Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Vor duce sau nu părinții formular la școală. Ministrul Educației contrazice ce spune Ministerul Sănătății. Sorin Cîmpeanu, întrebat dacă luni va duce la școală formular pentru copilul său. UPDATE

scoala - pandemie

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Ministerul Educației și cel al Sănătății nu s-au pus încă de acord în privința formularului pentru acordul de testare rapidă a copiilor pentru COVID-19.

UPDATE: Ministerul Educației a transmis sâmbătă mai multe precizări referitoare la formularul pentru acordul de testare și la situația în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alte simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2. Citiți mai jos, comunicatul Ministerului Educației.

Ministerul Sănătății a publicat, vineri seara, formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și le-a recomandat părinților să ducă la școală acordul completat încă din prima zi.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat însă vineri seara, într-o intervenție la Digi24, că formularul este necesar doar în cazul copiilor cu simptome și a adăugat că până luni departamentul juridic al ministerului va mai analiza situația. 

„Acest formular vizează situațiile în care acel copil manifestă simptome. Va fi completat de către părinții elevilor care prezintă simptome, nu va fi completat de către toți părinții”, a spus ministrul la Digi24.

Întrebat dacă este posibil și ca formularul să reprezinte un consimțământ general, dat în avans, Cîmpeanu a răspuns: „poate să fie o variantă și o să o analizăm la Ministerul Educației”.

„Dacă până luni, Direcţia juridică a Ministerului Educaţiei nu se va exprima în acest sens, cu privire la existenţa unei baze legale prin care să se solicite anticipat un formular de acord, nu va avea cine să îl preia. În măsura în care vom avea o explicaţie cu privire la baza legală prin care putem să cerem aceste formulare şi celor care nu prezintă simptome, o să venim cu precizări. În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei nu a identificat baza legală pentru a cere completarea acestui formular celor care nu prezintă simptome. Ordinul de ministru este foarte clar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat la Digi24 dacă va merge luni cu formularul semnat la școală, pentru copilul său, ministrul Educației a răspuns că „din fericire (copilul său- n.n.) nu prezintă simptome”. „O să vedem dacă există bază legală. Dacă exista bază legală, cred că treceam posibilitatea de a completa acest acord înainte de a prezenta simptome în cadrul ordinului de ministru comun”, a spus ministrul Educației.

Cîmpeanu a explicat că, în cazul în care un copil prezintă simptome la școală, acesta va fi izolat într-un spațiu special, părintele va fi anunțat și i se va cere acordul pentru testare. Copilul va fi testat la cabinetul medical din școală, iar dacă școala nu are cabinet, va fi anunțată Direcția de Sănătate Publică.

Ministerul Educației: Toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare o pot face din proprie inițiativă

„Ministerul Educaţiei sprijină, conform atribuţiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenţie privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare.

Ordinul comun M.E.C/M.S. nr. 3.235/93/04.02.2021 specifică în mod expres la Punctul VII, lit.b) şi c) din Anexa, faptul că:

«b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori.

c) Testarea cu teste antigen rapide se recomandă şi:

1) cadrelor didactice şi altor angajaţi ai unităţii şcolare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;

2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât şi cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învăţământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.»

Dispoziţiile ordinului comun sunt în concordanţă cu prevederile art. 660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătăţii care prevede:

«Art. 660 (1) Pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic stomatolog, asistent medical/moaşă, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicită acordul scris.

(2) În obţinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul stomatolog, asistentul medical/moaşa sunt datori să prezinte pacientului informaţii la un nivel ştiinţific rezonabil pentru puterea de înţelegere a acestuia.

(3) Informaţiile trebuie să conţină: diagnosticul, natura şi scopul tratamentului, riscurile şi consecinţele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile şi consecinţele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.»

Deşi în ordinul comun nu este reglementat conţinutul formularului privind consimţământul informat sau obligaţia transmiterii consimţământului informat începând cu revenirea la cursuri/transmiterea consimţământului informat anterior intervenirii unor situaţii speciale, precizam că toţi acei părinţi care doresc completarea formularelor de consimţământ anticipat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale, o pot face din proprie iniţiativă.

În interesul bunei organizări şi al siguranţei sanitare în şcoli, Ministerul Educaţiei va sprijini Ministerul Sănătăţii pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimţământ informat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale”, precizează Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, News.ro.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Nu vor duce fiindcă nu vor. Dar atunci e și școala EXONERATĂ de răspundere, DACĂ se întâmplă să apară cazuri la părinți, bunici, etc și dacă școala face ceea ce ține de ea pentru a preîntîmpina îmbolnăvirile. Dar cum asta e greu spre imposibil - săpun lichid ori șervețele la băi sunt o glumă, n-au rezistat niciodată, au fost furate ori distruse iar pe copii nu-i văd să respecte distanțarea ori să accepte, în miez de iarnă, aerisirea repetată ( mi-a îmbolnăvit copilul cu frigul, n-are covid, a răcit de la frig!) vor da ca întotdeauna vina pe alții.
    Cum avem gena de gică contra, adică nu vrem de nici unele, într-o lună e de prevăzut că se revine la online, dând cu piciorul la tot ce s-a realizat până acum. Asta dacă îmbulzeala de la munte n-o fi făcut ca cea mai mare parte să fie deja imuni...
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult