Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Am pornit de la realitatea tristă de la țară”. Deputata Aurelia Cristea, despre cum va funcționa programul „Prima baie”

Deputata Aurelia Cristea, mama legii antifumat, propune Guvernului un program de tipul „Prima baie” prin care statul să acorde vouchere de 200 de euro persoanelor care doresc să își amenajeze grupuri sanitare. Beneficiarii ar fi cei care locuiesc în zone unde este apă curentă, dar familiile respective nu au o baie amenajată.

Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, adică aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie, potrivit datelor INS.

„Am pornit de la statistici și de la realitatea tristă de la țară, de la lipsa de igienă, igienă care ar trebui asigurată în primul rând copiilor. Ideea este de a face un program similar cu programul „Prima casă”, „Casa verde”, „Primul laptop”, prin care să se asigure vouchere doar pentru achiziția de obiecte sanitare: chiuveta, vas wc, alte obiectele sanitare”, a precizat pentru Republica.ro deputata Aurelia Cristea. 

Subvenționarea amenajării de băi va îmbunătăți statisticile privind igiena personală, de la igienă corporală, la spălat pe dinți, se arată în interpelarea adresată preierului Dacian Cioloș de către deputata Aurelia Cristea.

Interpelarea a fost adresată în contextul lansării de către Guvern a Pachetului de măsuri antisărăcie.

Cristea consideră că proiectul ar stimula familiile din localitățile unde există rețea de apă și canalizare să își amenajeze o încăpere ca baie, cu ajutorul subvenției de la stat.

„În felul acesta va fi mai mare presiunea pe primari, pentru că cetațenii de acolo își vor dori mai mult să fie racordați la apă și canalizare pentru că vor putea să își amenajeze un minim de confort pentru ei și pentru copii. Inițiativa e plecată tocmai în sensul asigurării condițiilor de igienă minimă copiilor și celor care locuiesc la țară”, spune deputata. 

Un calcul estimativ făcut de deputată pe baza prețurilor afișate în decembrie 2015 arată că pentru achiziționarea unui vas de wc, lavoar, baterii, cadă și un boiler electric de dimensiuni reduse suma necesară s-ar ridica la 190 -215 euro.

Cum s-ar aplica programul „Prima baie”

Pentru aplicarea programului ar fi necesară parcurgerea câtorva etape, in opinia inițiatoarei:

-emiterea de vouchere, valabile în magazinele care vor să se acrediteze, strict pentru o listă de produse;

-înscrierea doritorilor la primăriile din localitățile de reședință, cu depunere de documente privind criteriile de eligibilitate și o declarație pe propria răspundere că vor amenaja o baie funcțională într-un an de la primirea voucherelor;

-eliberarea voucherelor, cu valabilitate de un an și posibilitatea de a returna voucherul dacă n-a fost folosit, și cu redepunerea cererii în anul următor.

În doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuință. În doar 28% din gospodării există un grup sanitar în interiorul locuinței.

Din cele 2861 de comune din România, aproximativ 800 nu sunt legate la rețeaua de apă și canalizare.

În Bulgaria 99,28% din populație era conectată, în 2013, la rețeaua publică de apă. În Albania peste 80% dintre locuitori aveau acces la apă curentă în 2013. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

 • Ca o remarca personala, sunt multe scoli si gradinite la tzara care au wc in fundul curtii. Pentru cine e in moldova si citeste ziarele ca voiceabacaului/sucevei/botosanilui/buzaului etc cam in fiecare an cate cate un copil in ele... anul trecut un copil s-a innecat! Pe langa asta, rata de imbolnaviri legate de igiena ( gastro entero bacterii, paraziti, etc) e legata de igiena, apa poluata, mustele si vantul propaga bacterii si paraziti cu usurinta de la o toaleta in curte...
  Cred ca e prima masura care se adreseaza strict celor de jos. E buna, e rea? e fezabila? Nu stim!!! dar merita incercata, pt ca rezultatele pe termen lung vor fi vizibile, si accelera o evolutie! Noi traim bine, dar nu ne gandim ca 34% din gospodarii (adica 34% din populatia tarii) se duc pt un pipi in ger si nu au cum sa se spele pe maini dupa. Cifrele sunt proaste de zeci de ani, la sfarsitul comunismului aveam peste 40% din gospodarii asa, an de an e din ce in ce mai bine, dar evolutia e atat de lenta!! incat orice idee e buna.
  • Like 0
 • Doamna Cristea chiar trăiește pe altă planetă... Doar 45% din gospodăriile din România au apă curentă. Și să nu mai vorbim de canalizare. Aici nu vede nicio problemă? Mai bine ar gândi un proiect de investiții majore în infrastructură, să avem și noi apă curentă și canalizare peste tot. Că stăm pe loc de ani de zile și ne mulțumim cu simple „cadouri” electorale.
  • Like 0
 • Este o conspirație! Cei care vor folosi voucherul nu vor mai avea voie să fumeze în propria baie, aceasta fiind construită din bani publici și devenind prin asimilare spațiu public închis.
  • Like 0
 • Alexius check icon
  Doamna Cristea este mult mai simpatică decât propriile proiecte și inițiative. Probabil din turnul său de fildeș, (poate de când era membru în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor pe foarte mulți bani, înainte de a fi deputat), Aurelia Cristea crede că "săracii" ăia de la țară pot să-și facă și jumătate de casă cu 200 de euro. Ori probabil a uitat să pună un 0 în sumă.

  La mine în județ cam 70% din comune sunt racordate la aducțiunea de apă și la gaze. Cu canalizarea stăm mai prost, doar vreo 20 de procente.
  Consiliul Județean anunță cu emfază cifrele astea fără a preciza că puține gospodării sunt racordate la rețea, lucru descurajat de costurile uriașe pentru buzunarul oamenilor. Uite așa stau oamenii cu apa la gard și folosesc gratis apa de la pompa din curte. Cu gazele stăm mai bine.
  Păi acum ideea cu
  • Like 1
 • stati bre ... fomeia crede ca apa curenta este apa legata la reteau de curent, adica in galeata se baga 2 sarme de la priza :) si chestia asta trebuie facuta intr-o incapere cu ciment pe jos, bine inteles dupa ce te-ai sapunit :) adica ai in buzunare 2-3 sapunuri :) https://www.youtube.com/watch?v=tLowcbNFpqg
  • Like 0
 • check icon
  Aprozareasa e dusa rau cu capul !!O baie cat de cat buna, poate fi facuta cu minim 10.000.lei.Asta daca are deja apa si canalizare la poarta .Iti trebuie in primul rand retencuirea totala a incaperii .Turnat sapa, dupa ce in prealabil a fost efectuata o hidroizolatie.Apoi gresia si faianta vreo 25 de metri patrati, ptr o baie mai modesta.Apoi toata tevaraia de apa rece si canalizare dusa pana la cel mai apropiat punct de racordare.Musai trebuie si un boiler de 80-100 de litri ,ca doar n-o sa faci baie cu apa rece.Apoi trebuie rezolvata si sursa de caldura.Apoi ca toate astea sa mearga si sa nu trezesti ,ca arzi ca sobolanul in casa, tebuie refacuta instalatia electrica a incaperii si macar recalibrarea celei deja existente in segmentele esentiale.Daca adaugam si manopera ,sarim lejer chiar si de 10.000 lei .Ce-mi plac mie shparlamentarii astia care le stiu ei pe toate
  • Like 1
  • @
   Venom check icon
   N-ați înțeles. Intenția doamnei deputate e să dea 200 de euro țăranilor drept motivație ca să facă prima lor baie din viața lor și să-și cumpere primul șampon și primul halat cu însemnele de partid. Iar banii vor fi puși în gălețile acelea, nelipsite de la orice alegeri și se vor folosi fundul' curții, buruienile lungi și temperatura verii.
   • Like 1
  • @ Venom
   Mi-ati luat-o înainte. Si eu am înteles, la fel ca dvs. ca se vor da 200 de euro ca oamenii sa se spele (mai putin partea cu halatul si samponul). Evident, trebuie sa apara normele metodologice de aplicare a legii pentru a vedea daca e vorba de o prima anuala, sau se da o singura data suma pentru tot restul vietii.
   • Like 0
 • Samsara check icon
  Deputata Aurelia Cristea sigur trăieşte pe altă planetă, de unde să scoată bieţii oameni restul de bani de la ridicola sumă de 200 euro ca să-şi facă o baie?! Mai bine ar face ea o baie la cap, căci electroşocurile sunt perimate.
  • Like 1
  • @ Samsara
   Pai de ce, dna. Mara? Cât costa un săpun, un flacon de șampon și un prosop? Sau vă închipuiați ca se dau 200 de euro ca să-și construiască oamenii facilitatea mai sus menționată (numită afectuos și "privată")? Nu, este doar un apel la igiena personală. ;)
   • Like 0
 • Stai si te crucesti..te stergi la ochi si tot nu este credibil !!! Oare pe ce lume traiesc parlamentarii nostrii..o asemenea aberatie scoasa de parlamentarii inpostori..ticalosi sau timpiti nici macar nu trebuie publicate !!! Va dati seama ce Enormitate este aceasta initiativa !!! Voi habar nu aveti de economie..ati facut scoala pe bani..ce dracu este cu voi???? Cum este posibil sa propagi o asemenea enormitate ???!!!
  • Like 2
  • @ Curea Teodor Gavril
   Samsara check icon
   De 200 euro îşi cumpără câte jumătate de scaun de WC şi de cadă, iar apa vine de la ploaie şi canalizarea de la Dumnezeu.
   • Like 0
  • @ Samsara
   Este simplu de vazut problema !!! Banii nu trebuie utilizati pentru ajutoare si pomene !!! Trebuie investiti si create locuri de munca !!! Cind oamenii cistiga cit de cit..baia vine de la sine !!! Cu pomenele astea distrugem democratia..economia si produce Paraziti !!!
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult