Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mark Galeotti, despre scenariul potrivit căruia Daria Dughina ar fi fost ucisă de o ucraineancă însoțită de o fetiță de 12 ani: Narațiunea oficialilor de la Kremlin îi zugrăvește drept incompetenți

Mark Galeotti

Foto: Inquam Photos

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat serviciile secrete ucrainene de uciderea Dariei Dughin, fiica ideologului extremist Aleksandr Dughin, susținând că crima ar fi fost comisă de o ucraineancă, membră a batalionului Azov. 

Potrivit FSB, femeia, care era însoțită de fiica ei de 12 ani, ar fi plănuit atacul timp de o lună, după care ar fi plecat din Rusia prin Estonia. Scenariul prezentat de oficialii de la Kremlin nu face altceva decât să le creeze o imagine de incompetenți, crede scriitorul Mark Galeotti, un foarte bun cunoscător al realităților Rusiei. 

„Acum se susține că o ucraineancă, cu un copil de 12 ani după ea, a comis atacul, a urmărit-o pe Dughina într-un Mini (n.r. Cooper) cu numere de înmatriculare multiple, apoi s-a îndreptat nonșalantă spre granița cu Estonia și a trecut-o fără nicio problemă.

Cine știe, poate că este adevărat, dar asta ar sugera și un eșec major al Ministerului de Interne/FSB. Cred că acesta este un unghi mort important al Kremlinului, acela de a nu reuși să își dea seama cum narațiunea sa îl zugrăvește, de fapt, drept incompetent (cum este adesea, trebuie spus)”, a scris Galeotti pe Twitter

Autorul a făcut referire și la afirmațiile anterioare ale oficialilor ruși, potrivit cărora exploziile la depozitele de muniție din Crimeea ar fi avut cauze accidentale. „Să ne gândim că depozitele de aprovizionare explodează, cum se spune, din cauza unei țigări aprinse. OK, înțeleg nevoia de a nega că Ucraina poate ținti aceste centre eficient și cu acuratețe, dar asta înseamnă să îmbrățișezi noțiunea că ele au fost înființate de incompetenți și că alți incompetenți le-au gestionat”, a subliniat Galeotti.

El a amintit că una dintre criticile aduse din interior lui Putin este aceea că, în ciuda aparenței sale macho, este un slab apărător al intereselor rusești, nesigur, corupt și incompetent. Și că mulți dintre cei mai puțin îndoctrinați simt asta, în timp ce se întreabă dacă nu ar putea deveni ei următoarea țintă. 

„Frica poate fi un instrument util al statului – dar nu și dacă oamenii nu cred că statul le poate oferi și securitate. Sigur, a da vina pe Kiev este ușor și, fără îndoială, vom vedea niște represalii miercuri (de Ziua Independenței Ucrainei), dar pe termen lung bănuiesc că acest lucru va fi mai coroziv pentru mitul competenței Kremlinului și pentru narațiunea victoriei”, a conchis Galeotti.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Cei care i-au luat viața tinerei de 29 de ani sunt exact cei ce-o jelesc cu lacrimi de crocodil. Putin și exaltatul ei tată au împins-o în ghearele morții prin suferințele, crimele și distrugerile provocate ucrainenilor."
    :"FSB-ul?!!! Or sti ei ceva, nu?! Dar, pista Putin au verificat-o, ca ala era cam otarat pe Dughin, care in ultima vreme il critica de moliciune, in Ucraina? Ii strica fasonul, asta nu-i un motiv de suparare?! "
    • Like 0
  • Filbert check icon
    Narativul kaghebist e pentru consumul local, mujicul stalputinist nu-si pune intrebari si nici nu executa rationamente ca n-are cu ce.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult