Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„- Ce țară vă lăsăm noi vouă?" „- O țară din care, din păcate, mulți dorim să plecăm”. Ariana Dudună, 19 ani, admisă la Stanford, „În fața ta”

Tineri care studiază

Foto: Dmitriy Shironosov/ Alamy/ Alamy/ Profimedia

Ariana Dudună, în vârstă de 19 ani, proaspăt admisă la Stanford, a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, despre o dorință comună printre tinerii din România: cea de a pleca din țară, în căutarea unor oportunități educaționale și a unui stil de viață mai promițător.

Întrebată de Florin Negruțiu „Ce țară vă lăsăm noi vouă?", tânăra a răspuns imediat: „O țară din care, din păcate, mulți dorim să plecăm."

Ea a dat exemplu un studiu al organizației Salvați Copiii care arată faptul că peste 50% dintre copiii din România își doresc să plece din țară, fie pentru studii universitare, fie din lipsa încrederii în condițiile de viață din țară. Această statistică alarmantă „indică eșecul sistemului de învățământ din România”, vede Ariana. „Vorbim de o statistică gravă, mulți tineri pleacă anual din țară, puțini se mai întorc și asta ne arată un eșec de la cel mai mic nivel, până la cel mai înalt al statului român”, a spus Ariana Dudună la emisiunea „În fața ta”.

Tinerii români pleacă uitându-se înapoi cu mânie? E un sentiment de părere de rău că nu pot rămâne în țară? „Cred că depinde de la persoană la persoană. Eu simt un sentiment de regret. Am luptat pentru țara mea patru ani până la urmă, e imposibil să nu regret faptul că plec”, spune Ariana, fost lider al Asociației elevilor din Constanța.

Întrebată dacă vrea să se întoarcă în România, după ce va termina studiile la Stanford, ea spune că nu este sigură, însă nu crede că va face asta în următorii zece ani. „Nu știu încă sigur, însă nu cred că în următorii zece ani. Nu vreau să fac o astfel de promisiune, că mă voi întoarce”, a spus Ariana. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • D check icon
    Ne pare rău, dragi tineri, că nu am reușit să construim o Elveție din ‘89 până astăzi ca să aveți voi totul pus la punct. Am făcut și noi cât am putut.

    Înțeleg să mergi să studiezi la o universitate de top pentru că ești foarte pasionat/ă de matematică sau fizică sau orice alt domeniu. Însă nu înțeleg de ce este nevoie să fim așa amari cu cei care rămân în urmă.
    • Like 1
    • @ D
      Valentin check icon
      Nu era nevoie de o Elveție. Și o Polonie ar fi fost ideală. Ba chiar și o Bulgarie. Dar noi le știm pe ale noastre și încăpățânarea e boală grea.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Hai, mai săltați în slăvi mizeria asta de educație românească, în realitate un cuib de sinecuri politice. Programe școlare prost făcute, de persoane care n-au lucrat cu elevii, manuale prost făcute, multe impuse politic prin funcțiile autorilor - autori care, uneori, se află și în comisiile de avizare - examene prost făcute, atât pentru elevi cât și pentru profesori.
    ȘI legile nu se schimbă, pentru că nu se dorește acest lucru. Ar pica multe posturi de la vârf,.
    Așa că tinerii pleacă pentru a avea acces la educație și la un mediu civilizat.
    • Like 1
  • Umbra check icon
    Este bine ca pleacă sa studieze la alt nivel. Rău este ca atunci când vor sa se întoarcă, dacă vor, nu si mai găsesc rostul aici sau nu au loc de caracatița incompetentei extinsa pe aproape toate domeniile. Nu se mai regăsesc in mediul asta, asta este realitatea.
    • Like 1
  • Felicitari domnisoarei, atat pentru Standford cat si pentru activitatea depusa insa nu pot sa nu raman cu un gust amar gandindu-ma ca tot activismul (cu siguranta foarte apreciat de Stanford) pe care l-a facut a fost in mare parte pentru beneficiul personal.
    • Like 2
    • @ Liviu Andrei Torcătoru
      Mhai Nai check icon
      Cum puteți fi sigur de asta? Eu cred ca greșiți.
      Gustul amar îl meritam toți cei care n-am reușit sa facem mai mult din tara asta.
      • Like 1
    • @ Liviu Andrei Torcătoru
      Valentin check icon
      A abandonat lupta. E normal, nu-și poate irosi întreaga viață într-o mocirlă.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult