Imediat după ora 21, duminică 5 iunie, un prieten (parte a marii majorități care nu a votat) se declara deranjat de perspectiva a patru ani în care Bucureștiul este administrat de Gabriela Firea și o majoritate a Partidului Social Democrat. Era imposibil de convins că propria lui alegere de a sta acasă a dus la acest rezultat.
Un altul (votant de această dată) era convins că Uniunea Salvați Bucureștiul și Nicușor Dan vor fi incapabili să influențeze guvernarea locală în următorii patru ani. Faptul că formațiunea lui favorită are o prezență solidă în consiliul general și nu poate să se dezvolte decât prin opoziție agresivă nu are nicio influență asupra lui.
Fiecare individ vrea ca el și evenimentele din jurul lui să fie excepționale și e predispus să contruiască povești spectaculoase atunci când realitatea nu se ridică la nivelul aștepărilor sale. Alegerile locale din România din iunie 2016 nu reprezintă o excepție și, imediat ce votarea s-a terminat, ne-am lansat toți în analize la limita speculației: Bucureștiul e acum un oraș roșu, Nicușor Dan și USB reprezintă viitorul, PNL e pe cale să dispară, votanții români nu înțeleg că e important să scape de candidații suspecți de corupție, așa că merită să fie conduși de ei.
Toate enunțurile de mai sus sunt înșelătoare, iar o scurtă analiză a fiecăruia dintre ele ne poate oferi o imagine mai bună a alegerilor locale din iunie 2016 și a modului în care ele pot influența scena politică.
1. Bucureștiul e un oraș roșu. Partidul Social Democrat, în asociere cu Uniunea Națională pentru Progresul României și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, are majorități în consiliile de sector și în cel general și a reușit să câștige cele șase primării de sector și pe cea generală.
E o victorie mare, ajutată de prezența mică la vot și de campania incoerentă a Partidului Național Liberal, dar simpatizanții și criticii par să nu observe un fapt foarte important: PSD-ul are acum responsabilitatea de a administra capitala României și nu are foarte multe scuze dacă o face prost.
Bucureștiul e un oraș cu multe probleme, iar partidul care domină administrația poate să fie puternic afectat electoral, poate chiar în toamnă, mai ales dacă o parte dintre cei aleși își arată limitările și vulnerabilitățile.
2. Nicușor Dan și Uniunea Salvați Bucureștiul reprezintă viitorul. Rezultatele mișcării civice transformate în partid sunt bune și îi oferă un număr de posibilități pentru dezvoltare viitoare, chiar dacă transformarea în Uniunea Salvați România presupune o serie de riscuri.
USB va trebui să facă opoziție inteligentă în București, dar mai important va fi să se definească din punct de vedere politic și să exploreze modalități de a crește fără a se axa doar pe imaginea lui Nicușor Dan și pe dezamăgirea unei părți importante a electoratului.
Un nou partid are nevoie de timp și de resurse ca să se dezvolte organic și să își prezinte ideile, chiar dacă se axează pe un singur oraș și pe câștigarea primăriei, dar USB va fi nevoit să jongleze și cu presiunea de a crește la nivel național.
Succesul Uniunii Salvați Bucureștiul și impactul limitat al partidelor ca ALDE sau PMP arată că există un grup de alegători care sunt interesați de formațiuni noi, fără legături cu guvernări anterioare sau alte partide, axate pe un singură localitate sau pe un singur subiect.
3. PNL e pe cale să dispară. Performanța din București a liberalilor este dezastruoasă, dar nu e surprinzătoare, având în vedere schimbările de candidați, lipsa de coerență a campaniei și tendința de a se poziționa drept competitor al USB, mai degrabă decât al PSD.
Dar alegerile din iunie 2016 sunt locale, ceeea ce înseamnă că fiecare oraș contează, iar la nivel național liberalii au 30,70% în consiliile locale și un număr semnificativ de primari aleși, chiar dacă unii dintre ei au probleme legale.
PNL poate să impresioneze la toamnă, dar are are nevoie de reformă la nivel de capitală și de o mai clară diferențiere de PSD, exprimată prin bună administrație acolo unde are primari și consilii și opoziție vocală în rest.
4. Electoratul își merită corupții pe care îi alege. Cetățenii care votează cu candidați suspectați de acte de corupție sau chiar condamnați nu trebuie condamnați pentru alegerea pe care au făcut-o. E surprinzător că Negoiță conduce din nou sectorul 3, dar statul - și nu electoratul - are și puterea, și responsabilitatea să se ocupe de potențiali infractori.
Lipsa de opțiuni, campania foarte limitată, loialitatea de partid, dorința de a vota pentru câștigător sunt principalele motive pentru care un cetățean preferă să aleagă din nou răul pe care îl cunoaște deja.
Indiferent de rezultatele de la locale, toate partidele din România își pot îmbunătăți oferta și, dacă nu o fac, riscă să intre în competiție cu noi formațiuni, construite poate pe modelul USB, care vor profita de incapacitatea lor de a se schimba și le vor forța să folosească resurse la următoarele tururi de scrutin.
Articolul meu precedent a explorat modul în care campania limitată a partidelor, încurajată de noile reglementări legate de finanțare, va limita prezența la vot și, din păcate, doar în jur de 50% dintre cetățeni la nivel național și doar 33% în București au venit la urne, cu puțin peste 4% voturi nule pe țară.
Gabriela Firea este noul primar ales al Bucureștiului cu puțin peste 220.000 voturi dintr-un total de posibili votanți de 1.606.625, un procent care este dezamăgitor pentru o democrație care vrea să evolueze.
Poate cel mai important lucru pe care partidele din România trebuie să îl învețe după alegerile locale din iunie 2016 este că singurul mod de a schimba starea de fapt este să încerce să crească numărul celor care vin la vot și care sunt dispuși să își învingă teama de nou când e vorba de politică.
Altfel vom continua să ne mirăm de rezultate, să reacționăm fără să luăm toate faptele în considerare și să fim profund pasionați de politică doar când e rost de vot în loc să evaluăm și să presăm aleșii tot timpul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.