Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mark Galeotti, despre scenariul potrivit căruia Daria Dughina ar fi fost ucisă de o ucraineancă însoțită de o fetiță de 12 ani: Narațiunea oficialilor de la Kremlin îi zugrăvește drept incompetenți

Mark Galeotti

Foto: Inquam Photos

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat serviciile secrete ucrainene de uciderea Dariei Dughin, fiica ideologului extremist Aleksandr Dughin, susținând că crima ar fi fost comisă de o ucraineancă, membră a batalionului Azov. 

Potrivit FSB, femeia, care era însoțită de fiica ei de 12 ani, ar fi plănuit atacul timp de o lună, după care ar fi plecat din Rusia prin Estonia. Scenariul prezentat de oficialii de la Kremlin nu face altceva decât să le creeze o imagine de incompetenți, crede scriitorul Mark Galeotti, un foarte bun cunoscător al realităților Rusiei. 

„Acum se susține că o ucraineancă, cu un copil de 12 ani după ea, a comis atacul, a urmărit-o pe Dughina într-un Mini (n.r. Cooper) cu numere de înmatriculare multiple, apoi s-a îndreptat nonșalantă spre granița cu Estonia și a trecut-o fără nicio problemă.

Cine știe, poate că este adevărat, dar asta ar sugera și un eșec major al Ministerului de Interne/FSB. Cred că acesta este un unghi mort important al Kremlinului, acela de a nu reuși să își dea seama cum narațiunea sa îl zugrăvește, de fapt, drept incompetent (cum este adesea, trebuie spus)”, a scris Galeotti pe Twitter

Autorul a făcut referire și la afirmațiile anterioare ale oficialilor ruși, potrivit cărora exploziile la depozitele de muniție din Crimeea ar fi avut cauze accidentale. „Să ne gândim că depozitele de aprovizionare explodează, cum se spune, din cauza unei țigări aprinse. OK, înțeleg nevoia de a nega că Ucraina poate ținti aceste centre eficient și cu acuratețe, dar asta înseamnă să îmbrățișezi noțiunea că ele au fost înființate de incompetenți și că alți incompetenți le-au gestionat”, a subliniat Galeotti.

El a amintit că una dintre criticile aduse din interior lui Putin este aceea că, în ciuda aparenței sale macho, este un slab apărător al intereselor rusești, nesigur, corupt și incompetent. Și că mulți dintre cei mai puțin îndoctrinați simt asta, în timp ce se întreabă dacă nu ar putea deveni ei următoarea țintă. 

„Frica poate fi un instrument util al statului – dar nu și dacă oamenii nu cred că statul le poate oferi și securitate. Sigur, a da vina pe Kiev este ușor și, fără îndoială, vom vedea niște represalii miercuri (de Ziua Independenței Ucrainei), dar pe termen lung bănuiesc că acest lucru va fi mai coroziv pentru mitul competenței Kremlinului și pentru narațiunea victoriei”, a conchis Galeotti.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Cei care i-au luat viața tinerei de 29 de ani sunt exact cei ce-o jelesc cu lacrimi de crocodil. Putin și exaltatul ei tată au împins-o în ghearele morții prin suferințele, crimele și distrugerile provocate ucrainenilor."
    :"FSB-ul?!!! Or sti ei ceva, nu?! Dar, pista Putin au verificat-o, ca ala era cam otarat pe Dughin, care in ultima vreme il critica de moliciune, in Ucraina? Ii strica fasonul, asta nu-i un motiv de suparare?! "
    • Like 0
  • Filbert check icon
    Narativul kaghebist e pentru consumul local, mujicul stalputinist nu-si pune intrebari si nici nu executa rationamente ca n-are cu ce.
    • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult