Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vlad Voiculescu despre „trântirea” OUG privind managementul spitalelor: ”Mi-e ruşine de Senatul ţării mele”

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a avertizat joi într-un mesaj pe contul său de Facebook că „trântirea" ordonanţei OUG 79 privind depolitizarea managementului din spitale va avea aceleaşi efecte în Sănătate ca acelea pe care le-ar fi avut celebra OUG 13, de modificare a codurilor penale, în Justiţie. 

Ordonanța 79, care a fost adoptată în noiembrie 2016 de Guvernul Cioloş, își propune să pună capăt la ceea ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a numit „sistemul feudal” din Sănătate.

În cadrul unei dezbateri care a avut loc joi în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, fostul ministru al Sănătății a arătat că OUG 79 privind depolitizarea managementului din spitale nu rezolvă problemele de fond, dar rezolvă lucruri punctuale care sunt „absolut necesare” pentru sistemul sanitar, potrivit news.ro. El a ţinut să precizeze că îi este „ruşine” de Senat pentru argumentele pe care le-a folosit în respingerea Legii de aprobare a ordonanţei. Pe 16 ianuarie, Senatul a respins Legea de aprobare a OUG 79. La Camera Deputaţilor, Guvernul a ataşat un punct de vedere negativ, cerând ca Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul Cioloş să fie respinsă.

Voiculescu a explicat joi că ordonanţa prevede faptul că, atunci când o persoană deține o funcţie de conducere într-un partid politic, acea persoană nu poate fi numită manager de spital. 

„Această ordonanță combate nepotismul, nepotismul care este un flagel în sistemul sanitar românesc”, a mai spus fostul ministru.

Fostul ministru a citit argumentele comisiilor de specialitate din Senat, care au dat un raport de respingere.

„Deci, motivele respingerii date de Comisia de sănătate din Senat: nu s-a realizat niciun fel de consultare cu factorii direct implicaţi; nu criteriul financiar al unei indemnizaţii constituie motivul pentru care comisiile nu funcţionează în prezent; niciun expert în domeniile medicină şi farmacie nu poate face parte din comisiile de specialitate datorită conflictului de interese, extrem de restrictiv reglementat; în situaţia adoptării acestei OUG, universităţile de medicină vor fi obligate să-şi reevalueze implicarea în modul de utilizare a echipamentelor (...). Dacă aceste patru motive sunt necesare şi suficiente pentru Senatul României să respingă OUG cu notă de fundamentare de 26 de pagini care reglementează lucruri absolut de bun simţ, atunci eu nu ştiu ce să cred despre cum funcţionează acest Parlament”, a completat fostul ministru, citat de News.ro.

Ordonanța de urgență 79, privind depolitizarea managementului din spitale, a fost puternic susținută de mai multe organizații și sindicate din sănătate. 

Oana Gheorghiu, de la Dăruiește Viață, una dintre cele mai active asociații cu proiecte în domeniul Sănătății, a explicat în Republica.ro de ce se grăbește alianța PSD-ALDE să anuleze Ordonanța 79/2016.

„Bugetul sănătății este de aproximativ 7 miliarde de euro, iar estimările spun că circa 1 miliard de euro se “evapora” în fiecare an din sistem. Șefa DNA confirmă aceste estimări, arătând că în dosarele instrumentate pentru fapte de corupție din domeniul sănătății, comisioanele sunt de 15-20% față de oricare alt domeniu, unde media comisioanelor încasate ilegal este de 5%. Deci în sănătate se fură. Se fură mult și, se pare, se fură destul de ușor dacă în posturile cheie sunt oamenii care ”trebuie”. Și cum poți fura și controla mai bine sistemul decât având la dispoziție cei peste 400 de manageri de spital?”, a explicat Oana Gheorghiu în Republica.

Opinii pro și contra. De la „ordonanța 79 aduce transparență” la „Este neavenită”

Carmen Uscatu, preşedintele asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”, a spus în cadrul dezbaterilor de joi din Camera Deputaților că ordonanţa 79 aduce transparenţă în alegerea managerilor de spitale şi a dat exemplul celui mai mare spital din România care este condus de un manager interimar, „probabil desemnat direct de ministrul Sănătăţii, fără nicun criteriu de transparenţă, fără concurs”.

Livică Fătu, avocatul Colegiului Medicilor din România, a declarat, citat de news.ro, că „transparenţa este bună pentru că acţionează ca un anticorp în ceea ce priveşte exercitarea puterii”, dar a adăugat că degeaba OUG 79 rezolvă probleme, dacă este neconstituţională. În opinia lui, „nu a fost respectată legea în ceea ce priveşte procesul de elaborare” a ordonanței.

Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de medicină Carol Davila, crede că ordonanța este „neavenită”: „Directorul medical este cel care promovează în spitalul clinic procesul de învăţământ prefigurat de universitatea de medicină care patronează spitalul respectiv prin furnizarea de educaţie medicală atât studenţilor, cât şi rezidenţilor şi medicilor care învaţă supraspecializare, cât şi asistenţă medicală. Iată motivul pentru care cred că este neavenită pe aceste secvenţe cel puţin ordonanţa de urgenţă care a fost dată”, a conchis rectorul UMF Carol Davila, citat de news.ro. 

OUG 79/2016 prevede extinderea incompatibilităților pentru manager și ceilalți membri ai comitetului director — director medical, director financiar-contabil — astfel încât aceste funcții au devenit incompatibile cu cele de conducere, administrare și control în partide politice sau societăți comerciale. Aceasta prevede și extinderea conflictului de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor și cu: „deținerea de către soțul/ soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de manager".

Dezbaterea de joi din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților:

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult