Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„Efectul Groșan” la Spitalul din Oradea: „Deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen”

pat de spital covid-

Foto: Alan Budman / Alamy / Alamy / Profimedia

În spitale începe să apară „efectul Groșan”. Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a declarat că după mediatizarea cazului doctoriţei Flavia Groşan, care a declarat că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale, personalul de la Urgenţe are mari dificultăţi să convingă pacienţii de necesitatea administrării oxigenului, chiar dacă aceştia abia respiră, scrie eBihoreanul.ro.

Șeful UPU-SMURD de la Spitalul Judeţean din Oradea, dr. Hadrian Borcea, a confirmat acest fenomen apărut după declarațiile controversate ale doctoriței Flavia Groșan.

„Asta se întâmplă de joia trecută. Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă. Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen”, a declarat dr. Hadrian Borcea pentru eBihoreanul.

„Colegele mele, văzând că refuză oxigenul, l-au lăsat în pace. Au zis Ok, nu vreţi? Bine, staţi 5 minute liniştit. După 5 minute, neputând respira, omul şi-a pus singur masca de oxigen”, a spus dr. Borcea, care s-a arătat dezamăgit că „oameni în stare gravă, fără cunoştinţe medicale, sunt învăţaţi să refuze ajutorul medical, fiind convinşi că acesta le face rău”.

Medicul Flavia Groșan a susținut că a tratat mii de pacienți și că boala COVID-19 este „o răceală zdravănă, o gripă mai fițoasă un pic”. Medicul pneumolog, care are propriul cabinet, susține că protocolul medical din spitale „ucide” pacienți, că oxigenul medical în cantități mari provoacă edeme cerebrale și că pacienții COVID cu saturație de 80% pot să se trateze acasă. Declarațiile sale au fost aproape unanim respinse de colegii pneumologi. De asemenea, aceasta ar avea o schemă proprie de tratament cu medicamente pe care le numește „copiii mei”, potrivit digi24.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Doctorita Grosan a menționat precum ca bolnavii sa nu aștepte pina se agravează boala, sa meargă din timp la medic. Dacă boala este în stadiu incipient, und mergi: la stat sau la doctorița Grosan? Pe de alta parte, toți ăștia de mai jos ( Andreea, Delia etc) sunt niște zvonuri și raspindaci.

  • Like 0
  • @ Iancu Jianu
   Ca sa continui: dacă cei 1000 de oameni care au fost tratate de doctorița Grosan ar fi mers la stat, oare citi ar fi murit?
   • Like 0
  • @ Iancu Jianu
   Delia MC Delia MC check icon
   La medicul de familie. Care nu-i "la stat". Care prescrie altă schemă, mai completă era să zic protocol, dar se sperie jienii slabi de înger. Dar prescrie pe baza testului. Chiar a fost un articol pe tema, straniu că acuma ( vă faceți că) uitați. Medicii de familie au tratat la greu covid.
   Și de ce să moară? Că nu le bagă furtunul pe gât imediat. Intubarea se face după criterii clare și e ultima ratio. Cazurile care necesită intubare sunt cazuri disperate. Cel mai probabil cei la care vă referiți, cu forme foarte ușoare, ar fi fost trimiși acasă cu tratament. Chiar dacă s-ar fi dus la spital.
   Cat despre zvonuri și răspândaci, zvonuri chiar n-avem cum să fim. Iar tactica asta de a da cu ceață, postacul strigă postacii, un fel de ba pe-a mă-tii, e bine cunoscută și intens practicată de psd. Așa că cine spune ăla e.
   • Like 0
 • Nu inteleg de ce mass media a preluat aceste ineptii ale zisei doctorite Grosan si le-a aruncat in spatiul public.... Cred ca este nevoie de o responsabilizare zdravana a ziarisitilor, dar daca ii scuturi putin imediat urla din toti bojocii ca se cenzureaza presa. In cazul asta, as fi cenzurat informatia.... Poate ca doctorii sunt mai ptuin apropiati de pacienti uneori, dar nu cred ca prin oxigenare poti omori un om care abia mai poate respira.... Doamna asa zisa doctor (cine stie prin ce tertipuri si-a luat ea examenele de la facultate, de la unul gen Mircea Beuran incendiatorul de pacienti....) sr trebui sa isi dovedeasca stiintific spusele, nu sa fie "iertata" de colegiul medicilor
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Să faci reclamă propriului cabinet asta înțeleg.
  Dar s-o faci ASTFEL nu mai e de înțeles. Pe seama bieților oameni creduli.
  "Veniți la mine că vă vindec eu de covid. Nu mai aveți nevoie de spital, oxigen, anticoagulant. Schema mea e universal valabilă". Schema ei ar putea fi bună pentru cazurile foarte ușoare. Nici Claritromicina, nici ventolinul și nici cortizonul inhalator nu fac minuni. Dar împreună ar putea funcționa numai la aceste cazuri. Că știe acum oricine că acest virus dă tromboze.
  Că sistemul sanitar nu-i în cea mai bună stare se știe. Că medicii și alte cadre medicale nu au obișnuința să arate empatie de asemenea. Că se fac greșeli din stângăcie iarăși.
  Doamna nu a prezentat nici un fel de dovezi. Dumneaei știe, de exemplu, că în alte părți dacă nu ai documentația pacientului perfect și în amănunt pusă la punct ești automat încadrat la malpraxis?
  De aceea, cu toată empatia dumneaei, rezervele rămân. De aceeași empatie a dat dovadă când a spus că în spital se ucid pacienții și bieții de ei nici nu se mai duc la spital ci stau acasă până îi biruie covidul? De aceeași empatie când a ținut "minunea" secretă? Nu cred că din infantilism a procedat așa. Ci dintr-un interes perfid care acum, în imensa vânzoleală mediatică cei mai mulți nu-l mai văd. Oamenii sunt prea preocupați să ovaționeze și să se declare pro doctoriței empatice. Atâta numai că unii văd și dincolo de zâmbete și aparența dumisale gingașă.
  • Like 5
  • @ Delia MC
   Aparenta gingasa? Pe mine ma sperie privirea ei specifica unui anumit diagnostic.
   • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Delia MC Delia MC check icon
   Depinde de momentul zilei și unghiul din care a fost pozată... :))
   • Like 0
 • Pe orice subiect de popularitate , se vor gasi o armata de ticniti care sa-si dea cu parerea . Intrebarea este ce calificativ merita , ziaristul care vine in fata cu asemenea specimene.
  • Like 2


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult