Antreprenorul Dragoș Anastasiu a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că nu este afiliat vreunui partid politic sau vreunui politician, iar discuția cu membrii Camerei de Comerț Româno-Germane, în care a spus că un prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, va lua măsura disponibilizării a 400.000 de bugetari, iar ulterior se va lua decizia renunţării la cota unică de impozitare era una „internă”, „fără conotații politice”.
„Era o discuție internă, strict economică, acesta a fost contextul. A fost o discuție între noi (membrii Camerei de Comerț Româno-Germane -n.n.) nu are conotație politică, era o chestiune strict economică, ce pleca de la o îngrijorare, referitoare la ce se va întâmpla peste 2-3 ani. Indiferent ce guvern va fi, va avea această provocare - să găsească soluții. Noi discutam despre soluții matematice”, a spus antreprenorul.
Înainte de restructurarea aparatului de stat este nevoie de un studiu de impact, crede antreprenorul.
„Despre aparatul de stat am spus atunci că e nevoie să fie restructurat. În mod cert e nevoie de un studiu de impact, să vedem unde sunt prea mulți bugetari, unde sunt prea puțini, care sunt planurile de digitalizare, de debirocratizare. Avem zona de care avem foarte mare nevoie – sănătate, educația, poliția, militarii - nimeni nu se gândeste că trebuie să facem loc acolo în buget. Dar în acelasi timp trebuie să plătim salariile și pensiile acestor oameni de care avem foarte mare nevoie.
Știm că avem nenumărați plimbători de hârtii. Ce vrem? Să plătim plimbătorii de hârtii sau să plătim pensiile și salariile? Eu cred că această dezbatere trebuie să existe în spațiul public. Numai anul asta 8,4 miliarde de lei sunt în plus din legea pensiilor, la anul vor fi 24 de miliarde în plus, peste încă un an, 50 de miliarde, peste încă unul 80 de miliarde de lei. Cum le atingem?”, a subliniat Dragoș Anastasiu.
El a apreciat că în mediul privat este un deficit de forță de muncă estimat la un milion de persoane, iar „transferul” de stat la privat „ar fi un lucru pozitiv pentru ambele părți”.
Moderator: De ce nu faceți mediul privat mai tentant, să creșteți salariile, ca oamenii de la stat să vină la privat?
Dragoș Anastasiu: Nu am niciun dubiu că există aceste eforturi. Credeți că cineva în privat nu își dorește să plătească mai bine? Credeți că nu avem nevoie de oameni motivați, care nu mai plece în străinătate, care nu mai pleacă la stat? Ne dorim acest lucru. Întrebarea e cât de repede poți să crești (salariile – n.n.) și cum faci în același timp să crești și productivitatea, ca să ai de unde, să poți să îți permiți. Poate să vină oricine să spună: Aveti profituri prea mari, reduceți profiturile. Ok, putem să ne gândim la acest lucru. În același timp avem nevoie de investiții”.
Pentru susținerea măririlor de salarii din sistemul bugetar ar fi nevoie de o creștere economică de 25 la sută în următorii trei ani, spune Anastasiu, citand specialiști în macroeconomie.
Antreprenorul susține că nu crede că se va ajunge vreodată în România în situația ca statul să nu plătească salariile și pensiile, dar pentru asta statul se va împrumuta în continuare. „Or deja ne împrumutăm la unele dintre cele mai mari dobânzi în Europa. Dacă nu ne încadrăm în deficit, așa cum ne-am angajat în UE, atât de mult vor crește dobânzile, vom avea probleme cu fondurile europene. Eu nu vreau să lansez un scenariu sumbru, eu cred că încă sunt soluții, dar trebuie să fim curajosi, să vedem care sunt problemele, să le abordăm și să trecem dincolo de mesaje electorale”.
Cât despre cota unică, antreprenorul susține că nu își dorește renunțarea la această măsură. „Eu am spus că trebuie să lucrăm la costuri. după aceea trebuie să lucrăm la venituri. Eu sunt un susținător al cotei unice. Cota unică, așa cum am cunoscut-o noi, nu mai există. Avem 10 la sută impozit pe venit, 16 la sută impozit pe profit, 19 la sută TVA, zero la sută la IT, zero la sută la construcții. Ce am spus eu e că va trebui probabil schimbat sistemul de impozitare. Poate să se rămână la cota unică, dar va fi necesară creșterea ei. Întrebarea este pe măsură ce crestem adunăm mai mulți bani la buget sau nu? Pentru că s-ar putea să intervină evaziunea fiscală. Nu am spus că trebuie să renunțăm la cota unică, pentru că eu o susțin. Va trebui să se aducă bani mai mulți la buget. De unde? Să avem o colectare mai bună. Dar pentru asta trebuie să digitalizăm ANAF-ul. Așteptăm asta de 10 ani. Probabil trebuie mărite impozitele locale, pe case, pe averi, poate să fie cota progresivă. Eu nu îmi doresc”, a mai spus Dragoș Anastasiu.
Emisiunea În fața ta, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi 24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.05.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Raspuns sincer :Asta e doar o ipocrizie a antreprenorilor romani , nu nu se vor majora salariile in privat , de altfel in unele domenii (telecom, agricultura HORECA, comert) nu s-au mai majorat de 3-5 ani indiferent de deficitul lor de e piata. S-au majorat doar in anumite sectoare (IT, Medicina de unde s-a plecat masiv afara) si antreprenorilor le-a ajuns cutitul la os. Productivitatea nu prea are legatura cu salariul desi era o dogma in sensul acesta in trecut. Salariul are mai degraba legatura cu cererea/oferta de forta de munca pentru ca daca antreprenorul are rate la vila/BMW sau posteaza din zone exotice(Maldive/Bali) nu prea conteaza sporul de productivitate al salariatului.
2.„Despre aparatul de stat am spus atunci că e nevoie să fie restructurat. În mod cert e nevoie de un studiu de impact
Raspuns sincer: DA e nevoie de o restructurare de cca 400.000 de bugetari, doar ca nu sunt atatia plimbatori de hartii sau rude/pile etc . Parerea mea e ca nu se pot elimina din sanatate, invatamant sau servicii de urgenta si nici nu pot fi reduse salariile in sectoarele respective pentru ca nu-mi pot imagina ca vre-un politician decident ar vrea ca medicii sau asistentii care le salveaza vietile sau profesorii care le educa copiii sa fie platiti cu minimul/economie sau sa nu-si poata acoperi turele din lipsa de personal. In schimb in zonele de administratie locala da , acolo ar trebui eliminate posturile in localitatile sub 5000 de locuitori pentru ca oricum nu se justifica existenta primariilor sau a consiliilor locale ( mai ales dupa ce Dragnea a dat liber la dublari sau triplari de salarii in domeniu pentru ca avea nevoie de votul lor in CEX) pentru ca acele localitati nu pot trai din impozitele locale si apeleaza la bugetul de stat si nici nu isi justifica existenta in comunitati atat de mici si cu populatie imbatranita.
3.El a apreciat că în mediul privat este un deficit de forță de muncă estimat la un milion de persoane, iar „transferul” de stat la privat „ar fi un lucru pozitiv pentru ambele părți”. E adevarat ,doar ca dupa cum se vede desi deficitul exista salariile din privat nu prea s-au majorat , de fapt se urmareste prin concedierea celor din sectorul public o mentinere a salariilor la un nivel redus prin cresterea competitiei la angajare pe baza orientarii celor de la stat spre sectorul privat . Problema e ca cei din privat nu prea cauta skill-urile sau meseriile celor concediati de la stat si deficitul nu se va acoperi decat partial, asa ca de fapt se urmareste pastrarea salariilor la un nivel redus prin angajarea celor concediati de la stat chiar daca nu au competentele necesare jobului din privat ( prea putin conteaza in privat competentele, poate doar in cazuri punctuale ci mai degraba un salariu cat mai mic, de altfel daca urmariti anunturile de pe platformele de angajare veti vedea din ce in ce mai des rubrica cu salariul cerut , desi asta ar trebuie sa rezulte in urma interviului pe baza verificarii competentelor si skill-urilor aplicantului , dar ca la noi la nimenea , in Romania sigur cei de la HR vor elimina din CV-uri solicitarile de salarii mari.
4.Cât despre cota unică, antreprenorul susține că nu își dorește renunțarea la această măsură. Cota unica nu cred ca se va desfiinta iar faptul ca impozitul/venit a devenit 10 % e doar un artificiu prin transferarea contributiilor de la angajator la angajat si marirea bazei de impozitare pentru ca suma nominala a ramas la fel.
5.Va trebui să se aducă bani mai mulți la buget. De unde? Să avem o colectare mai bună. Dar pentru asta trebuie să digitalizăm ANAF-ul. Digitalizarea nu va rezolva mare lucru atata timp cat in justitie se accepta doar originale stampilate si semnate si la notar la fel ( nu se accepta documente in format electronic sau mail-uri).
Ar fi pozitiv pentru patron, pentru bugetar ar fi negativ: munca dubla, salariu injumatatit. Ce sa-i faci, toti vrem sa lucram la sstat!
Daca salariile sunt atat de mici si conditiile atat de jenente, de ce nu merg la privat ?
Si, de curiozitate, unde, la buget, sunt salarii atat de mici? Si ce inseamna salarii mici? 2000, 3000 lei? Sau chiar 4000?
Zici ca diurna bugetarilor e 35 lei. Domnule, cand stai acasa nu mananci? Mananci! de cati lei? 30-35? Ii adaugi pe acestia la cei de diurna si te descurci. Si pentru informare, iti spun ca privatii nu dau toti mai mult de 35 lei diurna. Cateodata nu dau nimic!
1. Sa ti mai multe evidente ( deci mai multe societati, ma refer receptii, reg de casa, balante bilant) la privatii din localitatea ta
2. Sa te muti intr-un oras mai mare care ofera mai multe oportunitati ( nu sa faci naveta)
3.Sa te recalifici
Am fost in situatia ta si personal am optat pentru ultimele 2 adica m-am mutat in alt oras si m-am si recalificat (am facut automatizari-calculatoare si acum sunt IT-ist , astea se cauta acum, dar intr-un oras mare gasesti si posturi de economist destul de bine platite.
Daca te-ai blazat si te multumesti cu confortul personal atunci ai posibilitatea sa devi antreprenor sa vezi si partea cealalta a paharului.
Succes!
- sa ma mut intr-un oras mare nu-mi permit (chirie sau locuinta);
- sa tin mai multe evidente - in provincie nu ploua cu firme, cele care exista sunt luate, iar cele noi prefera birourile e contabilitate pt ca ofera si alte servicii (personal, protectia muncii etc)
- sa ma recalific la peste 50 - acu trebuie sa-mi tin copiii in scoli;
banuiesc ca nu ai facut IT la 55; te felicit pentru ca te-ai trezit mai
devreme;
Nu m-am blazat inca, inca mai sper, inca mai caut. Dar stiu ce salarii au cei de la stat si-mi par ipocriti cand ii aud plangandu-se. Daca proslavesc munca la privat (ca dau diurne mai mari, decont la cazare si transport mai mare), d ce n-o incearca?
Si-apoi, nu putem fi toti IT-sti.