Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Ăștia vii ne simțim toți vinovați. M-am luptat pentru un loc în față și nu pot să trec peste asta. Vreau să mor...”

E 31 octombrie 2015. 8 dimineața. Mă sună în sfârșit. Mi-e un somn dureros și greu, dar răspund pentru că l-am căutat toată noaptea. 8 dintre ei sunt deja morți. I-am visat în reprize în toate ciclurile nictemerale. Nu-i cunoșteam pe toți foarte bine, dar lucrasem cu ei cel puțin o dată în viață, iar cu unii fusesem prietenă în liceu. Lui îi lăsasem un mesaj: „Probabil că ești în viață. Sunt sigură că ești. Sunt sigură că ai dat 2000 de telefoane să ne anunți că ești bine. Dacă mai ai timp și energie, dă-mi și mie unul. Sau măcar un mesaj.”

E unul dintre cei mai speciali elevi ai școlii mele și îmi fac niște griji aproape materne. Probabil din cauză că știu cum e construit. E un tip corect. Mult prea corect și din această cauză are de suferit enorm, în general. Și sună în sfârșit.

„Sunt bine. Am nevoie de un psiholog.” Astea sunt primele lui două propoziții. Eu îl cunosc altfel. E genul ăla de adult care refuză să creadă că un psiholog te poate ajuta. El crede că trebuie s-o faci singur.

Nu-i spun că-mi pare rău pentru ce i s-a întamplat, nu-l întreb nimic și asta pentru că un sistem internațional de predare a învățământului m-a învățat că ești obligat să îndeplinești nevoile elevului tău înaintea nevoilor tale:

„Sigur că da. Știu eu, o doamnă. E incredibilă. A mai lucrat cu elevi de-ai noștri.”

Vreau să-l întreb ceva dar mi-e frică să-i întrerup șirul gândurilor. Și totuși:

„Dar fizic, ești bine?”

„Nu-nțelegi. Chiar am nevoie. Psihic. Am stat lângă ușă. Am ieșit imediat. Doar că… cred că am călcat peste cineva… “

Și aproape că-l bușeșete plânsul și adaugă cu vocea aia pe care ți-e greu s-o asculți drept pentru care de obicei te prefaci că nu există:

„Am avut noroc…”

I-am dat un număr de telefon și l-am rugat să mă sune de câte ori e nevoie. M-a mai sunat câteva zile mai târziu și aproape urla la mine. Mă întreba de ce nu am luat toți cursanții școlii ca să vin, citez: „Dracului în Piața Victoriei?!!!”. Nu m-am supărat pe el, pentru că disperarea lui era a noastră, a tuturor. Îi înțelegeam agitația. Putea să mă și înjure și l-aș fi iertat. Era eroul nostru.

Cred că vreo 6 luni mai târziu l-am sunat eu. Era mai liniștit. Avea speranță. Ședem pe gânduri și are curaj să-mi povestească. Nu-mi amintesc cu exactitate discuția, dar mi-au rămas în cap niște fraze:

„N-ai să vezi asta în presă, dar ăștia vii ne simțim toți vinovați. Nimeni n-o să recunoască asta, pentru că e prea greu și nu avem voie să judecăm pe nimeni, dar Alina, suntem niște animale. / Corpul reacționează înaintea creierului oricât de tare vrei să-l oprești. Am vrut să-l opresc./ Rațiunea îți spune să te liniștești, dar corpul tău reacționează ca un monstru teleghidat în fața instinctului de supraviețuire/ Cred că unii suntem mai animalici decât alții, mai speriați./ M-am luptat pentru un loc în față și nu pot să trec peste asta. Vreau să mor.”

Black-out.

De câte ori îmi amintesc aceste cuvinte aud țiuitul ăla de inimă care s-a oprit:

„M-am luptat pentru un loc în față și nu pot să trec peste asta. Vreau să mor.” 

A trecut un an și incredibil, dar pentru a mia oară mi-au dat lacrimile când am scris fraza asta. Cum o fi să fii erou nostru, dar să nu ne crezi? Cum o fi să fii eroul nostru, dar să te simți vinovat? Cum o fi fost secunda asta în care eroul meu de colectiv a simțit că fizicul se luptă împotriva rațiunii? Că instinctul lui de supraviețuire îl ajută, dar lovește în ceilalți? Ce era în jur? Care era decorul onomatopeic? De ce își amintește doar asta și nu și faptul că și-a ajutat prietena?

Oare directorii din educație își pun întrebările astea când dau din coate?

Care e legătura cu educația?

Am vorbit mult cu el despre acest „scenariu de viață” cum îi spune el. A citit cărți despre instinctul de supraviețuire și mi le-a detaliat în atomi:

„Alina, rațiunea are putere, dar trebuie bine antrenată. / Cred că dacă făceam armata, reacționam altfel. Sau poate dacă eram mai educat. / Știu că nu e vina mea, dar îți povestesc doar așa. / Am tras-o de mâini și cred că i-am rupt mâinile. / Am renunțat pentru că mi-era frică și efectiv am plecat acasă în timp cei ei…/ A murit. / Nu suntem destul de bine educați, știi? / Nu e rău că suntem animale, doar că educația îți setează limita dintre animal și om. / Poți să fii animal pentru o viață și să te lupți pentru un loc în față sau poți să fii animal doar pentru o secundă. Și asta e O.K.. Ca la avion cu masca de oxigen, știi, mai întai tu și apoi copilul? Apropo, era o copilă. / Cred că i-am rupt mâinile. / Educația te ajută să fii animal un interval mai scurt de timp. / De ce nu suntem toți eroi? / Orice-ați zice voi, totuși sunt vinovat. Nu suntem educați. / Un foton nu există decât în mișcare. Așa suntem toți. Nu trăim decât în mișcare.”

Black-out.

I-am spus de sute de ori că sunt absolut convinsă că nu are nicio legătură cu educația faptul că el, un autodidact desăvârșit de altfel, a avut instincte umane dar… e complicat. E complicat să-i explici unui tânăr corect și prea sincer că nu e vina lui, când el se află în mijlocul unei tornade care nu se mai termină de un an și ceva. Și iată că de o lună a venit cu forțe noi.

Ieri îmi trimite nu știu ce link cu Pop și Dragnea și o monstruozitate de lege a educației și adaugă: Ți-am zis că un foton nu trăiește decât în mișcare?

Și mintea îmi circulă iar și se duce iar acolo în ghemul ăla macabru de idei și sentimente de vinovăție și durere. Și dintr-un motiv sau altul imaginația își face loc și deodată am curajul șă intru adânc în macabru, adânc în grotesc: îmi închipui acel telefon pe care l-am primit pe 31 octombrie de la eroul nostru, doar că de această dată e alt an și schimb personajele. E aceeași conversație, doar că e între între Ponta și Liviu Pop:

„Sunt bine. Am nevoie de o decizie a Consiliului Național de Etică.”

Liviu nu-i spune că-i pare rău pentru ce i s-a întamplat, nu-l întreabă nimic pentru că un sistem românesc de guvernare l-a învățat că ești obligat să îndeplinești nevoile superiorului tău înaintea nevoilor tale:

„Sigur. Știu eu o doamnă. E incredibilă. A mai lucrat cu de-ai noștri.”

Vrea să-l mai întrebe ceva, dar îi e frică să-i întrerupă șirul gândurilor. Și totuși:

„Dar altfel, Victor, ești bine?”

„Nu-nțelegi chiar am nevoie. Psihic. Am plagiat. Am reușit să mă scot cumva. Doar că… cred că n-am călcat destul de bine peste cadavre… “

Și aproape că-l bușeșete plânsul și adaugă cu vocea aia pe care ți-e greu s-o asculți drept pentru care deobicei te faci că nu există:

„N-am avut noroc. M-am luptat pentru un loc în față și nu pot să trec peste asta. Vreau să trăiesc. Vreau să fiu doctorand.”

Black-out.

Care fotoni, dragul meu M.?

Iartă-ne dragul meu M, dragul meu erou de colectiv. În curând, domnii directori se reîntorc, fără calificare, la posturi de conducere. Un pedagog știe întotdeauna să îndeplinească nevoile elevilor săi, chiar și într-un sistem mort românesc. Monstrul s-a întors la locul faptei.

Dar totuși, dragă M., poți să vezi diferența dintre voi și ei? Dragul meu erou de colectiv, suntem niște animale doar în limitele acelei capacități pe care rațiunea noastră o are în a suprima animalul din noi. Dar la tine, la voi, limitele sunt normale într-un context care justifică instinctul. Nu ești vinovat. La ei e anomalia. La ei instinctul de supraviețuire e anormal de dilatat în timp și spațiu.

Iartă-ne. Așa e. Trăim doar în mișcare, doar că, în timp ce ei se mișcă mai bine, noi ăștia ne mișcăm mai greu. Momentan.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Absolut. Noi, astia, ne miscam mai greu, greu, dar nu deloc.
  • Like 0
 • E bine. E bine sa nu uiti ca se intampla tragedii si e bine cand poti sa le dai trairea si umanitatea in scris. E rau. E rau, ca dupa ce am citit drama unui supravietuitor si am fost inca o data impresionat, a aparut ca un ranjet rau, intentia politica. Storsul de beneficii dintr-o tragedie. Daca nu e Ponta, e Dragnea, e cineva. Trebuie dat jos. In piata. Da-o in ma-sa de democratie si alegeri. Scoateti mortii din morminte si faceti-i luptatorii politici. Ca sa ajunga Nicusori apolitici, sefi de partide si parlamentari. Bleah.
  • Like 1
 • PENIBIL articol !
  • Like 0
 • Interesant ar fi putut fi pt. un subiect de roman, pt. un articol cam prea lung si plictisitor!
  • Like 0
 • check icon
  Subiectul „Colectiv” a fost deja abuzat și încă de la bun început, prin copy-paste de clișee de-a dreptul imbecile gen „corupția ucide”, fapt care a mutat discursul de la tragedia ca rezultat al neglijenței criminale și care urma să identifice clar și neechivoc pe cei vinovați spre discursul politic inevitabil imbecil, precum premisele.
  Fraților, opriți-vă, încetați cu folosirea tragediei de la Colectiv în scopuri oculte. Acolo au fost niște vinovați clari: organizatorii spectacolului și proprietarii clubului. E cît se poate de evident. Ancheta ar fi trebuit să clarifice și repede ce procent de vină are fiecare. Unii dintre cei vinovați au murit atunci, alții trăiesc.
  • Like 1
 • Excelent titlul. De tabloid! Cat sa nu spuna nimic despre continut. Se ia o fraza din continut si se pune, fara explicatie, in loc de titlu. „Ăștia vii ne simțim toți vinovați. M-am luptat pentru un loc în față și nu pot să trec peste asta. Vreau să mor...”
  • Like 0
 • check icon
  Am impresia că mă mişc într-o buclă infinită, de parcă aş fi în "Ziua Cârtiţei". Schimbaţi "Colectiv" cu "Revoluţie", Ponta cu Roman şi Dragnea cu Iliescu, eroul Colectivului cu eroul baricadelor şi veţi obţine acelaşi rezultat. Fix acelaşi rezultat! Şi mă apucă o greaţă...
  • Like 4
 • momentele exceptionale, situatiile extraordinare se trec prin actiuni de exceptie si extraordinate. restul, adica ce ramane in urma, sunt "descoperiri" ale oamenilor care pana ieri aveau preocupari comune. ceilati oameni, care nu sunt atrasi de preocuparile comune, inteleg din primele momente ce si cum devine chestiunea, ei atentioneaza, si se pregatesc sa depaseasca momentele.
  daca in 27 de ani, traind in romania, inca nu intelegeti acest joc politic la paritate - 50%-50% , respectiv daca presedintele este 50%, atunci guvernul, implicit alianta parlamentara, trebuie sa fie celalalt 50%, inseamna ca scopul vietii dvoastra a fost atins :)
  hazul extraordinar este ca votul liber a fost lasat la pozitia de presedinte si votul controlat la pozitiile din parlament, dar presedintele nu are prerogative in domeniile de dezvoltare a natiei, ci numai in aceea de aparare a natiei :) deci investitii in economie ioc !
  stiu ca 90% nu intelegeti nimic din ce am postat aici si postez pe aici, ba unii i-mi raspund ca sunt pe langa subiect, iar altii ca-i jignesc ... la romani umbla o vorba : pana la urma te desteptasi ! adica, "la urma" :) macar daca ar fi asa si generatia urmatoare ar apuca ceva din aceasta "desteptare", dar si generatia urmatoare este de romani :), poate si mai romani :)
  nu postez pt like sau pt conversatie, postez pt ca cei 10%, care inteleg si ei, sa stie ca au inteles bine, ceea ce se petrece :). astia 10% nu dau like, nu comenteaza, nu voteaza, discuta putin politica, dar urmaresc cu atentie totul, dar totul, si zambesc in mintea lor :)
  • Like 1
  • @ Andriescuus Lucian
   Neintelegerea mecanismului democratic si a Constitutiei noastre, semiprezidentialitate cu pronuntate valente parlamentare(francnarcoza) ii spun eu, este un fapt al naibii de hilar. Romanii cauta omul *cheita care sa le rezolve toate problemele, de aia patosul la toate prezidentialele. Schimbarea legii fundamentale e o necesitate in acest caz, pentru ca spiritul votului e in directia asta, multi constitutionalisti opteaza pentru o Constititutie parlamentarista, tip Germania/Anglia, pentru ca reduce autoritarismul si nevoia de "tatuc". Eu as opta pentru republica prezidentiala de inspiratie americana, dar cu mecanisme de control puternice in caz de abuz, pentru ca directia votului democratic e asta, romanii vor un one man show, nu multi parlamentari si cu puteri sporite(ideea stereotip din comunism se vede simtita si azi, Ceausescu era "prietenul poporului", iar insii din MAN erau de plancton, simpli executanti, de aici pleaca incongruenta in intelegerea atributiilor statului, unghiului A-Constit. antecomunista de inspiratie stalinista si unghiului B-cea inspirata din cea a Frantei)... Acum intervine alta daravea, Parlamentul ar avea interesul sa modifice Constitutia ascultand glasul boborului? Evident, nu. Cand om vedea proteste de strada pentru resaparea functiilor in stat si umplerea de continut mai vorbim, poate generatii urmatoare vor pricepe hazul acesta al absurdului.
   • Like 1
  • @ Bogdan Melinte
   ca sa ne intelegem asupra formei de Guvernamant :
   Romania, France : Unitary semi-presidential republic
   Ungaria, Slovenia, Cehia, Croatia, Grecia : Unitary parliamentary constitutional republic
   Bulgaria, Polonia, Italia, Finlanda, Portugalia : Unitary parliamentary republic
   Slovenia, Letonia, Estonia : Parliamentary republic
   Lithuania : Unitary semi-presidential republic
   Germania, Austria : Federal parliamentary republic
   United States of America : Federal presidential constitutional republic
   Belgia, Netherlands (pe care romanii o confunda cu olanda - o regiune) : Federal parliamentary constitutional monarchy
   UK, Spania, Norvegia, Suedia : Unitary parliamentary constitutional monarchy
   ce ar trebui sa cunosca alesii boborului legat de constitutie : Basic forms of government
   A Power structure :
   A.1 Separation - A.1.1 Associated state A.1.2 Dominion A.1.3 Chiefdom
   A.2 Federalism - A.2.1 Federation A.2.2 Confederation A.2.3 Devolution
   A.3. Integration - A.3.1 Empire A.3.2 Hegemony A.3.3 Unitary state
   B Power source
   B.1 Democracy - power of many - B.1.1 Direct B.1.2 Representative B.1.3 Semi B.1.4 others
   B.2 Oligarchy - power of few - B.2.1 Aristocracy B.2.2 Military junta B.2.3 Plutocracy B.2.4 Stratocracy B.2.5 Timocracy B.2.6 Theocracy B.2.7 Kritarchy B.2.8 Particracy
   B.3 Autocracy - power of one - B.3.1 Despotism B.3.2 Illiberal democracy B.3.3 Semi-authoritarian B.3.4 Dictatorship
   B.4 Hybrids - Anocracy
   C Power ideology
   C. 1 Monarchy vs. Republic - socio-political ideologies - Absolute / Constitutional / Directorial / Legalist / Parliamentary / Semi-presidential / Presidential
   C.2 Authoritarian vs. Libertarian - socio-economic ideologies - Capitalism / Colonialism / Communism / Distributism / Feudalism / Socialism
   C.3 Anarchism vs. Statism - civil-liberties ideologies - Anarchy / Minarchy / Totalitarianism
   C.4 Global vs. Local - geo-cultural ideologies - Central / City-state / National unity / World
   • Like 1
  • @ Andriescuus Lucian
   Noi suntem o struto-camila, dupa revizuirea din 2003 avem si mai multa ambiguitate. Ne-am departat de semiprezidentialism si ne am apropiat de parlamentarism(dizolvarea Parlamentului e foarte dificila de pus in practica-greu de picat 2 guverne, guvernul e controlat absolut de Parlament, iar legile pot fi intoarse doar o data), dar n am aliniat legile organice cu legea fundamentala, asta a fost ideea lui Nastase care se cam suparase pe Ilici si voia sa i taie macaroana, 2 zile a durat votul si aproximativ 90% pentru modificare... oare cati dintre votantii revizuirii au facut o in cunostinta de cauza? In acea Constitutie se prevedea ca intrarile in UE/NATO/org. supranationale sa fie votate de Parlament, nu de popor prin referendum... ceea ce mie, ca eurofil, mi s a parut ceva de neacceptat. De asemenea, mandatul de 5 ani al presedintelui nu mi se pare de bun augur, s a renuntat la alinierea prezidentialelor cu parlamentarelor, renuntandu se la alegerile generale care dadeau de cele mai multe ori presedintelui forta parlamentara mare (de multe ori majoritate, deci legitimitate populara sporita). Pentru a ne recalibra democratic trebuie schimbata Constitutia pentru a scapa de parlamentarismul defectuos, alta solutie nu vad stiind stomacul gros al romanului.
   • Like 0
  • @ Bogdan Melinte
   am scris in postarea originala "50%-50%" este rezultatul negocierilor post razboiului rece care au dus la distrugerea imperiului rosu, respectiv :
   - 50% - apararea este sub jurusdictia presedintelui, astfel ca presedintele este "legat" de america si nato
   - 50% - sistemul de valori, parlamentul si implicit guvernul este legat de tranzitia dinspre socialism catre capitalism. se considera ca, creierele poporului au fost spalate si sunt necesari aprox 100 de ani pentru incheierea ciclurilor.
   bine inteles ca negocierea post razboi a fost in favoarea castigatorilor, si mai ales ca rusi nu inteleg mecanismele capitaliste. deci populatia romana, bulgara, etc, care se "spala" pe creier mai repede are ac posibilitate, extraordinara, practic un premiu, de a se repozitiona in vestul europei in cadrul democratiilor stabilizate, republicane sau regale. repozitionarea este insotita de ajutoare masive si de un nivel de trai care in romania va fi posibil undeva dupa anul 2150 :). posibil in rusia dupa anul 2500 ?
   sa ne intelegem clar, nationalismul este un concept depasit si in concluzie "pedepsit" prin diferite forme. una dintre forme este chiar acesta neamestec in treburile interne, aceastra "struto-camila" politico-economica fara destinatie.
   ca sa intelegeti ce postez aici uitati-va la olanda, UK, franta sau chiar germania, nici nu pomenesc de usa, toate accepta universalitatea cetatenilor si incearca sa-i atraga pornind de la institutiile de invatamant, trecand prin pozitiile sezoniere de munca si urcand catre cercetare. trebuie inteles ca dezvoltarea fara creiere este imposibila, politica fara economie nu exista. sistemul comunist, socialist nu poate depasii nivelul "luptei de clasa" gandit la nivelul 1900 :)
   • Like 2
  • @ Andriescuus Lucian
   Corect, nationalismul este o decelerare a democratiei, daca nu o "tamponare" a principiilor statului modern cu puterile in stat separate. Asta duce la regres economic inevitabil, oricat ar incerca apologetii nationalofagi sa regurgiteze scenarii, e doar o anestezie pentru creier. Dupa WW2 democratiile occidentale au vrut sa pastreze Grecia, din motive strategice si putin istorice ideologice, indepartandu i pe comunisti de la putere. Asta a fost o sacrificare a Balcanilor, considerati mult mai instabili decat elenii.
   In alta ordine de idei, marea masa a poporului roman are nevoie de socuri electrice pentru a se trezi din neamprostie si nationalism desuet, "Colectiv" a fost momentul ce a pus fata in fata progresul incluzand tineretul si generatie "20 de ani la Revolutie" , cu valori sociale de obicei diferite, ce au format o congruenta in strada fara precedent in istoria recenta, cu "racii" societatii, talharii parchetabili flancati de gardul viu format din batrani si asistati, ce nu fac decat sa apere sarlatanimea pentru ca nu mai pot vedea mai departe de ea. Pana de curand Rusia era intr-o perioada de rezolvare a problemelor interne(Cecenia, asasinatele jurnalistilor si activistilor anti Putin), dupa revenirea lui Vladimirovici drept presedinte mosor a inceput in forta mandatul pe extern. Daca directia Rusiei pana in 2012 a fost de interventionism prudent(Osetia, stationarea in Transnistria), tentaculele caracatitei se desfac si se intind acum mai mobile si mai puternice ca niciodata, incercand sa sugrume orice le iese in cale. In Ro. au reintalnit un PSD abandonat de Gorbaciov in durerea neimplinita a socialismului multilateral dezvoltat aproape la fel de puternic ca in 1992, oarecum posibil indreptat spre o linie eurofila cu Geoana si revenit in matca dupa un congres "ciudat". Abandonarea acestei linii, inceputa odata cu venirea lui Ponta, apoi accentuata cu Dragnea, readuce Rusia cu gurile de tun gata sa napadeasca cerul romanesc cu ghiulele de ura nationalisto-xenofobe. Acum vom trai si vom vedea cum raspunde societatea civila in apararea valorilor "antinationale" in viitorul apropiat, daca mai are vlaga dupa lupta anti Soros ce a dezabuzat o si a redus o la tacere. Oare cum va muta Rusia daca macar o parte din fostul ei Bloc(poate si noi) se va trezi printr o minune si vor clama anti iliberalism si neonationalism(lovind in Putin prin ricoseu)? Ce efect ar avea un buffet inversat? Doar scenarii implauzibile... Cert e ca am avea mult de castigat economic ca bastion democratic intre tentacule, mai ceva ca in 1968 ul lui Ceausescu in ochii Occidentului.
   • Like 0
  • @ Bogdan Melinte
   pt a putea construi scenarii este nevoie de realitate :
   1. rusia traverseaza o nou cadere economica, populatia poate fi scapata de sub contro in orice moment, de aceea supapa se regaseste in "centura" satatelor foste comuniste recent intrate in ue. populatiile pot convietui si cunosc traditiile, deci asumarea si absorbtia rusilor este mai facila decat ar putea sa o faca occidentul - vezi invazia syriana.
   2. conglomeratul militaro-industrial rus functioneaza si fara sistemul politic, in ac moment politicienii rusi sunt cei care incearca o apropiere de el. chestiunea buna este ramanerea in urma uriasa a tehnicii de lupta rusesti.
   3. nato si sua trebuie sa aiba un "partener" militar, si cum china este sub asteptarile militare, rusia a fost repusa pe plantatie ca sperietoare a prostimii.
   4. consolidarea economica a chinei nu reprezinta decat dezvoltarea unei piete de desfacere a ideilor americane si vest europene. chinezii sunt "prizonierii" propriei dorinte personale de trai mai bine, dar ei nu pot pleca la munca in europa de vest sau in america.
   necesitatea de a trai mai bine ii face si pe est europeni sa "ajute" economiile vestului, caci in final munca "la negru" reprezinta crestere economica exploziva.
   5. lumea araba este pacificata. maroko, libia, algeria, egiptul, syria, yemenele :), pakistanul si afganistanul sunt "pacificati" cu totii. toti arabii beau cola si viseaza la politica sociala din tarile nordului, de la canada la finlanda :)
   ar mai fi iranul, dar este posibil ca acesta sa fie plasat in coasta rusiei ca debuseu al armamentului atomic terestru :) Doamne fereste !
   6. africa inca nu a fost descoperita :) exista cu adevarat cineva acolo in afara africii de sud ? :)
   7. america de sud este in curs de colonizare :)
   8. sud-estul asiei este impins catre india si china cu mana cu 5 degete ale dragonului asiatic : australia, singapore, macao, hong kong si taiwan :)
   Concluzia :
   la ac moment lumea intrega este "la mana" gruparilor politice anglo-americane si a multinationalelor cotate la chicago, londra, hong kong, singapore si tokio.
   restul este abur pt scena si mascarici aruncati in public, atentate, micro confruntari, declaratii politico-cretine, si conducatori alesi in bataie de joc.
   si banul se invarte !
   • Like 0
 • "Colectiv" a socat o tara întreagă..si multi, foarte mulți din cei pana in 35-40 de ani au gândit.."puteam fi noi..in clubul x..in orașul y.."..si apoi creierul a refuzat sa mai gândească asa. După 30.10 a urmat un moment de trezire națională...unul rar...care a adus schimbarea! Dar creierul colectiv, instinctual, a uitat tot ce s-a întâmplat pe 30 octombrie...si suntem iarăși la început! Celor care ati fost acolo..multa putere! Si respect! Noi, cei normali, nu va judecam!! Niciodată!!
  • Like 0
  • @ Christiane Birgean
   Cu parere de rau, dar trezire nationala e cam mult spus. A fost doar o fibrilatie a inimii unui urias aflat in somnul cel de moarte, poporul roman. O alta fibrilatie a fost momentul 89... ceea ce par momente de reviriment moral la romani de obicei sunt rapid si puternic inabusite de sistemul social ce nu poate trai in absenta coruptiei-stimulator cardiac, obicei al locului. Momentele mari la romani sunt momentele contradictiilor, un moment de dezlantuire pentru cei ce mai au idealuri de la viata intr o tara fara aspiratii, in paralel unul de mare tristeste si pustietate sufleteasca pentru familiile celor implicati. Insa, din pacate, a mai fost un moment pentru o categorie de romani, care repeta scenarita din 89 cu "trucaj" si "sabotaj", acea categorie "moartea ratiunii". Aceasta categorie a restabilit recent status quo ul, momentul stomacului. Multa putere trebuie sa ai sa treci peste, cuvintele sunt de prisos pentru cei de fata in acea clipa, nu ajuta la nimic.
   • Like 3
 • Sunteti doar oameni si v-ati comportat ca atare. Tocmai faptul ca, va puneti o problema de constiinta despre: "M-am luptat pentru un loc in fata......" arata ca sunteti oameni si puteti trece peste asta. Fara constiinta suntem animale. Dumnezeu sa va ajute, sa va reveniti si sa reintrati in Ringul cu lei, al vietii romanesti.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult