Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Votul anti moare repede

Cu 26 de ani în urmă, PSD, numit pe atunci FSN, câștiga alegerile cu un scor zdrobitor și un program cât se poate de asemănător cu cel care i-a asigurat o victorie detașată duminica trecută.

Concurenții lui Ion Iliescu erau atunci Ion Rațiu și Radu Câmpeanu. Unul venea de la Londra, celălalt de la Paris. Ei erau străinii, cei care nu mâncaseră, ca noi, salam cu soia și voiau acum să ne ia țara, țărișoara noastră. FSN avea o propagandă directă și clară: ăștia de afară vor înapoi pământuri, clădiri și păduri, românașii patrioți vor fi scoși din case, aruncați în stradă și vor rămâne șomeri, căci făbricile vor fi ale capitaliștilor din Vest.

În schimb, dacă câștigă domnu Iliescu și feseneul, România va fi țara laptelui și a mierii, în care creșterea salariilor și a pensiilor nu mai poate fi oprită, la fel scăderea impozitelor, și toată lumea va avea loc de muncă, banane și desene animate.

Îți recomandăm

Acum, PSD apără țara să nu cadă în mâinile lui Cioloș, Șoroș, Bruselu și acoliților lor; aidoma FSN-ului, dă din gură bani la oameni, fără număr.

Atunci, liberalii și țărăniștii au crezut că or să câștige alegerile doar făcându-i în fel și chip comuniști pe Ion Iliescu și ai lui. „Alungați lupii!” a fost sloganul de campanie al liberalilor lui Câmpeanu.

Liberalii lui Gorghiu, sau, mai exact, ai lui Iohannis, n-au avut nici ei mai multă imaginație: după ce și l-au lipit pe frunte cu scuipat pe așa-zisul apolitic Cioloș, singura lor idee de campanie a fost: „Votați-ne pe noi, că altfel vin PSD-ul și penalii!”.

Iar electoratul a răspuns așa: Bine. Dar altceva decât să ne apărați de PSD mai știți?

Și așa, cei 6 milioane de votanți Iohannis din 2014 s-au redus la milionul și jumătate de votanți PNL la Cameră sau Senat din 2016. Dacă s-ar fi gândit bine (sau simplu, gândit) șefa Gorghiu câte dintre zisele voturi pro Iohannis au fost, de fapt, voturi anti Ponta, ar fi înțeles, poate, că votul anti nu rezistă în timp și e posibil să se transforme rapid în anti-anti.

Aceste alegeri au demonstrat că România se găsește în aceeași stare politică și morală ca în anul 1990 – 26 de ani par să fi trecut degeaba. Dar și mai rău arată altceva: mulți dintre votanții de astăzi erau copii sau adolescenți în 1990. Cum e posibil ca aceleași tipare de propagandă și manipulare să prindă nu la niște oameni buimaci, abia ieșiți din comunism și neieșiți vreodată din țară, cu acces la o singură televiziune, ci la tineri crescuți în societatea informațională, trăind în zone urbane, angajați în sectorul privat, mulți dintre ei des vizitatori sau locuitori ai Occidentului?

O spun, oricât mi-ar fi de jenă, că răspunsul e în genă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Gena" chiar n-are nici o treabă. Pe vremea comuniștilor te prezentai la vot, (cam 99,98 % prezență de obicei), votai sau mâzgăleai înjurături în cabină și ieșea doar cine trebuie. Votul tău chiar nu conta. In schimb, după loviluție, brusc, libertate: suntem capitaliști, mergem la turci, le vindem rulmenți, cumpărăm blugi, facem afaceri, capitaliști bre. N-a ținut mult treaba. Turcii ți-au mutat fabrica de rulmenți la ei și-acum iți vând ei ție rulmenți....Si blugi. Si prize, șuruburi sau chiloți. Si n-am nimic cu turcii. Polonezii-ți vând cartofi, spaniolii roșii, usturoi luăm taman din China. Nemții-ți vând mobilier după ce ți-au defrișat pădurile Tare, nu? Păi dacă nimeni nu mai știe sau nu mai are unde să le facă p-astea aici, acum? Acum, cu alegerile. Electoratul Fsn de-atunci, naiv sau nu, informat sau mai degrabă dez-, a intuit unde-o s-ajungem, a votat doar ca să atenueze cumva dezastrul, degeaba. Dar dup-un sfert de secol, s-a deșteptat: 15 milioane de alegători N-AU votat cu psd, deși puteau...16,8 milioane n-au votat cu pnl....iar "copilul minune" usb sau usr a fost votat de-un orășel sau ceva. 11 milioane au votat cu NIMENI ! Din 18,2 milioane alegători (nush' cum numără BEC-u' copiii, adolescenții, decedații sau diaspora), dap, suntem peste 18 milioane de alegători, știai? Cam atât cu clasa politica și politica în romanika, azi. "Gena" nu mai merge. Si dacă vezi rulmenți romanești în comerț, să știi ca patronu-i turc.
  • Like 0
 • Sa nu uităm că mass-media a contribuit mult la "educarea electoratului" si l-a determinat să nu iasă la vot, asta fiind miza pesedeismului! Presa a fost plătită să folosească psihologia inversă si din păcate la mulți români a prins, votând haotic sau deloc , demonstrând din nou că românul nu-i ca neamțul. Se scarpină in cap după ce-a făcut un lucru , nu înainte! Eh, sloganul "noi muncim , nu gândim" a lăsat sechele la urmasi cu mici modificări la unii, nu gândesc dar, nici nu muncesc! Asta-i urmarea pesedeizarii: cui nu munceste, pâinea nu-i lipsește că doar prisosesc asistările sociale depășind de multe ori pensiile celor care au muncit zeci de ani! Hmmm, educația asta românească!!!
  • Like 0
  • @ Marioara Firezar
   Hai să dăm vina pe mass-media, că doar asta m-a convins să nu ies la vot, nu-i așa?...M-am tot uitat la media asta de masă în campanie și chiar n-am auzit ceva de genu': "Nu ieșiți la vot!!!"...Ci dimpotrivă: "Ieșiți la vot, votați pe cine vreți, voi doar ieșiți la vot"... "Vrem o oarecare legitimitate, cu cât mai mulți la vot, cu-atât mai bine, pentru noi, bine-nțeles". Dar deja nu mai ține treaba: 11 milioane de votanți (foști sau actuali feseniști, penețecedei, penelei, pedelei, usebei, pesedei, pecerei sau ceva) au stat acasă. Nu le-a spus media sa stea acasă, ei au ales asta, și e dreptul lor. Acum. Înainte ieșeam la vot obligați, mâzgăleam votul, 99,98% prezență, câștiga doar cine trebuie. Nu și acum. Vrei să aleg. Bun. Si intre ce? Un rău mai mare sau unul mai mic. Glumești? Mă scarpin în cap și-mi dau seama că-s prost, alegerile astea io am zis pas, mai vedem peste 4 ani câți or mai fi ca mine.
   • Like 0
 • ctm check icon
  Lasati dl. Popescu politica, e prea deprimant mai ales acum in preajma Sarbatorilor. Scrieti ceva mai vesel, cum ar fi o cronica a Rogue One. Mai bun decat Trezirea Fortei? Craciun Fericit!
  • Like 1
  • @ ctm
   Trezirea Fortei a fost atat de prost incat e greu sa fie egalat.Dupa film mi-a ramas doar curiozitatea sa aflu, cine era Snoke?
   • Like 1
 • asta e adevarul pur, ne deranjeaza, dar asta e.....
  • Like 0
 • Crabu check icon
  Sunt sigur ca adolescentii, copiii de acum 26 de ani, nu au fost la vot!
  Cum e posibil ca la 1 an de la Colectiv sa nu iasa lumea la vot!!!
  • Like 0
  • @ Crabu
   Copiii de-acum 26 de ani au cel puțin 27 azi....sau unii chiar 40 ani. In nici un caz adolescenți. Votul nu-i obligatoriu, nu încă, doar în comunism era. Hai să-l lăsăm asa, un drept, nu o obligație. Si ce caută Colectivu' n chestia asta? Cu cine trebuia sa ies io și sa votez la un an după Colectiv?
   • Like 0
 • Sigur că răspunsul e „în genă”!
  Din nou, aprecieri deosebite pentru articol dlui Cristian Tudor Popescu.
  • Like 0
 • Domnule Popescu, raspunsul NU e in gena. Genetic suntem identici, cu aceeasi stramosi. Raspunsul e in tipul de cultura, in tipul de civilizatie pe care pozitia geostrategica, istoria si mai cu seama in tipul de religie care ne-a stabilit modul in care trebuie sa ne comportam ca sa ne mantuim. Modul in care societatea, civilizatia ne seteaza sa ne cautam nemurirea simbolica e esenta. Daca aveti timp, va recomand sa cititi Escape from Evil si Denial of Death de Ernest Becker. Normal ca si Psihologia poporului roman al lui Radulescu Motru aduce o savoare locala. Cu stima si respect.
  • Like 0
 • check icon
  Ca de obicei, dl. Cristian Tudor Popescu pune degetul pe rană, indiferent că ne place sau nu.
  Eu aș avea o întrebare, totuși. Cum se poate să ”cârtim” când am fost la vot doar 4,5 din 10 alegători cu drept de vot? Și aș mai spune:
  1. Dacă ne-am încredințat soarta la 4,5 din 10 atunci ori facem ca irlandezii ori dacă nu, ”ciocu mic” ( o spun cu jale);
  2. Dacă ne uităm pe listele noilor aleși, nu credeți că în mare, cam tot aceleași ”...ve politice” au ajuns la butoane?
  3. Ce au făcut aceste ”...ve politice” pentru ca într-un județ unde sunt locuitori de etnie română (minoritari, deh), aceștia să nu aibă niciun reprezentant în Parlament?
  4. Și în sfârșit dar nu în cele din urmă, unde este dezvoltarea României pentru următorii ani? Pentru că oricât ar fi de suculentă dezbaterea privind Dragnea Premier, mă interesează mai puțin cunoștințele juridice și constituționale ale unor invitați de serviciu pe la televiziuni, dar aș fi extrem de interesat despre ce vor să facă noii aleși și cât de repede, pentru:
  a) menținerea stabilității economice;
  b) consolidarea credibilității politice a țării în plan european și internațional;
  c) primatul Legii și egalității tuturor cetățenilor în fața acesteia (adică statul de drept);
  d) viața noastră cea de toate zilele. Va mai trebui să ne sacrificăm și dacă da, cât timp, pentru ce și pentru cine?
  e) cine și când va plăti pentru ultimii 26 de ani furați?
  Și ar mai fi întrebări dar mă opresc aici.
  O seară bună tuturor.
  • Like 5
 • mda.de pe toata scena polictica actuala se pare ca doar psd vorbeste pe limba electoratului, pnl probabil ca a trecut la minoritati. in ritmul asta nu m-ar mira sa vad cum le impartaseste soarta(cateva mandate acolo...de trecere). probabil ca stafia bratienilor (care n-au nimic de a face cu ceea ce a mai ramas din pnl astazi)ii bantuie. S-a votat corect!Desi contestat ,psd ul chiar a facut campanie electorala,acum a facut un efort pentru a castiga ,atunci alegerile puteau fi castigate cu usurinta de fsn si fara campanie..in 1990 pnl a avut o scuza. acum nu are nici una. buimacii de atunci si au dat votul neconditionat. acum au asteptat un program fezabil!atunci ideea de libertate i-a impins la vot. acum i-a tinut acasa.electoratul nu i-a iertat pe indolenti.se pare ca e reciproca treaba. Cred ca votam iarasi in 2017.
  • Like 0
 • Sa fim seriosi. PSD + ALDE = circa 20 % din pop. cu drept de vot. Tot mai putini oameni considera ca votul dat, indeosebi la alegerile parlamentare, le influenteaza viata in mod semnificativ. Cand PNL s-a autocompromis, USR e inca ceva nedefinit, PMP = Basescu cel antipatic iar PSD & ALDE sunt penalii ce mint frumos, au preferat sa-si petreaca timpul liber in mod mai eficient pt. ei.
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult