Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Guvernul PNL va da 400.000 de bugetari afară”. Cum a ajuns PSD să-și susțină campania electorală pe această „informație” - explicația antreprenorului de la care a pornit povestea

Dragoș Anastasiu - In fata ta

Antreprenorul Dragoș Anastasiu a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că nu este afiliat vreunui partid politic sau vreunui politician, iar discuția cu membrii Camerei de Comerț Româno-Germane, în care a spus că un prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, va lua măsura disponibilizării a 400.000 de bugetari, iar ulterior se va lua decizia renunţării la cota unică de impozitare era una „internă”, „fără conotații politice”.

„Era o discuție internă, strict economică, acesta a fost contextul. A fost o discuție între noi (membrii Camerei de Comerț Româno-Germane -n.n.) nu are conotație politică, era o chestiune strict economică, ce pleca de la o îngrijorare, referitoare la ce se va întâmpla peste 2-3 ani. Indiferent ce guvern va fi, va avea această provocare - să găsească soluții. Noi discutam despre soluții matematice”, a spus antreprenorul.

Înainte de restructurarea aparatului de stat este nevoie de un studiu de impact, crede antreprenorul.

„Despre aparatul de stat am spus atunci că e nevoie să fie restructurat. În mod cert e nevoie de un studiu de impact, să vedem unde sunt prea mulți bugetari, unde sunt prea puțini, care sunt planurile de digitalizare, de debirocratizare. Avem zona de care avem foarte mare nevoie – sănătate, educația, poliția, militarii - nimeni nu se gândeste că trebuie să facem loc acolo în buget. Dar în acelasi timp trebuie să plătim salariile și pensiile acestor oameni de care avem foarte mare nevoie. 

Știm că avem nenumărați plimbători de hârtii. Ce vrem? Să plătim plimbătorii de hârtii sau să plătim pensiile și salariile? Eu cred că această dezbatere trebuie să existe în spațiul public. Numai anul asta 8,4 miliarde de lei sunt în plus din legea pensiilor, la anul vor fi 24 de miliarde în plus, peste încă un an, 50 de miliarde, peste încă unul 80 de miliarde de lei. Cum le atingem?”, a subliniat Dragoș Anastasiu.

El a apreciat că în mediul privat este un deficit de forță de muncă estimat la un milion de persoane, iar „transferul” de stat la privat „ar fi un lucru pozitiv pentru ambele părți”.

Târg de joburi (Foto: Adel al-Haddad/ Inquam Photos)

Moderator: De ce nu faceți mediul privat mai tentant, să creșteți salariile, ca oamenii de la stat să vină la privat?

Dragoș Anastasiu: Nu am niciun dubiu că există aceste eforturi. Credeți că cineva în privat nu își dorește să plătească mai bine? Credeți că nu avem nevoie de oameni motivați, care nu mai plece în străinătate, care nu mai pleacă la stat? Ne dorim acest lucru. Întrebarea e cât de repede poți să crești (salariile – n.n.) și cum faci în același timp să crești și productivitatea, ca să ai de unde, să poți să îți permiți. Poate să vină oricine să spună: Aveti profituri prea mari, reduceți profiturile. Ok, putem să ne gândim la acest lucru. În același timp avem nevoie de investiții”.

Pentru susținerea măririlor de salarii din sistemul bugetar ar fi nevoie de o creștere economică de 25 la sută în următorii trei ani, spune Anastasiu, citand specialiști în macroeconomie.

Antreprenorul susține că nu crede că se va ajunge vreodată în România în situația ca statul să nu plătească salariile și pensiile, dar pentru asta statul se va împrumuta în continuare. „Or deja ne împrumutăm la unele dintre cele mai mari dobânzi în Europa. Dacă nu ne încadrăm în deficit, așa cum ne-am angajat în UE, atât de mult vor crește dobânzile, vom avea probleme cu fondurile europene. Eu nu vreau să lansez un scenariu sumbru, eu cred că încă sunt soluții, dar trebuie să fim curajosi, să vedem care sunt problemele, să le abordăm și să trecem dincolo de mesaje electorale”.

Cât despre cota unică, antreprenorul susține că nu își dorește renunțarea la această măsură. „Eu am spus că trebuie să lucrăm la costuri. după aceea trebuie să lucrăm la venituri. Eu sunt un susținător al cotei unice. Cota unică, așa cum am cunoscut-o noi, nu mai există. Avem 10 la sută impozit pe venit, 16 la sută impozit pe profit, 19 la sută TVA, zero la sută la IT, zero la sută la construcții. Ce am spus eu e că va trebui probabil schimbat sistemul de impozitare. Poate să se rămână la cota unică, dar va fi necesară creșterea ei. Întrebarea este pe măsură ce crestem adunăm mai mulți bani la buget sau nu? Pentru că s-ar putea să intervină evaziunea fiscală. Nu am spus că trebuie să renunțăm la cota unică, pentru că eu o susțin. Va trebui să se aducă bani mai mulți la buget. De unde? Să avem o colectare mai bună. Dar pentru asta trebuie să digitalizăm ANAF-ul. Așteptăm asta de 10 ani. Probabil trebuie mărite impozitele locale, pe case, pe averi, poate să fie cota progresivă. Eu nu îmi doresc”, a mai spus Dragoș Anastasiu.

Emisiunea În fața ta, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi 24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nimeni din sistemul de stat nu-si doreste sa lucreze in mediul privat, niciunde nu-i mai bine ca la stat! De fapt problema este ca majoritatea celor care lucreaza la stat nici nu s-ar putea califica sa lucreze in privat....ma refer strict la cei mai mari consumisti, cei din agentiile, multe fara obiect de activitate! Exclusi sunt medicii si profesorii(desi si aici ar fi multe de comentat)!
    • Like 0
  • Vorbe, vorbe, palavre adică! Sunt curioasă cum va reuși Orban să dea afară 400000 de bugetari!!!!! Eu cred că nu știe cu ce contracte colective se bate! Că de obicei noii veniți nu știu că pâinea e dificilă fara un pic de unt!
    • Like 1
  • "Credeți că cineva în privat nu își dorește să plătească mai bine?" Nene, esti rupt de realitate, la privat singura grija este profitul si o parghie importanta este minimizarea cheltuielilor, implicit salarii mici. Lucrez de 20 de ani la privat si stiu bine ce vorbesc. De vrajeli populiste sunt satul.
    • Like 2
    • @ Eugen Ionescu
      E o parghie importanta dar nu singura. De aia antreprenorii romani nu fac fata competitiei globale. Se importa marfuri si servicii din Cehia, Polonia, Ungaria ( ca sa nu mai spun de Germania , Franta, Italia, UK) la aceleasi preturi cu cele romanesti uneori chiar mai mici desi in tarile respective salariile sunt duble sau triple, aia cum or putea ? Vremea fortei de munca ieftine s-a cam dus. Odata cu cresterea costului vietii care a atins limita de sus din UE ( la fel ca in Germania, Elvetia ) romanul nu mai accepta salarii de mizerie pentru ca nu-si poate asigura cosul zilnic si atunci emigreaza daca nu gaseste ceva acceptabil in tara. Solutiile pentru un randament mai bun ar fi inovarea si un management modern, stiintific dar e inca la stadiu de deziderat pentru antreprenorii romani. Numai cu salarii mici nu mai tine competitivitatea firmelor romanesti. La minimul/economie nu da nimeni randament maxim la munca si cu toate majorarile date prin lege totusi avem cel mai mic salariu din UE si ne plangem ca nu facem fata competititiei cu tari unde salariu minim e de 1000 de euro. Mai e si raportul impartirii plusvalorii intre capital si salariu care net in favoarea patronului roman care vrea sa se imbogateasca repede si atunci durata de viata a unui start-up romanesc nu prea sare de 7 ani pentru ca salariatii valorosi pleaca unde sunt platiti mai bine ( in tara sau afara) si raman cei care nu prea dau randament dar daca unica solutie e un cost cat mai mic asa sunt si rezultatele ( de atatia bani atata peste zice un vechi proverb romanesc).
      • Like 0
  • 1.Moderator: De ce nu faceți mediul privat mai tentant, să creșteți salariile, ca oamenii de la stat să vină la privat?
    Raspuns sincer :Asta e doar o ipocrizie a antreprenorilor romani , nu nu se vor majora salariile in privat , de altfel in unele domenii (telecom, agricultura HORECA, comert) nu s-au mai majorat de 3-5 ani indiferent de deficitul lor de e piata. S-au majorat doar in anumite sectoare (IT, Medicina de unde s-a plecat masiv afara) si antreprenorilor le-a ajuns cutitul la os. Productivitatea nu prea are legatura cu salariul desi era o dogma in sensul acesta in trecut. Salariul are mai degraba legatura cu cererea/oferta de forta de munca pentru ca daca antreprenorul are rate la vila/BMW sau posteaza din zone exotice(Maldive/Bali) nu prea conteaza sporul de productivitate al salariatului.
    2.„Despre aparatul de stat am spus atunci că e nevoie să fie restructurat. În mod cert e nevoie de un studiu de impact
    Raspuns sincer: DA e nevoie de o restructurare de cca 400.000 de bugetari, doar ca nu sunt atatia plimbatori de hartii sau rude/pile etc . Parerea mea e ca nu se pot elimina din sanatate, invatamant sau servicii de urgenta si nici nu pot fi reduse salariile in sectoarele respective pentru ca nu-mi pot imagina ca vre-un politician decident ar vrea ca medicii sau asistentii care le salveaza vietile sau profesorii care le educa copiii sa fie platiti cu minimul/economie sau sa nu-si poata acoperi turele din lipsa de personal. In schimb in zonele de administratie locala da , acolo ar trebui eliminate posturile in localitatile sub 5000 de locuitori pentru ca oricum nu se justifica existenta primariilor sau a consiliilor locale ( mai ales dupa ce Dragnea a dat liber la dublari sau triplari de salarii in domeniu pentru ca avea nevoie de votul lor in CEX) pentru ca acele localitati nu pot trai din impozitele locale si apeleaza la bugetul de stat si nici nu isi justifica existenta in comunitati atat de mici si cu populatie imbatranita.
    3.El a apreciat că în mediul privat este un deficit de forță de muncă estimat la un milion de persoane, iar „transferul” de stat la privat „ar fi un lucru pozitiv pentru ambele părți”. E adevarat ,doar ca dupa cum se vede desi deficitul exista salariile din privat nu prea s-au majorat , de fapt se urmareste prin concedierea celor din sectorul public o mentinere a salariilor la un nivel redus prin cresterea competitiei la angajare pe baza orientarii celor de la stat spre sectorul privat . Problema e ca cei din privat nu prea cauta skill-urile sau meseriile celor concediati de la stat si deficitul nu se va acoperi decat partial, asa ca de fapt se urmareste pastrarea salariilor la un nivel redus prin angajarea celor concediati de la stat chiar daca nu au competentele necesare jobului din privat ( prea putin conteaza in privat competentele, poate doar in cazuri punctuale ci mai degraba un salariu cat mai mic, de altfel daca urmariti anunturile de pe platformele de angajare veti vedea din ce in ce mai des rubrica cu salariul cerut , desi asta ar trebuie sa rezulte in urma interviului pe baza verificarii competentelor si skill-urilor aplicantului , dar ca la noi la nimenea , in Romania sigur cei de la HR vor elimina din CV-uri solicitarile de salarii mari.
    4.Cât despre cota unică, antreprenorul susține că nu își dorește renunțarea la această măsură. Cota unica nu cred ca se va desfiinta iar faptul ca impozitul/venit a devenit 10 % e doar un artificiu prin transferarea contributiilor de la angajator la angajat si marirea bazei de impozitare pentru ca suma nominala a ramas la fel.
    5.Va trebui să se aducă bani mai mulți la buget. De unde? Să avem o colectare mai bună. Dar pentru asta trebuie să digitalizăm ANAF-ul. Digitalizarea nu va rezolva mare lucru atata timp cat in justitie se accepta doar originale stampilate si semnate si la notar la fel ( nu se accepta documente in format electronic sau mail-uri).
    • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      maripos check icon
      „transferul” de stat la privat „ar fi un lucru pozitiv pentru ambele părți”.
      Ar fi pozitiv pentru patron, pentru bugetar ar fi negativ: munca dubla, salariu injumatatit. Ce sa-i faci, toti vrem sa lucram la sstat!
      • Like 0
  • xxx
    • Like 0
  • Chiar vrea sectorul privat sa inghita sinecuristii plimbatori de hartii de la stat? Ce sa faca cu ei? Sa-i plateasca sa stea degeaba?
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Domnul Anastasiu are dreptate in peste 90 % din ceea ce sustine.Sigur,si dansul este om si ca orice om mai are opinii care contrazic unele realitati. De exemplu, de ce nu aplica cota unica si nemtii sau enlgezii, francezi...!?Dar, dansul ridica probleme de fond. Oricum, ar trebui sa se puna oamenii la masa si sa discute/negocieze, nu in strada si cu atacuri josnice de o parte si de alta se rezolva problemele. O mare necunoscuta, neexplicata suficient de bine, este de ce ne imprumutam la dobanzi asa de mari ? Din motive politice sau economice ?
    • Like 0
    • @ Ionel
      ”de ce ne împrumutăm la dobânzi așa de mari ..” ? Păi cum să nu crească dobânzile când de peste un an opoziția (PNL în spec.) lară pe toate canalele că nu mai sunt bani, că măsurile economice și sociale ”nu sunt sustenabile”, s.a.m.d. ? Unde sunt dobânzile mici ? acolo unde nimeni nu contrazice stabilitatea guvernării, nivelul taxelor și impozitelor (care au scăzut nu au crescut !) ! Onor opoziția a demonizat guvernarea (care, e drept, a avut destule minusuri) a prezentat în mod deformat realitatea din motive politice și electorale iar acum se plânge că au crescut dobânzile la care se împrumută guvernul ? Asta-i ipocrizie și șarlatanie. Ea, opoziția, a contribuit la creșterea dobânzilor iar acum tot ea se plânge ?
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      maripos check icon
      CIUPERCI!!! Romania, cand se imprumuta, prezinta DOCUMENTE, nu barfele opozitiei! Ai impresia ca bancile internationale dau bani pe vorbe? Jalnic!!!
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Cred ca suntem singura tara in care cineva poate sa sustina ca opozitia a dus tara de râpă. Dumneata cred ca te-ai nascut cu carnetul de membru PSD in mana. Din pacate nu esti unic. Mai sunt altii care sustin ca suntem vazuti ca fiind o tara corupta datorita numarului mare de condamnari pentru coruptie nu datorita faptului ca aceasta exista .
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Doar 400 de mii ? Putin, foarte putin. As zice din 1,4 milioane cati sunt acum, sa ramana 400 de mii si aceia cu evaluari anuale, pe linie profesionala, nu politica. Si dezvoltat urgent e-governance si e-administration, ca in Estonia. Ca netul nu voteaza, nu vrea salarii nesimtite, nu vrea functii pentru toata familia, prietenii si amantele, nu vrea prime grase si sporuri inventate pentru orice bàlàrii, nu vrea tichete de vacanta, zile libere cat cuprinde si multe alte avantaje nejustificate in raport cu munca depusa si plusvaloarea adaugata. Ne gargarisim cu nus'ce loc la viteza netului in lume, dar il folosim doar la hàckuit, downloadari gratis si retele sociale de ars timpul. Iar formularele on line tot la ghiseul de la etajul 2 se depun. Dar ma rog, avem dreptul sa visam. Mie tare mi'e teama sa nu ajungem de la schema PSD'ului cu votati'ne ca sa va dam functii, la schema PNL'ului cu votati'ne ca sa nu va dam afara.
    • Like 3
    • @ AlexisZ
      Cine a cerut dintre bugetari tichete de vacanța? Cine dintre bugetari își dorește zile libere și, mai ales acele punți, care se recuperează ulterior...vorbesc de cei care își văd conștiincios de atribuțiile pe care le au și fac eforturi să și le îndeplinească cât mai bine!
      • Like 1
    • @ Dorin Sandu Da
      AlexisZ check icon
      Punti care se recupereaza ulterior :-))) ce gluma buna. Bugetari care n'au cerut nimic si n'au nevoie de nimic :-)))) si mai buna...
      • Like 4
    • @ AlexisZ
      @ AlexiZ...????sunteti hazliu sau Dvs aveți lipsa la capacitatea de perceptie a realității? Sau și mai rău, sunteți setat doar pe bugetarii răi și privații buni? In afara de comentariu jenant....puteți altceva?
      • Like 0
    • @ Dorin Sandu Da
      AlexisZ check icon
      Nu sunt setat pe antagonismul asta; pot fi si bugetari buni (de regula cei care n'au spatele asigurat si muncesc pentru colegii care au), precum si privati rai (de regula cei care au spatele asigurat si pentru care muncesc colegii care nu'l au). Dar cand tu ca stat qi ajuns sa cheltui peste 60% din buget pe salarii, pensii, pensii speciale, falsi handicapati, falsi eroi ai revolutiei, asistati sociali si alte pomeni electorale, pe chindii fara numar, vouchere de insamantari, plimbat pensionari in Grecia, pe catedrala paranoiei neamului si multe alte balarii, aici avem o problema. Iar cand tu iti indatorezi deja copii pana'n gat pe urmatorii 30 de ani, pentru credite la niste dobanzi atat de rusinoase pe care nici màcar Grecia nu le'a acceptat, i seamna ca avem O PROBLEMA SI MAI MARE. Raspunsul e valabil si pt dvs dle Ion Filip. Dobanzile se bazeaza pe realitatea economica si pe prostia celui care a contractat creditul, nu pe ce declara opozitia.
      • Like 3
    • @ AlexisZ
      De acord cu Dvs! Dar exprimarea Dvs a lăsat sa se înțeleagă faptul ca bugetarii au cerut și libere, și vouchere și multe altele! Sa știți ca bugetarii simpli, majoritatea, cei care muncesc pe salarii mici și in condiții de lucru jenante nu au cerut nimic! Din contra, au cerut informatizare, proceduri simple, șefi competenți și profesioniști și tot ce e nevoie ca să își merite salariul! Problema este la șefi....plătiți cu mii de lei pentru ca sunt șefi, de cele mai multe ori habarnisti dar care sunt cu carnet de partid sau și mai rău....gen Cumpanașu, cu ,,studii”!
      • Like 1
    • @ AlexisZ
      maripos check icon
      Mai greu e sa-i cerni! Cu sita cu gauri mari.
      • Like 0
    • @ Dorin Sandu Da
      maripos check icon
      Ai respins cumva tichetele de vacanta? Pentru ca se poate! Pur si simplu nu le ridici! Ai lucrat vreo zi in privat? Stim si noi cum se "RECUPEREAZA" zilele "punte"
      • Like 0
    • @ Dorin Sandu Da
      maripos check icon
      "bugetarii simpli, majoritatea, cei care muncesc pe salarii mici și in condiții de lucru jenante "
      Daca salariile sunt atat de mici si conditiile atat de jenente, de ce nu merg la privat ?
      Si, de curiozitate, unde, la buget, sunt salarii atat de mici? Si ce inseamna salarii mici? 2000, 3000 lei? Sau chiar 4000?
      • Like 0
    • @ maripos
      Dorin Sandu are dreptate , peste 80 % din bugetari au salarii mici (intre 2000-3000 net cu toate sporurile, inclusiv cel de vechime care by the way nu-l primesti in sectorul privat chiar daca ai 30 de ani vechime). Multi primesc bonuri de masa de 11 lei chiar daca legea iti permite sa primesti de 15 lei , bugetarilor nu li se deconteaza transportul la si de la serviciu ca la multi privati (unii dintre privati primesc masina de serviciu cu combustibilul asigurat de firma care se trece pe cheltuieli fara sa fie impozitat desi e un venit de tip salarial). Diurna bugetarilor arareori depaseste 35 de lei/12 ore si peste 50 km desi in sectorul privat este de 50 lei sau mai mult (sunt curios ce poti manca de 35 de lei in 12 ore la preturile de azi, cazarea in alte localitati se face de cele mai multe ori de o valoare de pana la 150 de lei/zi (oare unde gasesti azi hoteluri care sa accepte asemenea tarife ?) Nu au de multe ori hartie in imprimanta sau cartusele sunt reumplute pe bani putini pana nu mai scrie cartusul, Masinile de serviciu de care beneficiaza bugetarii sunt loganuri de 10-15 ani care rar corespund din punct de vedere tehnic iar pentru a te incadra in normele de consum de combustibil ar trebui sa ai masina hibrida. Bineinteles ca aici vorbesc de bugetarii simpli nu de sinecuristi politici care fiind sefi au alt regim. Exista si posibilitatea de a trece in sectorul privat bineinteles dar doar pentru cei tineri. Cei peste 40 de ani nu au nici o sansa (responsabilii de HR din sectorul privat dau instant la o parte CV-urile celor peste 40 de ani ca sa nu mai spun de faptul ca majoritatea platformelor de recrutare (Best Jobs, E-jobs , Olx etc au introdus rubrica de asteptari salariale si bineinteles ca cei care au "tupeul" sa ceara de la 3000 de lei in sus nici nu mai sunt chemati la interviu desi acolo ar trebui sa se stabileasca sarcinile de serviciu si skill-urile necesare jobului pentru care ceri acel salariu. Evident ca si in sectorul privat ca si in cel public sunt privilegiati ( secretara de 20 de ani a patronului, neamurile si prietenii angajati fara concurs sau interviu etc, asa ca mentalitatile nu difera prea mult in privat fata de public fiind aceeasi cultura organizationala.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      maripos check icon
      L-am intrebat pe Dorin Sandu daca a lucret vreo zi la privat. Se pare ca nu. Abia atunci ar putea intelege. Daca 80% din bugetari au netul intre 2000-3000, 80% din cei ce lucreaza la privat au jumatate. Preferatul meu ramane job-ul la stat. Cu "salariu mic si in conditii jenante".
      Zici ca diurna bugetarilor e 35 lei. Domnule, cand stai acasa nu mananci? Mananci! de cati lei? 30-35? Ii adaugi pe acestia la cei de diurna si te descurci. Si pentru informare, iti spun ca privatii nu dau toti mai mult de 35 lei diurna. Cateodata nu dau nimic!
      • Like 0
    • @ maripos
      Dragul meu , eu nu ma refer la muncitori necalificati, majoritatea bugetarilor sunt calificati si ma indoiesc ca 80 % din salariatii din privat au doar 1000 de lei net sau hai 1500 ca sa ma incadrez in marja. In Bucuresti media din privat e intre 3500 si 5000 de lei. Nu e vorba ca mananci de 35 de lei acasa, acolo mananci ce vrei dupa cele 8 ore, diurna se refera la o perioada lucrata in alta localitate ( peste 50 km ) si peste 12 ore , acum scuza-ma ca nu inteleg cum as putea lucra in alt oras ( nu imi pot gati singur acolo deci trebuie sa mananc undeva la un fastfood sau local) de 35 de lei unde ma trimite job-ul ca sa nu mai spun ca in 12 ore trebuie sa mananci de cel putin 3 ori. Privatii au diurna intre 50-100 de lei/zi ( Acum e adevarat ca nu ma refer la cei ce vor sclavi pe plantatie , patroni din aia care beau sampanie la roaba in Loft dar nu pot platii peste minimul / economie ca nu-si permit) Ma refer la angajatorii onesti care respecta legea si reglementarile.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      maripos check icon
      ok, sa te intreb si pe tine: ai lucrat macar o zi la privat? Din auzite... stiu multi. Fiecare judeca cum poate! In Bucuresti, Cluj, orase mari e altfel: joburi mai bine platite, oferta variata de joburi. Dar, ca sa vezi, majoritatea populatiei traieste in provincie. Ca si contabil, peste 50 ani, in provincie, accept 1600. Pentru ca nu am de ales. Daca as lucra la stat, as primi dublu. Dar la stat n-au nevoie de oameni cu 25 de ani vechime, au nevoie sa-si angajeze rudele, amantele etc. Crede-ma, am trecut prin asta! Varianta ar fi sa fac naveta zilnic, cel putin 3 ore dus-intors, pentru un salariu mai mare. Am facut si asta. Dar nu ma mai tin balamalele. Asa ca ma descurc cum pot.
      • Like 0
    • @ maripos
      Am 55 de ani, am lucrat la privat cam 20 de ani si vre-o 10 la stat. Deci as zice ca stiu cum stau lucrurile. Daca esti contabil ai variante:
      1. Sa ti mai multe evidente ( deci mai multe societati, ma refer receptii, reg de casa, balante bilant) la privatii din localitatea ta
      2. Sa te muti intr-un oras mai mare care ofera mai multe oportunitati ( nu sa faci naveta)
      3.Sa te recalifici
      Am fost in situatia ta si personal am optat pentru ultimele 2 adica m-am mutat in alt oras si m-am si recalificat (am facut automatizari-calculatoare si acum sunt IT-ist , astea se cauta acum, dar intr-un oras mare gasesti si posturi de economist destul de bine platite.
      Daca te-ai blazat si te multumesti cu confortul personal atunci ai posibilitatea sa devi antreprenor sa vezi si partea cealalta a paharului.
      Succes!
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      maripos check icon
      Am incercat de toate, crede-ma!
      - sa ma mut intr-un oras mare nu-mi permit (chirie sau locuinta);
      - sa tin mai multe evidente - in provincie nu ploua cu firme, cele care exista sunt luate, iar cele noi prefera birourile e contabilitate pt ca ofera si alte servicii (personal, protectia muncii etc)
      - sa ma recalific la peste 50 - acu trebuie sa-mi tin copiii in scoli;
      banuiesc ca nu ai facut IT la 55; te felicit pentru ca te-ai trezit mai
      devreme;
      Nu m-am blazat inca, inca mai sper, inca mai caut. Dar stiu ce salarii au cei de la stat si-mi par ipocriti cand ii aud plangandu-se. Daca proslavesc munca la privat (ca dau diurne mai mari, decont la cazare si transport mai mare), d ce n-o incearca?
      Si-apoi, nu putem fi toti IT-sti.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult