Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Dacă nici acum nu investești în piața de capital, îți bați joc de banii tăi”. Cea mai bună știre din ultimii ani pentru investitorii din România: scade la 1% impozitul pe profitul obținut din investițiile la bursă păstrate mai mult de un an

bursa - monitoare

Foto: Getty Images

Cea mai bună știre din ultimii ani pentru investitorii din România în piața de capital. Începând cu 2023, avem următoarele modificări: impozitul pe profitul din investițiile la bursă, păstrate mai mult de un an, scade la doar 1% și acesta se reține la sursă, așadar contribuabilul nu mai trebuie să depună declarația unică la ANAF. O spun clar și răspicat: îți bati joc de munca și timpul tău dacă îți blochezi economiile în imobiliare supraevaluate și depozite bancare cu dobândă sub inflație. Dacă nici acum nu investești în piața de capital, îți bați joc de banii tăi.

Investițiile în piața de capital devin cele mai bune:

- zero birocrație (practic, investitorii nu mai fac nimic, brokerii și fondurile mutuale se ocupă de reținerea, plata taxelor și relația cu ANAF);

- aproape zero taxe (doar 1% pe profit și 5% dividend). Avantaj enorm pentru contribuabil;

Atenție: este valabil doar pentru investițiile realizate prin brokerii înregistrați în România. Brokeri ca Revolut sau eToro nu sunt înregistraţi în România, în acest caz fiecare ar trebui să declare separat câştigurile.

Investițiile în piața de capital la Bursa de Valori București (BVB) devin astfel cele mai bune și ușor de implementat, datorită acestor avantaje unice:

- lichiditate - poți cumpăra/ vinde imediat

- transparența - știi prețul în timp real

- granularitate - poți investi lunar sume mici

- randament - foarte bun! Am demonstrat la „Banii în mișcare” - investițiile lunare în indicele BVB BET-TR îți creșteau economiile de x2 în ultimii 5 ani / x3 în ultimul deceniu / x7 în ultimele 2 decenii

- risc scăzut - dacă investești periodic (lunar), diversificat (indice prin brokeri sau fonduri mutuale) și cu orizont pe termen lung (minimum 3 ani)

Măsura NU este doar pentru „capitaliștii bogați”. Absolut oricine poate beneficia. Oricine poate investi lunar sume mici de bani direct prin brokeri sau indirect prin fondurile mutuale. Am explicat la „Banii în mișcare” cum se pot face toate acestea. 

Dacă nici acum nu investești în piața de capital... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca acum investesc în piața de capital abia atunci îmi bat joc de banii mei: cu războiul la graniță și cu domenii care azi sunt bine cotate și mâine nu.
    • Like 0
  • bre cretine ,trebuie să cumpăr motorină și îngrășămînt pt 400 ha să caut fabrici de prelucrare produse agricole în țară ca să-mi plătesc angajații bine ,.... numai tîmpenii zici
    • Like 3
  • Cea mai proasta decizie e sa investesti in BVB. Verifica cu cat a urcat BVB dupa criza din 2008 si cu cat a urcat orice alta bursa mare (NASDAQ, NYSE, etc.) si o sa intelegi de ce spun asta.
    • Like 2
  • dan check icon
    Probabil autorul sta cu nasul in monitoare fara sa auda sau sa ii pese ca e un razboi langa Romania, genul de sfaturi de la oameni care traiesc in bula lor de lume ideala fara sa le pese de ceilalti.
    Cand vad sfaturi de genul asta fara sa se tina cont de conjunctura internationala ma apuca greata.
    Daca investesti in piata de capital cu razboi langa noi in pericol sa se extinda sigur esti in mare pericol sa pierzi tot ce ai investit dar nu conteaza , domnul Guda e imun.
    • Like 6
  • Piata ii in scadere , nu ii momentul oportun sa investesti in piata. Anul acesta , sau urmatorul intrevad o prabusire a pietei din Romania( bursa , piata imobiliara , etc). Pentru Romania o sa urmeze o furtuna perfecta. Cu deficit imens , cu indatorare de peste 50% din PIB , viitorul nu suna bine. Recomand sa se cumpere aur si valuta ( franci elvetieni , coroane norvegiene , yuan chinez ).
    PS. Este opinie personala.
    • Like 3
    • @ Silviu Pop Sese
      Recomandați și mărci germane ori franci francezi? Dar lire italiene? Mersi.
      • Like 2
    • @ Crator Tan
      O replica previzibila, cu un umor subtirel. Mai concentreaza-te, poti mai mult.
      • Like 0
  • Stimate ,autor ,
    --Investitia la Bursa ,este o problema ,ca la ruleta ,,
    --Un amic , al meu ,a pierdut ca un erou ,cam 30 mii lei ,la bursa romana , A vandut ce va mostenire ,si a visat la o vila cu etaj ,dar a ramas in garsoniera ,
    • Like 2
    • @ Dan Capitan
      Stimate domn,

      Amicul dvs. s-a dus la Bursa ca la cazinou. Si a pierdut "jucand". Asta este o problema nu a bursei, ci a celor care viseaza sa se imbogateasca peste noapte, joaca ca la ruleta, habar nu au ce fac si intr-un final pierd. Nu este amicul dvs. singurul caruia i s-a intamplat asta.

      Ce spune Guda, ce spun si alti economisti si nu numai este ca daca te duci la bursa sa INVESTESTI (nu sa "joci"), randamentul pe care il vei obtine pe termen mediu-lung va fi mult superior aceluia care se poate obtine din investitia in instrumente cu venit fix/imobiliare/depozite.

      Confirm si eu cele sustinute de Guda&Co dupa 20 de ani de prezenta pe piata de capital. Am pierdut? Da, la inceput am pierdut pentru ca si eu m-am dus cu aceiasi atitudine, fara sa ma documentez, fara minimul de cunostinte. Dar nu am pierdut mult (prima regula este ca nu te duci sa investesti banii de care ai nevoie, iar regula asta macar o stiam) si a fost un fel de "curs de perfectionare" platit. Dupa 20 de ani mai pierd? Da. Dar doar atunci cand ma "joc", pentru ca nu ma pot abtine si din cand in cand o fac. Dar sume foarte mici, care se compenseaza cu ce castig din astfel de jocuri. Oricum, peste 95% din fonduri sunt investitii pe termen lung, care contribuie cu dividende si aprecieri constante de capital si pe care nu le misc ani de zile.

      O strategie pe termen lung, managementul emotiilor si mai ales managementul relatiei "fear-greed", o ancorare a asteptarilor in realitate, un pic de educatie in domeniu (nu trebuie sa fi Buffett) ar fi prevenit situatia in care s-a plasat amicul dvs. Daca ar fi platit cateva sute de euro pe o consultanta din partea unui expert cu experienta, probabil ca iarasi ar fi evitat acea situatie. Dar romanul s-a nascut invatat si doar nu o sa plateasca pentru ceva ce el STIE si chiar mai bine decat expertii (noi ne pricepem si la bursa si la economie, suntem epidemiologi, experti in geopolitica si mai nou in strategie militara si... in ce nu suntem noi experti??)
      • Like 7
    • @ Dan Capitan
      Investitia la bursa Fara Educatie Financiara este o problema. Investitia la bursa este ca un business: intai inveti, te documentezi despre acel business si dupa aceea Investesti.
      Orice business in care investesti fara sa stii nimic despre acel business este "ca la ruleta". :)
      Prietenul dvs a actionat ca orice roman care "se pricepe la orice". Eu zic ca daca te pricepi sa schimbi un bec nu inseamna ca esti electrician..... In Romania sunt muuuulte lucruri care ar trebui sa se schimbe, iar unul dintre ele este atitudinea romanilor fata de educatie :).
      • Like 3
    • @ Sever Lupu
      Asa , este Stimate Domn,
      --Amicul meu ,a cumparat actiuni la REFE , Cluj Napoca ,o firma fosta Intreprindere de rep mentenanta in mat ,feroviar ,Ar fi avut ,viitor de aur ,,dar asa este piata in Romania ,, Erau sperante , sa prinda o felie buna de cascaval ,,cu rep intretinere tramvaie ,linii cale ferata si tot felul de povesti ,.dar au intrat intr-un ,,bum , si au scazut dratic actiunile ,,dar amicul meu ,s-a grabit si a facut greseala vietii ,le-a vandut cu pret minim ,, exact cand ,altii cumpara en-gros ,, Acum sunt undeva ,in top ,si-au revenit . ,Exact asa cum spuneti mai sus , sunt investiti pe termen lung , Am intrat si eu ,pe piata bursiera inca de la primele aparitii in Romania ,si nu ma plang , am acolo ,ptr zile ,,negre,, Dar urmaresc zilnic cursul bursier, Acum am actiuni la SNP ,care ma ingijoreaza putin , dar sper sa pot interveni la timp ,. cu vanzarea ,adica cand sunt acolo undeva sus ,in top , Cred ca ,cele mai sigure investitii ar fi la Hidroelectrica, , etc, Cat timp ,va mai curge apele printre muntii nostri !
      • Like 2
    • @ Dan Capitan
      Dvs. aveati de fapt 2 experiente pe care le puteati impartasi: una a dvs. personala, care inteleg ca este pozitiva, si una a unui amic, care a avut o experienta proasta. Situatia este similara cu aceea in care ati afirma ca "masinile sunt periculoase si nu trebuie cumparate, pentru ca am avut un amic care a murit intr-un accident" fara sa mentionati contextul in care acesta avea carnetul de 2 zile cand s-a suit la volan si a rulat cu 170 km/h pe un drum cu mazga in conditii de ceata si ninsoare.

      Amicul dvs. a facut cel putin 3 greseli: 1) A cumparat de o suma mare pentru el, fara a avea o experienta relevanta, cu dorinta de imbogatire rapida 2) A "pariat" intreaga suma pe un singur emitent, nu si-a cladit un portofoliu diversificat, recomandabil pentru orice incepator 3) A investit pe "perspective" intr-o actiune a unei firme de pe fostul Rasdaq, acum pe Aero, firme care, in general, sunt mai putin solide decat blue chips, unele chiar sunt foarte subrede.

      Pe scurt: amicul dvs. si-a cumparat o masina puternica, s-a suit la volan fara nici un fel de experienta, a accelerat excesiv in dorinta de a ajunge mai repede la destinatie pe un drum dificil care chema la viteza redusa si masuri suplimentare de siguranta. A facut "accident", destul de previzibil. Cine este de vina, masina sau soferul?

      Poate ca era mai potrivit sa scrieti despre experienta dvs. Intr-o tara in care 99% dintre oameni cunosc bursa din "The Wolf of Wall Street", poate ca ar fi benefica prezentarea unor cazuri de succes precum si a contextului astfel incat sa transmita mesajul corect: la bursa nu te duci sa te imbogatesti peste noapte, nu te duci sa "joci".

      Mult succes in investitiile dvs. prezente si viitoare!
      • Like 5
    • @ Sever Lupu
      Multumesc ptr raspunsul plin de adevar, Asa este , ca orice incepator ,fie sofer sau investitor la bursa ,Da , recunosc ,ca m-au initiat si pe mine ,persoane cu experienta in domeniu , Sincer eu nu ma laud ,dar am castigat , destul de bine ,In anii 2004 , am cumparat o Dacie , etc, Acum ,nu as avea curajul sa ,mai investesc , Incerc sa lichidez contul ,pentru ca ,,vremurile sunt cam tulburi ,,Instabilitate financiara ,razboi etc,
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult