Foto: Guliver/ Getty Images
Atunci când doar într-o singură lună sunt înregistrate peste 1,2 milioane de aplicări la joburi, știi că se întâmplă ceva. Atunci când candidații devin mai flexibili decât oricând și vezi oameni cu studii post-universitare care speră să fie acceptați pentru un job de valet, știi că se întâmplă ceva. Atunci când o companie primește 10.000 de CV-uri pentru un singur post deschis, e clar că piața muncii a ajuns într-un punct pe care nimeni nu l-a anticipat. Și pe care, oricât de interesante ar părea aceste cifre, nimeni nu l-a dorit.
Sunt 135.000 de români care doar în luna iunie și-au căutat un loc de muncă. Spre deosebire de anii trecuți, de data aceasta aceasta, cei mai mulți s-au uitat către joburile din România și mai puțin către cele din străinătate. Din mai multe motive, dar toate subsumate unuia, principal – acela că o viața acasă, cel puțin momentan, oferă mai multă stabilitate decât una departe. Iar stabilitatea a devenit cel mai important criteriu când vine vorba de angajare – peste salariu, peste beneficii, peste oportunitatea de a promova sau de a lucra într-o companie ”vedetă”. E firesc, de vreme ce, în doar 3 luni, peste o jumătate de milion de români s-au trezit, peste noapte, fără un loc de muncă.
Cred că nici măcar într-o perioadă lipsită de probleme și incertitudini companiile nu ar fi putut să absoarbă atât de mulți candidați. Acum, cu atât mai puțin, deși, e drept că au început să recupereze din latența acumulată în perioada de carantină. Sunt joburi în piață, dar încă nu la nivelul pe care îl știam anul trecut sau chiar și anul acesta, la început. Sunt companii care oferă în continuare salarii bune, dar și angajatori care au fost nevoiți să taie salariile sau să amâne creșterile programate pentru 2020. Iar asta spune că suntem încă în perioada de convalescență. Semnele revenirii se văd, sunt clare, dar prudența rămâne cuvântul de ordine.
Dacă e, totuși, o parte bună în toată nebunia asta, atunci acea parte este legată de felul în care am ajuns să ne vindecăm de ”misecuvinism”. Nu, nu ni se cuvine să primim orice job pentru care am aplicat dacă nu suntem și potriviți pentru el. Nu ni se cuvine să fim ținuți într-o companie dacă nu ne facem treaba și nu ni se cuvin majorări salariale doar pentru că, altfel, amenințăm cu plecarea. Și poate cea mai pregnantă trezire la realitate am văzut-o la candidații foarte tineri, cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care, până nu demult, găseau toate pretextele posibile pentru a se angaja cât mai târziu. De la ”vreau mai întâi să-mi termin studiile”, ”nu mă simt pregătit”, ”părinții spun să mai aștept” până la ”aș vrea, dar nu mă angajează nimeni fără experiență” – le-am auzit pe toate. Acum, vedem că doar într-o singură lună s-au adunat aproximativ 300.000 de aplicări din partea acestei categorii de vârstă. Să nu uităm că vorbim de iunie, lună în care (ca și în iulie și august, de altfel), în mod tradițional, mai apărea un argument suplimentar: ”aștept să treacă vara, să merg și eu la mare cu prietenii. Mai vedem din toamnă”.
Joburile care veneau pe tavă până acum au creat și precedente periculoase, care acum încep să se corecteze și pare că tinerii încep să se raporteze mult mai matur și mai responsabil la propria viață și la o viitoare carieră. Aș vrea să nu trecem prea ușor cu vederea că suntem țara în care tinerii locuiesc cu părinții până la 28 de ani, în medie. Fetele, până la 25 de ani, iar băieții până la 30 de ani. În Danemarca, își iau viața în mâini la 21 de ani, iar în Finlanda, la 22 de ani. Și poate că după acest duș rece ne vom aproapia și noi de aceste țări.
Vreți adevărul gol-goluț? Da, nu e cel mai bun moment să fii candidat. Mai ales dacă ultima oară când ți-ai schimbat jobul piața se așternea cu lauri la picioarele celor căutau să se angajeze. Acum e puțin invers și nimeni nu poate spune cu certitudine când vom reveni la piața muncii, așa cum o știam. Deocamdată, însă, e singura piață pe care o avem, deci la ea trebuie să ne adaptăm.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si in Romania se practica, la greu, discriminarea pe baza de varsta dar nimeni nu spune asta pe fata.