Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„De 10 ani lucrez în HR și n-am fost niciodată în pielea candidaților mei. Acum știu exact ce simt"

resurse umane - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Zilele trecute îmi mulțumea cineva pentru ajutor pe partea de consiliere în carieră și îmi zicea că speră că proiectele îmi merg bine în perioada asta. Cred că ăsta e momentul în care să recunoștem că proiectele de recrutare au fost puternic lovite de criza actuală. Că unii angajatori care (încă) n-au dat oameni afară, ci au redus drastic costurile, nu mai recrutează.

Mă sună colegi de breaslă să-mi spună că nu mai au job, că li s-au închis proiectele și că au fost anunțați că se vor închide și firmele pentru care lucrează. Pentru cât timp, nu se știe. Pentru ei un lucru e sigur: nu mai au loc de muncă. "N-am fost niciodată în situația asta, îmi spunea cineva săptămâna asta. De 10 ani lucrez în HR și n-am fost niciodată în pielea candidaților mei. Acum știu exact ce simt." 

Citește și:

Acesta e un exercițiu de empatie care doare. În toată durerea și frustrarea asta, ce mă bucură pe mine e solidaritatea oamenilor. Multe, foarte multe firme își pun la dispoziție resursele online gratis. O ocazie extraordinară pentru noi să ne reinventăm!

HR-ul (sau Human League, cum le place altora să zică) e marketing și vânzare. Unele companii cer de la profesioniștii din resurse umane cunoștințe de WordPress. Experiență cu provocările din startup-uri cu creștere rapidă. Sau cu setarea de task-uri automate și workflow-uri. HR-ul se duce din ce în ce mai mult în zona de Tech. Oameni cu experiență tehnică renunță, de exemplu, la un job în testare pentru un job în recrutarea de profile tehnice, pe care ei le înțeleg bine. Nu spun că doar cei cu background tehnic pot recruta profile tehnice, ci că accentul pe abilitățile tehnice ale HR-ilor e din ce în ce mai puternic.

Acum e un moment poate mai bun ca niciodată pentru învățare. Și pentru empatie. Pentru a înțelege că noul B2B sau B2C e H2H – Human to Human. As simple as that, folks!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Meserii si profesii , dragilor , meserii si profesii ! Cu ocupatii de tip : hr, pr , fr, mrr, filifraizer , milifraizer si alte dracovenii ( evident , improvizez , pentru a tusa cu o nuanta de ironie , ocupatiile respective ) , esti fix o frunza in ochiul furtunii economice si / sau sociale ! Avand ocupatii conjuncturale sau pasagere , cu denumiri pompoase , in care functionezi , ca un robot - cum observa un domn intr-un comentariu alaturat si cand poti fi inlocuit imediat , cu un alt robot , dupa un ,, training ,, de cateva ore sau cel mult cateva zile - nu-ti vor asigura un trai decent si o planificare a existentei , pe termen mediu sau lung . Intrebarea este simpla : ce stii sa faci ? Suna prea rigid , prea conservator , nu-i asa ? ... ( al dreacului X / decretzel , cu observatiile si povetzele lui ! )
    • Like 2
    • @ Luigi Cosma
      AlexisZ check icon
      Corect ! Sal'tari de la alt decretzel care'si duce cocoasa printr'o corporatie...daca nu sunteti in mediul asta si puteti sa va scoateti fara el va felicit sincer. Dupa 28 de ani traiti afara, se pare ca mai sunt firme care au nevoie de cativa catari de povara si cu experienta, pe care se pot baza cand sufla vantul mai tare ca acum in vremurile nasoale, sau cand peste juma' din efective face turism atunci cand sunt vremurile bune...
      • Like 1
  • O radiografie destul de precisa a modului cinic-ignorant in care se face HR "modern" nu numai in Romania dar si in lume, din pacate......si as observa in primul rand ca orice contact cu candidatul intr-un proces de recrutare corect TREBUIE sa fie un exercitiu de empatie.
    De robotizarea excesiva si toxica a proceselor HR nici nu mai vreau sa pomenesc......DAR.....cred ca e important pentru angajator si recrutor sa inteleaga cat mai repede ca viitorul angajat se asteapta sa fie tratat ca o fiinta umana - pentru ca asta ESTE - si nu un numar intr-un ATS!
    Si...acestea fiind spuse.....poate ne amintim si de ce mergem in fiecare zi la serviciu, noi cei din HR: pentru a gasi, recruta si retine in cadrul unei organizatii cele mai VALOROASE TALENTE!
    • Like 4
  • AlexisZ check icon
    HR ce serviciu e àsta ? aa, àia de la Human Robots...stati ca o sa vina si UberJob si o s'o luati in brate...o sa va evaluati, etichetati, clasati, caracterizati si categorisiti doar intre voi, intepeniti in mentalitatea voastra ca gandacii in insectar...good luck !
    • Like 6
    • @ AlexisZ
      Din pacate aud din ce in ce mai des critici la adresa HR-ului, multe din ele intemeiate, altele nu. E o perioada dificila pentru noi toti si e simplu sa ne criticam unii pe altii din spatele unui avatar. Eu sper in vremuri mai bune, in care ne vom sustine si ne vom da unii altora feedback constructiv.
      • Like 0
    • @ AlexisZ
      Salutari ! Intru-totul de acord . Permiteti -mi , va rog , sa va retin un minut . Vietuiesc / activez in zona Aviatiei / Pipera - ,, raiul corporatistilor ,, ca sa o citez pe o fatuca - una dintre exponatele clasate in insectar - reporterita Protv . Astfel , dimineata - la semafor , pe trotuar , pe strada privesc atent , ca pe un obiect de studiu , exponatele din specia de ambii mentionata ( aceste observatii vin din perioada anterioara pandemiei ) - dimineata , urcand din statiile de M Aurel Vlaicu sau Pipera , se deplaseaza - mase gigantice cu aspect de turma - spre cladirile de birouri din zona , unde activeaza . Tinute interiorizate , capul si privirea , frecvent tintita spre pamant , in mana obligatoriu , un pahar cu ,, cafea,, sau /si butonand un divais , mutre acre , traiectorii neatente , atitudini impersonale ( cica isi zic / le - ar zice ,, corporeited pipal ,, ) , merg catre undeva care duce unde ? Simple mecanisme , ordinare piese de schimb ? Viitorul suna bine ! - era reclama unui angajator al unui segment din roboteii evocati mai sus . Sau nu ? Sanatate .
      • Like 1
    • @ Luigi Cosma
      Nume check icon
      Este aceeasi imagine pe care o vedeai acum vreo patruzeci de cu clasa clasa muncitoare care se indrepta catre fabricile si uzinele patriei. Mai putin paharul cu cafea si telefoanele mobile. Muncitorii erau cu unelte si scule, iar corporatistii cu calculatoare si alte echipamente.
      In rest nici o diferenta, piese de schimb, dar din alta generatie.
      P.S> La fel va fi inlocuita si urmatoarea generatie de piese de schimb, numai ca nu o sa ii vedem pentru ca ei lucreaza sau o sa lucreze mai mult de acasa.
      • Like 2
    • @ Luigi Cosma
      AlexisZ check icon
      Perfect adevarat dl Luigi !
      • Like 0
    • @ Nume
      Este aceeași imagine: cu o mică excepție atunci nu puteau fi concediați sau oricum foarte greu pentru un motiv bine întemeiat, doar pentru absențe nemotivate, greșeli capitale sau furt. Acum poți fi aruncat în stradă doar pentru că angajatorul tău și-a luat un BMW nou și trebuie să mai elibereze ceva cashflow suplimentar.
      • Like 0
    • @ Cristina Andreca
      AlexisZ check icon
      Ati parasit domeniul dar ati pastrat vocabularul din pacate, sorry...daca auziti din ce in ce mai multe critici la adresa HR-ului inseamna ca ceva e putred in Danemarca. Citez "vremuri mai bune, in care ne vom sustine si ne vom da unii altora feedback constructiv." Dumneavoastra mai credeti in Mos Craciun se pare. Pai asta nu se mai intampla nici in vremurile bune, daramite in vremurile celelalte...Un feed back constructiv ? Abandonati logica de salesman care vinde doar brate de munca precum o marfa si firma tre' sa'si faca planul. Mai lasati ultraspecializarile in psihologia muncii si alte gogorite ca nu concurati cu Linehan sau Mast in firmele alea. Si nu in ultimul rand, coborati din turnul de fildes inainte sa se rastoarne el ... Auguri !
      • Like 0
  • Nume check icon
    Dupa 10 ani de zile in Non Human League abia dupa ce esti data afara intelegi ce simte un candidat? Interesant...
    In sfarsit, niciodata nu este prea tarziu sa inveti ceva. Stai sa vezi cand incepi sa iti cauti de lucru cum o sa fie...
    • Like 5
    • @ Nume
      Asa este, colega mea care numai dupa experienta respectiva a reusit sa se puna in pielea candidatilor ei, a reusit sa invete empatia. Niciodata nu e prea tarziu!

      Din fericire, a reusit sa-si gaseasca job. Important este sa nu renunti, oricat ar parea de greu!
      • Like 1
    • @
      Ai mare dreptate. I plus,as intreba-o pe Cristina cand i-a fost cu adevarat greu sa-si gaseasca un loc de munca,astfel incat sa poata veni cu acest "sfat"?
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult