Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vremea piciorului în gips

Ludovic Orban - Victor Costache - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Pentru cei din generația de după '89 o necesară precizare. În zilele tulburi ale lui decembrie 1989 era neclar dacă victoria va fi a forțelor loiale vechiului regim sau a celor pornite să-l răstoarne. În mijlocul furtunii se aflau cei care puteau decide semnificativ înclinarea balanței către una sau alta dintre tabere. Recompensele puteau fi inimaginabil de mari, dar așijderea erau și riscurile. Unii au putut să se retragă strategic, urmărind din umbră apariția taberei câștigătoare, dar pentru alții acest lucru nu se putea. 

Din această ultimă categorie a făcut parte și generalul Victor Stănculescu pe care istoria îl menționează ca artizanul reprimării sângeroase a mișcărilor de revoltă începute în Timișoara. Dar tot istoria îl reține drept cel ce a încercat să se retragă din mijlocul evenimentelor și pentru aceasta se spune că în mod fals și-a pus piciorul în gips. A devenit inapt pentru a mai ocupa o funcție atât de importantă, cum era cea de ministru al apărării, funcție în care fusese numit pe 22 decembrie. Dacă gipsul a fost fals, atunci cu toții putem avea o părere despre onoarea celui ce a făcut uz de acest fals exact atunci când deciziile lui puteau evita moartea atâtor români în acele zile tulburi.

Gipsul domnului Stănculescu mi-a revenit în minte deunăzi când un bun prieten mi-a povestit cum șeful lui și-a descoperit în mod neașteptat că trebuie să se izoleze la domiciliu din cauza unei posibile cunoștințe ale unei alte presupuse cunoștințe, care la rândul ei, extrem de sigur, venise din Italia cea blocată de coronavirus. Dacă nu s-ar fi anunțat zile cumplite de lucru pentru șeful lui (în chiar mijlocul decizilor dure ce trebuie luate ceas de ceas în contextul epidemiei) poate că povestea ar fi trecut neobservată. Dar așa, asemănarea cu povestea gipsului din timpul Revoluției nu poate fi ușor ignorată.

Si poate aș fi trecut și peste povestea aceasta cu vederea (la urma urmei se poate spune că sufăr de frica posibilelor teorii ale conspirației la fel ca și încă jumătate din români) dacă personaje politice foarte vizibile zilele acestea nu ar fi început subit să-și găsească contacte infectate și să intre în autoizolare. Și inexplicabil, înainte de autoizolarea care presupune că există un risc important să fie infectate, aceste persoane mai găsesc puțin suflu vital să țină o conferință de presă și să răspundă la niște întrebări ale ziariștilor. Fără mască pe față. Dar poate, totuși, sunt cinstite și chiar au motive justificate pentru autoizolare. Deși ultimii 30 de ani sunt un argument destul de solid pentru a nu pune semnul egal între politician și cinstit.

Au trecut 30 de ani de la Revoluție. De bună seamă suntem mai puțin creduli ca atunci și mai bine informați, încât e foarte probabil, suntem și mai greu de mințit. Dar nici șmecherii nu au rămas la fel ca atunci – au devenit mai sofisticați și ei și mai puternic interconectați. 

Ce a rămas la fel ca atunci este țara asta. Pe care nu știu cum se face că o conduc mulți dintre cei din frăția gipsului. Numai că țara asta nu crește mai departe cu gipsul pe picior. Datul din gură și mișcarea potrivită la momentul oportun nu pot înlocui munca asiduă, implicarea sau propriul sacrificiu. Vom uita asta când epidemia se va fi sfârșit?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru carcotasi o singura comparatie: Orban si Costache au tinut o conferinta de presa FARA A PURTA MIJLOACE DE PROTECTIE dupa momentul in care se presupune ca au venit in contact cu un pacient infectat. Totusi aceiasi AU PURTAT MIJLOACE DE PROTECTIE la investire, la Cotroceni. Ce se intelege din atitudinea aceasta duplicitara?
  • Like 0
  • @ Florian Berghea
   Delia MC Delia MC check icon
   Mai bine mai târziu decât niciodată...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Din ce tratat de epidemiologie ati luat acest citat? Oare nu va dati seama ca in situatia data ignorarea din primul moment a masurilor de preventie este la fel de criminala cu luarea lor in deridere pentru un comentariu "spumos"? Daca parerea dumneavoastra este ca masurile de protectie si distantare sociala nu trebuie aplicate din primul moment al suspiciunii de infectie cu coronavirus atunci atunci cu toata puterea constiintei mele de medic dati-mi voie sa va spun ca sunteti in totala eroare. Fiecare trebuie sa ne purtam responsabil in aceasta situatie si ignorarea regulilor (mai ales la nivel de Prim-Ministru si Ministru al Sanatatii) sau ironia la adresa acestora sunt la fel de vinovate. Priviti putin in constiinta dumneavoastra inainte de a arunca ceva pe internet.
   • Like 0
  • @ Florian Berghea
   Delia MC Delia MC check icon
   Dle, apreciez total comentariile dvs, sunt așa cum trebuie, direct și la obiect.
   Aici sunt 2 probleme:
   1. nu stiu cand au aflat ei că sunt pozitivi. Posibil între cele 2 evenimente, atunci nu au nici o vină.
   2. dacă au încălcat regulile în jumătate din situații e mai bine decât să le fi încălcat în toate situațiile. La o conferință de presă nu vin în contact direct cu mulți, deci e mult mai puțin periculos decât unii care se vântură pe stradă. O conferință de presă poți să o faci cu participarea a foarte puține persoane.
   Nu-i deloc " spumos ". Chiar apreciez că au dat un bun exemplu. Scuze, de multe ori o scurtez din lipsă de timp, se pare că nu funcționează...
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Nasol , dacă am ajuns să ne îndoim de orice gest făcut de politicienii români.Foarte nasol.
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Cronica cârcotașilor în acțiune.
  • Like 0
 • Deci să credem că se cheltuie acum o grămadă de bani degeaba pentru „amiralul”liberal Chițac,nevasta și secretarul pers.,nu au contractat niciun coronavirus și nici nu au contaminat pe alții...
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult