Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Cartela de hrană pentru luna asta s-a epuizat. Îmi propun să mă trezesc mâine la 4:00, să mă așez la coadă la Galacta, poate reușesc să iau lapte și iaurt, la unt nu mai sper...” Ne dorim întoarcerea la un asemenea sistem?

Oameni la coadă

Foto: Jose Nicolas/ AFP/ Profimedia

Mă trezesc. Brrrr, ce frig e în cameră!

Mă ridic din pat și mă duc la baie. Miracol, avem apă caldă! Fac repede un duș fierbinte, să nu pierd momentul, nu se știe dacă diseară mai prind ocazia. Programul este 19.00-22.00, dar nu-i respectat zilnic.

Mă duc să fac o cafea, adică un nechezol, fiindcă n-am mai băut o cafea bună de nici nu mai țin minte când.

Mi-e foame, scot pachetul de margarină și gemul din frigider. Cartela de hrană pentru luna asta s-a epuizat. Îmi propun să mă trezesc mâine la ora 04.00, să mă așez la coadă la Galacta, poate reușesc să iau lapte și iaurt, la unt nu mai sper, dar cine știe, poate am noroc.

Trebuie să vorbesc cu vecina de la etajul 3, are o soră care lucrează la dulciuri. Se apropie sărbătorile și sunt sigur că vor primi ciocolată și ness, poate mă „lipesc” și eu la ceva. Să-ncep „să-i fac curte" de acum, să văd ce-i dau la schimb.

Plec la serviciu. În stația de autobuz, o mulțime de oameni. Se apropie un autobuz aplecat într-o parte, burdușit de călători care stau pe scară, dar care nu oprește și își continuă drumul. Asta e...., oricum n-aveam unde să urc.

Aștept. E un frig cumplit, îți intră-n oase. Unii renunță, pleacă pe jos. În sfârșit, vine un autobuz, reușesc să mă agăț de bara de pe scară. Bineînțeles, nu se închid ușile. Nu mi-e frig, fiindcă îmi ține spatele un călător. Sigur vor coborî mai mulți la stația următoare și voi prinde un loc pe culoar.

Plec de la serviciu, decid să merg pe jos până acasă. La „Electrocasnice" văd câțiva oameni adunați în față și cineva vociferează. Mă apropii și vânzătorul în halat albastru citește o listă. Întreb ce se întâmplă. O doamnă emoționată îmi spune că au sosit frigiderele mult așteptate și că își așteaptă rândul, să-l ridice, fiind înscrisă de 3 luni pe listă. Îmi amintesc că și eu visez demult la un televizor color, dar se dau numai cu pile și relații. Și n-am.

Oftez și plec mai departe. Intru în Alimentara de lângă bloc, cu gândul că poate s-a băgat ceva. Galantarele de la carne sunt pline de „adidași" (picioare de porc), iar rafturile, de cutii vietnameze cu creveți.

Fac un schimb de priviri cu vânzătoarea care dă din umeri, dau o raită printre rafturile pline cu conserve de pește și ies.

Ajung acasă înfrigurat. Încălzesc ciorba de zarzavat și mănânc. Încerc robinetul de apă caldă. Îmi dau seama că nu e încă 19.00, mai am de așteptat 30 de minute. Nici la televizor nu mă pot uita, programul începe tot atunci. De parcă aș avea ce viziona... Sunt numai știri despre realizările mărețe ale partidului și osanale conducătorului, reportaje despre întreprinderi și ferme agricole. Și azi e joi, doar marți se difuzează câte un film la „Telecinemateca". Renunț la a-l mai deschide.

Încerc din nou robinetul. Se aude un horcăit, e clar că în seara asta servesc o „baie” la lighean în bucătărie, fiindcă acolo-i mai cald, dând drumul la toate ochiurile de la aragaz.

Mă uit pe fereastră și observ că la blocul de vis-a-vis dispar luminile de la apartamente. Știu ce urmează: se taie curentul în tot cartierul. Încep numărătoarea. Nu ajung la 10 și se stinge lumina și la noi. Nu reușesc să ajung la lampa cu gaz. Bâjbâi, o găsesc și o aprind. O trag aproape de fotoliu, îmi aduc o pătură din dormitor, mă înfofolesc și încep să citesc.

Mă trezesc când revine curentul și realizez că am ațipit citind. E ora 22.00. Îmi amintesc că trebuie să mă trezesc la 4, să îmi așez sacoșa la Galacta. Pregătesc și așez lângă cuier sticla goală de lapte și două borcane de iaurt.

Mă culc.

Urmează o nouă zi fascinantă.

Asta ne dorim? Întoarcerea la un asemenea sistem? Poate că mulți nu știu ce înseamnă, nu au trăit în acele timpuri sau nu își amintesc.

Eu nu vreau să retrăiesc asemenea vremuri nenorocite, într-o societate dominată de teroare, spaimă, de nedreptăți și neîncredere, în care nu te poți exprima și călători liber, în care îți este teamă de cel de lângă tine și ești preocupat doar de supraviețuire. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • https://epocalipsei.blogspot.com/2010/12/imagini-de-altadata.html?m=1
    • Like 0
  • Dacă prostioara asta, pe care a gandit- o și scris- o autorul, poate determina oe cineva, sa dea fuga la vot, și sa pună stampila pe Lasconi, eu spun, ca va fi tocmai invers!

    Și, apropo, filmul acela nu era difuzat marți și asta doar pentru ca, Telecinemateca era...MIERCURI! marți era Teatru TV!
    Jale mare!
    • Like 1
    • @ Filip Calin
      Prostioara asta e viață reală, am trăit-o. Prima dată cînd mi s-a făcut rău în viață eram la coadă la cartofi, o coadă din aia mioritică, pe 7 rînduri. Exact cei ca tine (pardon, ce-i, să scriu pe limba ta) mă fac să votez apăsat pe Lasconi. Și pe REPER, pentru bună măsură. Drum bun la Moscova, prietenaș!
      • Like 2
    • @ Ionut Dimache
      Nu știu care era vârstă ta în '89, dar eu eram deja adult.
      Știu exact cum era viata atunci și știu sigur ca o "coada mioritică pe 7 randuri", la cartofi nu exista, pentru simplul motiv ca, deși criza alimentara atingea muuulte produse, cartofi se găseau!

      Asa ca, pentru prostioara pe care ai scris-o, chiar ar trebui sa ti se facă rau!
      • Like 1
    • @ Filip Calin
      Grozavă descoperite: marți nu era miercuri! Băi copile tu nu realizezi prin ce-am trecut noi timp de decenii în comunism și ce dezastru a fost în deceniul 1980-1990?
      https://epocalipsei.blogspot.com/2010/10/la-cota.html?m=1
      • Like 1
    • @ Emil Popa
      Conținutul articolului este real și l-am trăit din plin!
      Ideea ca CG11 ajuns președinte va întoarce România în acele vremuri, e o prostioara.Si dacă tu consideri ca e posibil, demonstrează asta!
      • Like 0
    • @ Filip Calin
      D-l Brinzan pare a fi ruda unui redactor de la Viata Libera -Galati. Magazinul Galacta se afla pe str Brailei, Bl BR 16, Sc.3. Eu am locuit pina in 2010 la Sc. 2. Scenariul cu pregatirea sticlelor si plasarea lor la rind ptr a doua zi nu este o fictiune.Ptr ca era singurul magazin pe lactate aici veneau galateni din toate cartierele. Ce placere, dupa o noapte de stat la rind, te rugai sa prinzi un autobuz ...
      • Like 1
    • @ Ionut Dimache
      Mihai check icon
      Ar fi mai eficient să votezi pentru partide care depășesc pragul electoral, altfel vei da cea mai mare proporție din votul tău exact celor contra care votezi.
      • Like 0
    • @ Filip Calin
      Mhai Nai check icon
      Nu. Adult nu esti nici acum. Cel putin sub caciula. Sorry.
      • Like 1
    • @ Filip Calin
      Mhai Nai check icon
      Nici Covid nu exista ca nu l-a vazut nimeni, si nici razboi in UK. Las-o moarta ca mai bine faci.
      • Like 0
  • mg check icon
    ..noi foloseam un soi de lămpi cu carbid, care dădeau o flacără albă, de acetilenă. Erau calculate să țină 2 ore, cât era "pana" zilnică. Asta era pe vremea lui Pană de curent.

    Pe vremea lui Papură vodă, foametea ajunsese atât de mare, încât bieții oameni mâncau papură..
    Pană de curent, avea însă grijă de poporul iubit și ne-a băgat la cartelă pe alimentele de bază.. În rest cozi cât cuprinde, Pile Cunoștințe și Relații (PCR..) :))
    • Like 3
  • RazvanP check icon
    Toți panicarzii de serviciu evită cu obstinație să amintească ce prerogative are de fapt președintele României...
    Spoiler alert: nu, "alimentația rațională" NU intră în atribuțiile lui, indiferent dacă îl cheamă "Kremlin" sau "Nuți"!
    Manipularea tot manipulare se cheamă, indiferent cât de "nobile" îți imaginezi că ar fi scopurile!
    • Like 1
    • @ RazvanP
      cox check icon
      "alimentația rațională" NU intră în atribuțiile lui

      Cum să nu? Nu are El grijă să nu bem Cola cu nanocipuri? Nu are El grijă să nu consumăm apă din sticle de plastic, că nu mai primim informația?

      Acum, pe bune, cred că alimentația ar fi ultima grijă pe care ai avea-o cu ăla la Cotroceni...
      • Like 1
    • @ cox
      RazvanP check icon
      Again, atribuțiile președintelui României sunt...?
      Fără propagandă și fearmongering, concret, constituțional, mai ales DUPĂ ce pesede i-a mai tuns din prerogative!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      cox check icon
      Las' că, probabil, a fost prea subtil răspunsul. Ai butonul "ironie" în mod off, nu?
      • Like 0
    • @ cox
      RazvanP check icon
      Deloc, e pe "high" chiar. Dar nu-mi place să fiu luat de fraier și să mi se servească orice propagandă care face din țânțar armăsar!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      În funcție de configurația parlamentului președintele poate înclina balanța într-o parte sau alta iar aceia îi vor face pe plac, cel puțin parțial. Cert este că nu este nevoie de un personaj cu asemenea viziune economică, practic un nebun.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      La țânțar se adaugă armăsarul din parlament.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mhai Nai check icon
      In acest caz nu ar fi interesant sa raspunda la niste intrebari, live si sa ne zica ceva de pe planeta aceasta.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult