Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Dar nu i le văd că sunt mici…” Fără frică, despre experiența mea cu o asistentă și o doctoriță într-un cabinet unde mi s-a luat sânge

Bărbat donator sânge

Foto: Profimedia Images

Recent mi s-a luat sânge și mi-am reamintit că eu știu o grămadă de oameni pentru care această experiență aparent banală este un adevărat chin. Cum domnule, să-ți fie frică de niște ace?! Uite așa, unii chiar nu suportă să le penetreze cineva venele mici și subțiri, că se lasă cu leșin.

Eu am fost nevoit să fac asta recent. Două cadre medicale în fața mea, eu întins pe un pat cam jerpelit. Din ceremonialul adresării, deduc că una e doctoriță, cealaltă e asistentă. Asistenta cu mâini stângace se apropie de mine cu un set de ace. Hopa, deja e dubios. Unul singur nu-i ajunge?

Până la un punct, ritualul cunoscut al donării de sânge se repetă, „dă mâneca sus, relaxează-te” și așa mai departe. Însă, ca niciodată până acum, asistenta începe să mă caute de vene. Tot repetă o frază bizară: „Dar nu i le văd că-s mici”.

În tot acest timp, doctorița se uită la ea cu o privire mai mult pierdută decât încrezătoare. Cu niște mâini la fel de stângace ca cele ale asistentei, femeia se repede să înfigă acul, după care se joacă cu el așa cum se joacă la semafor cu schimbătorul de viteze un taximetrist din București. 

„Vă e frică?”, mă întreabă. „Nu”, scap eu cu o voce de adolescent la 14 ani. Pentru câteva secunde am uitat că febra de azi noapte mă făcuse să răgușesc ca după o noapte de colindat. E clar, la ce voce am avut o să creadă că am făcut deja pe mine de frică.

„Of, nu merge cu vena asta. Trebuie să căutăm alta”, zice asistenta iar doctorița încuviințează din cap.

Serios, voi sunteți ok cu așa ceva?! Caută la mână, palpează și „Evrika!” - „Asta o să doară un pic”. Și a durut. Scot un icnet scurt, cât să mă întrebe asistenta din nou „Vă e frică?” De data asta am învățat lecția așa că scap doar un „mmmmm” din gât.

Din fericire durerea durează doar o secundă și ceva, suficient cât să mă cuprindă panica, dar nu din cauza acelor, ci din cauza asistentei care a greșit și a doua venă și se încumetă să o încerce și pe a treia.

Doctorița o dă pe glume: „Să știți că de regulă la cei pozitivi cu COVID nu prea le curge sângele, he he”.

Văzând că nu are ce să găsească la mâna dreaptă, asistenta trece și la stânga. Același scenariu. Până la urmă găsește ea ceva. În tot acest proces, mă uit să mă asigur că nu mai face vreo tâmpenie. Mă rog, nu e ca și cum dacă făcea, puteam să acționez eu cumva. Eram împreună martori la un dezastru al venelor mele. 

„Nu vă mai uitați vă rog, că mă faceți să cred că chiar vă e frică”, zice doctorița, ceea ce mi-a dat un pic de scurtcircuit la creier. Deci dacă mă uit îți dovedesc că mi-e frică?

Mă rog, nu mă mai uit, nici nu mă mai strofoc să scot vreun sunet la veșnica întrebare „Vă e frică?”, pentru că e clar că n-aveam cu cine. Într-un final simt o liniște din partea celor două. Gata, au prins o venă pe care să o mulgă!

Tot acest proces se încheie relativ rapid. Am mai aflat și eu că am un sânge extrem de negru la culoare, dar dau vina pe seringă. La final, asistenta se destinde: „Ei, haideți că v-a fost un pic frică, he-he”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am patit-o si eu. Dupa ce m-a intepat de cate doua ori la fiecare mana a incercat la incheietura palmei fara succdes ca intr-un final sa reuseasca sa recolteze dintr-o vena de deasupra palmei. Astea doua locuri din urma dor foarte tare. Am avut vanatai peste tot mult timp dupa aceea. De atunci nu am mai calcat in laboratorul ala. Merg la un laborator care are asistente bine pregatite nimeresc vena din prima. Am recoltat de mai multe ori cu asistente diferite si intotdeauna fara probleme. Cu toate acestea, de cate ori sunt pe scaun la recoltare ma incearca o usoara spaima si rememorez prin ce am trecut. Deci, da, priceperea asistentei este foarte importanta.
    • Like 0
  • Probabil s-au uitat la caciula lui înaltă, intrebandu-se ce e dedesubt. Se mai fac cașchete de-astea, sovietice?
    O poveste profundă, plină de tâlcuri.
    • Like 0
  • Scosul sangelui si mai ales gasirea venelor tine si de experienta asistentelor, dar si de anatomia fiecaruia. Daca ai venele "mai ascunse" si asistenta e mai fara experienta, patesti ca in articolul de mai sus. Eu am incredere ca asistentele stiu, teoretic cel putin, ce trebuie sa faca si accept ca fiecare (tanara) asistenta trebuie sa-si faca experienta proprie. Mai enervanta ar fi intrebarea "va e frica" (in ultimii zece ani mi s-au cautat vene de zeci de ori dar nu am fost intrebat asa ceva).
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult