Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Creșterea artificială a cursului de schimb”: noul fake news al guvernanților se poate demonta ușor cu câteva cifre

curs valutar - euro - leu - BNR

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Am înțeles că guvernanții actuali o țin langa cu cursul de schimb.

„Argumentele” lor, că vorbim de o creștere artificială a cursului de schimb, și nu de o stare de fapt naturală, sunt:

- investițiile străine au crescut;

- fondurile europene atrase au crescut;

- românii au plecat mai puțini din țară și au scos mai puțini euro afară;

- importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de valută.

Păi hai să vedem ce și cum (folosesc grafice ca să înțeleagă și votantul PSD cum e cu manipularea):

- Balanța comercială e negativă, suntem singura țară din zonă cu așa ceva. E negativă și când economia crește (mai ales atunci) - Graficul 1;

- Contul curent, care include și balanța comercială, dar și veniturile (remitențe, dobânzi & dividende plătite străinilor, fondurile europene) e NEGATIV. Adică, chiar dacă intră remitențe sau fonduri europene, acestea nu acoperă deficitul dintre intrări și ieșirile de valută ca urmare a deficitului comercial (Graficele 2 și 3). Ponderea acestui deficit al contului curent este în continuare mare și importantă în PIB-ul României;


- Datoria externă (publică și privată) e în creștere exponențială. Chiar dacă aduce ceva valută care compensează deficitul contului curent, adaugă serviciu al datoriei externe în contul curent. După ce că importăm mai mult decât exportăm, plătim tot mai multă valută pentru datoriile noastre externe (multe făcute de ultima guvernare fără aport consistent în investiții publice) - Graficul 4;

- Remitențele românilor din afară sunt într-o scădere constantă și sunt foarte volatile; oricum sunt mai scăzute în această perioadă - Graficul 5;

- Chiar dacă încă intră ceva investiții străine, ele sunt în scădere evidentă, fără a lua în calcul efectul ultimelor aberații - Graficul 6.

Las deoparte impactul devastator al riscului sistemic și faptul că recentele măsuri vor avea și un efect întârziat asupra cursului de schimb (Curba J din teoria economică).

Las deoparte și inflația (record în UE) și diferențialul de dobândă față de Zona Euro ca să nu încurcăm prea mult cititorul.

Concluzia:

1. Guvernanții actuali mint de îngheață apele. Și copacii. Nu îi mai ajută datele. Nu mai au ce comunica.

2. Starea naturală a leului, așa cum arată (dez)echilibrele macroeconomice, este clar una de depreciere;

3. Starea artificială a leului ar fi una de apreciere forțată prin utilizarea rezervelor. O măsură inflaționistă. O măsură care ascunde mizeria sub preș. O măsură cu efect temporar. O măsură disperată. O măsură care sacrifică termenul lung (bunăstarea noastră) pentru termenul scurt (votul). Tipică întregii guvernări la care am fost expuși în ultimii ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Radu A check icon
    De acord cu o parte dintre argumente, dar de ce CDS (prima de risc, un proxy foarte bun pentru riscul de tara) a scazut atunci cand leul s-a depreciat cu 2% intr-o saptamana? Prin urmare, pe plan extern nu exista o presiune atat de mare care sa justifice o majorare a riscului de tara si deprecierea monedei. Dupa parerea mea, deprecierea leului nu a fost decat o manevra (UTILA!) pentru a forta negocierea eliminarii taxei pe Robor. Pentru a arata care sunt riscurile unei asemenea taxe. Daca nu ar fi fost asa si daca tinem cont ca oficialii BNR au afirmat ca deprecierea a avut loc pe pietele internationale, ar fi trebuit ca CDS sa o ia razna. Daca nu s-a intamplat aceasta, inseamna ca s-a oferit un exemplu de depreciere ca avertisment pentru mentinerea taxei pe lacomie. Ca o paranteza, deficitele comerciale au crescut mai mult in lunile de vara/toamna decat in noiembrie/decembrie, dar atunci leul a fost stabil.
    • Like 0
  • Isus, pastorul cel bun ia zis: *Paste oile mele*,Ioan 21.17. Manipularea, minciuna si accesul rapid la cantitati inimaginabile de informatie conlucreaza spre a darama mituri si sabloane inregimentand populatia globului in turme de oi. La inceput de mileniu 3 se dovedeste inca o data ca traim cu totii in turme pastorite dupa bunul plac al pastorilor, ce se aleg ca in scrisoarea pierduta in timp ce plebeilor de rand li se flutura pe la nas iluzia democratiei Toate astea se fac cu un unic scop, fiecare plebeu trebuie sa se simta important, sa-si faca iluzia ca are ceva de spus in luarea deciziilor. Din cand in cand dictaturi sangeroase, fac diferenta, se poate si mai rau, ca exceptie de la regula spulberand firava iluzie a votului. Asta induce obedienta dorita de pastori ca o narcoza colectiva a simturilor. Democratia are vechime mai mare si a dezvoltat un sistem imunitar propriu cu mijloace de intretinere si manipulare in masa oferind macar ca o iluzie, un nivel de bunastare civilizat. Dictatura comunista la randul ei, oferea iluzia sigurantei zilei de maine. In ziua de astazi iluziile se spulbera lasand adevarul sa apara had si gol dezbracat de politica si politicieni. De fapt nostalgia romaneasca se hraneste din iluzia sigurantei zilei de maine in fata realitatii crunte, a dog eat dog world. Papusarii sistemului democratic sant constienti ca daca intinzi coarda prea tare ea se va rupe si nu se stie ce poate iesi. din asta, Ai nostri sant doar putin inconstienti politicieni ori plebei. Cat de departe se poate merge...... Ma gandesc cu groaza ce s-ar fi intamplat in America anilor 1930 la scara nationala doar prin folosirea radioului daca nu s-ar fi pus capat la timp relatatei invazii extraterestre a lui Orson Welles. Noi, cei de astazi, ramanem impotenti spre a ne consola ca Tapirul cu prunele, ori fugind la mai bine ori hranindu- ne zilele cu o istorie proprie prea putin stiuta si de care nu ne prea pasa.
    • Like 0
  • Marcu check icon
    Acest articol, ca si cele ale dlui Croitoru, sunt scrise fara rost. Desi foarte bune, nu au audienta. Cei care inteleg cat de cat economia stiu deja ca tot ce face actualul Guvern duce tara in prapastie. Iar cei care nu o inteleg nu vor intelege niciodata un articol in care termeni de genul "cont curent" sunt explicati folosind termeni ca "remitente, dividende, PIB, etc." Daca vreti sa schimbati opinii, scrieti pe intelesul celor a caror opinie vreti sa o schimbati. Explicati cum cresterea cursului inseamna scumpirea produselor din import si apoi spuneti-le ca la Mega Image peste 50% din produse sunt de import. Explicati-le ca o crestere cu 100 lei a salariului, in conditiile unei cresteri cu 5% a preturilor il lasa cu mai putini bani in buzunar. Si cand scrieti de cresterea preturilor nu o numiti inflatie, caci 80% din votantii PSD nu stiu ce e aia. Dati in schimb exemplul pretului la paine, rosii sau benzina de acum 2 ani.
    Marea problema a celor care au dreptate este ca nu stiu sa o comunice. Li se pare atat de evident, atat de la mintea cocosului, incat unii nici nu se obosesc sa explice, iar cei care o fac, o fac tehnic si elitist, uitand ca ei nu trebuie sa convinga elitele ca au dreptate. In acest timp, PSD nu explica nimic, nu aduce argumente sau cifre. Doar arunca slogane populiste si anti "straini care fura resursele tarii". Dar asta votantul intelege. E simplu. A trait 40 de ani cu aceste slogane si sunt naturale pentru el. Rezoneaza cu ele. Astfel, explicatiile ecomonice il lasa rece, iar pasiunea din discursil iliberal in starneste.
    E atat de simplu! Si a fost la fel de simplu de zeci de ani, de cand s-a inventat mass media. Vezi dezbaterea intre Bush Sr si Clinton din 1992, care l-a facut pe al doilea presedinte. Pur si simplu Bush nu putea sa explice efectele recesiunii neelitist si mai putin tehnic unei persoane de culoare care nu facea diferenta intre "national debt" si "reccesion". Ba chiar nu intelegea de ce respectiva persoana nu ii intelege raspunsul, foarte explicit tehnic. L-a costat presendintia pe cel care a condus America la caderea URSS si la incheierea razbioului rece. Si asta vedem repetat in nenumarate cazuri mult mai recente: Brexit, Trump, Orban, etc. Este atat de simplu!
    • Like 1
    • @
      Marcu check icon
      Nu sunt de acord. Daca oamenii nu ar fi supusi unor idei, doctrine, religii sau conceptii noi si ar ramane vesnic in "sertarele" si bulele lor, lumea nu ar mai evolua, regimuri politice nu s-ar mai schimba, religiile nu ar mai converti indivizii, etc. Chiar daca acum, mai mult ca niciodata, bulele se creeaza usor, la fel de usor pot fi strapunse si sparte. Daca pana acum 10 ani cand voiai sa convingi populatia de ceva trebuia sa ai acces la mass media, sau sa pui bannere in Piata Unirii, acum poti sa o faci de pe telefon, din sufragerie. Dar trebuie sa gasesti o modalitate de comunica mesajul care sa rezoneze cu cei carora te adresezi, altfel, bombardati cu atata informatie, oamenii vor ignora cea ce nu inteleg sau ceea ce necesita efort intelectual sa inteleaga si vor da scroll mai departe.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult