Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Da' unde pleci? Copilul tău trăiește." Cum am ajuns să nu mă mai tem de moarte

bebelus - getty

Foto Guliver/Getty Images

De Crăciun, ca de orice sărbătoare de altfel, după ce te cerți cu familia și fugi de acasă sau fugi acasă, după caz, îți iei un pic de răgaz și te gândești la lucruri grele, cum sunt nașterea și moartea.

De naștere nu îmi amintesc. Știu din povești că maica-mea s-a dus când era însărcinată în 6 luni la control și medicul i-a spus să stea pe loc, că avortează. Au ațipit-o, au operat-o și a doua zi s-a îmbrăcat să plece și când să iasă pe ușa spitalului a venit în fugă o asistentă după ea și i-a spus :„Da' unde pleci? Copilul tău trăiește."

S-a întors, medicul i-a spus că e o nebunie să își închipuie că în România comunistă un copil prematur poate supraviețui, că se ia lumina în fiecare seară chiar și în spital și că în orele fără curent incubatoarele nu funcționează, dar, na, încercăm.

După trei luni de stat în incubator am venit acasă și l-am cunoscut pe fratele meu care era la grupa mare A, dar avea o gagică la grupa mare B pe care o chema Gabriela. Și așa mi-a rămas numele.

Asta despre naștere. Despre moarte am amintiri mai vii.

Îmi era îngrozitor de frică de moarte când eram mică. Îmi era frică să nu mai apuc ziua de sâmbătă când se difuza „Heidi" la televizor (era un desen animat japonez, de care eram tare atașată) și că nu o să apuc să o mai văd pe Lala, mătușa mea. Mama era tare afurisita, dar soră-sa, Lala, era bună, caldă si pufoasă ca o pâine scoasă din cuptor.

Acum mă gândesc că Lala s-a dus de multă vreme, iar „Heidi" nu se mai dă la televizor. Prin urmare, eu nu mai am niciun motiv pentru care să mă tem de moarte.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Naşterea este o minune pe care numai dumneavoastră, femeile, o realizaţi. Moartea este una pentru toţi, dar să dai viaţă este un har.
  Doar cei care nu au schimbat un scutec sau nu au spălat oliţa, nu mai vorbesc de poznele pe care le face plodul tău, aşa dar aceştia trăiesc mai comod, mai relaxaţi, dar în acelaşi timp mai pustii. (Carli Simon - You're So Vane).
  Puiul tău (doar dacă nu a devenit asasin în serie) este ancora ta spre nemurire. Prin el şi cei ce-i vor urma, vei avea peticul tău de veşnicie. Restul este istorie.
  • Like 2
 • mike mike check icon
  Glume de medici. Asta îmi aduce aminte de o faza petrecută dupa o nastere. Copilul se naște bine, insa medicul vine in salon si le spune părinților ca are o veste proasta: " copilul are 5 degete la o mână si 5 la cealaltă!" Mama intra in panica si incepe sa plângă, iar după un timp realizeaza...
  • Like 2
 • Bună și la mulți ani că suntem la început de an și aș vrea despre diferența uriașă de neacceptat care este la pensii,știe toată lumea de peste o 100 de ori.Îmi amintesc că prin 1985 un bătrân îmi spunea că suntem un popor las,că nu știm decât să batem din palme și să strigăm,,Ceausescu P.C.R.Care i diferența acum,nu batem din palme dar acceptăm tot ce ne servește pe tavă clasa politica.Cred că știți mai bine, prin 2000 dacă nu mă înșel Domnul Atanasiu a scos o lege unde nici o pensie să nu fie mai mare de 3 salarii medii brute pe economie.Oare nu era suficient? De atunci această lege a fost modificată de peste o 100 de ori,pentru că fiecare parlamentar a trecut ce articol a poftit,gindindu-se la apropiați și la ei însuși,oare pentru asta sunt votați? Dacă pensia n-ar trebui să fie mai mare ca salariu,atunci diferența dintre cea mai mica pensie și cea mai mare să fie tot de 15 ori. O țară ca România dă cea mai mare pensie din UE (74000) lei, să fie atunci după un calcul simplu cea mai mică pensie de 5000 lei după o vechime normală. Actualul guvern ar fi trebuit de la instalare sa modifice legea,să facă limită cit să fie pensia mai ales la magistrați,care au posibilitatea să și facă pensia care vor, sau Cum a fost un aviator,care fizic(se spunea atunci )nu avea Cum să zboare atitea ore, dar legea i-a permis acest lucru ca să și facă o pensie cit mai mare. Probabil că tot la fel va fi și de acum, clasa politică foarte coruptă și din acest motiv statul este slab.
  • Like 1
 • Alex Mag check icon
  Chiar daca ii un mic fragment din cea ce nu s-a spus, talcul vorbelor se desprind din memoria colectiva a marelui anonim, adică, sa nu te supere cea ce este doar posibil sa se întâmple. Ca ați scăpat de cea mai mare teama denota ca sunteți pregătita sa intrați in stadiul civilizației "metropolitane".
  La Mulți Ani!
  • Like 1
 • Dar maică-ta tot afurisită e?
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult