Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Dintr-o mie de infracțiuni de mediu sunt descoperite 100 și se finalizează cu condamnare și executare 6”. Octavian Berceanu, „În fața ta”

Octavian Berceanu, În fața ta

Mașini de 150.000 de euro în curțile unor persoane care se ocupă cu arderile ilegale de deșeuri și autorități care închid ochii la criminalitatea organizată. Este imaginea din teren pe care fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a descris-o în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Potrivit lui, infracțiunile de mediu sunt profitabile în România, iar probabilitatea ca autorii lor să rămână nepedepsiți este extrem de mare. 

„Dintr-o mie de infracțiuni de mediu sunt descoperite 100 și se finalizează cu condamnare și executare 6. 0,06%. Practic, ca să folosesc niște vorbe de la firul ierbii, dintre infractori, poți să dai cu zarurile de 10 ori ca să ajungi la pușcărie pentru infracțiuni de mediu și n-ai nicio șansă să-ți iasă.

Trebuie să privim ce nu funcționează, e o problema a statului și nu statul degeaba, ci statul corupt, pentru că infracțiunile astea de mediu se întâmplă la drumul mare, la lumina zilei..

Văd cum în spatele secției de poliție, la 300 de metri, sunt incinerate fel și fel de lucruri. Văd 700 de primării care n-au niciun contract cu vreun salubrist și nici n-au avut. Văd primari care nu plătesc nicio amendă, dacă plătește cineva o amendă suntem noi, cetățenii, din păcate, și nu primarul. Niciodată primarul nu e tras la răspundere. Văd politicieni care se hrănesc cu bani negri din infracționalitatea de mediu. Și văd structura care s-a înfipt foarte bine în România că a început să deservească alte structuri infracționale din afară, respectiv deșeurile care sunt produse în Europa”, a declarat Octavian Berceanu. 

Activist de mediu, el monitorizează azi pe cont propriu ilegalitățile. Într-o localitate săracă, unde oamneii se ocupă cu incinerări, a văzut în curți mașini de 150.000 - 200.000 de euro. „Am rămas șocați, oameni săraci, mașini de 200.00 de euro în acele curți. Niște oameni săraci își permit mașini de 200.000 de euro”, a spus Octavian Berceanu.

Acesta a vorbit despre existența unei mafii. 

„Italia are o mafie în domeniul deșeurilor destul de puternic ancorată, care controlează și industria deșeurilor din București sau România, cumva, destul de pronunțat chiar controlează ceea ce se întâmplă în România. (...) Din păcate, infracționalitatea de mediu a înflorit, pentru că instituțiile statului aproape că nu au existat.

Primarul din Bălteni primește 1.200 de voturi e la comunitatea respectivă și refuză să o deranjeze. Și când refuză el, refuză și celelalte instituții ale statului, Garda de Mediu, Poliția Română”, a declarat Octavian Berceanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult