Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Volodimir Zelenski avea dreptul să ceară orice în numele țării sale

Zelenski la Vilnius

Foto - Profimedia

Am văzut un delir la unele televiziuni legat de faptul că Zelenski a fost refuzat la Vilnius. Se făcea bășcălie, se glumea grețos că s-a dus ca o fată mare crezând că se mărită și a plecat cu coada între picioare. 

Nu aș putea râde niciodată de un conducător de stat, care e alături de poporul lui de peste 500 de zile de război. Pe front, printre ruine, lângă soldați, încurajând, luptând, implorând ajutor și cerând ferm ajutor. E acolo unde trebuie să fie un lider, care a jurat cu mâna pe Biblie să fie în slujba țării sale. Dacă puteți râde de asta și face glume proaste, asta spune ceva despre voi, nu despre el.

Și acum să ne întoarcem la Vilnius, unde am văzut niște negocieri ferme, dure, cu aprobări a ceea ce se poate și refuzuri a ceea ce nu se poate, dar peste toate aceste negocieri am văzut prețuirea și căldura, cu care a fost primit și onorat omul care a devenit liderul lumii prin puterea exemplului de a fi luptător pentru țară alături de soldații lui. Greșește, face gafe, uneori exagerează ca fiecare om, dar e lider, e conducător, e luptător!

Președintele Zelenski a cerut multe și mult, mai mult decât i se putea da, dar e dreptul lui să ceară cât de mult în numele țării sale care ține piept unui imperiu de 500 de zile.

Reprezentanții NATO nu i-au putut da tot. S-au oprit la limita în care implicarea lor ar putea duce la un nou război mondial și bine au făcut. Le pasă de Ucraina, ajută Ucraina, dar nu vor o nouă conflagrație mondială.

...

Doar o observație: Aceleași televiziuni fac din Firea o victimă.

Și o concluzie: Fiecare cu modelele lui și cu valorile lui. Eminescu spunea: „Ca să îți dai seama de nivelul culturii generale al unei nații, trebuie să vezi ce idoli are.”

...

Ați citit vreodată la istorie cum cerea Ștefan cel Mare ajutor de la Papa Sixt al.IV.lea și de la principii europeni, când invadau turcii?!

Redau un fragment din scrisoarea trimisă de domnitor acestora, DE la care nu a primit niciun ajutor:

„De aceea ne rugăm de domniile voastre să ne trimiteți pe căpitanii voștri într-ajutor împotriva dușmanilor creștinătății, până mai este vreme, fiindcă Turcul are acum mulți potrivnici, din toate părțile, care stau împotriva lui cu sabia în mână. Iar noi, din partea noastră, făgăduim pe credința noastră și cu jurământul domniei noastre că vom sta în picioare și ne vom lupta până la moarte pentru legea creștinească, noi cu capul nostru. Așa trebuie să faceți și voi, pe mare și pe uscat, după ce cu ajutorul lui Dumnezeu...”

A primit totuși niște vorbe frumoase. Ce i-a scris Papa Sixt al.IV.lea domnitorului moldav?

„Faptele tale săvârșite până acum cu înțelepciune și vitejie contra turcilor necredincioși, dușmanii noștri, au adus atâta celebritate numelui tău, încât ești în gura tuturor și ești de către toți foarte mult lăudat.”

...

Nu îl compar pe Zelenski cu Ștefan cel Mare, dar mă gândesc că zilele de azi vor fi istoria de mâine... Și vom rămâne în istorie așa cum am fost... Unii luptând pentru țara lor și dându-și viața. Alții râzând de lucruri sfinte și făcându-și idoli din chinuitori de bătrâni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Da, are dreptul să ceară pentru țara lui orice și sub orice formă atâta timp cât stă cu soldații și poporul lui scut pentru noi ceilalți, care ne place să ne numim lumea civilizată, deși, termenul nu-i poate cuprinde pe toți după cum se vede.
    Omul acesta își vede familia în reprize, doarme pe unde apucă, și când apucă;
    face față zilnic, cu succes, încercărilor de asasinat și nu se ferește să fie lângă soldații lui în primele rânduri pe front.
    A refuzat să plece să se ascundă în afara granițelor țării lui când a fost ofertat de către US pentru ca să fie alături de soldații lui, pentru a le întări credința în victorie
    De 500 de zile nu s-a mai relaxat pe un teren de tenis sau de fotbal; nu cred că a putut privi total relaxat un copac înflorind uitând de toate celelalte.
    Și, Omului acesta care a reușit să-i strângă împreună atât pe ucrainieni cât și pe etnicii ruși și să-i facă să viseze frumos sfârșitul războiului, niște neaveniți se străduiesc să-i critice și să-i minimizeze meritele. Genul acesta de aplaudaci cu mentalitate servilă, la dispoziția celui care îi plătește, încearcă să-și promoveze ideile prin așa zise analize ce par a fi pentru urechile unora care nu au mai deschis o carte de 50 de ani.
    Cred că le face rău faptul că acest președinte este permanent vedeta oricărei întâlniri la nivel de șefi de stat. Trebuie doar să ne amintim cât de stingher s-a simțit președintele Orban lăsat singur în timp ce toți ceilalți îl înconjurau pe președintele Zelenski bucuroși că pot să-i strângă mâna.
    Indivizii mici așa procedează precum aceștia.

    • Like 0
  • D-na Luminița, mă înclin cu respect pentru conținutul articolelor pe care le scrieți. Uneori, avem nevoie de cineva cu valoare ca să ne confirme că, ce gândim, e corect.
    Vă mulțumesc!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Sunt de acord ca Zelenski are dreptul sa ceara orice in numele tarii sale. Indiferent daca ne place de el sau nu, indiferent daca joaca un rol sau nu, indiferent daca este ipocrit sau nu, indiferent daca este corupt sau nu in acest moment nu cred ca sunt mult care ar fi fericiti sa schimbe locul cu el.
    DAR, cateodata am senzatia ca impinge lucrurile la limita si cateodata pare ca "musca" mana care il hraneste si cerintele sunt duse la absurd. Intr-adevar, aici intervine faptul ca jocul pe care il face nu il face pentru vestici sau pentru noi amaratii din est, ci este un joc pe care il face in fata propriului popor in care doreste sa arate ca incearca sa faca tot posibilul sa obtina ajutor, chiar si cu riscul de a supara pe toata lumea, pentru ca el stie ca nu supara pe nimeni in Ucraina.
    Este clar o altfel de mentalitate care difera mult de cea vestica care este mai protocolara, mai atenta la simbolistica si la perceptii.
    Eu cred ca pentru el acum vine partea cea mai grea de negociere pentru ca discutam deja de arme destul de sofisticate, scumpe si care ar putea sa escaladeze si mai mult conflictul. Deasemene vestul incepe usor usor sa oboseasca atat moral cat si financiar referitor la acest razboi, prin urmare situatia d-lui Zelenski este destul de disperata.
    Cred ca ce se intampla in perioada urmatoare va fi critic pentru acest razboi.
    P.S. Oricum, ce sper ca au inteles vesticii este ca viitorul in regiune este destul de instabil si incert. Iar intrarea, daca se doreste, a Ucrainei pe usa din spate in NATO sau in EU - adica cu foarte mult concesii care sigur o sa supere vecinii, va crea destul de multe probleme considerand gradul de inarmare al Ucrainiei, numarul soldatilor si nivelul de pregatire, dar si alocare unor fonduri de reconstructie care posibil sa vina din banii europeni destinati tarilor din est. Sper ca vesticii vor lua deciziile corecte care sa apere si sa consolideze in primul rand actualul EU si o revenire economica, o dezlipire definitiva si irevocabila de sursele de energie din Rusia si abia dupa aceea o Ucraina stabila, dar nu neparat membra NATO sau EU.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult