Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Dintr-o mie de infracțiuni de mediu sunt descoperite 100 și se finalizează cu condamnare și executare 6”. Octavian Berceanu, „În fața ta”

Octavian Berceanu, În fața ta

Mașini de 150.000 de euro în curțile unor persoane care se ocupă cu arderile ilegale de deșeuri și autorități care închid ochii la criminalitatea organizată. Este imaginea din teren pe care fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a descris-o în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Potrivit lui, infracțiunile de mediu sunt profitabile în România, iar probabilitatea ca autorii lor să rămână nepedepsiți este extrem de mare. 

„Dintr-o mie de infracțiuni de mediu sunt descoperite 100 și se finalizează cu condamnare și executare 6. 0,06%. Practic, ca să folosesc niște vorbe de la firul ierbii, dintre infractori, poți să dai cu zarurile de 10 ori ca să ajungi la pușcărie pentru infracțiuni de mediu și n-ai nicio șansă să-ți iasă.

Trebuie să privim ce nu funcționează, e o problema a statului și nu statul degeaba, ci statul corupt, pentru că infracțiunile astea de mediu se întâmplă la drumul mare, la lumina zilei..

Văd cum în spatele secției de poliție, la 300 de metri, sunt incinerate fel și fel de lucruri. Văd 700 de primării care n-au niciun contract cu vreun salubrist și nici n-au avut. Văd primari care nu plătesc nicio amendă, dacă plătește cineva o amendă suntem noi, cetățenii, din păcate, și nu primarul. Niciodată primarul nu e tras la răspundere. Văd politicieni care se hrănesc cu bani negri din infracționalitatea de mediu. Și văd structura care s-a înfipt foarte bine în România că a început să deservească alte structuri infracționale din afară, respectiv deșeurile care sunt produse în Europa”, a declarat Octavian Berceanu. 

Activist de mediu, el monitorizează azi pe cont propriu ilegalitățile. Într-o localitate săracă, unde oamneii se ocupă cu incinerări, a văzut în curți mașini de 150.000 - 200.000 de euro. „Am rămas șocați, oameni săraci, mașini de 200.00 de euro în acele curți. Niște oameni săraci își permit mașini de 200.000 de euro”, a spus Octavian Berceanu.

Acesta a vorbit despre existența unei mafii. 

„Italia are o mafie în domeniul deșeurilor destul de puternic ancorată, care controlează și industria deșeurilor din București sau România, cumva, destul de pronunțat chiar controlează ceea ce se întâmplă în România. (...) Din păcate, infracționalitatea de mediu a înflorit, pentru că instituțiile statului aproape că nu au existat.

Primarul din Bălteni primește 1.200 de voturi e la comunitatea respectivă și refuză să o deranjeze. Și când refuză el, refuză și celelalte instituții ale statului, Garda de Mediu, Poliția Română”, a declarat Octavian Berceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult