Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mark Galeotti, despre scenariul potrivit căruia Daria Dughina ar fi fost ucisă de o ucraineancă însoțită de o fetiță de 12 ani: Narațiunea oficialilor de la Kremlin îi zugrăvește drept incompetenți

Mark Galeotti

Foto: Inquam Photos

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat serviciile secrete ucrainene de uciderea Dariei Dughin, fiica ideologului extremist Aleksandr Dughin, susținând că crima ar fi fost comisă de o ucraineancă, membră a batalionului Azov. 

Potrivit FSB, femeia, care era însoțită de fiica ei de 12 ani, ar fi plănuit atacul timp de o lună, după care ar fi plecat din Rusia prin Estonia. Scenariul prezentat de oficialii de la Kremlin nu face altceva decât să le creeze o imagine de incompetenți, crede scriitorul Mark Galeotti, un foarte bun cunoscător al realităților Rusiei. 

„Acum se susține că o ucraineancă, cu un copil de 12 ani după ea, a comis atacul, a urmărit-o pe Dughina într-un Mini (n.r. Cooper) cu numere de înmatriculare multiple, apoi s-a îndreptat nonșalantă spre granița cu Estonia și a trecut-o fără nicio problemă.

Cine știe, poate că este adevărat, dar asta ar sugera și un eșec major al Ministerului de Interne/FSB. Cred că acesta este un unghi mort important al Kremlinului, acela de a nu reuși să își dea seama cum narațiunea sa îl zugrăvește, de fapt, drept incompetent (cum este adesea, trebuie spus)”, a scris Galeotti pe Twitter

Autorul a făcut referire și la afirmațiile anterioare ale oficialilor ruși, potrivit cărora exploziile la depozitele de muniție din Crimeea ar fi avut cauze accidentale. „Să ne gândim că depozitele de aprovizionare explodează, cum se spune, din cauza unei țigări aprinse. OK, înțeleg nevoia de a nega că Ucraina poate ținti aceste centre eficient și cu acuratețe, dar asta înseamnă să îmbrățișezi noțiunea că ele au fost înființate de incompetenți și că alți incompetenți le-au gestionat”, a subliniat Galeotti.

El a amintit că una dintre criticile aduse din interior lui Putin este aceea că, în ciuda aparenței sale macho, este un slab apărător al intereselor rusești, nesigur, corupt și incompetent. Și că mulți dintre cei mai puțin îndoctrinați simt asta, în timp ce se întreabă dacă nu ar putea deveni ei următoarea țintă. 

„Frica poate fi un instrument util al statului – dar nu și dacă oamenii nu cred că statul le poate oferi și securitate. Sigur, a da vina pe Kiev este ușor și, fără îndoială, vom vedea niște represalii miercuri (de Ziua Independenței Ucrainei), dar pe termen lung bănuiesc că acest lucru va fi mai coroziv pentru mitul competenței Kremlinului și pentru narațiunea victoriei”, a conchis Galeotti.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Cei care i-au luat viața tinerei de 29 de ani sunt exact cei ce-o jelesc cu lacrimi de crocodil. Putin și exaltatul ei tată au împins-o în ghearele morții prin suferințele, crimele și distrugerile provocate ucrainenilor."
    :"FSB-ul?!!! Or sti ei ceva, nu?! Dar, pista Putin au verificat-o, ca ala era cam otarat pe Dughin, care in ultima vreme il critica de moliciune, in Ucraina? Ii strica fasonul, asta nu-i un motiv de suparare?! "
    • Like 0
  • Filbert check icon
    Narativul kaghebist e pentru consumul local, mujicul stalputinist nu-si pune intrebari si nici nu executa rationamente ca n-are cu ce.
    • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult