Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Au vârste din ce în ce mai tinere! 27 de ani, sănătos, are acum o speranță mică de a rămâne în viață. Era, evident, nevaccinat”

Diana Cimpoeșu

Vocile medicilor aflați în prima linie a pandemiei sunt tot mai stinse. Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD zona de Nord Est, vorbește cu tristețe despre situația din UPU a Spitalului Sfântul Spiridon. Este colacul de salvare pentru pacienții care așteaptă eliberarea unui pat la ATI Covid 19. „Dacă credeam că mai rău nu poate fi, fiecare zi ne demonstrează că se poate și mai rău. Dimineața ne-am început-o cu 20 de pacienți de Terapie Intensivă, 11 intubați, șapte ventilați non-invaziv și doi pe flux mare de oxigen pe dispozitive de high-flow, toți tratați în UPU ca în Terapie Intensivă și forme foarte severe, care au vârste din ce în ce mai tinere. Cel mai tânăr pacient are 27 de ani. Pentru că nu mai existau ventilatoare, am ventilat mai multe ore, unde între 6:45 și 10:45, unul dintre pacienți, pe balon. Asta înseamnă că forța și mecanica respiratorie au fost suplinite de munca unui asistent, infirmier sau brancardier, rând pe rând pentru că este o activitate obositoare și nu este un lucru care să fie destinat unui membru al echipei medicale, ci unui aparat care suplinește mecanica ventilatorie. Odată cu aportul de oxigen, cu presiunea pozitivă, cu o frecvență constantă, lucruri mai greu de realizat de către un om”, a povestit doctorul Diana Cimpoeșu.

„27 de ani, sănătos, are acum o speranță mică de a rămâne în viață. Era, evident, nevaccinat”

Bătălia se duce pentru fiecare viață, până în ultima clipă, deși medicii știu deseori că șansa de a reuși e mică. Dar, deși obosiți, joacă fiecare șansă până la capătul puterilor. Ale lor, ale pacienților. „Situația rămâne în continuare destul de gravă pentru că sunt și zece pacienți pe surse de oxigen, nici pentru aceștia nu există locuri. Ei depășesc capacitatea județului Iași, care oricum a fost crescută extrem de mult, cu eforturi în toate spitalele, credem. Speranța vine către ziua de mâine, în care se va realiza punerea în funcțiune a mai multor paturi de Terapie Intensivă la Spitalul Mobil din Lețcani. Până atunci, pacienții continuă să vină și continuă să agraveze în spitale care nu mai au capacități de Terapie Intensivă. Peste 90% din pacienți sunt nevaccinați”.

Medicului Diana Cimpoeșu îi tremură vocea atunci când povestește despre tânărul de 27 de ani, „cu o formă extrem de severă, cu complicații multiple, care era sănătos anterior, dar acum are insuficiență renală, are tulburări de coagulare și necesită o terapie extrem de susținută pentru o speranță mică de a putea reveni, pentru a respira singur și a rămâne în viață. Era, evident, nevaccinat. Asta ne spune marea majoritate a familiilor pacienților noștri”.

„Ne este foarte greu să facem față, dar de asta ne-am făcut doctori. Efortul de acum, fizic, risc biologic, este extrem de mare”

Cum rezistă personalul medical?

Doctor Diana Cimpoeșu: „Noi suntem doar o bucățică din acest sistem, o bucățică extrem de greu încercată. Mă uitam pe cifrele din primele trei săptămâni ale lunii octombrie, egalează luna de vârf, care a fost luna martie a acestui an. Extrem de mulți pacienți, o solicitare enormă pentru noi. Aproape toate spațiile din Unitatea de Primiri Urgențe sunt cu pacienți COVID. Sunt tratate, însă, și urgențe majore non-COVID. Au fost ieri două accidente rutiere severe, unul cu trei victime, toți poli-traumă, toți au avut nevoie de investigații și de terapie intensivă, intervenții chirurgicale. Ne este foarte greu să facem față, dar de asta ne-am făcut doctori. Efortul de acum, fizic, risc biologic, este extrem de mare.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult