Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Ca angajatori, nu ne putem plânge la nesfârșit de generațiile slab pregătite care ies din licee sau facultăți. E nevoie să mergem noi la ei, să știm cum gândesc”

elevi de liceu

Foto: Inquam Photos

Începutul anului școlar aduce mereu câte o controversă – acum e contestarea noului calendar de BAC, utilitatea camerei de detenție, imposibilitatea copiilor din satele afectate de inundații de a merge la școală. La final de an, polemicile legate de examenele pentru Evaluarea Națională și BAC generează alte discuții și dezbateri în spațiul public.

Asistăm la o revoltă generală care animă rețelele de socializare - părinți, profesori, dar mult mai puțini elevi dau glas nemulțumirilor pe care le aduc aceste examene. De multe ori, se creează tabere – profesori contra părinți, părinți contra profesori, părinți versus instituții cu putere de decizie în educație, profesori versus elevi și atitudinea acestora față de învățare. 

Acuze, frustrări, critici – pe toate tonurile și în toate registrele. Dezamăgire, anxietate, sastiseală, neputință, furie – cam aceasta e gama de stări pe care o surprinzi în postările protagoniștilor care compun scena educației. Mai rar descoperi și analize obiective, lucide, la rece, care să propună soluții concrete, viabile, sau măcar să ofere o alternativă constructivă la această văicăreală generalizată, în care doar „ceilalți” sunt vinovați.

 Un tânăr din trei consideră că deschiderea unei afaceri e cel mai bun mod de a deveni bogat

În acest context, două antreprenoare cu mulți ani de experiență au creat un spațiu al elevilor în care aceștia să se poată conecta în timp real cu realitățile concrete, necosmetizate, ale pieței muncii, ale economiei viitorului.

De ce această inițiativă? Pentru că explorarea unei noi evoluții în carieră și dedicarea a cât mai mult timp dezvoltării personale sunt prioritățile Generației Z (Zoomers), așa cum indică sondajul Instagram Trend Talk , realizat de cea mai importantă companie de prognoză a tendințelor internaționale. Un tânăr din trei este atras de antreprenoriat, considerând că deschiderea unei afaceri e cel mai bun mod de a deveni bogat.

În România, 1 din 2 tineri e motivat de câștigurile bănești care să îi facă independenți financiar, susține studiul Portretul Gen Z – Insights PulseZ, ediția 2023-2024. În topul provocărilor se află și stresul și presiunea responsabilităților (45%). 

Pentru acești tineri și nu numai, Arena Elevilor a creat, la jumătatea lui septembrie, un spațiu unic de prezentare și dezbatere a nevoilor Generației Z, la Circul Metropolitan București.

Ana Raluca Chișu și Simona Muscă sunt cele două antreprenoare care au făcut primul pas dintr-un proiect amplu de promovare a educației în România. A fost un eveniment care a deschis apetitul adolescenților pentru dezvoltare și învățare continuă, prin inspirația pe care o aduc exemplele de bune practici prezentate de profesioniști în diferite domenii.

„E nevoie să mergem noi la ei, să știm cum gândesc, care sunt valorile lor despre muncă și viață”

„Timp de două zile, la Circul Metropolitan București s-au perindat în arenă 100 de speakeri naționali si internaționali din domenii de activitate cât mai diverse, care au împărtășit din experiența lor profesională. Cu suișuri și coborâșuri, cu riscuri, sacrificii și provocări, cu felul în care reușesc sau nu să mențină echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Speakerii au încurajat vulnerabilitatea și autenticitatea ca mod de a crește durabil profesional și personal.

Experiența mea de peste 14 ani ca antreprenoare m-a făcut să îmi doresc să merg direct către elevi. Vreau să știu care sunt nevoile lor, frustrările lor, valorile în care cred. Ca angajatori, nu ne putem plânge la nesfârșit de generațiile slab pregătite care ies din licee sau facultăți. E nevoie să mergem noi la ei, să știm cum gândesc, care sunt valorile lor despre muncă și viață, ce îi motivează, ce îi sperie. În vară, am organizat un focus grup cu elevi din licee din București, Galați, Constanța care au venit special să ne spună ce își doresc să găsească la toamnă, în Arena Elevilor. Ce domenii profesionale le trezesc interesul, ce fel de profesioniști își doresc să cunoască, dar și cât timp își doresc să aloce și în ce ritm. Pornind de la aceste nevoi, am gândit evenimentul astfel încât liceenii să aibă ocazia să ofere feedback speakerilor care le trezesc interesul.

Am făcut un exercițiu de imaginație – cum ar fi arătat cariera mea, dacă eu aș fi beneficiat acum 25-30 de ani de un astfel de festival al consilierii de dezvoltare personală și de carieră? Cu siguranță, mi-ar fi înlesnit multe lucruri care țin de evoluția mea ca profesionist. Aș fi avut modele la care să mă raportez, mentori la care să apelez, surse la care să am acces pentru ghidaj. Mi-ar fi făcut mai ușoară evoluția profesională. Mă bucur că liceenii de azi au descoperit în Arena Elevilor tot ceea ce era imposibil de descoperit acum 20-30 de ani, evident calibrat la transformările aduse de multele revoluții tehnologice pe care le-am traversat în aceste decenii.”, a povestit Ana Raluca Chișu, co-fondatoarea celui mai mare eveniment din România dedicat orientării în carieră și dezvoltării personale pentru elevi, părinți, profesori.

„Arena Elevilor a reușit performanța de a oferi informații complete și adecvate, bazate pe exemplele de bune practici ale profesioniștilor din numeroase domenii de activitate - arhitectură, aviație, avocatură, comunicare, jurnalism, cybersecurity, artă, sănătate, educație, IT, AI, fizică nucleară, fintech - cât mai multe dintre profesiile viitorului – mai apropiat sau mai îndepărtat.

Profesioniștii prezenți s-au putut conecta și ei la pulsul care animă tinerele generații de liceeni, la motivația care să îi facă să performeze pe piața muncii. A fost un proces de reverse mentoring util pentru ambele tabere – adulți și tineri care aspiră la o carieră.

Scopul final al evenimentului a fost ca elevii participanți să dezvolte abilități de reflecție și de planificare a carierei care să îi ajute să ia decizii informate și responsabile în legătură cu cariera lor viitoare.

În fiecare dintre cele două zile, circa două mii de copii au fost susținuți să își descopere interesele, abilitățile și potențialul în vederea alegerii viitoarei cariere. Au primit sprijinul și îndrumarea de care au nevoie în procesul de luare a deciziilor care să îi ajute să-și aleagă profesia în cunoștință de cauză. Lucruri pe care nu au cum să le afle la școală și puțin probabil acasă. În afara discursurilor, liceenii au asistat la momente artistice, iar în pauze au participat la competițiile cu premii oferite de organizatori și au consultat cele 20 de standuri cu informații referitoare la domeniile profesionale care îi interesează. Diferit de târgurile educaționale și de job-uri cu care sunt obișnuiți.

Expozițiile de cariere, oportunitățile de networking cu mentori, speakeri, consilieri vocaționali i-au ajutat să își definească și mai clar visul profesional și felul în care și-l pot îndeplini. Educația formală din școală s-a completat inspirat cu educația informală din Arena Elevilor, care îi va ghida printre numeroasele întrebări legate de viitorul lor ca profesioniști și ca oameni.”, a declarat Simona Muscă, co-fondatoare Arena Elevilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francisc check icon
    Motto: „Un tânăr din trei consideră că deschiderea unei afaceri e cel mai bun mod de a deveni bogat” – citat din articolul autoarei.

    Vrăjiți de mirajul „bogăției” uităm că viața noastră e trecătoare. O secundă în infinit...

    Oricât de „antreprenori” am fi, oricâte „analize obiective” am face, e cazul să înțelegem că trăirea noastră în Univers e comparabilă cu bobul de nisip de pe plajă.

    După 6 decenii de trăire mă simt risipit. De ce? Explicația n-are niciun rost, dar o fac:

    • Copilăria mi-am trăit-o aplaudând (cu cravata roșie atârnată de gât!) mărețele realizări înfăptuite de cel mai iubit fiu al poporului. Adolescența așișderea...

    • Când a fost să fie „revoluție”, a venit Iliescu să-mi spună că e nevoie de liniște pentru zărirea luminiței din capătul tunelului. Minerii (cu lămpașele lor puse în lumină de „luceafărul huilei”!) au pus mână de la mână (pe bâte) ca să ajute la instaurarea noii „democrații populare”.

    • Când credeam și eu că a sosit vremea generației mele (aia cu cheia la gât!), ce să vezi: sistemul l-a învins pe geolog, cu tot cu cei 15.000 de specialiști.

    • După ce ne-a trecut glonțul pe la ureche în 2000 (tot Iliescu ne-a „salvat”), am avut parte de un deceniu plin de hăhăielile unui președinte jucător. Apoi de încă un deceniu în care am construit pas cu pas o Românie educată. Nemțește frate, fără prea multe vorbe...

    • Urmează încă un cincinal (sunt optimist, nu-i așa?) plin de realizări mărețe sub oblăduirea alianței PSDNL, că asta e: n-avem alții mai buni!

    Spuneam că mă simt risipit? Rectific: mă simt inutil într-o societate plină de doctori cu ștaif și specialiști în orice. Nu mai știu unde să pun ghilimelele...

    Concluzia?

    Haideți toți, cu mic cu mare,
    La secția de votare
    Ca să alegem cu toții
    Tot învârtiții și hoții !

    P.S.: Rămâne vorba numa‘ între noi: la ce naiba să mai mergem la vot când e musai să alegem încă o dată răul mai mic?

    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult