Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Dintr-o mie de infracțiuni de mediu sunt descoperite 100 și se finalizează cu condamnare și executare 6”. Octavian Berceanu, „În fața ta”

Octavian Berceanu, În fața ta

Mașini de 150.000 de euro în curțile unor persoane care se ocupă cu arderile ilegale de deșeuri și autorități care închid ochii la criminalitatea organizată. Este imaginea din teren pe care fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a descris-o în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Potrivit lui, infracțiunile de mediu sunt profitabile în România, iar probabilitatea ca autorii lor să rămână nepedepsiți este extrem de mare. 

„Dintr-o mie de infracțiuni de mediu sunt descoperite 100 și se finalizează cu condamnare și executare 6. 0,06%. Practic, ca să folosesc niște vorbe de la firul ierbii, dintre infractori, poți să dai cu zarurile de 10 ori ca să ajungi la pușcărie pentru infracțiuni de mediu și n-ai nicio șansă să-ți iasă.

Trebuie să privim ce nu funcționează, e o problema a statului și nu statul degeaba, ci statul corupt, pentru că infracțiunile astea de mediu se întâmplă la drumul mare, la lumina zilei..

Văd cum în spatele secției de poliție, la 300 de metri, sunt incinerate fel și fel de lucruri. Văd 700 de primării care n-au niciun contract cu vreun salubrist și nici n-au avut. Văd primari care nu plătesc nicio amendă, dacă plătește cineva o amendă suntem noi, cetățenii, din păcate, și nu primarul. Niciodată primarul nu e tras la răspundere. Văd politicieni care se hrănesc cu bani negri din infracționalitatea de mediu. Și văd structura care s-a înfipt foarte bine în România că a început să deservească alte structuri infracționale din afară, respectiv deșeurile care sunt produse în Europa”, a declarat Octavian Berceanu. 

Activist de mediu, el monitorizează azi pe cont propriu ilegalitățile. Într-o localitate săracă, unde oamneii se ocupă cu incinerări, a văzut în curți mașini de 150.000 - 200.000 de euro. „Am rămas șocați, oameni săraci, mașini de 200.00 de euro în acele curți. Niște oameni săraci își permit mașini de 200.000 de euro”, a spus Octavian Berceanu.

Acesta a vorbit despre existența unei mafii. 

„Italia are o mafie în domeniul deșeurilor destul de puternic ancorată, care controlează și industria deșeurilor din București sau România, cumva, destul de pronunțat chiar controlează ceea ce se întâmplă în România. (...) Din păcate, infracționalitatea de mediu a înflorit, pentru că instituțiile statului aproape că nu au existat.

Primarul din Bălteni primește 1.200 de voturi e la comunitatea respectivă și refuză să o deranjeze. Și când refuză el, refuză și celelalte instituții ale statului, Garda de Mediu, Poliția Română”, a declarat Octavian Berceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult