Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„E numai vina lu’ nevastă-mea... I-am dat unfriend". Întâmplare de azi-noapte, când lumea petrecea Revelionul înjurând în mașini

Foto: Octav Ganea/InquamPhotos

La mulți ani! Credeam că 2018 nu se mai termină, pe bune!

De Revelion vreau să stau acasă, mă eschivez și refuz elegant invitații primite de la prieteni. Credeam că vine cineva în vizită la noi, dar m-am speriat degeaba!

Îmi pun tricoul roșu, agăț de lustră boschetul de vâsc cumpărat cu 10 lei de la colțul străzii, mă întind pe canapea, în pantaloni scurți și picioarele goale. Nu se aud manele, nici bormașini. Bag filme! Perfect!

Pentru my wife e mai puțin ca perfect, se pare. Mormăie ceva, ofticată că nu mergem la prieteni.

- Chiar îți place să stai în casă? Nu te mai vezi cu prietenii, nu te distrezi, te bați pe televizor cu copiii.

Lumini decorative 2018

Programasem totuși să vedem artificiile din Piață, la doișpe noaptea.

- Hai, tatiii, să mergem, te rooog.

Mă dezlipesc cu greu de murăturile de la vecinu’.

E 11 noaptea. Începem să ne îmbrăcăm. Copiii fug prin casă, țipă, eu urlu la ei, mă apucă nervii. Chiar n-am chef să ies.

Iau artificiile ca să aprindă copiii la doișpe noaptea, bag în buzunar o petardă din aia care bubuie de îți zboară urechile, pun sticla de șampanie ieftină în pungă și mergem la mașină.

Zeci de mii de omeni, fuck! Nebunie! Tot Bucureștiul are aceeași idee ca noi!

Stradă blocată, sper să mă urc pe o bordură, dar deja alte mii de mașini au făcut asta. E 11 jumate, mă apucă dracii.

Balamuc: sute de mașini blocate, pe toate străzile. În față, în spate, stânga, dreapta, parcate peste tot! Mă ia amețeala!

Încep să înjur. Izvor: niciun loc, Splai: nimic, Unirii: blocaj, urc pe Calea Rahovei: teroare, la Coșbuc: nervi. Vorbe dulci, de mamă și sex între unii dintr-un beemveu și alții dintr-o skodă.

Realizez că e vina lu’ nevastă-mea!

Încep să-mi bag și eu. Morți, gâți, mame, primari, prostie, de toate.

- Facem Revelionul în mașină, ca tâmpiții, din cauza ta! Clar, e vina ei!

În celelalte mașini, aceleași mutre scoase din minți. Se ceartă toți; asta mă mai răcorește un pic.

Doișpe fără un sfert. Nu ne mișcăm în trafic. Să-ți bați copiii, pe bune! Îi văd pe amândoi în spate.

- Tati, unde sunt artificiile?

- La dracu-n praznic! Acasă mergem! Gata!

Îi apucă plânsul. Mă strecor, găsesc o străduță, mă înfund din nou în trafic, toată lumea claxonează. Grupuri ies afară, aruncă petarde, râd.

Doișpe noaptea! Un cuplu coboară din mașină, se pupă. Alții urlă, cred că mai au vreo șansă să parcheze undeva.

Eu tac. Nevastă-mea, la fel. Copiii întreabă dacă mai ajung la artificii. Cu my wife nu mai vorbesc niciodată! Din cauza ei! Sunt plin de draci!

Acasă! Gata! Copiii se duc la culcare. Scot șampania nedesfăcută, o bag în frigider, arunc vâscul.

E din cauza ei. Eu aș fi stat acasă. Sunt enervat! Îi dau unfriend!

Toți au numai poze cu fețe radiind de fericire pe facebook. Singurii pe care îi înțeleg sunt ceilalți tâmpiți din mașinile prinse în blocajul de Revelion. Fraților, suntem la fel!

La mulți ani, tuturor, oricum! Să fiți fericiți! Un an bun! Doamne ajută!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parcă am certitudinea înnebunit cu toții. Obicei luat , imitat, ca maimuțele, de la occident, unde revelionul este un moment și atât. Ei pe unu ianuarie merg la serviciu. Crăciunul este adevărata sărbătoare. La noi a devenit prilej de debandadă, beție în stradă, o mizerie cu putoare de "praf de pușcă", sufocant, zgură și alte lucruri, de care, in mod normal, fugim. Prilej ca primarii organizatori să primească parandaratul de la toți ratații, cu veleități de " hartisti" chemați să-și ragă porcariile.
  • Like 1
 • Frumos scris, cu nerv. Bravo!
  • Like 0
 • Îmi cer scuze! Draga autorule, tu ai stricat Revlionul familiei cu un simplu gest stupid, tipic pentru jumătate din România care se vede ca aparținând unei iluzorii clase de mijloc: ai vrut sa duci mașina pana lângă instalația de lansat artificii. Ma bucur (nu și pentru soție/copii) ca ai pățit așa. Pe măsură ce citeam, speram ca voi găsi și o relatare despre cum ți-au ridicat mașina, cu actele și singurele chei de la casa în ea. Aici am fost puțin dezamăgit! Dar, cum sunt obișnuit fără confort nemeritat, adică sa parchez departe și sa merg pe jos (e sănătos) m-am mulțumit știind ca ai stat în mașină între ani.
  • Like 0
  • @ Florin Tudosie
   E opinie, frate. E sa iti placa scriitura. Sau nu. Nu e site de stiri. Si nici loc de schadenfreude ...
   • Like 1
 • Al Lui Al Lui check icon
  Se poate si altfel : am plecat la 22.30 d-acasa, parcat la Biblioteca Nationala fara probleme ( locuri libere la discretie ) si continut "per pedes" drumul pana la locul cu pricina ! Evident, sunt unii care si-au dorit sa patrunda cu masina pana in Piata Constitutiei, pentru a putea sa filmeze evenimentul din scanul masinii cu mana scoasa pe geam. Dc nu au reusit sa faca asta, primaria este pe deplin vinovata pentru ca nu-i intelege pe acesti oameni comozi si pretentiile lor absurde !
  • Like 3
 • mike mike check icon
  God bless you! Sa vedeti cum e Revelionul la altii, mai precis la austrieci. Cina incepe la 18:00 si se termina la 20:00, fara dans si muzica, doar familii si cupluri care discuta in intimitate. Apoi, dupa 20:00 , am urcat in camera de hotel, am culcat copilul, m-am imbracat in pijama cu pantaloni scurti, iar la 12:00 am desfăcut șampania si am admirat focurile de artificii. La multi ani!
  • Like 0
 • Cu metroul sau autobuzul ajungeai mai repede! Dar tu trebuia sa iti folosesti masina, ca de aia ai cumparat-o.
  • Like 0
 • Oare ce rost are să mergem la mănăstiri că sa ne înghesuim și să ne împingem sau să mergem la evenimentele organizate în oraș și sa suportam aglomerația urbana? Creștinii ar putea să îl găsească pe D-zeu și în liniștea cămării lor că e prezent și acolo, iar orășeanul ar rămâne cu o amintire mai plăcută daca ar primi colindători și ar petrece cu familia momentul festiv al trecerii în noul an. Întrebarea e cu ce sentiment ramanem?
  • Like 2
 • Ați scris frumos, mi-a plăcut mult.
  La mulți ani!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult