Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„- Dă-mi și mie o picătură! Ce îi fac neveste-mii diseară!” Ce poți păți când te omoară curiozitatea

sticluta

Foto Elena Elisseeva / Panthermedia / Profimedia

Un bărbat a stat mai mult timp în spital într-o țară europeană, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale. Din cauza săptămânilor de stat imobilizat la pat, a lipsei de mișcare, a început să aibă probleme cu tranzitul intestinal și într-o zi i-a spus doctorului că este constipat. Doctorul i-a prescris niște picături, dar cu precizarea clară că din acea sticluță trebuie să pună doar o picătură pe zi într-o cană cu apă, să o bea și se va rezolva problema. La externare problema nu era rezolvată, așa că, atunci când s-a întors la serviciu, avea pe birou sticluța, din care punea o picătură într-o cană cu apă.

Un prieten ce trecea pe la el prin birou îl tot întreba ce e în acea sticluță, dar omul s-a sfiit să îi spună și evita să îi răspundă, schimbând subiectul sau făcându-se că nu a auzit întrebarea.

Dar prietenul era din ce în ce mai insistent. Mereu întreba ce e în ea și la ce folosește. Omul s-a hotărât să îi răspundă, când erau singuri în birou.

- Știi, după operație, plus vârsta... Am început să am probleme cu... știi tu ce..., a explicat, prefăcându-se rușinat că vorbește despre o problemă atât de intimă.

- Cu ce? întreabă prietenul, neînțelegând la ce se referă.

- Cu potența, i-a răspuns șoptit. Mi-a prescris picăturile astea doctorul ce m-a operat în străinătate.

- Și ajută?! a întrebat, luând în mână sticluța miraculoasă și privind-o ca pe un odor.

- Bineînțeles! Merge trăsnet! Zice că am douăzeci de ani, îi răspunde proprietarul licorii fermecate, mușcându-și buzele ca să nu râdă.

Curiosul și-a pus repede o cană cu apă și s-a rugat:

- Dă-mi și mie! Ce îi fac neveste-mii diseară! Waw! Ce fain!

Îi pune o singură picătură în cana cu apă, dar omul se roagă:

- Pune-mi mai mult! Waw, ce îi fac Iulianei diseară! Vreau și eu câteva sticluțe. Poți să îmi faci rost?

-Nu pot să îți pun mai mult! Doctorul a spus o singură picătură pe zi.

- Hai, te rog, pune-mi încă una! Ba nu! Pune încă două!... Ce îi fac Iulianei!

La insistențele lui, a mai primit încă două picături în cana cu apă și a băut totul pe nerăsuflate. Înainte de a pleca a mai pomenit încă o dată ce îi va face el nevestei, a făcut din ochi și s-a rugat să nu uite să îi facă rost de câteva sticluțe, apoi a plecat val-vârtej spre casă.

A doua zi dimineața, proprietarul sticluței a văzut că prietenul lui nu a ajuns la muncă, a pus mâna pe telefon și l-a sunat. L-a salutat repede, apoi a întrebat:

- Ei, și cum s-a simțit doamna Iuliana astă-noapte?

Prin telefon a venit un potop de înjurături amestecate cu explicații.

- Am țipat să fugă toți din calea mea, când am pornit spre baie, dar tot am ajuns prea târziu...

- Mai vrei câteva sticluțe, așa cum ai cerut? a întrebat râzând în hohote. Sau poate niște izmene noi, mai degrabă!?

A închis telefonul, pentru a nu mai auzi ploaia de înjurături la adresa sticluței, a picăturilor, a doctorului și a prietenului...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cre' ca prietenul avea oarece probleme si cu limba romana. Corect este "nevesti-mii". (Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” – Gramatica limbii române I, Cuvântul, Ed. Academiei Române, 2005, p.239)
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult