Foto: Guliver/ Getty Images
”E Crăciunul și la doamna doctor!”. Sigur că e Crăciunul și la doamna doctor, drept urmare pacienții ar face bine să nu se îmbolnăvească în perioada aia, că se tratează singuri. Sistemul ăsta în care ce zice doamna doctor e sfânt și dacă, Doamne ferește, nu zice nimic, atunci chiar nimic nu facem trebuie să dispară din spitale. Cât încă ne vom comporta cu unii ca și cum Dumnezeu însuși s-a pogorât asupra lor, nu avem nicio șansă.
Se dă exemplu un spital de stat, din unul dintre cele mai mari centre universitare din țară. Pacientul e copil și are ghinionul de a fi făcut scarlatină cu vreo două săptămâni înainte de Crăciun. Ajunge la spital, părinții urmează cu sfințenie tratamentul indicat de doamna doctor, mai ales că mama e și însărcinată în luna a noua, deci grijile sunt cu atât mai mari. Se dezinfectează prin casă, copilul e izolat, totul ca la carte. Doamna doctor îi cheamă din nou în spital pe data de 26 decembrie, pentru analize, ca să vadă dacă a funcționat tratamentul și copilul e în regulă. Doar că, ce să vezi, Crăciunul ne-a luat prin surprindere și părinții nu găsesc medicul în spital. Asistentele ridică din umeri, lor nu le-a zis nimeni nimic, iar medicul nu poate fi deranjat, că doar e Crăciunul și la el.
Singura variantă e să stea la coada de la camera de gardă, unde există medic, plus pacienți cu boli infecțioase, că doar ăsta e specificul spitalului. Evident că părinții aleg să plece și să ia la rând toate laboratoarele private din oraș, să facă analize copilului. Mama e la câteva zile distanță de nașterea celuilalt copil, iar cum ea nu e doamna doctor, Crăciunul ei e irelevant, nu-i așa?! Sigur că și laboratoarele private sunt închise, e Crăciun și la ele. Abia a doua zi se fac analizele în privat, pe banii părinților, că doar de asta plătesc ei taxe și impozite la stat. Vin și rezultatele după 24 de ore. Surpriză, tratamentul nu fusese complet, problema nu era rezolvată, iar copilul are în față o nouă perioadă cu antibiotice.
Sigur, important e că doamna doctor și-a petrecut frumos Crăciunul, că a durut-o în cot de pacientul ei e mai puțin relevant. Părinții nu mai au energie să se ia cu careva de gât prin spital, că trebuie să o ia de la capăt cu tratamentul (noroc că medicul de familie e om), cu dezinfecția prin casă, cu izolarea.
Sigur, nu e nimeni absurd să pretindă ca medicii să stea lipiți de spital și să n-aibă o viață. Nu asta spun, nici pe departe. Dar cum e posibil să-ți chemi pacientul la control știind că nici nu ești în spital în acea zi?! Cum e posibil să nu dai tratamentul complet, astfel încât pacientul să iasă sănătos de acolo?! Și cum e posibil să-ți lași pacienții fără noimă, fără să spui cuiva în spital ce trebuie să facă cu ei în lipsa ta?! Încerc să evit spitalele, fără prea mare succes, dar atunci când pot prefer să intru în faliment mergând în privat, decât să ajung la stat. Trei luni am așteptat pentru o programare în spital de stat. Noroc că nu era ceva de-a muritului, dar câți n-or fi și în situația asta...
Nu mai zic de condițiile insalubre din spitalele de stat, că numai la replica lui Bănicioiu mă gândesc de fiecare dată când intru într-un spital: ”avem de toate, nu ne lipsește nimic”. Avem nesimțire, avem durere în cot, avem indiferență crasă. Aia avem. Îi rog pe medicii care mă cunosc să nu sară în sus citind asta, știu și ei foarte bine că am dreptate. Și mă străduiesc rău de tot să nu generalizez. Dar până nu scăpăm de boala ”dom* profesor”, noi, pacienții, suntem mâncați.
Dacă mai ai și ghinionul să te îmbolnăvești de vreo sărbătoare națională, mai bine îți pui cataplasmă cu mămăligă fierbinte și te tratezi singur. E posibil să ai mai mult noroc dacă te îmbeți ca porcul, la tine vine sigur ambulanța și ajungi chiar vedetă la televizor. Altfel, avem proceduri și protocoale pe hârtie, că oricum le respectă fiecare după bunul plac. Iar cine nu e vreun fel de șef n-are tupeu s-o deranjeze pe doamna doctor, că doar e Crăciunul și la ea. Ia să dea Guvernul o ordonanță de urgență să nu se mai îmbolnăvească nimeni de sărbători. Să se termine așa cu mofturile pacienților.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Medicul de gardă nu este un medic second hand. E tot medic, este pregătit şi acreditat să consulte etc.
Dacă un angajat are zile libere sau concediu ce ar trebui să facă? Să vină la serviciu?
Nu crezi că ar fi mișto?
Or fi gresit parintii si s-or fi dus la spital de Craciun fara sa aduca cu ei cadourile necesare.
Medicii romani vor salarii ca in vest si sa munceasca mai putin... De curiozitate puteti lua raportul celebrului spital AKH din Vinea. Din acel raport veti vedea ca medicii de acolo consulta in medie ce 2-3 ori mai putini pacienti fata de medicii romani. Stiti ce inseamna sa consulti de doua ori mai putini pacienti? Inseamna sa ai timp sa te gandesti de doua ori mai mult la pacientul din fata ta. Chiar nimeni din tara asta nu si-ar dori acest lucru? Iar salariile in AKH.... fata de cele ale medicilor din Romania...mai e cale lunga: Romania inca are CELE MAI MICI SALARII DIN UE in sistemul sanitar.
Copilul a fost programat pe 26 Decembrie. O zi libera legal. Poate era mai onest ca in momentul in care mamica a sesizat ca e chemata la spital intr-o zi libera sa intrebe - poate medicul respectiv a gresit si nu a sesizat ca a facut o programare pe o zi libera. Desigur, acest lucru nu se putea intampla la AKH unde programarile se fac in sistem electronic care preintimpina astfel de situatii. La noi se fac cu pixul pe hartie... Oare niciunul dintre cei ce ati scris comentarii la acest material nu ati gresit niciodata incurcand o zi libera cu una lucratoare? Asta va face niste oameni fara suflet? Sau numai medicii cand gresesc sunt oameni fara suflet?
Da, mamica a venit la Camera de Garda si s-a speriat de aglomeratia de acolo si de posibilitatea de a-si infecta copilul de la cei ce asteapta. Dar inainte de a acuza medicul si atitudinea lui de ce nu incercati sa vedeti cum arata o Camera de garda normala intr-o tara normala? De 30 de ani toti politicienii s-au miruit prin parlament si s-au tratat in strainatate... Tot medicul este vinovat ca nici 1% din camerele de garda din spitalele de infectioase din Romania nu sunt la standardele cerute afara?
Medicii sunt oameni. Ca dumneavoastra. Fac greseli. Sunt obositi. Fac si erori profesionale. De unde, totusi, atata agresivitate? Atata dorinta de a arata ca "unii dintre ei" sunt niste sub-oameni?
Poate nu ți-e prea clar ce înseamnă programare și mai in general cum ar trebui să funcționeze un sistem respectuos față de pacienți.
Ce facem, nu mergem tot la medicul de gardă? Probabil că mergem, dar cu alt tonus, că deh... un medic a păţit-o!
Bine că am avut capul pe umeri să nu mai dau la medicină! Mă bucur în fiecare zi că am schimbat macazul.