Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Vorbesc cu copilul și el mă ignoră.” Foarte bine face!

Zilnic, de vreo 10 ani aud această plângere venită chiar din partea educatorilor și părinților, care arată acuzator către copii. Și le răspund, de fiecare dată, sigură de ceea ce spun: ”Foarte bine face!” pentru că în felul acesta, cel mic elimină supraîncărcarea pe care i-o atârnă de umeri. În surprinderea adulților, citită pe toți mușchii feței, găsesc convingerea că ei încă nu știu prioritățile copiilor.

Înainte de a învăța patru limbi străine încă de la 2 ani, de a scrie și citi de la 3, de a face dans, tenis și pian...toate odată, copiii au o SINGURĂ prioritate: să își trăiască descoperirea. Lucru care îi sperie pe părinții care îmi repetă aproape panicați ”aici, la voi, doar se joacă”.

Și, da! Nu e greșit doar să se joace, pentru că este cea mai scurtă cale spre învățare, prin joc traducem greul pe limba copiilor și de aceea mie și echipei mele nu ne este teamă de murdărie și avem curajul să îi ghidăm spre explorare. Îi lăsăm desculți prin pădure, în namol, printre pietre și insecte, fără teamă și fără dorința de a le umple mintea de o sumedenie de informații prea ample pentru ei.

Și dacă educația în natură nu mai este demult un element de noutate în multe țări din Europa, Asia sau America, la noi încă este ceva care atrage, însă care intrigă. Știm și noi care sunt avantajele jocului și învățării în aer liber, pentru că am aplicat și testat acestă manieră de a le lăsa copiilor noștri plăcerea descoperirii.

Am făcut acest lucru plecând de la curriculum-ul românesc, care ne lasă libertatea de a alege metodele cele mai bune pentru a le forma copiilor deprinderi și abilități.

Ne-am adus aminte cum se simte copilăria, cum am descoperit treptat lumea prin gust, miros, cu picioarele goale, plini de curaj și inițiative. Ne-am dorit acest lucru și pentru cei mici și ne-am propus ca jocul și senzorialul în mijlocul naturii să fie la îndemâna educatorilor și părinților.

Așa am observat și noi că cei care petrec mult timp în natură sunt într-o formă fizică și emoțională mai bună, au sistem imunitar mai puternic, sunt mult mai creativi și experimentează un nivel de stres mai scăzut. Sunt copii mereu curioși, care pun întrebări și au inițiativă, dar au și mai mult respect față de sine și de ceilalți, la care se adaugă, bineînțeles, faptul că iubesc și protejează natura prin înțelegerea roului pe care îl are.

Ce ne rămâne de făcut când ”aveți prea puține cursuri opționale, iar fișele de lucru le cam lipsesc din portofolii”? Ei bine, lansăm Campania Națională ”Educație în natură”.

Pe parcursul a 3 ani Fundația Karin's Kids Academy propune joc, murdărie, explorare, într-un cuvânt copilărie.

Aducem în prim plan beneficiile pe care natura le are în dezvoltarea copiilor. Ne-am propus ca tot mai mulți să cunoască nevoia educației în natură. Diferența o face comunitate de educatori și părinți care pot folosi elementele naturale în educația și jocul copiilor.

Am văzut că se poate folosi natura în predare și vrem ca împreună cu alți educatori să ducem în grădinițe metode de lucru cu elemente naturale pentru că sunt resurse inepuizabile de material didactic și inspirație

Este un proiect adresat comunității de părinți și cadre didactice, mediului academic, ONG-urilor, dar și tuturor celor care împărtășesc aceleași valori cu noi. Organizăm ateliere creative pentru părinți și copii, dar și dezbateri publice și traininguri cu educatori.

Propunem o schimbare în învățământ, prin educatori și prin părinți, prin toți cei cărora nu le este teamă de mâini și haine murdare, de insecte și genunchi juliți.

În demersul nostru am legat parteneriate cu reprezentați ai societății civile, dar și cu instituții de învățământ, astfel încât propagarea informațiilor sa fie făcută în toate mediile.

Intensificăm eforturile de a lega generațiile și actorilor cu rol educațional, pentru că «Educația în natură» nu este doar o sintagmă din zona clișeelor, ci o nevoie căreia trebuie să îi răspundem conștient și activ.

Este o campanie adresată ție, cel ignorat, cel care transmite vorbe care ”le intră pe o ureche și le ies pe altă”, ție celui care ”vrei tot ce e mai bun” fără a ști granița dintre dorințele tale și ale lui!

Susține educația în natură prin joc creativ și curajul de a explora alături de el - piticul care le face pe toate!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult