Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Este ceva firesc să ajutăm”. Butonul de panică poate salva viața a 600 de persoane cu deficiențe de auz

Târgu Mureș, dispeceratul Serviciului Privat de Ambulanță Samaritanus. Un semnal sonor, urmat imediat de deschiderea unei ferestre pe unul din ecranele din fața operatorilor: „Sunt surd și am nevoie de ajutor medical. Adresa mea o puteți vedea pe hartă în mesajul transmis”. Urmează apoi numele persoanei și numărul de telefon.

Unul dintre operatori accesează din baza de date dosarul medical al apelantului. Este o persoană cunoscută pentru afecțiuni cardiace. Semnalul GPS indică locul unde se află persoana cu deficiențe de auz care a apelat „butonul de panică”. În mai puțin de trei minute o echipă cu medic pleacă cu ambulanța privată către locul semnalizat.

Nu mai puțin de 600 de persoane cu deficiențe de auz, din șase județe, au acces la „butonul de panică”, o aplicație pentru smartphone dezvoltată de Asociația Samaritenilor din România și Ambulanța Samaritanus din Târgu Mureș, în cadrul proiectului „SOS surzi”, care le oferă persoanelor cu astfel de deficiențe acces la servicii medicale de urgență.

Sistemul de comunicare şi avertizare în timp real funcționează prin intermediul unor mesaje predefinite.

Proiectul finanţat de Fundația Vodafone România prin intermediul programului „Connecting for Good”, permite accesul utilizatorilor la un call-center specializat, dedicat, accesibil non-stop.

„Pentru aceşti oameni, capacitatea de comunicare este redusă la limbajul mimico-gestual şi lipsa prezenţei unui vorbitor ambiental lângă ei îi pune în situaţia de a nu putea solicita ajutor în situaţii de urgenţă. Noi am reușit să intervenim la timp, în ultimii doi ani, în 50 de cazuri medicale critice. Pentru cazurile care ne depășesc apelăm la 112”, ne-a spus Varga Zsigmond, coordonatorul proiectului.

În momentul în care o persoană cu deficiențe de auz apelează unul dintre cele patru butoane de panică oferite de aplicaţia instalată pe smartphone, în dispeceratul Ambulanţei Samaritanus apare numele apelantului, afecţiunile medicale de care suferă şi locul în care se află respectiva persoană.

„Între primele noastre cazuri a fost unul de violență în familie. O femeie fusese înjunghiată. Noi am ajuns la timp, am transportat-o la spital, iar viața ei a fost salvată”, povestește Varga Zsigmond.

În România există 21.000 de persoane cu deficiențe de auz, potrivit datelor Asociației Samaritenilor, iar dintre acestea 600 au aplicația „SOS surzi” instalată pe smartphone. Membrii asociațiilor care reunesc persoane cu astfel de deficiențe primesc prin programul finanțat de Fundația Vodafone România abonamente sociale și smartphone-uri pe care să instaleze aplicația care le poate salva viața.

„Noi îi ajutăm să își instaleze aplicația. Le spunem cum să o folosească în cazuri de urgențe. Când au o problemă medicală, dar care nu reprezintă o urgență, îi încurajăm să comunice online prin limbajul mimico-gestual cu colegul nostru, aflat în dispecerat. Prin el, medicul nostru de gardă le poate transmite ce să facă, dacă nu pot ajunge la medicul de familie”, ne-a spus inițiatorul proiectului. Alături de el îi are pe fiica sa, Andrada, și pe băiatul său, Horațiu. Echipa cuprinde șase medici și opt asistenți medicali care lucrează în ture.

„Este ceva firesc să ajutăm. Eu am început de când aveam 18 ani să ajut oamenii cu deficiențe de auz. Vorbim de oameni care nu pot cere ajutorul în caz de urgențe. Odată cu lansarea aplicației, am primit cereri din aproape toate județele. Aplicația a fost foarte bine primită, oamenii au fost foarte deschiși. A fost o relație fără bariere”, ne-a spus Andrada Varga.

Instalarea aplicației se face la cerere, pe baza unui formular prin care este exprimat acordul instalării ei pe telefonul propriu. În plus, este nevoie ca medicul de familie să certifice bolile cronice de care suferă beneficiarul. 

Prin intermediul aceleiași aplicații, persoanele cu deficiențe de auz pot solicita ajutor și atunci când sunt victimele sau martorii unui incendiu sau ale unui accident rutier. În total aplicația are patru butoane: SOS Medical, SOS Ordine Publică, SOS Pompieri sau SOS Martor accident rutier.

Pentru viitor, inițiatorul proiectului și-a propus extinderea utilizării aplicației la 1.000 de persoane cu deficiențe de auz la nivel național.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    În anul 1997 am vizitat Elveția și am văzut acolo cum, deja atunci, era implementat cel mai bun program de asistență la domiciliu pt tot felul de situații, inclusiv ca cea descrisă mai sus. Urma ca, până în anul 2000 sau, hai, 2005, să fie implementat și în România. E bine că, în sâfrșit, am descoperit și noi America.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult