Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Acum câteva zile am intrat într-un supermarket de țară. Când am intrat cu masca pe față, cele 3 vânzătoare și cei 2 oameni aflați în magazin s-au uitat la mine ca la un extraterestru”. Relaxare și manipulare

Magazin afiș covid

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Multitudinea de noi cazuri a celor îmbolnăviți cu virusul SARS-COV 2 nu are cum să nu ne pună pe gânduri. Ce se întâmplă, cum am ajuns aici? Sunt două explicații: ne-am relaxat și propaganda și-a făcut efectul. Să le luăm pe rând:

1. Formula clasică este „Ne-am relaxat”. Evident că așa este și pot exemplifica prin comportamentul meu. Sunt profesor de istorie și din momentul în care virusul a ajuns în Italia am știut că vom fi zguduiți și noi. Raportându-mă la alte epidemii din istorie știu că marea ciumă a durat din 1347 până în 1351 iar gripa spaniolă din 1918 până în 1920. Așadar și aceasta va ține mult. Ba chiar m-am așteptat ca escaladarea epidemiei să fie mai rapidă și mai intensă. Ca mine cred că sunt mulți. Imaginile cu bolnavii din Italia au avut efect asupra unui om normal. Când s-a introdus starea de urgență am zis că poate nu vom cunoaște personal un om infectat și mai greu de crezut că vom ști o persoană ce moare de coronavirus, dar asta nu înseamnă că virusul nu există. Personal îmi luam măsuri mari de protecție. Ieșeam la câteva zile după alimente, purtam mască și mănuși tot timpul. Oricum purtarea măștii în Vâlcea a fost obligatorie de la început. Pe stradă dacă mă întâlneam cu cineva evitam să dau noroc și discutam de la o distanță de protecție. Mașina o igienizam de la mânerul ușii până la volan. Poate era ceva excesiv atunci, dar așa simțeam că e bine pentru a fi protejat. La magazin, când luam căruciorul îl igienizam cu spirt sau șervețele umede. Cum ajungeam acasă, cum iar urma o igienizare totală. Am reușit să-mi afectez și ecranul telefonului ștergând-ul cu spirt.

Din această perioadă știu și câteva faze faine. 

- Într-o zi stăteam pe balcon. De una dintre mașinile parcate în fața blocului meu s-a apropiat un domn pe la 50 de ani. A deschis mașina, a luat o sticlă de spirt și s-a frecat abundent pe mâini, apoi pe gură. După asta a dat șapca jos și s-a frecat cu spirt pe frunte, urechi și pe chelia abudentă. Parcă era la duș!

- Tot din timpul cât a funcționat starea de urgență un prieten, care stă la casă, îmi spunea că vecinul i-a atras atenția să nu sape în grădină cu ajutorul unui om cu motocultorul. Cauza era că acel om merge peste tot și poate purta virusul iar vecinul prietenului meu se temea că pisica lui trece de gard și apoi îi aduce virusul și acasă.

- O altă cunoștință a vrut să meargă în noaptea de Înviere la biserică cu soția. Voia să asculte slujba de afară. I-au prins jandarmii. De fapt soția a fugit și l-au prins doar pe el. A început să se roage de jandarmi să nu-l amendeze că are o soție mai evlavioasă care nu a vrut să stea acasă și el nu putea să o lase singură. Jandarmii s-au amuzat de rugămințile lui și i-au întors spatele, iar el a plecat acasă fără să fie amendat.

În general oamenii au respectat prevederile stării de urgență. Au stat acasă, chiar dacă situația era greu de suportat. Însă după 15 mai a intervenit inevitabil relaxarea. Mulți au simțit că a venit izbăvirea. Cu toate mesajele de la tv, oamenii au simțit că pericolul a trecut. Așa cum spuneam, într-o proporție covârșitoare populația nu cunoaște cazuri concrete de îmbolnăviți, iar de morți nici atât. Puțini se gândesc că într-o țară cu aproximativ 20 de milioane de locuitori e greu să cunoști personal pe cineva dintre cei 32.000 de infectați sau dintre 1800 de morți din cauza virusului. Iar pot exemplifica prin atitudinea mea. Acum ies fără probleme afară, port masca în interiorul magazinelor sau în alte incinte, dar nu o mai port pe stradă, iar mănușile nu le mai folosesc decât la peco. Ca o măsură de protecție, încă deschid ușa de la bloc cu cheia de la mașină și la fel procedez și la bancomat unde nu ating cu degetele, ci tot cu partea din față a cheii. Evident că ajuns acasă de fiecare dată mă spăl bine pe mâni, dar asta o făceam oricum dinainte pentru că ține de igiena personală. Nu mai dau cu spirt pe ușa de la mașină, pe căruciorul de la magazin sau pe telefon. Evit aglomerațiile, dar nu la fel ca înainte.

- Acum câteva zile am fost într-un sat și am intrat într-un supermarket. Dacă la Rm. Vâlcea mai toată lumea poartă masca în magazine, la țară, în acel supermarket, nu o purta nimeni. Când am intrat cu masca pe față, cele 3 vânzătoare și 2 oameni aflați în magazin, se uitau ciudat la mine. Păream un extraterestru sau cineva venit în control. Ei bine, uite așa lumea s-a relaxat. 

2. Propaganda anticorona și-a făcut bine efectul. Aici lucrurile sunt mai ample.

Din start au existat o serie de fake-news prin care s-a încercat minimalizarea pericolului reprezentat de noul coronavirus. Informațiile de acest tip veneau pe filiera Moscova și nu numai. Deși rând pe rând s-au dovedit a fi false au avut impact asupra psihicului oamenilor. Vă aduceți aminte cum se spunea că în Rusia nu sunt cazuri și apoi s-a dovedit că este una dintre țările cu cei mai mulți infectați. Se spunea că de Elveția virusul nu se atinge că acolo sunt depozitați banii oamenilor bogați. Doar că imediat Elveția a devenit o țară destul de afectată. S-a tot vorbit de nebunia cu Bill Gates care vrea să pună cipuri tuturor apoi au văzut că nu se întâmplă nici asta. Că vor să ne vaccineze pentru a ne transforma în sclavi, dar uite că nici vaccin nu avem. S-a vorbit mult de faptul că cele mai bogate familii ale lumii vor să preia controlul asupra omenirii, dar a picat și asta. De fapt e și logic pentru că în timpul unei crize pierd bani cei care au, iar marii bogătași chiar pierd sume incomensurabile. S-a spus că întreaga situație cu virusul maschează de fapt o intervenție a NATO și în special a SUA asupra Rusiei, doar că a căzut și asta mai ales când s-a dovedit că SUA e cea mai afectată țară de pe glob.

Au apărut și sfaturile unor vedete precum Cheloo care evident că nu cred în virus. Aș spune că dacă vrei să înveți să înjuri ascultă-l pe Cheloo, dar dacă vrei să știi lucruri despre un virus ascultă un medic. Fiecare domeniu are specialiștii săi.

Aceste subiecte au fost universale. La ele s-au adăugat și unele ale noastre. În primul rând propaganda opoziției, mai ales în vederea alegerilor ce urmează, este tot mai acidă. De la Ciolacu care nu poartă mască și care declară că guvernul manipulează cifrele, la Rădulescu care susține că prin termoscanare ni se fură datele personale, la cei doi parlamentari care au făcut scandal că sunt amendați că nu poartă mască, la declarația lui Vosganian că virusul e vlăguit, toate acestea au contribuit la inducerea ideii că virusul nu există. Ca să nu mai zic ce mult a contribuit la percepția asta poza din cabinetul lui Orban. Chiar dacă a plătit amendă, gestul său a transmis populației că virusul nu e atât de periculos iar unii au considerat că „iată ei nu poartă mască și ne pun pe noi să o facem, e ceva putred”. La toate aceste aspecte s-au adăugat și deciziile CCR care au venit ca o măciucă la un car de oale: au anulat amenzile din timpul ordonanței de urgență, au declarat neconstituționale anumite prevederi, au stabilit că cei infectați nu mai sunt obligați să stea în spital. Aceste măsuri au avut un impact major asupra populației. Plus decizia avocatului poporului de a defini spitalele ca loc unde se practică tortura. Îmi imaginez ce e în sufletul unui doctor veritabil care s-a luptat cu virusul și apoi vede că avocatul poporului induce ideea că el a fost părtaș la tortură.

Să povestesc și câteva faze pe care le-am observat la această nebunie.

- Discuții ample în social media și față în față că virusul nu există și că cei care declară că au de fapt sunt plătiți. Îmi spunea o cunoștință că la spital la noi se dau bani pentru a declara morți din cauza virusului. Asta în perioada în care în județul Vâlcea existau doar 2 cazuri de persoane declarate ca decedate din cauza virusului. Apoi alții care spun că UE dă bani celor care zic că au virus. Dar cum naiba dă bani tocmai celor care și vorbesc după numai ei o știu. Și de ce ar vrea UE să-și arunce banii pentru a susține o „minciună”? Aberant, dar aceste vorbe prind la populația dornică de a crede orice. Mulți știu ei pe cineva sau au auzit din surse sigure, dar nume concrete nu au. Rațiunea nu mai funcționează. Păi unii ar vrea ca virusul să fie vizibil, să-l atingă ei așa cum își ating propriul corp și poate nici atunci nu ar crede. Ar zice „nu e domne niciun virus, e altceva”. Pentru a crede ar vrea ca virusul să fie nu doar vizibil, ci efectiv așa, o persoană cu care dai noroc și-l întrebi: „Ei ce mai faci? Cum e să bântui prin toată lumea din China în SUA și mai ales în România?” Iar virusul să ofere și răspunsuri. Atunci ar crede și necredincioșii noștri.

- Că propaganda fucționează bine iar pot exemplifica. Am văzut un om de vreo 65 de ani care până pe 1 iunie vocifera la Kaufland că i se ia temperatura, iar după ce s-au deschis Mall-urile lua și el temperatura pentru că era paznic. L-am întrebat de ce o face acum și mi-a zis că așa e procedura.

- La intrarea unui alt magazin eram cu fiul meu cel mic în brațe și nu puteam să scot un cărucior. Lângă locul de depozitare al cărucioarelor era un bătrân care vindea linguri din lemn. Văzând că nu se desfac cărucioarele nu am insistat și m-am dus să iau din altă stivă. Bătrânul cu linguri a desfăcut căruciorul. Paznic la magazin era o femeie care mi-a zis: „Domnu a desfăcut căruciorul, luați-l pe acela!” Am refuzat zicând: „Nu doamnă. Știu eu pe unde au fost plecați nepoții acestui om și ce virus poate să poarte? Dacă l-a atins el, eu nu mai vreau să-l iau”. Din momentul ăla am devenit un subiect pentru doamna paznic. Mi-a zis categoric că virusul nu există, că e o prostie, că vor „ăștia de la UE” să zică așa, că dau bani oamenilor etc. I-am zis că eu cred în existența virusului, iar dacă dânsa nu crede de ce ia temperatura oamenilor și de ce poartă mănuși? A zis că așa e procedura. Vedeți, sunt persoane care fac lucruri, deși nu cred în ele și de fapt asta și transmit altor oameni. Nu mai zic că în acel magazin am mai intrat de multe ori iar pe doamna nu am mai văzut-o luând temperatura nimănui. Probabil s-a plictisit și ea de ceva în care oricum nu crede.

- Ieri eram singurul client dintr-un alt magazin. Șefa de magazin le spune tare celor 3 angajate că a primit telefon de la conducere că vor urma controale. Trebuie ca cea de la casă să țină o evidență cu persoanele care intră în magazin și nu poartă corect masca. Să nu mai lase pe nimeni în magazin fără mască și să le spună că acum au măști la vânzare. Apoi a întrebat dacă au dezinfectantul pus la intrare. Nu mai era. Nici eu nu observasem asta. Au adus unul din spate și l-au instalat că doar urma controlul, nu? Vedeți totul făcut așa „de ochii lumii”. Una dintre vânzătoare se uită la mine și îmi spune: „Ne bagă iar ăștia în stare de urgență!” I-am răspuns: „Păi dacă așa ne comportăm … o merităm!”

- O elevă îmi povestea că bunica ei nu crede în virus. Nepoata, cu istețimea și spiritul de observație specific oamenilor inteligenți, a pus întrebări legitime: „Dacă nu crezi, de ce ai mai dat atâția bani pe clor, măști, gel dezinfectant?”. Bunica a zis că a dat pentru că așa a crezut la început, dar vede ea că nu există, că ne mint oficialitățile pentru că și la tv spun asta. Oare la ce televiziune se va uita?

În concluzie, unii ne-am relaxat iar la alții a funcționat manipularea și atunci creșterea numărului de persoane afectate este perfect normală. Probabil că se va ajunge la ceea ce-mi spunea o colegă - „imunitatea va face diferența” pentru că prea protejați de oficialități nu mai suntem, iar noi am redus mult măsurile de precauție. Cu toate acestea, sper ca numărul mare de infectați din aceste zile să dea de gândit și cu toții să fim mai precauți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mike check icon
    Mamă ce de fake news in textul ăsta!
    Nicolae Chisavu ai turnat o tona de stiri false, Nu se putea sa nu minti ca stirile false vin pe filiera Moscova. Cum pot sa minti, cand se stia destul de bine situatia grava a infectarilor cu coronavirusul a populatiei din Rusia?
    Dar este destul de clar cui îi canti in struna.
    De ce nu zici nimic despre faptul cand pe la vămile din vestul tarii, zeci de mii de romani din diaspora au intrat in tara liber fara sa fie testati, desi trebuiau ca toti sa fie carantinati 14 zile si dupa epuizarea celor 14 zile, numai cei fara simptome, trebuiau lasati sa intre in tara. De ce la Suceava a fost un numar atat de mare de infectati si anume, in luna aprilie s-a atins un varf maxim de 3165 de cazuri
    L-am auzit pe presedintele Iohannis mintind la televizor ca in Romania s-au luat din timp cele mai drastice masuri pentru a se impiedica raspandirea coronavirusului. Probabil ca nu stia cum au navalit in tara, zecile de mii de romani pe la vama de la Nadlac unde erau zilnic cozi kilometrice de masini. Poate, nu l-au informt consilierii, dar nu cred
    • Like 1
    • @ Mike
      Daca asculti doar stirile unor televiziuni, desigur, tot ce e scris aici e fals. Dar, daca totusi, macar putin, este adevarat???
      • Like 2
  • Raportarea la black plague din epoca medievală și la gripă spaniolă din primul război mondial nu e relevantă, în evul mediu nu exista medicină, în primul război mondial era acces limitat la spitale, medicamente, hrană, igienă. O raportare mai bună ar fila Asian flu (1957-1958), Honk Kong flu (1968-1969) sau Swine flu (2009-2010).
    În satul ăla probabil nu avuseseră încă nici un caz și nici nu prea erau vizitați de străini, normal că o luau ușor cu măștile. Și puteți constata că la țară oamenii sunt mai fataliști "dacă e să mor, mor". Pe lângă N cauze din care ar putea muri, nu se sperie foarte tare când se mai adaugă încă una, cu probabilitate mică.
    PS: om avea 32.000 cazuri de COVID, dar anul ăsta am avut, deocamdată, și 49.000 cazuri de gripă.
    • Like 2
    • @ Nicu Buculei
      Valentin check icon
      Comparaţia dintre gripă şi COVID:
      https://i.insider.com/5e5fc740fee23d14eb3dd212?width=700&format=jpeg&auto=webp
      • Like 5
    • @ Valentin
      Delia MC Delia MC check icon
      Mulțumesc, am descărcat-o.
      Să le-o pot arăta și altora.
      • Like 0
  • Exista supermarketuri la tara ?
    • Like 1
    • @ Dragos Andreescu
      Da, desigur, nu de dimensiunea celor din orasele mari, insa nu putine, au si carucioare.
      • Like 0
  • Nume check icon
    "Au apărut și sfaturile unor vedete precum Cheloo care evident că nu cred în virus. Aș spune că dacă vrei să înveți să înjuri ascultă-l pe Cheloo, dar dacă vrei să știi lucruri despre un virus ascultă un medic. Fiecare domeniu are specialiștii săi"
    ...
    Superb!
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
text: Nicolae Chisavu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon