Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Volumul „Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”, de Andrei Muraru, lansat sâmbătă la Gaudeamus

Sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 11:30, editura Polirom lansează la Târgul de carte Gaudeamus volumul istoricului Andrei Muraru, „Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”. Prefațată de filologul și istoricul Dennis Deletant, cartea pune în prim plan procesul torționarului care a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat. În cadrul acestuia au fost prezentate mărturii și documente de arhivă ce atestă o istorie a suferinței din „închisoarea tăcerii”, unde doar gemetele „dușmanilor poporului”, urletele și zăngănitul lanțurilor spărgeau liniștea mormântală ce domnea de obicei printre deținuți. 

În timpul lansării care va avea loc în Sala Cupola vor vorbi jurnaliștii Cristian Tudor Popescu și Claudiu Pândaru.

Alexandru Vișinescu, fostul comandant al peniteniciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 20 de ani de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult