Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Armă împotriva ofertelor înşelătoare”. Magazinele vor fi obligate să afişeze la reduceri cel mai scăzut preţ din ultimele 30 de zile înainte de ofertă - proiect ANPC

magazin - sale

Foto: Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

Magazinele vor fi obligate, prin lege, să afişeze la reducerile de preţ care a fost cel mai scăzut preţ din ultimele 30 de zile înainte de ofertă, conform unui proiect propus de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), cu scopul de a oferi clienţilor o armă împotriva ofertelor înşelătoare, şi lansat în consultare publică, scrie Agerpres.

Reglementarea propusă de instituţie trebuie să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 şi ar urma să se aplice efectiv începând cu data de 28 mai 2022, potrivit unui comunicat al ANPC.

Proiectul introduce un articol nou în HG nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informaţiile pentru consumatori legate de reducerile de preţ. Conform ANPC, orice notificare de reducere a preţului trebuie să indice clar preţul aplicat anterior de comerciant.

„Preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ, astfel încât consumatorul să poată identifica în mod clar reducerea", se menţionează în comunicat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IATA O NOUA ""FRECTIE CU DIANA LA PICIOR DE LEMN! " - intrucat aceasta masura este menita doar sa demonstreze ca Guvernul si ANPC fac ceva pentru informarea consumatorilor nostri... Fata de interesul, apetitul si "inventiile" operatorilor economici pentru a-si maximiza profiturile INDIFERENT PRIN CE MIJLOACE, masurile stabilite prin legislatia noastra si modul in care lucreaza justitia noastra sunt TOTAL INEFICACE si INEFICIENTE decridibilizand ideea si principiile protectiei consumatorilor in Romania... Solutia - propusa in 1991 in proiectul viitoarei OG 21-1992 dar respinsa de juristii cabinetului Stolojan - consta in TESTAREA COMPARATIVA A PRODUSELOR (cu informarea adecvata a consumatorilor), POLITICA NATIONALA PENTRU EDUCAREA CONSUMATORILOR si implicarea AVOCATULUI POPORULUI (OMBUDSMAN) IN PROTECTIA CONSUMATORILOR ... NU AVEM ASA CEVA NICI DUPA 30 DE ANI!...OARE DE CE?...Numai astfel consumatorii nostri ar fi putut actiona precum consumatorii din statele dezvoltate cumparand doar ceea ce este SIMULTAN de CALITATE MAXIMA si la PRET MINIM... Restul ramanand nevandut si penalizand astfel operatorii economici dezinteresati de nevoile consumatorilor... Dar si orientand si impulsionand astfel agentii economici pentru a actiona conform cerintelor, nevoilor si asteptarilor consumatorilor si nu doar exclusiv pentru a-si maximiza profiturile.. Principiul "SCOPUL SCUZA MIJLOACELE" este valabil in conflagratiile militare nu si in relatiile client-furnizor!...
    • Like 0
  • Nume check icon
    Nu stiu daca acest lucru este o noutate. Din cate stiu eu acest lucru este in vigoare de ceva ani. Ca anumiti comercianti nu respecta, stim noi cine ca sa nu dam nume si sa suparam fanii, este o alta problema.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult