Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Wall Street Journal: O campanie rusă de dezinformare urmărește să submineze încrederea în vaccinul Pfizer - surse din Departamentului de Stat american

sputnik-v

Foto: Zoltan Mathe / EPA / Profimedia

O campanie rusă de dezinformare urmărește să submineze încrederea în vaccinul Pfizer BioNTech, au declarat pentru Wall Street Journal surse din Departamentul de Stat american.

Jurnaliștii scriu că cel puțin patru publicații online controlate de servicii de informații din Rusia și o serie de conturi de pe rețelele sociale publică informații false care pun sub semnul întrebării siguranța și eficacitatea vaccinului Pfizer, numind în mod fals tehnica ARN mesager o „tehnologie experimentală radicală”, periculoasă și mai puțin eficientă.

„Putem spune că aceste publicații sunt legate direct de serviciile de informații ale Rusiei”, au declarat pentru WSJ oficiali din Departamentul de Stat al SUA.

Un articol din ianuarie publicat pe unul dintre cele patru site-uri rusești menționate prezenta riscul ca o persoană care primește un vaccin Pfizer sau Moderna Inc. să facă o paralizie a mușchilor feței, în timp ce un articol din februarie vorbea despre un bărbat din California care ar fi avut rezultat pozitiv pentru Covid-19, după ce a primit vaccinul Pfizer. În fiecare dintre aceste cazuri, publicațiile rusești repetau știri reale, dar treceau cu vederea numeroasele studii și date care au arătat că vaccinurile aprobate de Food and Drug Administration sunt sigure și eficiente, iar spitalizările și decesele au început să scadă în țări precum Israelul, unde au fost administrate pe scară largă, fiind raportat și un număr mic de efecte secundare.

Un alt articol, publicat în noiembrie pe alt site rusesc, spunea că vaccinul Pfizer are la bază tehnica ARN mesager care este o „tehnologie experimentală radicală” care nu are „precizie”, iar utilizarea lui a fost grăbită prin procesul de aprobare cu ajutorul filantropului miliardar Bill Gates și a lui Anthony Fauci, consilier medical șef al președintelui SUA pe probleme de pandemie, amândoi fiind acuzați în articol că „s-au jucat cu vieți umane, în graba lor de a introduce aceste vaccinuri experimentale în corpurile noastre”.

Departamentul de Stat american nu a furnizat WSJ dovezi directe care să lege site-urile respective de guvernul rus. Rusia a negat acuzațiile într-un răspuns furnizat jurnaliștilor americani. Kremlinul speră în mod clar să își promoveze și să crească vânzările propriului vaccin, Sputnik-V, adaugă sursa citată.

Aprobarea rapidă a vaccinului Sputnik V, în august 2020, i-a făcut pe unii să se întrebe dacă producătorii de vaccinuri din Rusia au fost presați de Kremlin pentru a dezvolta serul în condiții mai puțin sigure, pentru ca Moscova să aibă un avantaj în cursa globală pentru un vaccin anti-Covid.

Sputnik V a fost distribuit până acum în peste 40 de ţări la nivel mondial, între care și Serbia, Muntenegru, Moldova, Ungaria și Slovacia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cateodata americanii astia sunt tembeli. Inca odata invidia politica si amestecul politicului exercitant prin influenta mediatica a unor trusturi precum si interese de ordin geo-strategic INTERVIN prin acest fake-news absurd intr-un act medical care de la inceput ar fi trebuit sa ramana medical si anume VACCINAREA de la producere pana la distributie. Deseori se incalca voit aceste bariere dintre politica-interese-adevar-influente cand DIFERENTIEREA lor ar fi trebuit conturata din start si niciodata amestecata un exemplu fiind si Romania unde "politicul" a cronicizat un sistem "infectand-ul" cu prostie amatorism precum si monopol existential. Totusi se contureaza in tot acest malaxor informatie-dezimformatie o intrebare la nivel national si chiar mondial : pana unde se poate merge in tampirea mintii umane ?
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult