Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Volumul „Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”, de Andrei Muraru, lansat sâmbătă la Gaudeamus

Sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 11:30, editura Polirom lansează la Târgul de carte Gaudeamus volumul istoricului Andrei Muraru, „Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”. Prefațată de filologul și istoricul Dennis Deletant, cartea pune în prim plan procesul torționarului care a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat. În cadrul acestuia au fost prezentate mărturii și documente de arhivă ce atestă o istorie a suferinței din „închisoarea tăcerii”, unde doar gemetele „dușmanilor poporului”, urletele și zăngănitul lanțurilor spărgeau liniștea mormântală ce domnea de obicei printre deținuți. 

În timpul lansării care va avea loc în Sala Cupola vor vorbi jurnaliștii Cristian Tudor Popescu și Claudiu Pândaru.

Alexandru Vișinescu, fostul comandant al peniteniciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 20 de ani de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult