E 31 octombrie 2015. 8 dimineața. Mă sună în sfârșit. Mi-e un somn dureros și greu, dar răspund pentru că l-am căutat toată noaptea. 8 dintre ei sunt deja morți. I-am visat în reprize în toate ciclurile nictemerale. Nu-i cunoșteam pe toți foarte bine, dar lucrasem cu ei cel puțin o dată în viață, iar cu unii fusesem prietenă în liceu. Lui îi lăsasem un mesaj: „Probabil că ești în viață. Sunt sigură că ești. Sunt sigură că ai dat 2000 de telefoane să ne anunți că ești bine. Dacă mai ai timp și energie, dă-mi și mie unul. Sau măcar un mesaj.”
E unul dintre cei mai speciali elevi ai școlii mele și îmi fac niște griji aproape materne. Probabil din cauză că știu cum e construit. E un tip corect. Mult prea corect și din această cauză are de suferit enorm, în general. Și sună în sfârșit.
„Sunt bine. Am nevoie de un psiholog.” Astea sunt primele lui două propoziții. Eu îl cunosc altfel. E genul ăla de adult care refuză să creadă că un psiholog te poate ajuta. El crede că trebuie s-o faci singur.
Nu-i spun că-mi pare rău pentru ce i s-a întamplat, nu-l întreb nimic și asta pentru că un sistem internațional de predare a învățământului m-a învățat că ești obligat să îndeplinești nevoile elevului tău înaintea nevoilor tale:
„Sigur că da. Știu eu, o doamnă. E incredibilă. A mai lucrat cu elevi de-ai noștri.”
Vreau să-l întreb ceva dar mi-e frică să-i întrerup șirul gândurilor. Și totuși:
„Dar fizic, ești bine?”
„Nu-nțelegi. Chiar am nevoie. Psihic. Am stat lângă ușă. Am ieșit imediat. Doar că… cred că am călcat peste cineva… “
Și aproape că-l bușeșete plânsul și adaugă cu vocea aia pe care ți-e greu s-o asculți drept pentru care de obicei te prefaci că nu există:
„Am avut noroc…”
I-am dat un număr de telefon și l-am rugat să mă sune de câte ori e nevoie. M-a mai sunat câteva zile mai târziu și aproape urla la mine. Mă întreba de ce nu am luat toți cursanții școlii ca să vin, citez: „Dracului în Piața Victoriei?!!!”. Nu m-am supărat pe el, pentru că disperarea lui era a noastră, a tuturor. Îi înțelegeam agitația. Putea să mă și înjure și l-aș fi iertat. Era eroul nostru.
Cred că vreo 6 luni mai târziu l-am sunat eu. Era mai liniștit. Avea speranță. Ședem pe gânduri și are curaj să-mi povestească. Nu-mi amintesc cu exactitate discuția, dar mi-au rămas în cap niște fraze:
„N-ai să vezi asta în presă, dar ăștia vii ne simțim toți vinovați. Nimeni n-o să recunoască asta, pentru că e prea greu și nu avem voie să judecăm pe nimeni, dar Alina, suntem niște animale. / Corpul reacționează înaintea creierului oricât de tare vrei să-l oprești. Am vrut să-l opresc./ Rațiunea îți spune să te liniștești, dar corpul tău reacționează ca un monstru teleghidat în fața instinctului de supraviețuire/ Cred că unii suntem mai animalici decât alții, mai speriați./ M-am luptat pentru un loc în față și nu pot să trec peste asta. Vreau să mor.”
Black-out.
De câte ori îmi amintesc aceste cuvinte aud țiuitul ăla de inimă care s-a oprit:
„M-am luptat pentru un loc în față și nu pot să trec peste asta. Vreau să mor.”
A trecut un an și incredibil, dar pentru a mia oară mi-au dat lacrimile când am scris fraza asta. Cum o fi să fii erou nostru, dar să nu ne crezi? Cum o fi să fii eroul nostru, dar să te simți vinovat? Cum o fi fost secunda asta în care eroul meu de colectiv a simțit că fizicul se luptă împotriva rațiunii? Că instinctul lui de supraviețuire îl ajută, dar lovește în ceilalți? Ce era în jur? Care era decorul onomatopeic? De ce își amintește doar asta și nu și faptul că și-a ajutat prietena?
Oare directorii din educație își pun întrebările astea când dau din coate?
Care e legătura cu educația?
Am vorbit mult cu el despre acest „scenariu de viață” cum îi spune el. A citit cărți despre instinctul de supraviețuire și mi le-a detaliat în atomi:
„Alina, rațiunea are putere, dar trebuie bine antrenată. / Cred că dacă făceam armata, reacționam altfel. Sau poate dacă eram mai educat. / Știu că nu e vina mea, dar îți povestesc doar așa. / Am tras-o de mâini și cred că i-am rupt mâinile. / Am renunțat pentru că mi-era frică și efectiv am plecat acasă în timp cei ei…/ A murit. / Nu suntem destul de bine educați, știi? / Nu e rău că suntem animale, doar că educația îți setează limita dintre animal și om. / Poți să fii animal pentru o viață și să te lupți pentru un loc în față sau poți să fii animal doar pentru o secundă. Și asta e O.K.. Ca la avion cu masca de oxigen, știi, mai întai tu și apoi copilul? Apropo, era o copilă. / Cred că i-am rupt mâinile. / Educația te ajută să fii animal un interval mai scurt de timp. / De ce nu suntem toți eroi? / Orice-ați zice voi, totuși sunt vinovat. Nu suntem educați. / Un foton nu există decât în mișcare. Așa suntem toți. Nu trăim decât în mișcare.”
Black-out.
I-am spus de sute de ori că sunt absolut convinsă că nu are nicio legătură cu educația faptul că el, un autodidact desăvârșit de altfel, a avut instincte umane dar… e complicat. E complicat să-i explici unui tânăr corect și prea sincer că nu e vina lui, când el se află în mijlocul unei tornade care nu se mai termină de un an și ceva. Și iată că de o lună a venit cu forțe noi.
Ieri îmi trimite nu știu ce link cu Pop și Dragnea și o monstruozitate de lege a educației și adaugă: Ți-am zis că un foton nu trăiește decât în mișcare?
Și mintea îmi circulă iar și se duce iar acolo în ghemul ăla macabru de idei și sentimente de vinovăție și durere. Și dintr-un motiv sau altul imaginația își face loc și deodată am curajul șă intru adânc în macabru, adânc în grotesc: îmi închipui acel telefon pe care l-am primit pe 31 octombrie de la eroul nostru, doar că de această dată e alt an și schimb personajele. E aceeași conversație, doar că e între între Ponta și Liviu Pop:
„Sunt bine. Am nevoie de o decizie a Consiliului Național de Etică.”
Liviu nu-i spune că-i pare rău pentru ce i s-a întamplat, nu-l întreabă nimic pentru că un sistem românesc de guvernare l-a învățat că ești obligat să îndeplinești nevoile superiorului tău înaintea nevoilor tale:
„Sigur. Știu eu o doamnă. E incredibilă. A mai lucrat cu de-ai noștri.”
Vrea să-l mai întrebe ceva, dar îi e frică să-i întrerupă șirul gândurilor. Și totuși:
„Dar altfel, Victor, ești bine?”
„Nu-nțelegi chiar am nevoie. Psihic. Am plagiat. Am reușit să mă scot cumva. Doar că… cred că n-am călcat destul de bine peste cadavre… “
Și aproape că-l bușeșete plânsul și adaugă cu vocea aia pe care ți-e greu s-o asculți drept pentru care deobicei te faci că nu există:
„N-am avut noroc. M-am luptat pentru un loc în față și nu pot să trec peste asta. Vreau să trăiesc. Vreau să fiu doctorand.”
Black-out.
Care fotoni, dragul meu M.?
Iartă-ne dragul meu M, dragul meu erou de colectiv. În curând, domnii directori se reîntorc, fără calificare, la posturi de conducere. Un pedagog știe întotdeauna să îndeplinească nevoile elevilor săi, chiar și într-un sistem mort românesc. Monstrul s-a întors la locul faptei.
Dar totuși, dragă M., poți să vezi diferența dintre voi și ei? Dragul meu erou de colectiv, suntem niște animale doar în limitele acelei capacități pe care rațiunea noastră o are în a suprima animalul din noi. Dar la tine, la voi, limitele sunt normale într-un context care justifică instinctul. Nu ești vinovat. La ei e anomalia. La ei instinctul de supraviețuire e anormal de dilatat în timp și spațiu.
Iartă-ne. Așa e. Trăim doar în mișcare, doar că, în timp ce ei se mișcă mai bine, noi ăștia ne mișcăm mai greu. Momentan.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Fraților, opriți-vă, încetați cu folosirea tragediei de la Colectiv în scopuri oculte. Acolo au fost niște vinovați clari: organizatorii spectacolului și proprietarii clubului. E cît se poate de evident. Ancheta ar fi trebuit să clarifice și repede ce procent de vină are fiecare. Unii dintre cei vinovați au murit atunci, alții trăiesc.
daca in 27 de ani, traind in romania, inca nu intelegeti acest joc politic la paritate - 50%-50% , respectiv daca presedintele este 50%, atunci guvernul, implicit alianta parlamentara, trebuie sa fie celalalt 50%, inseamna ca scopul vietii dvoastra a fost atins :)
hazul extraordinar este ca votul liber a fost lasat la pozitia de presedinte si votul controlat la pozitiile din parlament, dar presedintele nu are prerogative in domeniile de dezvoltare a natiei, ci numai in aceea de aparare a natiei :) deci investitii in economie ioc !
stiu ca 90% nu intelegeti nimic din ce am postat aici si postez pe aici, ba unii i-mi raspund ca sunt pe langa subiect, iar altii ca-i jignesc ... la romani umbla o vorba : pana la urma te desteptasi ! adica, "la urma" :) macar daca ar fi asa si generatia urmatoare ar apuca ceva din aceasta "desteptare", dar si generatia urmatoare este de romani :), poate si mai romani :)
nu postez pt like sau pt conversatie, postez pt ca cei 10%, care inteleg si ei, sa stie ca au inteles bine, ceea ce se petrece :). astia 10% nu dau like, nu comenteaza, nu voteaza, discuta putin politica, dar urmaresc cu atentie totul, dar totul, si zambesc in mintea lor :)
Romania, France : Unitary semi-presidential republic
Ungaria, Slovenia, Cehia, Croatia, Grecia : Unitary parliamentary constitutional republic
Bulgaria, Polonia, Italia, Finlanda, Portugalia : Unitary parliamentary republic
Slovenia, Letonia, Estonia : Parliamentary republic
Lithuania : Unitary semi-presidential republic
Germania, Austria : Federal parliamentary republic
United States of America : Federal presidential constitutional republic
Belgia, Netherlands (pe care romanii o confunda cu olanda - o regiune) : Federal parliamentary constitutional monarchy
UK, Spania, Norvegia, Suedia : Unitary parliamentary constitutional monarchy
ce ar trebui sa cunosca alesii boborului legat de constitutie : Basic forms of government
A Power structure :
A.1 Separation - A.1.1 Associated state A.1.2 Dominion A.1.3 Chiefdom
A.2 Federalism - A.2.1 Federation A.2.2 Confederation A.2.3 Devolution
A.3. Integration - A.3.1 Empire A.3.2 Hegemony A.3.3 Unitary state
B Power source
B.1 Democracy - power of many - B.1.1 Direct B.1.2 Representative B.1.3 Semi B.1.4 others
B.2 Oligarchy - power of few - B.2.1 Aristocracy B.2.2 Military junta B.2.3 Plutocracy B.2.4 Stratocracy B.2.5 Timocracy B.2.6 Theocracy B.2.7 Kritarchy B.2.8 Particracy
B.3 Autocracy - power of one - B.3.1 Despotism B.3.2 Illiberal democracy B.3.3 Semi-authoritarian B.3.4 Dictatorship
B.4 Hybrids - Anocracy
C Power ideology
C. 1 Monarchy vs. Republic - socio-political ideologies - Absolute / Constitutional / Directorial / Legalist / Parliamentary / Semi-presidential / Presidential
C.2 Authoritarian vs. Libertarian - socio-economic ideologies - Capitalism / Colonialism / Communism / Distributism / Feudalism / Socialism
C.3 Anarchism vs. Statism - civil-liberties ideologies - Anarchy / Minarchy / Totalitarianism
C.4 Global vs. Local - geo-cultural ideologies - Central / City-state / National unity / World
- 50% - apararea este sub jurusdictia presedintelui, astfel ca presedintele este "legat" de america si nato
- 50% - sistemul de valori, parlamentul si implicit guvernul este legat de tranzitia dinspre socialism catre capitalism. se considera ca, creierele poporului au fost spalate si sunt necesari aprox 100 de ani pentru incheierea ciclurilor.
bine inteles ca negocierea post razboi a fost in favoarea castigatorilor, si mai ales ca rusi nu inteleg mecanismele capitaliste. deci populatia romana, bulgara, etc, care se "spala" pe creier mai repede are ac posibilitate, extraordinara, practic un premiu, de a se repozitiona in vestul europei in cadrul democratiilor stabilizate, republicane sau regale. repozitionarea este insotita de ajutoare masive si de un nivel de trai care in romania va fi posibil undeva dupa anul 2150 :). posibil in rusia dupa anul 2500 ?
sa ne intelegem clar, nationalismul este un concept depasit si in concluzie "pedepsit" prin diferite forme. una dintre forme este chiar acesta neamestec in treburile interne, aceastra "struto-camila" politico-economica fara destinatie.
ca sa intelegeti ce postez aici uitati-va la olanda, UK, franta sau chiar germania, nici nu pomenesc de usa, toate accepta universalitatea cetatenilor si incearca sa-i atraga pornind de la institutiile de invatamant, trecand prin pozitiile sezoniere de munca si urcand catre cercetare. trebuie inteles ca dezvoltarea fara creiere este imposibila, politica fara economie nu exista. sistemul comunist, socialist nu poate depasii nivelul "luptei de clasa" gandit la nivelul 1900 :)
In alta ordine de idei, marea masa a poporului roman are nevoie de socuri electrice pentru a se trezi din neamprostie si nationalism desuet, "Colectiv" a fost momentul ce a pus fata in fata progresul incluzand tineretul si generatie "20 de ani la Revolutie" , cu valori sociale de obicei diferite, ce au format o congruenta in strada fara precedent in istoria recenta, cu "racii" societatii, talharii parchetabili flancati de gardul viu format din batrani si asistati, ce nu fac decat sa apere sarlatanimea pentru ca nu mai pot vedea mai departe de ea. Pana de curand Rusia era intr-o perioada de rezolvare a problemelor interne(Cecenia, asasinatele jurnalistilor si activistilor anti Putin), dupa revenirea lui Vladimirovici drept presedinte mosor a inceput in forta mandatul pe extern. Daca directia Rusiei pana in 2012 a fost de interventionism prudent(Osetia, stationarea in Transnistria), tentaculele caracatitei se desfac si se intind acum mai mobile si mai puternice ca niciodata, incercand sa sugrume orice le iese in cale. In Ro. au reintalnit un PSD abandonat de Gorbaciov in durerea neimplinita a socialismului multilateral dezvoltat aproape la fel de puternic ca in 1992, oarecum posibil indreptat spre o linie eurofila cu Geoana si revenit in matca dupa un congres "ciudat". Abandonarea acestei linii, inceputa odata cu venirea lui Ponta, apoi accentuata cu Dragnea, readuce Rusia cu gurile de tun gata sa napadeasca cerul romanesc cu ghiulele de ura nationalisto-xenofobe. Acum vom trai si vom vedea cum raspunde societatea civila in apararea valorilor "antinationale" in viitorul apropiat, daca mai are vlaga dupa lupta anti Soros ce a dezabuzat o si a redus o la tacere. Oare cum va muta Rusia daca macar o parte din fostul ei Bloc(poate si noi) se va trezi printr o minune si vor clama anti iliberalism si neonationalism(lovind in Putin prin ricoseu)? Ce efect ar avea un buffet inversat? Doar scenarii implauzibile... Cert e ca am avea mult de castigat economic ca bastion democratic intre tentacule, mai ceva ca in 1968 ul lui Ceausescu in ochii Occidentului.
1. rusia traverseaza o nou cadere economica, populatia poate fi scapata de sub contro in orice moment, de aceea supapa se regaseste in "centura" satatelor foste comuniste recent intrate in ue. populatiile pot convietui si cunosc traditiile, deci asumarea si absorbtia rusilor este mai facila decat ar putea sa o faca occidentul - vezi invazia syriana.
2. conglomeratul militaro-industrial rus functioneaza si fara sistemul politic, in ac moment politicienii rusi sunt cei care incearca o apropiere de el. chestiunea buna este ramanerea in urma uriasa a tehnicii de lupta rusesti.
3. nato si sua trebuie sa aiba un "partener" militar, si cum china este sub asteptarile militare, rusia a fost repusa pe plantatie ca sperietoare a prostimii.
4. consolidarea economica a chinei nu reprezinta decat dezvoltarea unei piete de desfacere a ideilor americane si vest europene. chinezii sunt "prizonierii" propriei dorinte personale de trai mai bine, dar ei nu pot pleca la munca in europa de vest sau in america.
necesitatea de a trai mai bine ii face si pe est europeni sa "ajute" economiile vestului, caci in final munca "la negru" reprezinta crestere economica exploziva.
5. lumea araba este pacificata. maroko, libia, algeria, egiptul, syria, yemenele :), pakistanul si afganistanul sunt "pacificati" cu totii. toti arabii beau cola si viseaza la politica sociala din tarile nordului, de la canada la finlanda :)
ar mai fi iranul, dar este posibil ca acesta sa fie plasat in coasta rusiei ca debuseu al armamentului atomic terestru :) Doamne fereste !
6. africa inca nu a fost descoperita :) exista cu adevarat cineva acolo in afara africii de sud ? :)
7. america de sud este in curs de colonizare :)
8. sud-estul asiei este impins catre india si china cu mana cu 5 degete ale dragonului asiatic : australia, singapore, macao, hong kong si taiwan :)
Concluzia :
la ac moment lumea intrega este "la mana" gruparilor politice anglo-americane si a multinationalelor cotate la chicago, londra, hong kong, singapore si tokio.
restul este abur pt scena si mascarici aruncati in public, atentate, micro confruntari, declaratii politico-cretine, si conducatori alesi in bataie de joc.
si banul se invarte !