Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Am picat bacul” cu 9.60 sau politica lui Selly

Selly bac

După anunțarea rezultatelor de la examenul de Bacalaureat, vloggerul Andrei Șelaru, cunoscut sub numele de scenă Selly, a lansat un videoclip cu titlul „AM PICAT BACUL” în care discută pe larg limitările învățământului preuniversitar din România. Totuși, titlul exploziv al materialului este doar o modalitate de a ieși în evidență, întrucât Selly a promovat examenul cu o medie impresionantă, 9.60. După cum era de așteptat, filmulețul a devenit foarte popular, dar întrebarea este: cei care îl vizionează sunt fani ai lui Selly, sau acesta începe să intre în atenția opiniei publice?

Elevi care se plâng de programa școlară au existat mereu, totuși aceștia tindeau să nu fie luați în seamă de opinia publică din diferite motive. Adesea, elevul poate fi acuzat că nu vrea să învețe dacă aduce critici la adresa sistemului. De asemenea, se presupune că elevii nu au suficientă experiență pentru a emite opinii pertinente. Mai ales că majoritatea nu stau neapărat bine nici la capitolul retorică. Chiar dacă aceste motive nu se aplică, elevii nu au oricum ocazia să se adreseze constant opiniei publice. Totuși, Selly este un caz particular, este un elev foarte bun, conform notelor obținute la Bacalaureat, are un venit substanțial dintr-o afacere pe care a clădit-o de la zero și excelează ca orator. Mai presus de toate, are peste două milioane de fani și nu este deloc neglijat de televiziunile de știri care îi preiau pozițiile din ce în ce mai des.

Totuși, filmulețul lansat după examenul de Bacalaureat a fost mai mult decât o simplă apariție la televizor. Popularitatea vloggerului a crescut simțitor, însă au apărut și mulți contestatari. Lui Selly i s-a reproșat critica adusă programei la Limba și literatura română. Acesta a afirmat că memorarea comentariilor literare nu este la fel de importantă precum studierea unor concepte ce lipsesc momentan din programa școlară. Selly a dat exemplul educației financiare, capitol la care România stă foarte prost. Un alt subiect abordat este lipsa educației civice care îi face pe elevi să nu-și cunoască drepturile și obligațiile cetățenești și să nu știe atribuțiile politicienilor aflați în diverse funcții publice. Printre rânduri, este atinsă și o coardă foarte sensibilă. Selly se întreabă retoric dacă studiile privind funcționarea statului și istoria postdecembristă sunt neglijate involuntar, sau se dorește ca elevii și chiar societatea în ansamblul ei să nu cunoască aceste aspecte.

Faptul că un lider de opinie atât de tânăr trage un semnal de alarmă și îndrumă noile generații să învețe mai mult decât ceea ce se predă la școală ar trebui să atragă simpatia opiniei publice. Lucru ce s-a și întâmplat, dacă îi luăm în considerare pe toți cei care au distribuit filmulețul în cauză, fără să fie fani înfocați ai vloggerului. Totuși, Selly s-a confruntat și cu o atitudine ostilă în ultimele zile din cauza „carierei” sale. Unii s-au grăbit să îl acuze că este un promotor al subculturii și că nu este în măsură să critice programa școlară. Comparații exagerate cu alte „vedete” autohtone precum Abi Talent sau chiar Sorin Ovidiu Vântu au umplut rețele de socializare cu scopul de a discredita un proaspăt absolvent de liceu care și-a creat o carieră de succes pe baza talentului său oratoric și al competențelor sale de editare video.

În orice caz, este clar că Selly devine din ce în ce mai popular pe măsură ce se implică în dezbaterile privind problemele societății românești. Mai mult, nu ar fi exclus ca popularitatea pe care o are în rândul noilor generații să se transforme în viitor într-un atu electoral, având în vedere incapacitatea politicienilor de astăzi de a atrage simpatia celor foarte tineri. Este evident că nu îl vom vedea pe Selly candidând pentru o funcție publică în curând. Totuși, dacă luăm exemplul președintelui american sau al celui ucrainean, amândoi fiind anterior implicați în zona divertismentului, nu pare imposibil ca un vlogger să ajungă o personalitate politică de succes.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am urmarit emisiunea de la L3, in care a fost invitat. Baiatul mi-a facut o impresie buna. Privirea lui admirativa spre moderatorul cunoscut ca un mare profesionist al manipularii ma face sa cred ca in curand va fi atras in haita de acolo, de la care va invata arta manipularii.
    • Like 1
  • Daca il comparati pe Selly cu Trump... il cam insultati pe Selly, cred. Nu ca as fi eu vreun mare fan de-ai lui, dar totusi, nici chiar asa.
    • Like 2


Îți recomandăm