Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Cum, de-aia a ieșit Firea, că n-am fost eu la vot?!” Patru adevăruri surprinzătoare despre alegerile locale

Nicușor Dan - Gabriela Vrânceanu Firea

Imediat după ora 21, duminică 5 iunie, un prieten (parte a marii majorități care nu a votat) se declara deranjat de perspectiva a patru ani în care Bucureștiul este administrat de Gabriela Firea și o majoritate a Partidului Social Democrat. Era imposibil de convins că propria lui alegere de a sta acasă a dus la acest rezultat.

Un altul (votant de această dată) era convins că Uniunea Salvați Bucureștiul și Nicușor Dan vor fi incapabili să influențeze guvernarea locală în următorii patru ani. Faptul că formațiunea lui favorită are o prezență solidă în consiliul general și nu poate să se dezvolte decât prin opoziție agresivă nu are nicio influență asupra lui.

Fiecare individ vrea ca el și evenimentele din jurul lui să fie excepționale și e predispus să contruiască povești spectaculoase atunci când realitatea nu se ridică la nivelul aștepărilor sale. Alegerile locale din România din iunie 2016 nu reprezintă o excepție și, imediat ce votarea s-a terminat, ne-am lansat toți în analize la limita speculației: Bucureștiul e acum un oraș roșu, Nicușor Dan și USB reprezintă viitorul, PNL e pe cale să dispară, votanții români nu înțeleg că e important să scape de candidații suspecți de corupție, așa că merită să fie conduși de ei.

Toate enunțurile de mai sus sunt înșelătoare, iar o scurtă analiză a fiecăruia dintre ele ne poate oferi o imagine mai bună a alegerilor locale din iunie 2016 și a modului în care ele pot influența scena politică.

1. Bucureștiul e un oraș roșu. Partidul Social Democrat, în asociere cu Uniunea Națională pentru Progresul României și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, are majorități în consiliile de sector și în cel general și a reușit să câștige cele șase primării de sector și pe cea generală.

E o victorie mare, ajutată de prezența mică la vot și de campania incoerentă a Partidului Național Liberal, dar simpatizanții și criticii par să nu observe un fapt foarte important: PSD-ul are acum responsabilitatea de a administra capitala României și nu are foarte multe scuze dacă o face prost.

Bucureștiul e un oraș cu multe probleme, iar partidul care domină administrația poate să fie puternic afectat electoral, poate chiar în toamnă, mai ales dacă o parte dintre cei aleși își arată limitările și vulnerabilitățile.

2. Nicușor Dan și Uniunea Salvați Bucureștiul reprezintă viitorul. Rezultatele mișcării civice transformate în partid sunt bune și îi oferă un număr de posibilități pentru dezvoltare viitoare, chiar dacă transformarea în Uniunea Salvați România presupune o serie de riscuri.

USB va trebui să facă opoziție inteligentă în București, dar mai important va fi să se definească din punct de vedere politic și să exploreze modalități de a crește fără a se axa doar pe imaginea lui Nicușor Dan și pe dezamăgirea unei părți importante a electoratului.

Un nou partid are nevoie de timp și de resurse ca să se dezvolte organic și să își prezinte ideile, chiar dacă se axează pe un singur oraș și pe câștigarea primăriei, dar USB va fi nevoit să jongleze și cu presiunea de a crește la nivel național.

Succesul Uniunii Salvați Bucureștiul și impactul limitat al partidelor ca ALDE sau PMP arată că există un grup de alegători care sunt interesați de formațiuni noi, fără legături cu guvernări anterioare sau alte partide, axate pe un singură localitate sau pe un singur subiect.

3. PNL e pe cale să dispară. Performanța din București a liberalilor este dezastruoasă, dar nu e surprinzătoare, având în vedere schimbările de candidați, lipsa de coerență a campaniei și tendința de a se poziționa drept competitor al USB, mai degrabă decât al PSD.

Dar alegerile din iunie 2016 sunt locale, ceeea ce înseamnă că fiecare oraș contează, iar la nivel național liberalii au 30,70% în consiliile locale și un număr semnificativ de primari aleși, chiar dacă unii dintre ei au probleme legale.

PNL poate să impresioneze la toamnă, dar are are nevoie de reformă la nivel de capitală și de o mai clară diferențiere de PSD, exprimată prin bună administrație acolo unde are primari și consilii și opoziție vocală în rest.

4. Electoratul își merită corupții pe care îi alege. Cetățenii care votează cu candidați suspectați de acte de corupție sau chiar condamnați nu trebuie condamnați pentru alegerea pe care au făcut-o. E surprinzător că Negoiță conduce din nou sectorul 3, dar statul - și nu electoratul - are și puterea, și responsabilitatea să se ocupe de potențiali infractori.

Lipsa de opțiuni, campania foarte limitată, loialitatea de partid, dorința de a vota pentru câștigător sunt principalele motive pentru care un cetățean preferă să aleagă din nou răul pe care îl cunoaște deja.

Indiferent de rezultatele de la locale, toate partidele din România își pot îmbunătăți oferta și, dacă nu o fac, riscă să intre în competiție cu noi formațiuni, construite poate pe modelul USB, care vor profita de incapacitatea lor de a se schimba și le vor forța să folosească resurse la următoarele tururi de scrutin.

Articolul meu precedent a explorat modul în care campania limitată a partidelor, încurajată de noile reglementări legate de finanțare, va limita prezența la vot și, din păcate, doar în jur de 50% dintre cetățeni la nivel național și doar 33% în București au venit la urne, cu puțin peste 4% voturi nule pe țară.

Gabriela Firea este noul primar ales al Bucureștiului cu puțin peste 220.000 voturi dintr-un total de posibili votanți de 1.606.625, un procent care este dezamăgitor pentru o democrație care vrea să evolueze.

Poate cel mai important lucru pe care partidele din România trebuie să îl învețe după alegerile locale din iunie 2016 este că singurul mod de a schimba starea de fapt este să încerce să crească numărul celor care vin la vot și care sunt dispuși să își învingă teama de nou când e vorba de politică.

Altfel vom continua să ne mirăm de rezultate, să reacționăm fără să luăm toate faptele în considerare și să fim profund pasionați de politică doar când e rost de vot în loc să evaluăm și să presăm aleșii tot timpul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • MihaiSt check icon
    Cred ca punctele 2 & 3 sunt cam exagerate. Mai intai, USB va trebui sa demonstreze ca este ceva mai mult decat doar "anti-sistem" (mai ales in administratia locala e nevoie de realizari cat mai... palpabile), ca este o alternativa reala la oferta de pana acum a (fostei ?) clase politice. Va fi interesant mai ales avand in vedere alaturarea imaginii acestei formatiuni cu alte partide politice europene nascute din criza ultimilor ani, declarate initial tot anti-sistem. In general, acest gen de partide au mers catre stanga esicherului politic (vezi Coalitia Stangii Radicale aka Syriza din Grecia, Podemos din Spania care s-a orientat spre stanga populista, Die Linke in Germania si cam tot ceea ce la nivel european formeaza Stanga Unitara Europeana). Chiar daca in tara nu sta chiar asa rau, in Bucuresti PNL resimte rezultatele unei serii de decizii cel putin neinspirate, insa este departe de prohodul pe care i-l canta multi azi. Primul pas normal ar fi decuplarea de guvernul actual (cu toate nerealizarile sale) si de presedintele de la Cotroceni - privind situatia actuala lucid, PNL a incasat in buna masura nota de plata acumulata de presedinte si de guvernul sau. La final trebuie sa mentionez ca m-a amuzat copios eticheta "potential infractor", atribuita in primul rand lui Robert Negoita, dar din cate am inteles cu extindere la toti candidatii cu probleme in justitie - sau este o exprimare complet nefericita, sau prezumptia de nevinovatie a devenit un lux pe care nu ni-l mai putem permite.
    • Like 0
    • @ MihaiSt
      MihaiSt check icon
      Imi cer scuze, am uitat sa adaug remarca cea mai importanta: va sa zica, de "potentialii infractori" ramane sa se ocupe statul (ce o mai fi insemnand asta concret imi e frica sa ma gandesc), ca sa indrepte eroarea facuta de alegatori. Pai atunci cum ramane cu "The people have spoken. Their decision is sovereign. We all respect it..." ? De ce mai cheltuim bani aiurea cu organizarea alegerilor ? Punem "statul" la treaba, ca sa nu mai stea ! Oare chiar asta vrem ?
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Marius Cazacu, chiar daca este asa, chiar daca putem vorbi de o condamnare discutabila, putem vorbi totusi de o condamnare.
    • Like 0
  • Domnule Andrei Dumitrescu, o obiectie la afirmatia dvs - optimista, as zice - cum ca PSD are responsabilitatea deciziilor. In primul rand, raspunderi colective nu exista. Nu exista raspunderi "de partid". Exista , in schimb, raspunderi individuale. Cum este cea a lui Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare. Ati vazut vreun efect al acestei condamnari in modificarea numarului de electori ai partidului? Nici eu nu am observat asa ceva. Problema reala a raspunderii a fost estompata insa prin transformarea ei in tema de imagine cu ocazia scenetei celor trei trandafiri oferiti Castigatoarei alegerilor. Ocazie cu care am asistat la un dublu botez imagologic: Firea a fost botezata, unsa de insusi His Holiness, public, dar in acelasi timp acesta din urma a primit din imaginea Legitimitatii doamnei castigatoare, adica exact ce-i lipsea dupa problema cu condamnarea. Caci nu afirma poporul un adevar superior cumva oricarei instante?
    • Like 0
    • @ Adrian Lupu
      Valentin check icon
      Dragnea a fost condamnat pentru o fapta discutabila si probabil ca electoratul PSD a considerat ca i s-a facut o nedreptate.
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Politicul se devalorizeaza prin cantitate excesiva. Cele mai sanatoase democratii au sisteme duale (republicanii si democratii, laburistii si conservatorii).
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Ok, am inteles mesajul, dar a trebuit sa fac macar o precizare finala. Care totusi n-a fost inteleasa, dar in fine...
    • Like 0
  • Deci faceti ceva cu tipul asta valentin ca e fixist rau de tot cu adaposturile lui cu caini. Nu zic cenzura, dar e extrem de enervant sa tot il lasati sa posteze aceeasi mizerie de n ori.
    • Like 2
    • @ Ninel Burlacu
      Valentin check icon
      E vorba totuşi de o chestiune de principiu.
      • Like 0
  • Venom check icon
    Partidele din România? Reformă? Dacă vorbim în acest fel, despre simple găști unite doar de interese pecuniare, înseamnă că nu ne-am trezit nici acum. Că le-a ieșit PR-ul, auto-denumindu-se "partide". Nu respectă doctrine, parcă acum câteva luni aveam și PSD și PNL la putere, iar cei care au plecat din Guvern, au crezut că vor crește în opoziție. Nu că ar fi simțit că e ceva în neregulă. Iar dacă nu iese scorul, după parlamentare se vor alia din nou, fiindcă Johannis a amenințat cu premier tehnocrat. Și 30%+30% = Parlament. Simplu, dacă stabilitatea țării o cere, ei se sacrifică din nou. Chiar și partidele noi, va trebui să se alieze cu cineva, fie să le ducă în legislativ, fie să le tracă strada. Așa că vor intra în aceeași albie, cu porcii mai mari. Putem avea pretenția că rotațiile de cadre sunt similare cu reformele interne în interiorul unor structuri cu statut european și exprimare feudală? Nu, nu putem. Și dacă ar încerca, tot n-ar ieși nimic. Pentru că nu cred în nicio idee politică.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult