Cât pot mânca românii? Cât se pot îndopa? Din multele povești auzite de la diferite persoane care au descoperit serviciile all inclusive în Turcia, din pozele văzute pe Facebook, din participarea la anumite cocktailuri, recepții, am constatat că românii pot mânca extrem de mult, mai ales că respectiva mâncare este gratis.
Unii apropiați mi-au povestit cu au petrecut un sejur de 7 zile la un hotel cu servicii all-inclusive și în 7 zile s-au îngrașat 7 kilograme. Mi-au povestit că nu se puteau abține să nu guste din absolut toate mâncărurile disponibile.
Mi-au povestit că efectiv nu se puteau mișca între mese, dar că așteptau cu nerăbdare următoarea masă. I-am întrebat daca au vizitat ceva, vreun obiectiv turistic, și mi-au răspus că nu au ieșit deloc din resort.
Pe de altă parte la recepții simandicoase poți vedea de foarte multe ori diferite persoane cu farfuriile încărcate excesiv, în care se amestecă aperitive, felul principal și desert. În vârful farfuriei tronează nelipsita banană! Nu de alta, dar bananele reprezintă un produs de lux, inaccesibil și e bine să profităm de orice prilej pentru a gusta o asemenea delicatesă.
De sărbători, de Paște sau Crăciun, televiziunile se întrec în a ne arată aglomerația din supermarketuri, piețe și statistici cu sumele fabuloase cheltuite pentru mâncare. Vedem coșuri pline până la refuz cu mâncare și băutură. Senzația că se mănâncă și se bea foarte multe este acentuată de faptul că ne sunt prezentate aceleași coșuri pline și la 2 zile după Paște sau între Crăciun și Revelion. Pare că există o anumită disperare în a cumpăra cât mai mult și a consuma cantități uluitoare de mâncare și băutură.
La acest consum formidabil ne încurajează și reclamele la produse pentru digestie, pentru ficat, pentru bilă, pentru stomac. Toate aceste reclame transmit un mesaj simplu: mănâncă până nu mai poți, pentru că iei o mică pastilă și nu mai ai nici o problemă!
În acest context, câteva retaurante, în mod timid, au lansat oferte all you can eat. Personal mi se pare o strategie riscantă, dar sunt sigur că și-au făcut un calcul economic și a rezultat că este rentabil să facă o astfel de ofertă.
Unul dintre cele mai noi resturante care a lansat oferta all you can eat este localizat pe Calea Vitan în Bucuresti. Prețurile sunt rezonabile, de luni până vineri între orele 11.00 – 15.00 un meniu all you can eat costă numai 29 de lei! Prețul crește între orele 17.00 – 23.00 și meniul costă 48 de lei. Sâmbăta și duminica între orele 17.00 – 23.00, meniul costă 48 de lei.
Un alt restaurant care oferă all you can eat este situat pe strada Delea Noua. Zilnic, intre orele 12:00 si 15:00 si pentru doar 23 de lei se servește mâncare chinezească. Mănânci până nu mai poți!
O surpriză a fost restaurantul din incinta Mobexpert Pipera. Plătești o dată și mănânci ce și cât îți dorești. Prețul este de 49 de lei.
Întâmplător, trecând pe Calea Victoriei, în apropierea Cercului Militar Național, am văzut un afiș pe ușa unui hotel din zonă. Meniul zilei, mănânci cât poți/ all you can eat la prețul de 25 de lei sau 5,5 euro, de luni până vineri, între orele 12 – 15. Se precizează că este bufet suedez cu 10 feluri de mâncare.
A ajuns în sfârșit în România conceptul de running table. Cred că știe toată lumea cum funcționează. Practic stai la o masă, ca și cum ai sta la bar și în fața ta este o bandă care se mișcă și pe care sunt puse tot felul de bunătățuri. Primul, și deocamdată singurul restaurant din București de acest fel este la AFI Palace Cotroceni. De luni până vineri între orele 10:00 si 16:00 meniul all you can eat & drink este disponibil la pretul de 61 lei/oră! Poți alege sortimente variate de roll-uri, nigiri, maki sau gunkan de pe banda infinită care se rotește continuu. Mare atenție! Prețul este pe oră! Pare scump, dar până la urmă mâncara japoneză este mai scumpă și avantajul este că un bucătar japonez gătește în fața ta, așa că te poți bucura de un live cooking show.
Un alt concept din industria alimentară este acela de free refill. Adică plătești o dată și poți să îți reumpli paharul sau bolul ori de câte ori dorești.
Unul dintre restaurantele care oferă free refill este un resturant din zona Băneasa Mall și conceptul funcționează numai pentru băuturi. Pentru apa cu gust de ceai verde, de lamaie, de cola, de merișoare sau de pere plătești 3 lei si reumpli paharul de câte ori dorești. Daca ai card la acest magazin, primești ceai sau cafea gratis de luni până vineri. Nu se încadrează în niciunul dintre aceste concepte, dar merită să amintim faptul că tot aici un Hot dog costă 1 leu.
Free refill găsim și la un lanț fast-food. Aici, plătești 17 lei pentru un bol și poți să îți prepari singur salata care îți place de la salad bar. Poți să umpli bolul ori de câte ori dorești.
S-ar putea să mai existe și alte resturante în București care promovează astfel de concepte. Singura regulă de care ar trebui să ținem seama este regula bunului-simț. Mâncăm până nu mai putem, dar să nu ne batem joc de mâncare!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.