Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Am fost la all inclusive și m-am îngrășat 7 kile”. Cât pot mânca românii? „Riscul” de a avea un restaurant all you can eat

Cât pot mânca românii? Cât se pot îndopa? Din multele povești auzite de la diferite persoane care au descoperit serviciile all inclusive în Turcia, din pozele văzute pe Facebook, din participarea la anumite cocktailuri, recepții, am constatat că românii pot mânca extrem de mult, mai ales că respectiva mâncare este gratis.

Unii apropiați mi-au povestit cu au petrecut un sejur de 7 zile la un hotel cu servicii all-inclusive și în 7 zile s-au îngrașat 7 kilograme. Mi-au povestit că nu se puteau abține să nu guste din absolut toate mâncărurile disponibile. 

Mi-au povestit că efectiv nu se puteau mișca între mese, dar că așteptau cu nerăbdare următoarea masă. I-am întrebat daca au vizitat ceva, vreun obiectiv turistic, și mi-au răspus că nu au ieșit deloc din resort.

Pe de altă parte la recepții simandicoase poți vedea de foarte multe ori diferite persoane cu farfuriile încărcate excesiv, în care se amestecă aperitive, felul principal și desert. În vârful farfuriei tronează nelipsita banană! Nu de alta, dar bananele reprezintă un produs de lux, inaccesibil și e bine să profităm de orice prilej pentru a gusta o asemenea delicatesă.

De sărbători, de Paște sau Crăciun, televiziunile se întrec în a ne arată aglomerația din supermarketuri, piețe și statistici cu sumele fabuloase cheltuite pentru mâncare. Vedem coșuri pline până la refuz cu mâncare și băutură. Senzația că se mănâncă și se bea foarte multe este acentuată de faptul că ne sunt prezentate aceleași coșuri pline și la 2 zile după Paște sau între Crăciun și Revelion. Pare că există o anumită disperare în a cumpăra cât mai mult și a consuma cantități uluitoare de mâncare și băutură.

La acest consum formidabil ne încurajează și reclamele la produse pentru digestie, pentru ficat, pentru bilă, pentru stomac. Toate aceste reclame transmit un mesaj simplu: mănâncă până nu mai poți, pentru că iei o mică pastilă și nu mai ai nici o problemă!

Foto: Guliver Getty Images

În acest context, câteva retaurante, în mod timid, au lansat oferte all you can eat. Personal mi se pare o strategie riscantă, dar sunt sigur că și-au făcut un calcul economic și a rezultat că este rentabil să facă o astfel de ofertă.

Unul dintre cele mai noi resturante care a lansat oferta all you can eat este localizat pe Calea Vitan în Bucuresti. Prețurile sunt rezonabile, de luni până vineri între orele 11.00 – 15.00 un meniu all you can eat costă numai 29 de lei! Prețul crește între orele 17.00 – 23.00 și meniul costă 48 de lei. Sâmbăta și duminica între orele 17.00 – 23.00, meniul costă 48 de lei.

Un alt restaurant care oferă all you can eat este situat pe strada Delea Noua. Zilnic, intre orele 12:00 si 15:00 si pentru doar 23 de lei se servește mâncare chinezească. Mănânci până nu mai poți!

O surpriză a fost restaurantul din incinta Mobexpert Pipera. Plătești o dată și mănânci ce și cât îți dorești. Prețul este de 49 de lei.

Întâmplător, trecând pe Calea Victoriei, în apropierea Cercului Militar Național, am văzut un afiș pe ușa unui hotel din zonă. Meniul zilei, mănânci cât poți/ all you can eat la prețul de 25 de lei sau 5,5 euro, de luni până vineri, între orele 12 – 15. Se precizează că este bufet suedez cu 10 feluri de mâncare.

A ajuns în sfârșit în România conceptul de running table. Cred că știe toată lumea cum funcționează. Practic stai la o masă, ca și cum ai sta la bar și în fața ta este o bandă care se mișcă și pe care sunt puse tot felul de bunătățuri. Primul, și deocamdată singurul restaurant din București de acest fel este la AFI Palace Cotroceni. De luni până vineri între orele 10:00 si 16:00 meniul all you can eat & drink este disponibil la pretul de 61 lei/oră! Poți alege sortimente variate de roll-uri, nigiri, maki sau gunkan de pe banda infinită care se rotește continuu. Mare atenție! Prețul este pe oră! Pare scump, dar până la urmă mâncara japoneză este mai scumpă și avantajul este că un bucătar japonez gătește în fața ta, așa că te poți bucura de un live cooking show.

Un alt concept din industria alimentară este acela de free refill. Adică plătești o dată și poți să îți reumpli paharul sau bolul ori de câte ori dorești.

Unul dintre restaurantele care oferă free refill este un resturant din zona Băneasa Mall și conceptul funcționează numai pentru băuturi. Pentru apa cu gust de ceai verde, de lamaie, de cola, de merișoare sau de pere plătești 3 lei si reumpli paharul de câte ori dorești. Daca ai card la acest magazin, primești ceai sau cafea gratis de luni până vineri. Nu se încadrează în niciunul dintre aceste concepte, dar merită să amintim faptul că tot aici un Hot dog costă 1 leu.

Free refill găsim și la un lanț fast-food. Aici, plătești 17 lei pentru un bol și poți să îți prepari singur salata care îți place de la salad bar. Poți să umpli bolul ori de câte ori dorești.

S-ar putea să mai existe și alte resturante în București care promovează astfel de concepte. Singura regulă de care ar trebui să ținem seama este regula bunului-simț. Mâncăm până nu mai putem, dar să nu ne batem joc de mâncare! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Materialul uman este acelasi, indiferent de locul de bastina. Totul depinde de felul in care este prelucrat, de-a lungul vietii, acest material, cum este el fie cizelat, lustruit- fie lasat in paragina, prada mucegaiului.
    • Like 0
  • Vei ramane surprins Cristiane dar Romanii au un disposable income mai mare decat vest europenii. Acum peste 10 ani am fost intr-o vizita pe santier cu seful meu si un mare investitor imobiliar belgian. Am stat cuminte pe bancheta din spate a unui Range Rover de 100.000 Euro si i-am ascultat vorbind. Aparent 'studiile o zic' ca Romanul desi are salariul mult mai mic ca Belgianul, Germanul si Englezul, ramane in buzunar la finalul lunii cu aceiasi suma de bani iar pretul platit pe mancare este cel putin cu 30% mai mare ca in vest.
    • Like 1
  • Liberty check icon
    Singura regulă de care ar trebui să ținem seama este regula bunului-simț. Mâncăm până nu mai putem, dar să nu ne batem joc de mâncarea de cazan... iei 7 Kile dintr-o masa!!!
    • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Omul a scris de ai lui, nu de toate natiile pamantului si are dreptate, caci subiectul este de fapt cum se transforma omul cand ii dai sa manance "moaca" si nu de cum sunt ai nostri fata de "ai lor".Ba chiar a fost delicat fata de realitatea din jur ,caci nu trebuie sa fii vreun fin observator sa vezi lacomia umana. Ba eu sunt frapat de cat de lacomi devin  chiar oameni carora nu le lipseste nimic iar daca ma uit la greutatea corporala a individului si felul cum isi incarca farfuria, pot spune ca sunt mereu proportionale . Nu ca mananca mult oamenii ma deranjeaza ,o fac pe sanatatea lor, ci ca strica mancarea aruncand-o ca sa incerce alta.
    • Like 1
  • Nimic interesant prostii de un Bantu.
    • Like 0
  • Rata obezității e în creștere stimate domn. Lumina nefavorabilă în care vorbești despre românul care mănâncă ca un spart, nu-ți face cinste. Omul, indiferent de naționalitate, pus în fața unei mese îmbelșugate oferită "gratis" , uită noțiunea măsurii. Fie că e Neamț, francez, rus sau român, toți se îndoapă până la refuz.
    • Like 4
    • @ Ionescu Mircea Cristian
      Stimate domn, nu iti face cinste dumitale sa bagi mizeria sub covor. Macar sa fi citit articolul in intregime. Exista studii antropologice privind obiceiurile de revelion in vestul Europei. Sa ghicim unde se infuleca in disperare? Da, avem o problema ca natie cu consumul compulsiv de mancare. Chestia asta trebuie tratata profesionist nu cu invartosari nationaliste. Fuga asta de realitate creeaza doar victime.
      • Like 3
    • @ Cristian Vieti
      Prea distinsule domn, ai dreptate. Studiile antropologice facute de specialiștii britanici au o valoare de adevar adevarat. Iau totul de bun de la ei, nu mai rumeg nimic si bag mizeria sub presul romanesc...care si asa e ros si împuțit ca mai toata natia asta.
      • Like 2
    • @ Cristian Vieti
      check icon
      Are dreptate dl.Ionescu Mircea Cristian,ne puneți într-o lumină nefavorabilă pe toți românii,în acele rânduri despre resorturile all-inclusive,luând drept repere niște studii realizate de americani (cea mai obeză națiune de pe planetă) sau de englezi (trași și ei prin inel).
      • Like 0
  • La "all you can eat" in barcelona am vazut 2 blonde (nemtoaice am presupus, sigur nu românce) care mancau sushi: isi puneau cate 3 bucăti si s-au dus cred ca de vreo 5-6 ori sa "reumple" farfuria :). So, si altii mănâncă mult, dar tine de educatie si de bun simt sa mănânci tot chiar dc ai pus cu mot, ideea e sa nu ne batem joc de mâncare.
    • Like 5
  • Tremolo check icon
    Problema vine de la.parintii parintilor si dr la "mananca tot ca e pacat", "nu lasa in farfurie ca e pacat", "daca nu mananci 2 feluri nu primesti desert", "papa tot sa te faci mare", "cine nu mananca nu primeste cadouri/nu iese la joaca" etc etc etc. Adica din educatia parintilor parintilor, bunicilor, etc. De acolo vine, totul e mancare. Deci romanul de azi e cum e pentru c asa a fost educat. Ca lipsuri, ca razboi, ca comunism, nu ne rupem. Si azi, cu tot modernismul, copiii se educa in jurul mancarii...nu stii de ce e totul asa.o mare surpriza...sau tragedie
    • Like 4
  • check icon
    Am văzut și la recepții diplomatice cum domnii și doamnele din diverse ambasade mâncau la fel de disperați fără excepții,că doar e moca.
    • Like 5
    • @
      Aveți perfecta dreptate! Sau când sunt invitați la recepții (unde e mâncarea gratis) așa-zise “personalități” uita de eticheta și se “îndoapă “ la greu.
      • Like 2
  • Valentin check icon
    Am vazut si persoane din alte tari care isi puneau portii respectabile, dar le mancau si nu-si lua si in camera. Am vazut persoane cu farfurii pline - si nu erau din Romania - si romani care-si luau un ou si o cafea.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon