Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Cel mai puternic moment” al interviului The Economist, cu președintele Ucrainei: Când l-am întrebat despre Vladimir Putin, el a răspuns că aruncă soldații ruși ca pe niște bușteni într-un cuptor de tren

Zelenski - The Economist

Foto: captura BBC/The Economist

Zanny Minton Beddoes, redactorul-șef al publicației The Economist, a mers pe 25 martie la Kiev pentru a-l intervieva pe președintele Volodimir Zelenski.

Ea a vorbit la BBC Radio despre cum a ajuns la Zelenski și despre „cel mai puternic moment” al interviului cu președintele Ucrainei, răspunsul acestuia la o întrebare despre Putin.

Drumul de la hotelul unde era cazată în Kiev și până la „fortăreața” unde se află președintele Zelenski nu a fost unul simplu, de la 10 minute, cât ar fi durat în mod normal, prelungindu-se la aproape o oră, fiind nevoie să treacă de mai multe filtre, obstacole antitanc și bărbați înarmați. După ce au trecut de poartă mare de metal, au fost întâmpinați de cineva care le-a spus: „Bine ați venit în fortăreața noastră!”

Odată intrați, au coborât, au trecut prin coridoare strâmte. Jurnaliștii au lăsat afară nu numai dispozitivele electronice, ci și stilourile și orice ar fi putut divulga locația exactă.

Camera unde au fost primiți de președintele ucrainean este cea folosită de Zelenski în toate intervențiile sale video - cum a fost cea din Parlamentul European sau când vorbește oamenilor de peste tot din lume. 

Președintele Zelenski i s-a părut „incredibil de relaxat, extraordinar de relaxat, autentic”. 

„Am petrecut mai bine de o oră. El vorbește foarte bine limba engleză. Am avut o conversație despre limba în care să aibă loc interviul. Mi-a vorbit mult în engleză, a răspuns la întrebări în rusă, dar a simțit că e important să răspundă în engleză sau în ucraineană. A fost un interviu într-un melanj de limbi”, a relatat redactorul-șef al publicației The Economist.

„Am vorbit despre cum va arăta victoria ucrainenilor, am vorbit despre ce are nevoie Ucraina din partea partenerilor din Occident. Pentru mine, cel mai puternic moment al interviului a fost atunci când l-am întrebat despre Vladimir Putin. El a răspuns că Putin aruncă soldații ruși ca pe niște bușteni în cuptorul unui tren. El nu putea crede că cineva poate fi atât de inuman”, a mai spus Zanny Minton Beddoes.

În interviul pentru The Economist, președintele Ucrainei a declarat că „partenerii noștri occidentali nu au pus în aplicare sancțiuni pentru a deconecta Rusia de la sistemul SWIFT, pentru a impune un embargo asupra exporturilor de petrol și gaze rusești”, adăugând că „toate aceste sancțiuni sunt incomplete”. „Acum auzim că decizia depinde de faptul dacă Rusia lansează un atac chimic asupra noastră. Aceasta nu este o abordare corectă. Noi nu suntem cobai”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei crede în victoria în fața invaziei Rusiei. „Este imposibil să crezi în altceva. Vom învinge cu siguranță, pentru că aceasta este casa noastră, pe pământul nostru, independența noastră. Este doar o chestiune de timp”, a spus Zelenski în interviul acordat publicației The Economist .

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult