Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Efectul Groșan” la Spitalul din Oradea: „Deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen”

pat de spital covid-

Foto: Alan Budman / Alamy / Alamy / Profimedia

În spitale începe să apară „efectul Groșan”. Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a declarat că după mediatizarea cazului doctoriţei Flavia Groşan, care a declarat că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale, personalul de la Urgenţe are mari dificultăţi să convingă pacienţii de necesitatea administrării oxigenului, chiar dacă aceştia abia respiră, scrie eBihoreanul.ro.

Șeful UPU-SMURD de la Spitalul Judeţean din Oradea, dr. Hadrian Borcea, a confirmat acest fenomen apărut după declarațiile controversate ale doctoriței Flavia Groșan.

„Asta se întâmplă de joia trecută. Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă. Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen”, a declarat dr. Hadrian Borcea pentru eBihoreanul.

„Colegele mele, văzând că refuză oxigenul, l-au lăsat în pace. Au zis Ok, nu vreţi? Bine, staţi 5 minute liniştit. După 5 minute, neputând respira, omul şi-a pus singur masca de oxigen”, a spus dr. Borcea, care s-a arătat dezamăgit că „oameni în stare gravă, fără cunoştinţe medicale, sunt învăţaţi să refuze ajutorul medical, fiind convinşi că acesta le face rău”.

Medicul Flavia Groșan a susținut că a tratat mii de pacienți și că boala COVID-19 este „o răceală zdravănă, o gripă mai fițoasă un pic”. Medicul pneumolog, care are propriul cabinet, susține că protocolul medical din spitale „ucide” pacienți, că oxigenul medical în cantități mari provoacă edeme cerebrale și că pacienții COVID cu saturație de 80% pot să se trateze acasă. Declarațiile sale au fost aproape unanim respinse de colegii pneumologi. De asemenea, aceasta ar avea o schemă proprie de tratament cu medicamente pe care le numește „copiii mei”, potrivit digi24.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doctorita Grosan a menționat precum ca bolnavii sa nu aștepte pina se agravează boala, sa meargă din timp la medic. Dacă boala este în stadiu incipient, und mergi: la stat sau la doctorița Grosan? Pe de alta parte, toți ăștia de mai jos ( Andreea, Delia etc) sunt niște zvonuri și raspindaci.

    • Like 0
    • @ Iancu Jianu
      Ca sa continui: dacă cei 1000 de oameni care au fost tratate de doctorița Grosan ar fi mers la stat, oare citi ar fi murit?
      • Like 0
    • @ Iancu Jianu
      Delia MC Delia MC check icon
      La medicul de familie. Care nu-i "la stat". Care prescrie altă schemă, mai completă era să zic protocol, dar se sperie jienii slabi de înger. Dar prescrie pe baza testului. Chiar a fost un articol pe tema, straniu că acuma ( vă faceți că) uitați. Medicii de familie au tratat la greu covid.
      Și de ce să moară? Că nu le bagă furtunul pe gât imediat. Intubarea se face după criterii clare și e ultima ratio. Cazurile care necesită intubare sunt cazuri disperate. Cel mai probabil cei la care vă referiți, cu forme foarte ușoare, ar fi fost trimiși acasă cu tratament. Chiar dacă s-ar fi dus la spital.
      Cat despre zvonuri și răspândaci, zvonuri chiar n-avem cum să fim. Iar tactica asta de a da cu ceață, postacul strigă postacii, un fel de ba pe-a mă-tii, e bine cunoscută și intens practicată de psd. Așa că cine spune ăla e.
      • Like 0
  • Nu inteleg de ce mass media a preluat aceste ineptii ale zisei doctorite Grosan si le-a aruncat in spatiul public.... Cred ca este nevoie de o responsabilizare zdravana a ziarisitilor, dar daca ii scuturi putin imediat urla din toti bojocii ca se cenzureaza presa. In cazul asta, as fi cenzurat informatia.... Poate ca doctorii sunt mai ptuin apropiati de pacienti uneori, dar nu cred ca prin oxigenare poti omori un om care abia mai poate respira.... Doamna asa zisa doctor (cine stie prin ce tertipuri si-a luat ea examenele de la facultate, de la unul gen Mircea Beuran incendiatorul de pacienti....) sr trebui sa isi dovedeasca stiintific spusele, nu sa fie "iertata" de colegiul medicilor
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Să faci reclamă propriului cabinet asta înțeleg.
    Dar s-o faci ASTFEL nu mai e de înțeles. Pe seama bieților oameni creduli.
    "Veniți la mine că vă vindec eu de covid. Nu mai aveți nevoie de spital, oxigen, anticoagulant. Schema mea e universal valabilă". Schema ei ar putea fi bună pentru cazurile foarte ușoare. Nici Claritromicina, nici ventolinul și nici cortizonul inhalator nu fac minuni. Dar împreună ar putea funcționa numai la aceste cazuri. Că știe acum oricine că acest virus dă tromboze.
    Că sistemul sanitar nu-i în cea mai bună stare se știe. Că medicii și alte cadre medicale nu au obișnuința să arate empatie de asemenea. Că se fac greșeli din stângăcie iarăși.
    Doamna nu a prezentat nici un fel de dovezi. Dumneaei știe, de exemplu, că în alte părți dacă nu ai documentația pacientului perfect și în amănunt pusă la punct ești automat încadrat la malpraxis?
    De aceea, cu toată empatia dumneaei, rezervele rămân. De aceeași empatie a dat dovadă când a spus că în spital se ucid pacienții și bieții de ei nici nu se mai duc la spital ci stau acasă până îi biruie covidul? De aceeași empatie când a ținut "minunea" secretă? Nu cred că din infantilism a procedat așa. Ci dintr-un interes perfid care acum, în imensa vânzoleală mediatică cei mai mulți nu-l mai văd. Oamenii sunt prea preocupați să ovaționeze și să se declare pro doctoriței empatice. Atâta numai că unii văd și dincolo de zâmbete și aparența dumisale gingașă.
    • Like 5
    • @ Delia MC
      Aparenta gingasa? Pe mine ma sperie privirea ei specifica unui anumit diagnostic.
      • Like 0
    • @ Tudor Bucur
      Delia MC Delia MC check icon
      Depinde de momentul zilei și unghiul din care a fost pozată... :))
      • Like 0
  • Pe orice subiect de popularitate , se vor gasi o armata de ticniti care sa-si dea cu parerea . Intrebarea este ce calificativ merita , ziaristul care vine in fata cu asemenea specimene.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult