Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Dintr-o mie de infracțiuni de mediu sunt descoperite 100 și se finalizează cu condamnare și executare 6”. Octavian Berceanu, „În fața ta”

Octavian Berceanu, În fața ta

Mașini de 150.000 de euro în curțile unor persoane care se ocupă cu arderile ilegale de deșeuri și autorități care închid ochii la criminalitatea organizată. Este imaginea din teren pe care fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a descris-o în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Potrivit lui, infracțiunile de mediu sunt profitabile în România, iar probabilitatea ca autorii lor să rămână nepedepsiți este extrem de mare. 

„Dintr-o mie de infracțiuni de mediu sunt descoperite 100 și se finalizează cu condamnare și executare 6. 0,06%. Practic, ca să folosesc niște vorbe de la firul ierbii, dintre infractori, poți să dai cu zarurile de 10 ori ca să ajungi la pușcărie pentru infracțiuni de mediu și n-ai nicio șansă să-ți iasă.

Trebuie să privim ce nu funcționează, e o problema a statului și nu statul degeaba, ci statul corupt, pentru că infracțiunile astea de mediu se întâmplă la drumul mare, la lumina zilei..

Văd cum în spatele secției de poliție, la 300 de metri, sunt incinerate fel și fel de lucruri. Văd 700 de primării care n-au niciun contract cu vreun salubrist și nici n-au avut. Văd primari care nu plătesc nicio amendă, dacă plătește cineva o amendă suntem noi, cetățenii, din păcate, și nu primarul. Niciodată primarul nu e tras la răspundere. Văd politicieni care se hrănesc cu bani negri din infracționalitatea de mediu. Și văd structura care s-a înfipt foarte bine în România că a început să deservească alte structuri infracționale din afară, respectiv deșeurile care sunt produse în Europa”, a declarat Octavian Berceanu. 

Activist de mediu, el monitorizează azi pe cont propriu ilegalitățile. Într-o localitate săracă, unde oamneii se ocupă cu incinerări, a văzut în curți mașini de 150.000 - 200.000 de euro. „Am rămas șocați, oameni săraci, mașini de 200.00 de euro în acele curți. Niște oameni săraci își permit mașini de 200.000 de euro”, a spus Octavian Berceanu.

Acesta a vorbit despre existența unei mafii. 

„Italia are o mafie în domeniul deșeurilor destul de puternic ancorată, care controlează și industria deșeurilor din București sau România, cumva, destul de pronunțat chiar controlează ceea ce se întâmplă în România. (...) Din păcate, infracționalitatea de mediu a înflorit, pentru că instituțiile statului aproape că nu au existat.

Primarul din Bălteni primește 1.200 de voturi e la comunitatea respectivă și refuză să o deranjeze. Și când refuză el, refuză și celelalte instituții ale statului, Garda de Mediu, Poliția Română”, a declarat Octavian Berceanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult