Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„E Crăciunul și la doamna doctor!” Când medicul te cheamă cu copilul la control, dar nu mai vine

Copil bolnav

Foto: Guliver/ Getty Images

”E Crăciunul și la doamna doctor!”. Sigur că e Crăciunul și la doamna doctor, drept urmare pacienții ar face bine să nu se îmbolnăvească în perioada aia, că se tratează singuri. Sistemul ăsta în care ce zice doamna doctor e sfânt și dacă, Doamne ferește, nu zice nimic, atunci chiar nimic nu facem trebuie să dispară din spitale. Cât încă ne vom comporta cu unii ca și cum Dumnezeu însuși s-a pogorât asupra lor, nu avem nicio șansă. 

Se dă exemplu un spital de stat, din unul dintre cele mai mari centre universitare din țară. Pacientul e copil și are ghinionul de a fi făcut scarlatină cu vreo două săptămâni înainte de Crăciun. Ajunge la spital, părinții urmează cu sfințenie tratamentul indicat de doamna doctor, mai ales că mama e și însărcinată în luna a noua, deci grijile sunt cu atât mai mari. Se dezinfectează prin casă, copilul e izolat, totul ca la carte. Doamna doctor îi cheamă din nou în spital pe data de 26 decembrie, pentru analize, ca să vadă dacă a funcționat tratamentul și copilul e în regulă. Doar că, ce să vezi, Crăciunul ne-a luat prin surprindere și părinții nu găsesc medicul în spital. Asistentele ridică din umeri, lor nu le-a zis nimeni nimic, iar medicul nu poate fi deranjat, că doar e Crăciunul și la el. 

Singura variantă e să stea la coada de la camera de gardă, unde există medic, plus pacienți cu boli infecțioase, că doar ăsta e specificul spitalului. Evident că părinții aleg să plece și să ia la rând toate laboratoarele private din oraș, să facă analize copilului. Mama e la câteva zile distanță de nașterea celuilalt copil, iar cum ea nu e doamna doctor, Crăciunul ei e irelevant, nu-i așa?! Sigur că și laboratoarele private sunt închise, e Crăciun și la ele. Abia a doua zi se fac analizele în privat, pe banii părinților, că doar de asta plătesc ei taxe și impozite la stat. Vin și rezultatele după 24 de ore. Surpriză, tratamentul nu fusese complet, problema nu era rezolvată, iar copilul are în față o nouă perioadă cu antibiotice. 

Sigur, important e că doamna doctor și-a petrecut frumos Crăciunul, că a durut-o în cot de pacientul ei e mai puțin relevant. Părinții nu mai au energie să se ia cu careva de gât prin spital, că trebuie să o ia de la capăt cu tratamentul (noroc că medicul de familie e om), cu dezinfecția prin casă, cu izolarea.

Sigur, nu e nimeni absurd să pretindă ca medicii să stea lipiți de spital și să n-aibă o viață. Nu asta spun, nici pe departe. Dar cum e posibil să-ți chemi pacientul la control știind că nici nu ești în spital în acea zi?! Cum e posibil să nu dai tratamentul complet, astfel încât pacientul să iasă sănătos de acolo?! Și cum e posibil să-ți lași pacienții fără noimă, fără să spui cuiva în spital ce trebuie să facă cu ei în lipsa ta?! Încerc să evit spitalele, fără prea mare succes, dar atunci când pot prefer să intru în faliment mergând în privat, decât să ajung la stat. Trei luni am așteptat pentru o programare în spital de stat. Noroc că nu era ceva de-a muritului, dar câți n-or fi și în situația asta...

 Nu mai zic de condițiile insalubre din spitalele de stat, că numai la replica lui Bănicioiu mă gândesc de fiecare dată când intru într-un spital: ”avem de toate, nu ne lipsește nimic”. Avem nesimțire, avem durere în cot, avem indiferență crasă. Aia avem. Îi rog pe medicii care mă cunosc să nu sară în sus citind asta, știu și ei foarte bine că am dreptate. Și mă străduiesc rău de tot să nu generalizez. Dar până nu scăpăm de boala ”dom* profesor”, noi, pacienții, suntem mâncați. 

Dacă mai ai și ghinionul să te îmbolnăvești de vreo sărbătoare națională, mai bine îți pui cataplasmă cu mămăligă fierbinte și te tratezi singur. E posibil să ai mai mult noroc dacă te îmbeți ca porcul, la tine vine sigur ambulanța și ajungi chiar vedetă la televizor. Altfel, avem proceduri și protocoale pe hârtie, că oricum le respectă fiecare după bunul plac. Iar cine nu e vreun fel de șef n-are tupeu s-o deranjeze pe doamna doctor, că doar e Crăciunul și la ea. Ia să dea Guvernul o ordonanță de urgență să nu se mai îmbolnăvească nimeni de sărbători. Să se termine așa cu mofturile pacienților.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Un bugetar funcţionează în baza unui contract de muncă, în care se stipulează zilele libere - cele legale - concediile etc. El funcţionează fix în limitele acestui contract. Între medic şi pacient nu există cine ştie ce legătură misterioasă. Medicul nu este "tatăl" unei boli, nici stăpînul sau sclavul acesteia. În spital există medic de gardă, atunci când medicul curant nu este disponibil.
    Medicul de gardă nu este un medic second hand. E tot medic, este pregătit şi acreditat să consulte etc.
    • Like 3
  • Dorin check icon
    Nesimțenie tipic bugetară .Pentru ce să mai faci copii în țara asta.? Ca să-și bată joc angajații statului de ei.
    • Like 1
    • @ Dorin
      Medicii nu sunt bugetari în sensul de funcționar public, le încurci. De fapt ai scris o lozincă dragă celor cu # în față. Din păcate sunt mulți medici nesimțiți dar asta e altceva...
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Există medic şi medic de gardă, care funcţionează atunci cănd medicul nu este disponibil (concedii, sărbători legale etc.) Medicul de gardă este la fel de pregătit ca orice alt medic.
    Dacă un angajat are zile libere sau concediu ce ar trebui să facă? Să vină la serviciu?
    • Like 3
    • @ Valentin
      Ar putea, de exemplu, sa nu cheme pacienții la consultație în zilele acelea.
      Nu crezi că ar fi mișto?
      • Like 7
    • @ Valentin
      Zice in articol ca functiona camera de garda, unde era o coada mare formata din pacienti cu diferite boli infectioase si parintii au considerat intelept sa nu expuna copilul, deja bolnav, la riscuri suplimentare.
      Or fi gresit parintii si s-or fi dus la spital de Craciun fara sa aduca cu ei cadourile necesare.
      • Like 3
    • @ Valentin
      Problema ridicată de mămica ghinionistă e reală și nu faptul că medicii au și ei zile libere e impedimentul ci mai degrabă atitudinea lor. Majoritatea medicilor români vor salarii că în vest dar nu și munca de acolo. De exemplu prin intermediul medicilor parlamentari și cu sprijinul ordinului medicilor au introdus programul de muncă de 7 ore și nu 8 ca toată lumea. Nici macar programul ăsta de 7 ore nu e respectat de majoritatea lor , mulți medici de familie incep programul de luni de la prânz și îl termina vinerea la 12. Absolut nici unul nu are permanență în weekend deși contractul cu casa de asigurări prevede și acest aspect că sa nu fie nevoit pacientul care are prostul obicei de a se îmbolnăvi in weekend sa de sărbători sa aglomereze camera de gardă in zilele libere. Nici măcar nu răspund la telefon in weekend. Multi afișează program de teren dar nu am văzut vreodată unul sa meargă la pacient acasă. Pot povesti și din interiorul sistemului o întâmplare cu umor aș spune când un grup de medici aflat la un schimb de experiență cu confratii lor belgieni au primit invitația unor primari de comune mai înstărite din Belgia de a se angaja la cabinetele locale că medici de familie cu o remunerație de 5000 de euro și toate taxele cabinetului suportate de primărie. Toți si*-au manifestat entuziasmul până când au aflat programul de lucru , medicul trebuia sa răspundă la orice apel să-și i-a trusa și să meargă la pacient acasa. Pacientul nu avea obligația să se prezinte la cabinet pentru consultație. Evident că nici un medic nu a dorit să rămână acolo. Spitalele private din păcate suferă de aceeași mentalitate pentru că au același personal angajat doar cu prețuri mult mai mari. Va amintiți episodul cu fotbalistul dinamovist mort pe teren pentru că ambulanta privată avea acumulatori expirați la aparatul de resuscitare și doctorita fuma plictisită in timp ce sportivul își dădea ultima suflare ? Nu zic că nu există și oameni dedicați pentru care meseria e mai importanta și au empatie față de pacienți dar ei reprezintă mai degrabă excepția decât regula și mulți văd aceasta meserie mai mult ca o afacere decât că o vocație.
      • Like 6
    • @ Rusu Liviu
      Programul de lucru de 7 ore pe zi nu a fost inventat acum ci este valabil de multa vreme. Sunt 21 de zile lucratoare - ceea ce inseamna 21 de ore "nemuncite" de medicii din spitale. Numai ca in contul acestor 21 de ore nemuncite ei au obligatia de a face o zi de garda neplatita (24 de ore fizice). Deci numarul total de ore de munca pe luna este acelasi.

      Medicii romani vor salarii ca in vest si sa munceasca mai putin... De curiozitate puteti lua raportul celebrului spital AKH din Vinea. Din acel raport veti vedea ca medicii de acolo consulta in medie ce 2-3 ori mai putini pacienti fata de medicii romani. Stiti ce inseamna sa consulti de doua ori mai putini pacienti? Inseamna sa ai timp sa te gandesti de doua ori mai mult la pacientul din fata ta. Chiar nimeni din tara asta nu si-ar dori acest lucru? Iar salariile in AKH.... fata de cele ale medicilor din Romania...mai e cale lunga: Romania inca are CELE MAI MICI SALARII DIN UE in sistemul sanitar.

      Copilul a fost programat pe 26 Decembrie. O zi libera legal. Poate era mai onest ca in momentul in care mamica a sesizat ca e chemata la spital intr-o zi libera sa intrebe - poate medicul respectiv a gresit si nu a sesizat ca a facut o programare pe o zi libera. Desigur, acest lucru nu se putea intampla la AKH unde programarile se fac in sistem electronic care preintimpina astfel de situatii. La noi se fac cu pixul pe hartie... Oare niciunul dintre cei ce ati scris comentarii la acest material nu ati gresit niciodata incurcand o zi libera cu una lucratoare? Asta va face niste oameni fara suflet? Sau numai medicii cand gresesc sunt oameni fara suflet?

      Da, mamica a venit la Camera de Garda si s-a speriat de aglomeratia de acolo si de posibilitatea de a-si infecta copilul de la cei ce asteapta. Dar inainte de a acuza medicul si atitudinea lui de ce nu incercati sa vedeti cum arata o Camera de garda normala intr-o tara normala? De 30 de ani toti politicienii s-au miruit prin parlament si s-au tratat in strainatate... Tot medicul este vinovat ca nici 1% din camerele de garda din spitalele de infectioase din Romania nu sunt la standardele cerute afara?

      Medicii sunt oameni. Ca dumneavoastra. Fac greseli. Sunt obositi. Fac si erori profesionale. De unde, totusi, atata agresivitate? Atata dorinta de a arata ca "unii dintre ei" sunt niste sub-oameni?
      • Like 3
    • @ Romeo C.
      Dumneavoastra nu ati gresit niciodata incurcand o zi libera cu una lucratoare?
      • Like 2
    • @ Romeo C.
      Valentin check icon
      Nu, nu ar fi mişto, pentru că boala - ce să vezi! - nu cunoşte ce e acela un calendar. Boala are cursul ei. Bolnavul n-a fost chemat pe câmp, ci în spital, unde exista medic. Medic care dădea consultaţii. Medicul de gardă. Tot medic. Bolnavul şi medicul nu sunt căsătoriţi, nu există o legătură inefabilă între cei doi. Boala e boală şi medicul e medic.
      • Like 3
    • @ Florian Berghea
      Nu, eu nu-mi permit așa ceva. O fi pentru că nu sunt angajat la stat?
      • Like 0
    • @ Valentin
      Omule, când un specialist îmi face o programare mi-o face cu el însuși, nu cu speranța că dacă n-o avea chef să vină la muncă oi găsi eu pe vreunu' prin spital, care să mă consulte.
      Poate nu ți-e prea clar ce înseamnă programare și mai in general cum ar trebui să funcționeze un sistem respectuos față de pacienți.
      • Like 1
    • @ Romeo C.
      Valentin check icon
      Medicul de gardă e tot specialist. E vorba de un spital de boli infecţioase. Să presupunem că în ziua respectivă medicul nu poate veni din motive obiective. Cade la pat, accident etc. Aşteptăm până revine sau mergem la medicul de gardă? Sau e concediat pur şi simplu pentru că a încurcat o dată din calendar.
      Ce facem, nu mergem tot la medicul de gardă? Probabil că mergem, dar cu alt tonus, că deh... un medic a păţit-o!
      Bine că am avut capul pe umeri să nu mai dau la medicină! Mă bucur în fiecare zi că am schimbat macazul.
      • Like 3
    • @ Rusu Liviu
      Subscriu!!
      • Like 0
    • @ Florian Berghea
      Uite ca NU! Mai alea cand e vorba de 25dec, care e libera de 30 ani!!.Si cand stabilesti o intalnire, o notezi in agenda, daca ai de cand s-o onorezi, si atunci "se aprinde beculetul"!! Si incurcatura nu justifica tratamentul incomplet, mai ales ca e vorba de antibiotice si e contraindicat sa intrerupi administrarea!!! Atitudinea acestor doctori se numeste "neglijenta in serviciu" in forma repetata si agravata!!
      • Like 0
    • @ Florian Berghea
      E drept ca exista o prevedere ca medicii sa faca de garda insa multi pur si simplu nu fac garzi si isi dau intre ei scutiri medicale ca nu pot efectua serviciul de garda si atunci se aglomereaza orele suplimentare sau se asigura garda cu rezidenti. Apoi nu ati raspuns la problema ca multi nu isi respecta propriul program de lucru (adica vin mai tarziu la serviciu si pleaca mai devreme) sau la faptul ca majoritatea medicilor de familie nu asigura permanenta prin rotatie in zilele de weekend sau sarbatori legale si din aceasta cauza multi pacienti sunt nevoiti sa aglomereze camerele de garda de la urgenta desi nu sunt urgente. Nu am auzit de nici un caz de suspendare a activitatii unui medic pentru ca nu respecta programul de permanenta sau de lucru desi este prevazut in contractul cu casa de asigurari. Referitor la salariile medicilor din vest care sunt mai mari ca ale romanilor va rog sa faceti o comparatie si intre salariile occidentalilor si ale romanilor si pentru celelalte meserii si o sa vedeti o discrepanta si mai mare asa ca asta nu e un subiect, Romania are cele mai mici salarii la toate categoriile sociale iar la medici e doar una dintre ele si nu cea mai importanta.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult