Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Putin suferă

Putin suferă

photo icon Putin suferă

Foto: Profimedia Images

Probabil că Putin va suferi o mare victorie în Ucraina. Oximoronul acesta este folosit pentru situația în care cineva obține o victorie cu costuri atât de mari, umane și materiale, încât mai bine s-ar fi lipsit de ea.

Încă desfășurarea de forțe de pe planșele militare îi e favorabilă Rusiei lui Putin: este superioară Ucrainei atât în număr, cât și în armament și tehnică militară, plus că Rusia are atâtea avioane de luptă cât să ocupe tot cerul Ucrainei. Putin are capacitatea să ocupe piatră cu piatră întreaga țară, însă înțelege că îi va fi mult mai greu să o cucerească decât își propusese și imposibil să o stăpânească.

Situația de pe teren e însă diferită și socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din Ucraina. Mașinăria de război a lui Putin pare ruginită (uneori la propriu, după cum o dovedesc înregistrările cu soldați ruși care caută combustibili pentru a alimenta niște gioarse), iar soldații par demotivați (când civilii se așază în fața tancurilor, militarii ruși sunt descumpăniți, derutați) și abulici (ilustrativă e știrea cu cei doi militari tineri care s-au dus să ceară motorină de la o primărie, crezând că vor fi primiți ca eliberatori; spre surprinderea lor, au fost arestați). În schimb, rezistența ucraineană, condusă de cele două figuri iconice (președintele Zelenski și primarul Klitschko), are o motivație suficient de puternică să învingă orice armată din lume, indiferent cât de numeroasă ar fi: își apără țara.

Rezistența Ucrainei a produs o schimbare de atitudine în întreaga lume. Europa a înțeles că în Ucraina se joacă nu doar libertatea și securitatea Ucrainei, ci și ale continentului. Toată lumea a devenit conștientă că, dacă invazia în Ucraina ar fi fost un voiaj de plăcere, asta l-ar fi încurajat pe Putin să meargă mai departe. Mai departe unde? În Transnistria, Moldova? În Lituania sau Polonia pentru a-și face un culoar terestru spre Kaliningrad? Ar fi mușcat dintr-o țară NATO de periferie? Prin urmare, Vestul a înțeles că e o investiție bună să înarmeze Rezistența ucraineană. Dacă în urmă cu o săptămână unii contabili din capitalele occidentale ar fi spus că stricăm orzul pe gâște, în 5 zile ucrainenii au trecut de perioada de probă: după Statele Unite, un număr impresionant de țări trimit armament și muniție - Marea Britanie, Franța, Olanda, Belgia, Finlanda, Suedia, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania, România. Cu adevărat istorică e decizia Germaniei de a ieși din „pacifismul” de după cel de-al Doilea Război Mondial și de a înarma Ucraina. În premieră, Uniunea Europeană va cumpăra și trimite armatei ucrainene armament, inclusiv avioane de luptă.

„Darul” pe care Putin l-a făcut întregii lumi e unitatea: țările europene au acționat la unison cu America împotriva dușmanului comun. Pasul următor ar trebui să fie independența: multe țări europene căzuseră pradă în ultimii ani dependenței de gazul rusesc, folosit de Putin ca o armă și un instrument de șantaj. Încă o dată, schimbarea de ton vine de la Olaf cel Blând al Germaniei: într-un discurs considerat epocal, a denunțat „naivitatea” pe care țara sa a arătat-o în ultimul deceniu în relația cu Rusia și a anunțat că schimbă foaia în ceea ce privește politica energetică. Germania va construi două terminale de gaz natural lichefiat, ca să reducă dependența de gazul rusesc (care în acest moment a ajuns la 40 la sută).

În condițiile în care Ucraina rezistă, Occidentul e unit, tancurile lui se împotmolesc iar avioanele rusești cad ca muștele, Putin aruncă pe masă amenințarea nucleară. Este ultimul argument al unui om disperat, care nu mai are nimic de pierdut. Putin are comportamentul unui individ în stadiu terminal vrea să ia întreaga lume cu el în groapă. 

Îți recomandăm

Putin suferă. Cine îi va curma suferința?

Bomba atomică este o linie roșie peste care nici măcar Rusia lui Putin nu poate trece. Nimeni nu-și închipuie că dintr-un război nuclear va scăpa doar Federația Rusă, care va rămâne intactă pe o bucată de stâncă ce va pluti prin spațiu.

Nu știu dacă sfârșitul lui Putin va veni de la oligarhii care pierd zilnic miliarde sau de la poporul care începe să vadă grozăvia din Ucraina și iese în stradă. Însă știu ce am văzut pe fețele generalilor lui Putin în momentul în care acesta a dat ordinul de ridicare a alertei nucleare:

Imagine 1: Așezați la ridicola masă lungă, generalii Sergei Shoigu (ministrul Apărării) și Valery Gerasimov (șeful Statului Major al Armatei) primesc de la Vladimir Putin ordinul de „punere în alertă a forțelor nucleare” (Foto: Twitter Max Seddon)

Imagine 2: Prim-plan cu fețele celor doi generali. La ce credeți că se gândesc?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • " Însă știu ce am văzut pe fețele generalilor lui Putin în momentul în care acesta a dat ordinul de ridicare a alertei nucleare"

    La cum regizeaza astia totul, cred ca si secventa asta au filmat-o de vreo 30 de ori pana cand le-au iesit figurile alea. Ca sa vada intreaga lume cat de serios e el... Sau si mai frumos, ei nici nu erau acolo. Au folosit tot greenscreen. Nu mai cred nicio filmare care vine din partea aia de lume, de ani buni. Faptul ca au acceptat in schimb sa duca la indeplinire un asemenea ordin, mi se pare ingrijorator. Ca le-o fi transmis live, cand am vazut noi. Sau ca le-o fi spus in persoana separat, nici nu mai are relevanta. Cei doi stiu ca sunt atarnabili in streanga langa liderul lor.
    • Like 0
  • Putin ”ortodoxul”

    Imaginea liderului de la Kremlin a fost deseori asociată cu cea a unui credincios pravoslavnic autentic, apărător al valorilor panortodoxe, chiar continuatorul țarilor care au condus a ”treia Romă”, etc.

    Postura bivalentă a liderului care deține atât puterea temporală (șef de stat), cât și pe cea atemporală (pontifex maximus- termen antecreștin, dar potrivit în context), ultimul în acordul numit în epocă nomocanon, adică în sinergie cu patriarhul, este de origine bizantină și a reprezentat o întrepătrundere între legile civile și cele ecleziastice, între Stat și Biserică.

    Cumva paradoxal, dar tocmai Stalin a reînviat cumva nomocanonul, folosit de această dată doar în scop propagandistic, când a realizat că naziștii (mă refer la cei germani, nu la cei ruși, de astăzi) sunt la porțile Moscovei, iar poporul are nevoie să creadă și în altceva decât în ”nemurirea” îmbălsămatului de la Kremlin, Vladimir Ilici Lenin. După 90, odată cu căderea URSS și abolirea formală și oficială a docrinei bolșevice, atee, legătura dintre Stat și Biserică s-a păstrat tot în zona aceasta a unui nomocanon convenabil: noii țari au lăsat Patriarhia să-și recupereze posesiunile confiscate de comuniști, au sprijinut clerul, etc, dar au pretins înregimentare și susținere absolută a politicii oficiale a Kremlinului.

    Putin a fost de multe ori filmat, fotografiat în posturi evlavioase: de Paște, la ceremoniile dedicate familiei țarului Nicolae al II-lea, declarat sfânt de Biserica Ortodoxă Rusă, de Bobotează, etc. Nu știu ce o fi gândit Putin în momentul în care se ”închina” la osemintele Romanovilor pe care antecesorii săi din CEKA, viitoare NKVD, KGB, actualmente FSB, i-au ucis în 16-17 iulie 1918, dar prezența sa în astfel de locuri mi-a confirmat teoria că, de regulă, criminalii se întorc la locul faptei sau sunt atrași de fascinația morbidă a idei crimei din clan.

    Deși patologia lui Putin devenea vizibilă prin comandarea asasinării unor opozanți politici și jurnaliști incomozi, imaginea de pravoslavnic smerit era prezentată cu asiduitate și făcea ”victime” și în rândul idioților utili din România care puneau lejer semnul egalității între ortodoxie și Putin, între filetism religios și patriotism.
    Cum sunt însă ultimile acțiuni ale lui Putin din punct de vedere religios?
    Bombardamentele, invazia terestră, crimele zilnice, privirea aceea de dement, de persoană profund jignită că i se opune rezistență și care-și trimite la moarte, întruna, proprii concetățeni?

    ”Cum poate sta împreună lumina cu întunericul?”, se întreabă psalmistul. Cum poate sta Putin lângă musulamnii ceceni pe care-i trimite să-i ucidă pe ”frații” săi ortodocși? Cum stă oare patriarhul Kiril alături de Putin și cum de îi binecuvântează pe cei care pleacă să ucidă, știind că pleacă să ucidă!, acele ”forțe ale răului” cum i-a numit pe ucrainieni?

    Este poate momentul ca și cei care n-au înțeles că ”diavolul se poate preface în înger de lumină” să-i vadă adevăratul chip în strălucirea sinistră și fatală a exploziilor prin care Putin ”ortodoxul” împarte zilnic moarte cu un zâmbet luciferic pe buze!
    • Like 1
  • “ Rusia are atâtea avioane de luptă cât să ocupe tot cerul Ucrainei.”

    Unde sunt domnule avioanele astea? Ca pe cerul Ucrainei nu se văd
    • Like 1
    • @ Mihoc Liviu
      Gandalf check icon
      Cred ca sunt, cumva ideologic, înrudite cu cei 11 (din 12) purcei tocmai fătați de scroafa gestanta a CAP-ului din Localitatea X... din raportul catre secretarul general al PCR, tovarășul NC...
      • Like 1
    • @ Mihoc Liviu
      Dorin check icon
      Sunt în hangare. De aia nu se văd pe cerul Ucrainei.
      Dar dacă îl rugați frumos pe Putler s-ar putea să vă facă o demonstrație special pentru dv. Are o slăbiciune pentru cei care-i suflă în pânze.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Gandalf check icon
      Si uite-l si pe celalat postac platit de vrednicii urmasi ai kgb-ului sa ne convinga.
      Ramane cum am stabilit.
      LE: Ce motivatie ai pus in cererea catre seful tau ierarhic pentru a ti se permite sa foloseste pseudonimul Putler (cu majuscula, altfel te penalizau, evident) pentru presedintele tau mult iubit? Ai scris ca vrei sa ii prostesti pe dobitocii de romani cu posturi aberante?
      • Like 2
    • @ Gandalf
      Dorin check icon
      În loc să tot scânciți aici, mai eficient ar fi să faceți o reclamație către șeful de care sunteți absolut sigur că-l am.
      • Like 0
  • mRNA check icon
    Ce s-ar intampla daca intr-un moment de slabiciune nationala un presedinte roman, sau o conjunctura parlamentara, ar decide autonomia Ardealului.

    Iar peste ani ar incepe un razboi civil intern intre unguri si romani in Transilvania. Ungurii inarmati de EU, Ungaria si SUA?

    E acelasi scenariu in Ucraina. Diferenta e ca Rusia nu e Romania.

    Toti cei care aplauda acum ce se petrece in
    Ucraina pot sa fie fericiti. In cazul in care Transilvania va dori autonomie si va ramane in UE, iar Bucurestiul va fi dat afara ( din cauza coruptiei endemice) sau alte situatii, vor trebui sa accepte. Ucraina e precedentul. Dupa Croatia si alte republici foste iugoslave.

    SUA, UK si conditionarea psihologica anti- rusa a Poloniei (Trauma nevindecata) au facut o treaba excelenta. Au adus razboiul in Europa.

    Acum exista o Palestina intre Rusia si EU.

    Europenii si-au luat-o de la americani si britanici.

    • Like 1
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      MARS ACASA, DOBITOC BOLSEVIC! Nu ti-e rusine sa vorbesti despre Ardeal, unguri si romani, porc imputit?
      MARS AM SPUS!
      Si la fel si celui care ti-a dat like!
      • Like 4
    • @ Gandalf
      mRNA check icon
      Esti bolnav?
      Isteria nu te ajuta sa gandesti limpede.
      Daca vrei sa supravietuiesti ar fi bine sa-ti tii capul pe umeri.

      Ce se intampla in Ucraina nu e joc de Counterstrike sau Paintball. Asa ca nu cred Ca-ti doresti generalizarea conflictului. Asa ca nu fa pe eroul de tastatura.
      • Like 1
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      Din fundul rusiei nu ai cum sa stii ce este in Ardeal, asa ca abtine-te. Okay?
      • Like 2
    • @ mRNA
      Delia MC Delia MC check icon
      Absurd.
      Autonomie voia Ținutul secuiesc și nu tot Ardealul.
      De ce să înarmeze tot Ardealul? Poate Ungaria dar restul?
      Tras de păr să iasă la socoteală.
      Teoria conspiraționistă place ... conspiraționiștilor. Nouă celorlalți ne ajunge o explicație simplă à la Occam.
      • Like 1
  • Nume check icon
    Din pacate nu cred ca este atât de simplu. Pentru ca nimeni, dar nimeni din interior nu are putere sa îl oprească, Putin se va opri numai în momentul în care va putea sa raporteze un câștig cât de cât pentru a justifica acțiunea. Și nu cred ca este suficient numai independența celor doua regiuni separatiste pe care nu cred ca Ucraina le va accepta. Prin urmare ce ar fi suficient ca Putin sa se simtă cât de cât victorios în aceasta aventura? Greu de zis. În al doilea rând - datorită sprijinului masiv pe care îl primește - și Ucraina este pe cai mari și posibil foarte inflexibili la ce o sa ceara rușii. Discuțiile referitor la aderarea Ucrainei la NATO și mai nou declarațiile referitor la o aderare la EU - prea devreme zic eu pentru ca și înainte de război Ucraina era foarte departe de îndeplini orice condiții legate de aderare - nu duc decât la o escaladare a conflictului în continuare. Iar implicarea masiva EU a dus la implicarea și mai mare a dobitocului de Lukașenco care vrea sa devină partener egal în jaf (ca deh el de ce sa nu beneficieze de ceva USD rezultați în urma vânzării bogățiilor din Ucraina ) și sa devină și el o putere nucleara,
    De aceea eu cred ca situația este din ce în ce mai rea, iar riscul ca un conflict nevoit în care NATO sa fie inclus este foarte mare.
    P.S. Iar referitor la folosirea armei nucleare de către Rusia nu cred ca este imposibil.
    • Like 0
  • Este clar că suferă uneori. El are (probabil) una sau mai multe din ceea ce se cheamă tulburări de personalitate - foarte greu de tratat chiar in condițiile unui consimțământ al pacientului și unei prezente îndelungate in terapie. Narcisismul (o tulburare gravă, in ciuda numelui șăgalnic) in cazul lui îmi pare mai mult decât evident…probabil și altele comorbide. Acestea sunt aspecte la care omenirea pare sa acorde putina atenție atunci când subiecți îndoielnici acced in funcții înalte și, sa nu uitam, el a fost propulsat decisiv de către un alcoolic… In schimb, avem nevoie de test psihologic pentru carnetul auto…Nu pare de-a dreptul comic?!…
    • Like 0
  • 1. Occidentul a trimis armament specific Ucrainei de ceva vreme. E adevarat, doar unii: Marea Britanie, SUA, Polonia, Cehia (ultimele doua au avut un rol extrem de important pentru ca au trimis munitie pentru armament de tip sovietic - gloante pentru diverse mitraliere si obuze de artilerie calibru sovietic), si nu in ultimul rand Turcia. Fara cele 2000+ rachete NLAW britanice (anti-tanc), 500 Stinger americane si 1000+ Grom poloneze (anti-aeriana portabila), plus deja faimoasele drone Bayraktar TB2, pierderile rusesti nu ar fi fost asa de mari. Acuma toate tarile vor sa trimita armament in Ucraina, ca sa isi faca reclama (mai ales ca au cu cine).
    2. Esecul e in primul rand al FSB-ului si al GRU-ului. Nimeni din armata rusa nu se astepta ca ucrainienii sa lupte. Nu au fost identificate tintele de interes pentru aviatie si pentru atacurile cu rachete. Faptul ca dupa 4 zile de razboi, aviatia ucrainiana inca mai poate opera (la mod mai redus), iar dronele turcesti inca exista si au locuri de unde pot decola, pot ateriza, re-alimenta, demonstreaza ca rusii nu au colectat deloc informatiile necesare pentru invazie.
    3. Evolutia de pana acum demonstreaza inca odata ca incompetenta si coruptia ucid. Si se pare ca armata rusa e corupta de la soldat la general. Tancurile acelea au ramas fara motorina pentru ca soldatii si ofiterii rusi fura motorina.
    4. Pentru conducerea Rusiei, acest razboi este in primul rand un dezastru financiar (fara sa punem la socoteala sanctiunile). Singurul mod prin care pot sa isi dreaga finantele e sa deschida larg robinetele la gaz si petrol, ca altceva nu au ce sa vanda.
    • Like 0
  • Păcat, mare păcat! O țară mare,frumoasa și bogată condusa de UN OM MIC la propriu și mic, mic de tot la figurat !
    Știu povestirile bătrânilor despre victorioasa armata roșie in 1944-45 , cu jafuri , violuri și alte nemernicii! Am trait 1968 , Cu Cehoslovacia....ANATEMA exista încă, dar nu se compară cu ceea ce urmează.! ....singura sansa a poporului RUS este sa se trezească și să termine coșmarul putin (desigur cu "p" pe masura ....foarte mic)!
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult