Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„Au vârste din ce în ce mai tinere! 27 de ani, sănătos, are acum o speranță mică de a rămâne în viață. Era, evident, nevaccinat”

Diana Cimpoeșu

Vocile medicilor aflați în prima linie a pandemiei sunt tot mai stinse. Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD zona de Nord Est, vorbește cu tristețe despre situația din UPU a Spitalului Sfântul Spiridon. Este colacul de salvare pentru pacienții care așteaptă eliberarea unui pat la ATI Covid 19. „Dacă credeam că mai rău nu poate fi, fiecare zi ne demonstrează că se poate și mai rău. Dimineața ne-am început-o cu 20 de pacienți de Terapie Intensivă, 11 intubați, șapte ventilați non-invaziv și doi pe flux mare de oxigen pe dispozitive de high-flow, toți tratați în UPU ca în Terapie Intensivă și forme foarte severe, care au vârste din ce în ce mai tinere. Cel mai tânăr pacient are 27 de ani. Pentru că nu mai existau ventilatoare, am ventilat mai multe ore, unde între 6:45 și 10:45, unul dintre pacienți, pe balon. Asta înseamnă că forța și mecanica respiratorie au fost suplinite de munca unui asistent, infirmier sau brancardier, rând pe rând pentru că este o activitate obositoare și nu este un lucru care să fie destinat unui membru al echipei medicale, ci unui aparat care suplinește mecanica ventilatorie. Odată cu aportul de oxigen, cu presiunea pozitivă, cu o frecvență constantă, lucruri mai greu de realizat de către un om”, a povestit doctorul Diana Cimpoeșu.

„27 de ani, sănătos, are acum o speranță mică de a rămâne în viață. Era, evident, nevaccinat”

Bătălia se duce pentru fiecare viață, până în ultima clipă, deși medicii știu deseori că șansa de a reuși e mică. Dar, deși obosiți, joacă fiecare șansă până la capătul puterilor. Ale lor, ale pacienților. „Situația rămâne în continuare destul de gravă pentru că sunt și zece pacienți pe surse de oxigen, nici pentru aceștia nu există locuri. Ei depășesc capacitatea județului Iași, care oricum a fost crescută extrem de mult, cu eforturi în toate spitalele, credem. Speranța vine către ziua de mâine, în care se va realiza punerea în funcțiune a mai multor paturi de Terapie Intensivă la Spitalul Mobil din Lețcani. Până atunci, pacienții continuă să vină și continuă să agraveze în spitale care nu mai au capacități de Terapie Intensivă. Peste 90% din pacienți sunt nevaccinați”.

Medicului Diana Cimpoeșu îi tremură vocea atunci când povestește despre tânărul de 27 de ani, „cu o formă extrem de severă, cu complicații multiple, care era sănătos anterior, dar acum are insuficiență renală, are tulburări de coagulare și necesită o terapie extrem de susținută pentru o speranță mică de a putea reveni, pentru a respira singur și a rămâne în viață. Era, evident, nevaccinat. Asta ne spune marea majoritate a familiilor pacienților noștri”.

„Ne este foarte greu să facem față, dar de asta ne-am făcut doctori. Efortul de acum, fizic, risc biologic, este extrem de mare”

Cum rezistă personalul medical?

Doctor Diana Cimpoeșu: „Noi suntem doar o bucățică din acest sistem, o bucățică extrem de greu încercată. Mă uitam pe cifrele din primele trei săptămâni ale lunii octombrie, egalează luna de vârf, care a fost luna martie a acestui an. Extrem de mulți pacienți, o solicitare enormă pentru noi. Aproape toate spațiile din Unitatea de Primiri Urgențe sunt cu pacienți COVID. Sunt tratate, însă, și urgențe majore non-COVID. Au fost ieri două accidente rutiere severe, unul cu trei victime, toți poli-traumă, toți au avut nevoie de investigații și de terapie intensivă, intervenții chirurgicale. Ne este foarte greu să facem față, dar de asta ne-am făcut doctori. Efortul de acum, fizic, risc biologic, este extrem de mare.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult