o diferență a cărei amplitudine nu o cunoaștem, este o investigație pe care am început în urmă cu câteva zile, o diferență sigur există”, a declarat Vlad Voiculescu. Potrivit lui,  există două platforme în care sunt raportate decesele de Covid: una, alerteMS conține datele primite de la spitale. Cealaltă, Corona-Forms, care conține date raportate de alte entități, precum DSP și INSP, iar cifrele venite de la spitale arată un număr mai mare de decese.

Întrebat de Cristian Tudor Popescu dacă nu și-a pus problema că poate greși, Vlad Voiculescu a spus că nu și că a verificat cu exemplul punctual al unui spital. „Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor, În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă.”

De ce nu a transmis informația mai departe? „Înainte să mergem către oricine am vrut să fac o verificare la nivelul spitalelor. (...) Ministrul Sănătății are responsabilitatea și puterea de a verifica. Înainte să vorbești cu cineva trebuie să îți faci temele, noi nu am apucat să vedem măcar cu 3 luni în urmă care este diferența”, a spus fostul ministru.

Vlad Voiculescu a precizat că, în cazul în care ar fi rămas în funcție, nu ar fi făcut publică informația la acest moment, ci doar după finalizarea anchetei. „Nu aveam de gând să fac încă aceste lucruri publice, aveam un grup de lucru, jumătate a fost demis”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu l-a întrebat de ce a prezentat totuși această informație vineri. Fostul ministru a replicat că a preferat să prezinte el lucrurile, înainte de a ieși „pe surse” din minister și a subliniat că nu este vorba de „morți ascunși”, ci de o problemă de metodologie: „Sunt deja 10-15 persoane în Ministerul Sănătății care știu lucrurile astea, am preferat să spun că este o problemă de metodologie. Nu este nicio conspirație, este o raportare făcută corect la nivelul spitalelor și care nu a fost transmisă corect mai sus. Este o problemă care trebuie verificată cu celeritate. Mi s-a părut responsabil să prezint eu lucrurile. Lucrurile există, explicația simplă pentru care e bine că tema e în spațiul public articulată sub forma de metodologie decât să iasă dintr-un cerc mare de persoane.”

Întrebat dacă crede că ar trebui sesizat Parchetul în această problemă, Vlad Voiculescu a declarat. „Nu sunt eu în măsură să spun că este o infracțiune. Ce cred este că modul în care este gestionată pandemia trebuie să se bazeze pe adevăr”.

Vineri dimineață, în prima sa conferință de presă după demitere, Vlad Voiculescu vorbea despre o subraportare a deceselor provocate de Covid. Ulterior, a revenit cu precizări pentru Republica, spunând că „Nu e exclus să fie câteva mii de morți în plus”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cum poti sa fii ministru si sa descoperi cu uimire ca in sistemul pe care il conduci mor oameni de ordinul miilor in plus fata cei pentru care cunosti cifrele ? Cu alte cuvinte singura modalitate de evaluare permanenta a performantei tale ca ministru si a intregului sistem pe care il conduci sa iti fie total straine si indiferente !! Vai de capul lui de mihistru. Incompetenta totala. Cum poate fi evaluata performanta unui sistem medical altfel decat prin raportul dintre nr de pacienti si nr de morti sau oameni vindecati ??!! Cel mai simplu si pragmatic mod de evaluare in baza caruia pot fi luate masuri unde si cum trebuie. Asta e ministru ??! E vai cu capul lui. Bine ca are scoli si diplome domnul Voiculescu. Probabil nici sa conduca masina nu e in stare. O sa vin eu sa-i numar mortii. Poate asa o sa stie unde sunt probleme de sistem care sunt bolile cele mai grave ce tratamente sunt eficiente cum sa modifice eventual modelul absolventului de medicina in ce sa investeasca in spitale etc etc.
    • Like 0
  • Fragment din stenograma "Jurnalul meu video" pe blogul Maestrului I.C. din 18.04.2021, minutele 18,30 - 22,00):
    "- Ba ! Ce face, Ba, presa romana ?! Intruchipata de un domn numit Cristia… Tudo… Pope… (Numele e pronuntat cu oarecare teama, cu ultimele silabe inghitite ; totusi se intelege ca e vorba de CTP). Ba, il calca-n picioare p-ala. Domle, ati pomenit asa ceva ? Domle, ati mai pomenit asa ceva ?
    - Omu (adica Vlad Voiculescu) a facut din interior, o dezvaluire. Pai in Ame...(probabil a vrut sa spuna America, dar s-a intrerup dupa prima silaba), deci...(renunta la continuarea frazei). Cu vaccinarea, cu centrele de vaccinare, cu mmm-mmmasluirea numarului de morti, … (In continuare Maestrul continua lista dezvaluirilor).
    - Ce face ma, presa ? Pai in America, in America, … (Explica ce ar fi facut aia din America).
    - Domle, ati mai pomenit asa ceva ?! Ce tara de babuini, ce tara de carasi, ce tara de cacaciosi !!! Sa ma ierte … (Spune cine sa-l ierte).
    - Cum e posibil asa ceva, ma ?! (Maestrul detaliaza ce or sa-i faca generalii SRI lui Vlad Voiculescu).
    - Deci daca au pus la lucru pa Ioana Ene Dogioiu, pa Cristian Tudor Popescu, lasa la o … ( ?), deci are de la 8 la 9 emisiune, da ? Deci, bun ! In care il toaca p-ala. Si dupa asta mai ramane 20 de minute. Si dupa asta vine Voiculescu, da ? (Inca un minut si ceva Maestrul arata cum a decurs emisiunea de la Digi si ce misiune avea CTP).
    • Like 0
  • Ar fi fost mai de folos ca dl. Vlad Voiculescu să ne spună ce a făcut în cele patru luni de ministeriat. Am fi aflat și noi, umilii săi votanți! Așa, a făcut ce a făcut în toate luările de cuvânt sau conferințe de presă de până acum: s-a fofilat încercând să abată atenția de la sine, arătând cu degetul spre alții. Dacă în toate aceste patru luni nu a făcut altceva decât să cerceteze o situație despre care nu poate să spună nimic concret, dacă tot acest scandal pe care l-a creat pleacă de la constatarea legată de cercetarea raportărilor unui singur spital dintr-o listă lungă, atunci chiar e jalnic! Sper că e singurul exemplar de acest fel din USR. Oare am sperat degeaba?
    • Like 1
  • Pandaru și CTP au zis în cor, pe două voci: ”Fă, nenorocito!”, adresându-se Alianței (USRPlus, supercalificatei Andreea Munteanu și elegantului Vlad Voiculescu)... ”Ce dacă ați propus un sistem riguros de criterii pentru aplicarea măsurilor de profilaxie, asta trebuie să rămână la bunul nostru plac, că așa știm noi să ne-arătăm mușchii... duceți-vă dreacu* cu reformele voastre, tre să furăm și noi un pic din bugetul sănătății! Băgați-vă mințile-n cap, că venim imediat cu sfântul principiu ”pentru că putem” și cu un nou USL...”
    Mare mirare pentru mine că jurnalistul Pandaru și ing C. T. Popescu s-au lăsat antrenați în cruciada asta deșănțată declanșată de toți profitorii ce s-au speriat de reformele lui VV!
    Proști, nu-s, cu siguranță au înțeles dedesubturile campaniei de crucificare ale lui VV, atunci... să se fi lăsat și ei ”îndulciți” cu arginți furați din bugetul sănătății?
    Andreea Moldovan a fost coordonator al Compartimentului Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale și a câștigat premiul de Cel mai curat spital din Europa, premiu acordat de Organizația Mondială a Sănătății!
    • Like 1
  • ce am inteles eu este ca de fapt e vorba de date deja raportate , domniile lor "studiind " date trimese spre minister - adica nu ascunse, ocultate - dar pt care nu au stiut sa adune coloana din stanga cu coloana din dreapta! (de fapt sa le compare) si dat fiind ca sunt cca 100 sau 200 de decese , zilnic, nu e chiar un efort supraomenesc sa compari 2 liste
    ce nu inteleg este, dece nu au raportat macar lista mai bogata , daca tot au decis sa nu le cumuleze
    (candva spuneam pe aici ca e o problema cu tabla inmultirii - deducem ca e o problema cu adunarea sau cu tabla adunarii , daca exista asa ceva)
    • Like 1
    • @ corneliu apostol
      Delia MC Delia MC check icon
      Mai curând cauza e celebra definiție cu/de covid. Ăia fără bifă or fi murit de altceva, de altă cauză directă a morții chiar infectați fiind. Ori de cu totul de altceva, chiar se moare și de alte boli. Ori o DUBLĂ RAPORTARE, și de la spital și de la DSP.
      Dacă era medic (de aia e bun un medic la Sănătate, înțelege necesitatea, urgența ba îi pică și fisa în timp ce unuia cu altă calificare nu) căuta care spitale au cea mai mare diferență. Contacta urgent directorul și medicii. Cerea foile de observație ale pacienților decedați ( spunea că avea puterea să investigheze orice, nu?) și le mâncau pe pâine. După 2-3 spitale avea deja un model și :ori se lămurea, ori dacă într-adevăr ar fi fost bai, făcea public în timp ce ar fi derulat cercetarea în alte spitale. Dar tărășenia durează de zile și știau vreo 10 persoane. Elucidarea ar fi durat 3 zile maxim.
      • Like 3
  • Marius check icon
    CTP-ul este infierbantat de ceva mai multa vreme.....
    Dezamagitor a fost Pandaru, care in spiritul investigatiei ziaristice dupa cum spunea, a incercat sa forteze raspunsuri sau sa-i puna in gura anumite cuvinte si idei fostului ministru.
    Dar cel mai enervant lucru la Pandaru a fost faptul ca in momentul in care nu-i convenea raspunsul la intrebarea pusa, il intrerupea pe Voiculescu la jumatatea raspunsului si in adresa o alta intrebare derivata din precedentul raspuns sau fara nici o legatura cu subiectul. Doar-doar va primi un raspuns "bomba" pe care sa-l exploateze in "prime-time"!
    Cred ca Negrutiu ar fi fost mult mai potrivit in locul lui Pandaru. Si mai remarc si calmul desavarsit a lui Viculescu, cu toate ca se citea pe sub masca iritarea data de insistenta lui Pandaru de a obtine raspunsuri diferite la aceeasi intrebare pusa de mai multe ori.

    Per total, Voiculescu a incercat sa urmeasca bolovanul, n-a fost lasat de "cloaca" PSD-PNL & Co (fiindca acolo toata lumea suge de la buget indiferent de coloratura) si-a fost "ejectat"!
    Cu ocazia aceasta prim-ministeriatul lui Catu se apropie de sfarsit, si presimt, ca primul pas se va concretiza luni (sau cat de curand) prin semnarea unui protocol prin care nu va mai avea voie sa demita un ministru al unui partid membru al coalitiei fara acceptul scris al celor care detin portofoliul (aka partidul). Asta-i primul pas catre linia moarta. In septembrie, la congres, i se va arata pisica "Orban".

    Succesuri!
    .
    PS. Si sa nu uitam se somnul monstruos a lui Iohahannis! Banuiesc ca se ocupa cu adarea ficusului la radacina. Sau cu elaborarea programuylui (de 20 si dupa 20 de ani) "Romania educata"!
    • Like 3
    • @ Marius
      Esti malitios. Omiti si nu cred ca din nestiinta, ca prim ministrul este seful guvernului. Odata lansate si acceptate propunerile de ministri acestia intra sub conducerea prim ministrului care nu are nevoie si nu trebuie sa ceara acordul partidelor ce au facut propunerile. Este singurul si direct raspunazator de activitatea subordonatilor sai, recte ministrii. Si unicul evaluator al activitatii si rezultatelor acestora. Doar in romania prim ministrul si ministrii nu au autoritate deplina asupra guvernului si asupra ramurilor de care raspund. Acest fapt impieteaza grav asupra guvernarii. Inseamna ca permanent trebuie o negociere, in functie de interesele partidelor si nu se tine cont de interesele nationle. Se numeste disolutia autoritatii. Prim ministru si ministrii au datoria de a informa natiunea si a-si justifica actiunile. Doar atat. Si de a raspunde in cazul unor abuzuri sau greseli grosolane. Usr+, de la incepu,t a subminat autoritatea membrilor pnl si a prim ministrului. Asta este grav. A furnizat motive actiunilor opozitiei psd aur sosoaca. In ceea ce-l priveste pe iohanis a procedat corect. Nu este cazul ca marea masa a celor cu pareri impartite, pe baza de simpatii politice, sa-si "exprime criticile aberante. Cititi si intelegeti, daca puteti, atributiile presedintelui romaniei. Se pare ca admirati metoda psd, din vremea lui ponta de sabotare a presedintelui.
      • Like 4
    • @ Marius
      Delia MC Delia MC check icon
      Dacă ați putea, măcar un pic ( știu că vă cer foarte mult) să stați strâmb și să judecați drept, să vă desprindeți un pic de simpatii, antipatii și partizanate politice, ați vedea că lucrurile stau altfel.
      Am votat și eu USR ( bine, nu totdeauna). Am crezut în Voiculescu, fiind dintr-un partid umanist, ceea ce Sănătatea are nevoie. Dar se pare că a greșit, el împreună cu EXCELENTUL medic AM.
      Sincer, nu mă interesează ce a spus unul altul la o emisiune tv. Ceea ce contează e să ajungem la o concluzie și o explicație. Pe care cel mai bine o furnizează dl Arafat. Dau și linkul dar ideea e că au procedat copilărește și în măsură de a eroda si mai mult autoritatea, pusă de șoșociști, auriști și pesediști la grea încercare.
      Vrei sa faci bine, OK, nimic nu-i mai important ca asta. Dar fă-o cu cap, asigură-te că TOATE forurile implicate sunt în consens și nu iese așa că nu știu Internele ce face Sănătatea și invers.
      Nu-i vorba de birocrație ci de coordonare.
      https://www.facebook.com/watch/?v=110644004386088
      • Like 5
    • @ Delia MC
      De acord, și totuși, când faci o alianță/căsătorie/înțelegere ai obligația morală să-ți informezi, dacă nu să-i consulți, pe cei cu care ai stabilit acest tip de relație. Indiferent cum s-ar fi terminat informarea/consultarea cu ceilalți membri ai coaliției, nu-i lua nimeni lui Câțu dreptul constituțional de a revoca/divorța. Era așa dificil să-l revoce după două zile?
      În opinia mea, nu Câțu a avut inițiativa de a-l mazili pe VV, ci Iohannis, care pare a începe să se complacă în stăpânul inelelor... Câțu, un profesionist adevărat, are respect pentru profesioniști, aici a executat, scurt, ca Boc, pe vremuri.
      La limită, dacă-mi părăsesc nevasta, e preferabil să discut cu ea, nu să afle din presă că am dreptul constituțional șă-mi caut fericirea!
      • Like 0
  • Filbert check icon
    O ipoteza: poate ca pe CoronaForms sint inregistrate doar decesele covid din spitale in timp ce pe AlertMS sint raportate toate decesele din sectiile ATI ale spitalelor, covid + noncovid.
    • Like 3
  • O emisiune foarte interesanta , mai ales daca a fost urmarita impreuna cu circul pe care l-a facut CTP la "Cap limpede" , care ar trebuie sa-si schimbe denumirea in "Cap infierbantat". M-am simtit ca la A3 , pacat de Claudiu Pandaru , un ziarist foarte echilibrat .
    • Like 5
    • @ Radu Bogdan
      check icon
      Văd și eu o opinie corectă, mulțumesc. Domnul CTP e razna de mult timp ,în cazul acesta e doar interesat ca emisiunea să primească pomană în continuare prin reclame la spălatul pe mâini de la Guvern.Vlad Voiculescu este vinovat pentru că adus o politică nouă,transparenta in minister si pentru asta a zburat.Da e dezamagitor ca a reusit sa il vicieze și pe domnul Pandaru.
      • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      CTP vorbeste ca un profesor unui elev recalcitrant,el fiind primul,(se vede din privirile sale involburate),RECALCITRANT al dialogului,pe care vrea sa-l domine si ntr-o profesie care ii este straina.
      Sau,n-ar fi mai potrivit dansul pe acest post de ministru,ca prea se pricepe,chiar daca ,vorba dansului,isi da cam des cu levierul in ratiunea si logica dumnealui..
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult