Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„- Cât de jos ai ajuns?” „- Jos!…” Fosta prezentatoare TV Andreea Raicu, despre strălucire și cădere, despre Instafericire și viața din spatele măștilor

Andreea Raicu

Foto: Facebook Andreea Raicu

Andreea Raicu a făcut televiziune 20 de ani, dar după 17 nu mai era fericită. Pentru cei din jurul său acest lucru părea de neînțeles. 

„Păream prințesa mofturoasă care are tot și cu toate astea se răsfață. Am fost mereu interesată de ce se întâmplă în interiorul meu și în interiorul oamenilor. Am vrut să înțeleg de ce nu sunt fericită. Aveam o carieră, îmi permiteam foarte multe lucruri, dar nu mă duceam cu bucurie la muncă. Uneori, important este să știi să te oprești. Eu nu am știut să renunț, în astfel de situații vine viața și spune: Hei, până aici! Schimbările se fac când ai o problemă, nu la întâmplare”, spune Andreea Raicu.

Fosta prezentatoare a vorbit în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, despre lupta cu depresia, despre ce s-a întâmplat în spatele măștilor pe care a fost nevoită să le poarte în societate, dar și despre drumul spre vindecare.

Depresia este foarte vicleană, atât de vicleană încât poți să nici nu-ți dai seama că o trăiești. „În cazul meu, nu mai aveam poftă de viață, nu mai aveam energie, trăiam într-un automatism, ieșeam afară și zâmbeam, doar pentru că asta doreau oamenii să vadă de la mine. Participam la această minciună, mergeam acasă și simțeam o foarte mare goliciune și tristețe și durere interioară. Cu cât ascunzi depresia, ea crește, până explodează”, a povestit ea. 

Andreea Raicu, la emisiunea „În fața ta”, sâmbătă, ora 14.00, Digi24 (Foto: Vlad Bâscă)

Cât de jos a ajuns? „Jos”, a mărturisit Andreea Raicu, care a făcut terapie pentru a reuși să depășească acea perioadă. 

În România, mersul la psihoterapeut este considerat încă de suficient de mulți oameni o rușine. „Este o confuzie extrem de mare între psihoterapie și psihiatrie. Indiferent de care ai nevoie, nu e o rușine, nu poți să tratezi un om care are o boală punându-l la zid, e ca și cum ai râde de un om care are cancer”, crede fosta prezentatoare,

Merge în continuare la terapie, o călătorie pe care a început-o încă din liceu când părinții au dus-o pentru prima dată la psiholog. „Am povestit la liceu și toată lumea m-a luat peste picior, a spus că sunt nebună”, își amintește ea. Însă în timpul ședințelor de psihoterapie a avut și experiențe neplăcute, care i-au întărit ideea că este extrem de important să alegi psihologul potrivit. „În ultima vreme, am avut experiențe nepotrivite, sesiunea s-a transformat într-o ședință în care terapeutul își povestea problemele. Eu fac în continuare terapie: dacă în trei ședințe nu simți nimic, terapeutul trebuie să schimbe abordarea. Iar după șapte ședinte e clar că trebuie să schimbi terapeutul”, atrage atenția Andreea Raicu. 

Are 41 de ani, vârstă pe care nu a încercat niciodată să și-o ascundă, la fel cum spune că nu încearcă să ascundă pe Instagram că are o zi proastă sau că nu vrea să se întâlnească cu nimeni. Ce a învățat odată cu trecerea anilor a fost acceptarea și înțelepciunea de a se uita la ceea ce are, nu la ceea ce nu are. A învățat acest lucru în timpul călătoriei sale în India. „Nu mă uit la ce îmi lipsește, ci la ce am. Toată viața am fost concentrată pe lucrurile pe care nu le aveam”, spune ea.

Emisiunea „În fața ta” în care invitată este Andreea Raicu va fi difuzată la Digi24 sâmbătă, de la ora 14:00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nasol cu depresia ! Prima oara cand m- a apucat plansul era cand aveam un master luat pe bune cu 9 in buzunar si munceam de noapte in 2002 la benzinarie pt bani de nimic .Atunci dupa a 10 tigara pe la 2 noaptea am zis ca ma car din tara.A doua depresie cu integrarea in noua patrie , ca deh it is not easy , more likely is f'' ing hard. Dar , am reusit sa imi depasesc depresia.Mrs Raicu , este deprimata din plictiseala.Am mai citit despre ea, familie buna, viata misto, bani cu gramada din start etc. Ii propun 65 de ore de munca satanica in the warehouse ca sa ii treaca, invatarea la 30 de ani a doua noi limbi straine si ii trece. A plus !
    • Like 1
  • Marea greseala a femeilor romance din ziua de astazi este proasta alegere a partenerilor in cuplu sau in casnicie. Traim vremuri cand chimia dintre o ea si un el este total bulversata de stresul societatii romanesti care sta sub imperiul lui " vreau " sau " de ce nu putem fi si noi ca... " asta pe langa conectivitatea mediei sociale care sa recunostem da dependenta si tulburari...fireste, nu putem trai nici ca in padure dar sfatul meu, este totusi, un echilibru in tot si in toate....si desigur, invatarea lectiei de a face diferenta in ce merita cu adevarat investit si in ce nu.... ( dragoste sau business )
    Despre Andreea Raicu : o femeie care a trait clipa si care la maturitate a imbratisat realitatea. Personal o gasesc foarte fragila dar are frumusetea ei aparte, mai ales cand zambeste....
    • Like 3
  • Andreea Raicu, avea vreo 15 ani și a participat la un ,,miss" printr-o țară arabă și a fost cerută de nevastă de un șeic care a informat-o că dacă acceptă va primi în dar un număr de cămile...
    Oare cîte dintre femeile tinere care ajung pe scenă, pe ecrane, nu s-ar încadra în ,,MeToo" că altfel nu ar mai fi vizibile... A ajuns jos...Așa sunt regulile nescrise în acel domeniu în care a trăit.
    • Like 4
  • Pussy intre yin si yang, O tragedie introverta, provocata de dezechilibrul modului de aplicare a fardului arhetipal.
    • Like 3
  • Tot respectul. Față de om si articol.
    Depresie nu e o glumă.
    • Like 3
    • @ Puiu Solcan
      ”Depresia nu e o glumă ....” Depresia nu e o glumă pentru ființele care se cred ce nu sunt, își dau nenumărate ifose, refuză viața reală la timpul potrivit, nu-și revin când viața le aduce la realitate. Munca, modestia și performanța (in special cea intelectuală) te așează ea automat într-o ierarhie invizibilă dar reală. Cine nu acceptă că timpul uzează mai ales așteptările clădite pe vise nefundamentate sănătos, face sigur depresie. Viața de ”prințesă”, ruptă de realitate, este scurtă.
      • Like 2
  • Corina check icon
    Frumoasă, un fel de Angelina Jolie a noastră. Mă trimite cu gândul la femei superbe, inexplicabil fără noroc durabil în iubire, ca Angela Ciochină ori scriitoarea româncă Henriette Yvonne Stahl. Altfel, pare să-și fi asumat să contribuie la educarea unui anumit public amenințat să se piardă în superficialitate și în competiția indusă de rețelele de socializare. Poate nu e rău, dar mă întreb dacă nu cumva expunerea vieții interioare în timp real te vlăguiește spiritual.
    • Like 2
  • check icon
    Hi, Hi, amuzant, vârstă pe care nu a încercat niciodată să o ascundă...nici nu are cum ca persoană publică. Toate starletele, la care factorul decisiv al acrierei a fost aspectul fizic sub o formă sau alta, cad în depresie odată cu vârsta, unele căzând în penibil și ridicol în disperarea de a fi în centrul atenției la fel ca în tinerețe, fac operații estetice(până la oribil), mii de ore de sală și diete, etc. încep să accepte compromisuri tot mai mari, acceptând apariții tot mai penibile(de ex. Mihaela Rădulescu). Puține reușesc să-și păstreze echilibrul, să se retragă la vreme și să-și croiască alt drum, ce-i drept mai puțin „atractiv„ față de public sau chiar deloc, fără reflectoare și agitație mediatică.
    • Like 3
  • N-a încercat să-și ascundă vârsta?! Să fim serioși!... Machiajul ei gros o transformă într-o mare măsură. Probabil că depresia începea când se privea în oglindă după ce-l dădea jos. Sau e o formă de a rămâne în centrul atenției. sindromul Andreea Marin & alte fufe
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Raluca Ion / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon