Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Aceeași mizerie. Aceiași fraieri. Aceiași nesimțiți”. În weekend, am stat în trafic în total 14 ore, cu doi copii în mașină

trafic - foto C. Paun

 (Foto Facebook/Cristian Păun)

Blocaj în trafic la Dedulești. Se lucrează la parapetul DN7. De fapt nu se lucrează. În weekend, nicio mișcare pe șantier. Noaptea nici atât. Nici urmă de nocturne. Bătea vântul pe acolo. Vineri, când m-am dus spre Alba Iulia, coadă de 10 km. O oră de așteptare. Mergeau semafoarele. 10 mașini pe contrasens dinspre Valea Oltului. Kilometri întregi pe celălalt sens. Nu tu polițist. Nu tu coordonare trafic. Ca la proști.

Duminică la fel. Aceiași fraieri... aceiași nesimțiți. Altă oră. Alți nervi. Mii de oameni afectați. Familii întregi.

Asta nu înțeleg eu la această țară de fraieri. Cum naiba de ajung pe funcții incompetenți plătiți gras care din prima clipă gândesc taman pe dos: pentru firmele de casă cu care negociază termene laxe (nu noaptea, nu în weekend) și nu pentru fraierii din trafic, care îi plătesc.

În plus, toate mașinile de peste 7,5 tone au interdicție să circule pe acel drum.

Bomboana pe tort: seara, trei accidente în lanț pe A1. Altă oră și jumătate. Coada de la km 40. În care a fost inclusă și lucrarea, abandonată noaptea si în weekend, de la km 36. Aceeași mizerie. Aceiași fraieri. Aceiași nesimțiți.

M-am simțit răcorit că poliția a amendat cinci șmecheri care alergau pe banda de avarie. Mi-a trecut repede. Pe Iuliu Maniu, imediat după ieșirea de pe autostradă, radar ascuns în tufișuri. Aceiași fraieri. Alți nesimțiți.

Pe Iuliu Maniu se schimbă și se înalță bordurile. Din nou. Aceiași fraieri. Alți nesimțiți.

Din tot weekendul început vineri la ora 18:00, am stat în trafic 14 ore. Cu doi copii. Coșmar! O să îmi petrec de acum weekendul ca votanții pesede: cu A3 pe maxim și ventilatorul între picioare privind în zare la viitor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bogdan check icon
    Un frizer -consilier pe probleme de cadastru in Ministerul Transporturilor, o coafeza-manager de spital, vesti aflate in ultimele 2 saptamani, ambii cunoscuti de ai mei. Nu vreau sa jignesc nicio meserie, dar pana la urma fiecare are competenta lui... Si de asta apar astfel de deraieri, oameni nepregatiti pentru functiile respective!
    • Like 1
  • Fiind atât de evaziv, nu am înțeles cine erau fraierii, cine nesimtitii? Se poate înțelege și ca ceilalți participanți la trafic erau nesimțiți. Că manifestau tupeul de a se afla în trafic in același timp cu autorul textului? E prea confuz.

    Cu sau fără copii, e un coșmar ce se petrece pe drumuri. Știm asta dinainte să plecam la drum.

    Soluțiile sunt așa: fie nu mai plecam către nici o destinație din țară, fie plecăm din țară.

    Realitatea a demonstrat că nici cu atitudine civică, meetinguri, proteste, nu se schimbă nimic sau se schimbă prea încet. Eu, unul, la 44 de ani nu mai am răbdare! Am avut destula 30 de ani - după revoluție. De peste 20 de ani plătesc taxe la stat. Degeaba.
    • Like 0
  • Ați votat? Şi dacă da, cu cine? Nimic nu se schimbă fără sacrificii. Pe 10 August veniți la protest sau e prea departe Bucureştiul?
    • Like 0
  • Ce va mira, a fost vreodata altfel? Sau e cumva mai bine pe caile ferate? Dispret, trufie si multa incompetenta. Romania e pitoreasca si mirifica doar vazuta din avion. De pe sosea sau calea ferata e un cosmar.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Referitor la ce spune dl profesor "10 mașini pe contrasens dinspre Valea Oltului. Kilometri întregi pe celălalt sens. Nu tu polițist. Nu tu coordonare trafic. Ca la proști." In Anglia, au semafoare inteligente la lucrari de acest gen, astfel ca senzorii aloca un timp mai mare pe directia in care coloana este mai mare si unul mai mic pe sens invers. Nu o sa inteleg niciodata de ce la noi, in secolul digitalizarii, este nevoie de politie in strada pentru a aplica legea, atata timp cat exista sisteme video de monitorizare si orice abatere este taxata !!! Poti sa incalci legea de 10 ori pe zi platesti 10 amenzi. Scrie limitare la 80 la ora, pai 80 se fie pentru toata lumea, cine vrea sa mearga mai repede plateste. Afara daca te apropii prea mult de cel din fata primesti amenda pentru sicanare in trafic, la noi iti da cu farurile sa te dai la o parte !!!! Toti au geamuri fumurii !!! si mor oamenii din cauza asta, vizibilitate zero/redusa in fata. L a noi politia dirijeaza circulatia in sensuri giratorii !!!!! (exemple la Mogosoaia si Chitila pe centura). Chiar trebuie data o lege in care sa se interzica politistilor sa dirijeze circulatia in sensuri giratorii !!! pe ei cine o sa ii amendeze in cazul asta !? Sunt atatea care se pot rezolva simplu, fara cheltuieli suplimentare si cu bun simt/educatie.....
    • Like 2
    • @ Ionel
      Ce să mai vorbim de trecerile pentru pietoni din sensurile giratorii care practic blochează funcția acestora..
      • Like 0
    • @ Ionel
      Pentru ca digitalizarea da afara oameni, iar aparatul de stat trebuie sa fie gras, sunt 3 milioane de voturi acolo. De ce tot întrebați aceeași chestie mereu ? Ieșiți la vot !
      • Like 0
  • Faceti domnilor un apel la un meeting antiguvernamental EXACT cu aceasta tema. Normal ar fi sa iasa foarte multi oameni si sa strige numai oful acesta. Lucrurile poate ca s-ar rezolva daca romanii ar fi fermi si precisi in cererile lor. Dar ei sunt maestri in a uita enervarile si a o lua de la capat cu aceleasi necazuri. Avem ceea ce se cheama o populatie TOLERANTA pe care mafia o cunoaste bine si de-asta nu se paleste de revendicarile ei. Protestele trebuie sa fie pe teme strigatoare la cer, clare si de ne tolerat ! N-ar mai putea aduce jandarmii cand populatia ar cere ferm un drept ca acesta de a se reduce chinul traficului din viata noastra!
    • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      Ionel check icon
      Cu STRADA nu se rezolva nicio problema. La VOT, schimbarea, asta inseamna democratie. La anul sa vina opozitia. Sa luam exemplul Greciei, desi ei au ani lumina de democratie in fata noastra si nu se leaga de putere asa cum a fost acum ceva timp cand un fost prim ministru a devenit secretar general si se inchidea in guvern ori muta monitorul oficial pentru.........In alta tara el ar fi fost istorie, la noi il voteaza lumea si pe el si pe altul care chema lumea la tepe in .......
      • Like 2
    • @ Ionel
      Dorin check icon
      Până la vot ne mănâncă PSD imea pe toți,Cu fulgi cu tot.
      • Like 1
    • @ Adriana Negruti
      Și fost tot soiul de proteste. Nu se rezolva. Partidele, indiferent de culoare (as spune) parca ar paraliza imediat ce ajung la guvernare. Și se ocupa doar de clienții de serviciu: bugetarii, mai ales cei “speciali”, cu nevoi speciale. Că or fi handicapați.

      La noi, puterea este prizoniera clienților bugetari. Este și pentru va vrea ea sa fie. Alea sunt voturi consecvente. Statornice.
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Romania va face un atac vascular pana la urma si va muri. Stiti ca atacurile vasculare au loc cand un cheag de sange blocheaza o artera/vena prin creier , iar sangele nu mai circula. La fel este si in trafic pe "marile" noastre autostrazi.
    Va recomand ca data viitoare sa ascultati REM (Everybody Hurts). Poate cine stie, o noua Revolutie ar putea sa-si aiba originea in traficul din Romania, cand toti soferii vor iesi din masini si vor lua cu asalt guvernul.
    • Like 1
    • @ mike
      E si asta o solutie de ''restartare'', problema ar fi, daca se mai restarteaza sau nu.
      • Like 0
  • Fara o oferta politica noua Romania nu are nici o sansa sa isi schimbe statutul din teritoriu de prada in altceva. In acel altceva pe care acum il viseaza "fraierii" si il traiesc cei care au plecat. Boceala fara finalitate e inutila. Finalitatea inseamna implicare personala pentru binele public. Adica sa ne agitam si sa facem ceva pentru mai mult decat doar pentru noi si familiile noastre. Sa ne agitam pentru batranul singur, pentru copilul care nu merge la scoala, pentru homlesii din spatele blocului, pentru politicienii corupti, pentru pensiile speciale, pentru cele multe care trebuie reparate. Asta poate insemna doar implicare civica sau si politica, dar foarte mult timp si energie. Iar rasplata poate fi si numai o laba peste bot.
    Ne tine? Daca da, atunci terminam cu boceala si trecem la actiune, daca nu, bocim si apoi ne vedem de treaba sau pur si simplu ne vedem de treaba fara sa mai bocim. Dar fara actiunea noastra EI vor continua pe acelasi drum. Adica noi tot mai rau si ei tot mai bine! Iar cei doi copii din masina le vor povesti copiilor lor cat de rau a fost in Romania, tara pe care au parasit-o demult. Iar tatal copiilor va ramane batranul singur de aici de care nimeni n-are timp.
    Dixit!
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult