Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Fetița cu valiza”. Imaginea simbol a fugii din Ucraina, surprinsă de un fotograf la Sighetu Marmației. GALERIE FOTO

Fetița cu valiza

Foto: Facebook Alexandru Culac

7.000 de ucraineni s-au refugiat în ultimele zile în România, iar cozile de punctele de frontieră cu Ucraina se întind pe kilometri întregi. Imaginea care te izbește prima dată este cea a copiilor, a copiilor care trag după ei valize, spune fotograful Alexandru Culac, din Sighetu Marmației, care a fost în ultimele două zile la graniță pentru a le oferi ajutor ucrainenilor care vin în România.

Ieri seară, după 10 ore de stat în vamă, o familie cu doi copii mici a reușit să intre în România. Alexandru Culac a fotografiat-o pe fetița cea mare, trăgând după ea o valiză.

Astăzi, ucrainenii au continuat să vină și să aștepte până la 12 ore până să ajungă să treacă granița. „Sunt multe femei, mulți copii, pentru că bărbații ucraineni între 18 și 60 de ani nu sunt lăsați să iasă din țară. Ier au mai intrat și bărbați, azi nu. Sunt mulți voluntari care îi ajută pe cei care vin cu transport, informații, mâncare”, spune el. 

Mulți dintre ucraineni vor să meargă mai departe în țări precum Polonia și Cehia și sunt preluați de la frontiera românească de prieteni și rude.

Copiii Ucrainei ajung în România. Apăsați pe fotografia de mai jos pentru a accesa o galerie de imagini surprinse de Alexandru Culac la Sighetu Marmației.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Este crunt când vezi copii fugind de război. N-am crezut ca voi trai sa vad asa ceva.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult