Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Wall Street Journal: O campanie rusă de dezinformare urmărește să submineze încrederea în vaccinul Pfizer - surse din Departamentului de Stat american

sputnik-v

Foto: Zoltan Mathe / EPA / Profimedia

O campanie rusă de dezinformare urmărește să submineze încrederea în vaccinul Pfizer BioNTech, au declarat pentru Wall Street Journal surse din Departamentul de Stat american.

Jurnaliștii scriu că cel puțin patru publicații online controlate de servicii de informații din Rusia și o serie de conturi de pe rețelele sociale publică informații false care pun sub semnul întrebării siguranța și eficacitatea vaccinului Pfizer, numind în mod fals tehnica ARN mesager o „tehnologie experimentală radicală”, periculoasă și mai puțin eficientă.

„Putem spune că aceste publicații sunt legate direct de serviciile de informații ale Rusiei”, au declarat pentru WSJ oficiali din Departamentul de Stat al SUA.

Un articol din ianuarie publicat pe unul dintre cele patru site-uri rusești menționate prezenta riscul ca o persoană care primește un vaccin Pfizer sau Moderna Inc. să facă o paralizie a mușchilor feței, în timp ce un articol din februarie vorbea despre un bărbat din California care ar fi avut rezultat pozitiv pentru Covid-19, după ce a primit vaccinul Pfizer. În fiecare dintre aceste cazuri, publicațiile rusești repetau știri reale, dar treceau cu vederea numeroasele studii și date care au arătat că vaccinurile aprobate de Food and Drug Administration sunt sigure și eficiente, iar spitalizările și decesele au început să scadă în țări precum Israelul, unde au fost administrate pe scară largă, fiind raportat și un număr mic de efecte secundare.

Un alt articol, publicat în noiembrie pe alt site rusesc, spunea că vaccinul Pfizer are la bază tehnica ARN mesager care este o „tehnologie experimentală radicală” care nu are „precizie”, iar utilizarea lui a fost grăbită prin procesul de aprobare cu ajutorul filantropului miliardar Bill Gates și a lui Anthony Fauci, consilier medical șef al președintelui SUA pe probleme de pandemie, amândoi fiind acuzați în articol că „s-au jucat cu vieți umane, în graba lor de a introduce aceste vaccinuri experimentale în corpurile noastre”.

Departamentul de Stat american nu a furnizat WSJ dovezi directe care să lege site-urile respective de guvernul rus. Rusia a negat acuzațiile într-un răspuns furnizat jurnaliștilor americani. Kremlinul speră în mod clar să își promoveze și să crească vânzările propriului vaccin, Sputnik-V, adaugă sursa citată.

Aprobarea rapidă a vaccinului Sputnik V, în august 2020, i-a făcut pe unii să se întrebe dacă producătorii de vaccinuri din Rusia au fost presați de Kremlin pentru a dezvolta serul în condiții mai puțin sigure, pentru ca Moscova să aibă un avantaj în cursa globală pentru un vaccin anti-Covid.

Sputnik V a fost distribuit până acum în peste 40 de ţări la nivel mondial, între care și Serbia, Muntenegru, Moldova, Ungaria și Slovacia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cateodata americanii astia sunt tembeli. Inca odata invidia politica si amestecul politicului exercitant prin influenta mediatica a unor trusturi precum si interese de ordin geo-strategic INTERVIN prin acest fake-news absurd intr-un act medical care de la inceput ar fi trebuit sa ramana medical si anume VACCINAREA de la producere pana la distributie. Deseori se incalca voit aceste bariere dintre politica-interese-adevar-influente cand DIFERENTIEREA lor ar fi trebuit conturata din start si niciodata amestecata un exemplu fiind si Romania unde "politicul" a cronicizat un sistem "infectand-ul" cu prostie amatorism precum si monopol existential. Totusi se contureaza in tot acest malaxor informatie-dezimformatie o intrebare la nivel national si chiar mondial : pana unde se poate merge in tampirea mintii umane ?
    • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult