Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Zilele Ro-mâniei: o măsură nedemocratică poate să ne salveze democrația?

CC a Ro-mâniei

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Anularea alegerilor prezidențiale printr-o decizie pretins juridică a Curții Constituționale a României (CCR) a bulversat societatea și politica românească. Actori politici, voci din presă, o parte a opiniei publice au acuzat puterea de încălcare a regulilor democratice (în condițiile în care mentalitatea politică românească nu are un grad înalt de comprehensiune a separației puterilor în stat și nici comportamentul politic al diverselor puteri în stat nu a favorizat dispariția acestei mentalități).

Principala eroare de percepție socială, de la democrația elină, până la democrația actuală, este de a confunda acest sistem politic cu dinamica electorală.

Democrația nu se reduce la alegeri și nici la dictatura fără limite a majorității. Din punct de vedere strict aritmetic, 51% din corpul electoral poate vota exterminarea celorlalți 49%. Lăsând la o parte exemple de natură dramatică, democrația contemporană de tip occidental nu se confundă cu ohlocrația, definită ca puterea mulțimii informe și haotice a maselor ne-educate. De asemenea, nu putem permite ca, în numele democrației și a libertăților aferente, să ajungă la putere o forță politică care să desființeze aceste libertăți. 

Dar cum procedăm când, în anumite condiții particulare, o anumită forță politică ajunge, chiar având în spate o aritmetică electorală favorabilă, să amenințe frontal democrația și libertățile pe care le presupune?

De aceea există conceptul separației puterilor în stat. Istoria ne arată suficiente exemple în care lipsa aplicării acestui principiu a avut consecințe catastrofale.

Pe 12 noiembrie 1917 (au fost și unele prelungiri până pe 25 noiembrie) s-au ținut, în Rusia, alegeri pentru Adunarea Constituantă. Alegerile au fost organizate inițial de către guvernul Kerenski și data lor a fost amânată de mai multe ori. Între timp, comuniștii au pus mâna pe putere printr-o lovitură de stat pe 7 noiembrie 1917. Corectitudinea alegerilor, în contextul haosului instalat în Rusia, a fost extrem de discutabilă. Partidul Comunist (cu denumirea în epocă de Partidul bolșevic rus) a luat 24% din voturi. Deși a obținut un procent minoritar, guvernul, având un comportament dictatorial, a epurat Adunarea de toți inamicii politici, inclusiv prin asasinate și deportări în Siberia. Au fost ultimele alegeri cât de cât libere în Rusia până la începutul anilor 1990. Evident, sub un guvern comunist, nu exista nicio instanță superioară, cu un grad minim de independență sau autonomie care, eventual, să fi anulat alegerile.

Pe 5 martie 1933 au avut loc alegeri în Germania. Cu toate că Hitler era deja cancelar și Partidul nazist forma guvernul, ei au obținut 42,9% din voturi. Hitler a obținut învestitura cu voturi acordate și de deputați ai altor partide inclusiv, în mod teoretic inexplicabil, voturile unor deputați comuniști. În Germania (de vest) nu au mai avut loc alegeri libere până în 1949, în Germania de est, abia în 1990. La fel, nu a existat sub nicio formă, o instanță supremă care să conteste aceste alegeri.

Pe 19 noiembrie 1946 au avut loc primele alegeri postbelice din România. Rezultatele, contestate de toți observatorii și actorii politici, cu excepția comuniștilor, au dat câștig de cauză unei alianțe numite Blocul Partidelor Democrate, o structură aflată sub dominația PCR, care a luat 69% din voturi și 76% din mandate. Toate forțele ne-comuniste au considerat alegerile falsificate grosolan. Realitatea geopolitică a României anului 1946, ocupată integral de armata sovietică, excludea ideea unei instanțe superioare care, eventual, să anuleze alegerile. Această idee era total nerealistă.

În cazurile enumerate, alegerile au fost urmate de instaurarea unei crunte dictaturi cu consecințe tragice care au depășit frontierele țărilor în cauză.

Ar fi fost democratic ca o instanță superioară să fi anulat aceste alegeri? Poate că nu. Dar, poate, dacă ar fi existat o instanță superioară și aceasta ar fi anulat alegerile, ar fi existat o mică șansă ca să evităm consecințele cumplite ale dictaturii comuniste și naziste și poate, aveam ceva schimbat și legat de Al Doilea Război Mondial.

Observăm că o dictatură nu are nevoie de o majoritate parlamentară pentru a se impune și un debut dictatorial aparent democratic poate croniciza un regim ne-democratic.

Și astăzi, lideri politici ajunși la putere prin alegeri democratice s-au „cronicizat” la putere, construind regimuri care, deși încă nu sunt definite ca niște dictaturi crunte, nu sunt în niciun caz niște democrații exemplare. Recep Tayyip Erdoğan, președinte al Turciei de 10 ani (după 11 ani de carieră ca prim-ministru) și Viktor Mihaly Orbán, prim-ministru al Ungariei timp de 18 ani (dintre care 14 ani, neîntrerupt) par să se eternizeze la putere. Trebuie să adaug că Ungaria este o republică pur parlamentară, în care rolul președintelui este preponderent de reprezentare.

Democrația nu se reduce la aritmetica electorală. Un paradox este și faptul că, pentru a fi păstrată, este nevoie uneori și de decizii aparent nedemocratice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se pare ca domnul profesor Ostaciuc, își dorește nespus de mult, sa câ1știge Intrecerea: " Cine îl demonizeaza mai tare pe CG!" Altfel nu- mi explic scremeala sa de a convinge cititorii sai ca urmările politice, sociale, economice ale câștigării președinției Romaniei, de către CG, ar fi fost similare cu ceea ce s- a întâmplat după ce bolșevicii, naziștii sau comuniștii în România au preluat puterea!
    Doar asa, crede domnia sa, ca poate justifica acțiunea inșilor de la CCR, înrolați politic din crestet pana-n tălpi, care au primit "în plic" decizia de anulare a alegerilor, de la cunoscuți briganzi politici, de la București și din alte capitale europene și nu numai.

    "Colectia Ostaciuc". s-a îmbogățit cu un alt articol jenant manipulator.
    • Like 0
  • Unii dintre comentatori nu au resursele necesare sa priceapă ca dacă ccr nu ar fi intervenit neconstituțional asa cum greșit, din totală ignoranță sau rea voință, susțin unii, deși au fost oameni calificați care au spus ca nici vorba de neconstituționalitate, și nu ar fi anulat mascarada numita vot, astazi nu ar mai avut voie și unde dezbate, indiferent de subiect. E greu. Poți spune doar ca intervenția ccr a încălcat democratia, dar democratia nu este același lucru cu constitutia. Constitutia obliga autoritatile sa intervină pentru a salva tara de la posibile acte ce-i pun în pericol integritatea și libertatea, adevarata suveranitate. Mai citiți, mai "transpirați putin" poate, poate mulți dintre voi, mai ales cei ce va arătați interesați și aveți pareri veti reusi sa pricepeți. Asta dacă nu sunteți niște canalii. Nu mă aștept ca toți tembelii să înțeleagă.
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      mg check icon
      CCR a constatat vicierea votului, prin nerespectarea dreptului la șanse egale pentru toți participanții, conform Constituției.
      • Like 0
    • @ mg
      Unor indivizi nu merită a le fi oferite șanse, de niciun fel. Este și cazul c.g.
      • Like 0
  • Articolul este bine scris, dar inclina spre "ce bine ca s-a intamplat".
    Nu, nu este bine.
    In primul rand nu exista absolut nici un fel de dovada ca alegerile ar fi fost masluite.
    Ca Rusia sau Patagonia a facut campanie pe TikTok pentru unul din candidati nu are nici o valoare legala, pentru ca CETATENII voteaza, no TikTok sau influensarii de pe TikTok sau Facebook.
    Daca CETATENII au votat pentru unul, luand de bune si frumoase bazaconiile unuia, unde este falsificarea rezultatelor?
    Oricum am citi-o, este un amestec foarte periculos al sistemului electoral (este scris pe undeva ca este interzis sa faci campanie pe TikTok si Facebook?) cu PRESUPUNERILE interventioniste ale unei puteri externe.
    Repet, nu exista NICI O DOVADA ca procesul votarii ar fi fost fraudat.
    Cum iti faci publicitate pentru a fi candidat si a fi votat este dreptul fiecaruia.
    Asa cum tot dreptul fiecarui cetatean este de a accepta sau nu bazaconiile celui care iti doreste votul.
    • Like 0
    • @ DinCanada
      portal check icon
      frumos scris.

      1. alegerile au fost influentate, nu masluite. adica legale, corecte, dar viciate. (de exemplu daca un interlop va ameninta si dvs. de frica va sinucideti, actul dvs. e legal, pt. ca statul nu poate si nu are cum sa va impuna sa traiti impotriva vointei; totusi actul dumneavoastra a fost viciat - pt. ca in conditii normale nu ati fi recurs la sinucidere.)
      2. mister CG nu a respectat legea, a facut campanie cand deja incepusera alegerile, si nu a postat platitorii campaniei, si nici cuvintele cheie "alegeri, vot" pt. a nu fi banat de retele.
      3. legal, CCR nu e obligata sa dea explicatii poporului pt. decizia luata. are dreptul sa anuleze alegerile. punct. cum ar fi ca pentru fiecare lege parlamentul sa dea explicatii poporului ? s-ar bloca sistemul..
      4. daca maine candideaza Nicolae Guta si majoritatea il voteaza, iar a doua zi prim ministrul numit de Guta impreuna cu majoritatea parlamentara decide obligativitatea ascultarii de manele, noi trebuie sa ne supunem majoritatii ?
      5. sistemul e gandit asa pentru ca legislativul (parlamentul care adopta legi), executivul (guvernul care le pune in aplicare ) si puterea judecatoreasca sa se poata controla / verifica / sanctiona intre ele tocmai ca sa nu apara derapaje.

      • Like 1
    • @ portal
      pixel check icon
      cinci e fix drumul spre cartel. tocmai ce și-au furat-o cimenții. care derapaj când e hora mare cu veselie? „na-ți-o ție, dă-mi-o mie” e tot evantaiul, care prostește boborul cum că-i alternativă. kakaia derapaj? reala opoziție vine din judecarea lor direct, fără reprezentanți, fără ”alegeri”.
      • Like 0
    • @ DinCanada
      mg check icon
      .."în primul rând", există dovada clară că alegerile au fost fraudate.
      Scrie în raportul MAI, desecrerizat de CSAT, ce și cum.

      N-a fost nici Rusia, nici Patagonia, ci mult mai aproape..
      A fost o campanie electorală mascată. De de mascată ?
      Pentru că Tiktok (mai nou și Facebook) interzice publicitatea politică și promovarea plătită de conținut politic.

      Campania respectivă consta în videoclipuri neutre (fără nume de candidat sau partid), dar care aveau un hashtag. Acesta a devenit ținta atacului cu boți, care au plasat oriunde au dat de el, comentariul "Votați Călin Georgescu", de nenumărate ori, toată luna noiembrie.

      Nefiind detectată publicitatea electorală mascată, algoritmii de frânare tiktok au fost fentați.
      În schimb videoclipurile respective au dobândit o cotă de interes crescută artificial (cu boții), fiind promovate de algoritmii de căutare. A urmat efectul bulgărelui de zăpadă și viralizarea pe rețele.
      S-a ajuns la 120 de milioane de vizualizări numai pe tiktok, în noiembrie.

      - MAI a semnalat încălcarea legii, prin nemarcarea videoclipurilor ca publicitate electorală, fapt ce a adus la ce am explicat mai sus.
      - CCR a constatat vicierea votului, prin nerespectarea dreptului la șanse egale pentru toți participanții, conform Constituției.

      Dovezi sunt și la CSAT și la influencerii păcăliți pe FameUP și la ANAF și la investigația celor de la Snoop.. etc
      Numai cine nu vrea, nu le găsește..
      • Like 1
  • mg check icon
    ..după mine, totul pleacă de la insuficienta comunicare pe marginea hotărârii 32/06.12.2024 a CCR, privind anularea alegerilor.
    Deasemenea, nu au fost explicate pe înțelesul publicului larg, temeiul legal și documentele doveditoare.
    Totul e confuz. Chiar și cei care sunt mulțumiți de această decizie, au sentimentul că a fost o lucrătură comandată politic.
    Dar, dincolo de avantaje pentru unii sau alții, trebuie spus că decizia CCR are, sută-la-sută, acoperire legală.

    În primul rând legea 370/20.09.2004, privind alegerea Președintelui, specifică la Art.52(1) dreptul CCR de a anula votul dacă constată o fraudă de natură să influențeze ordinea candidaților.

    Să vedem cum e cu frauda. Dovedesc acele documente desecretizate de CSAT că s-au fraudat alegerile ?
    Ei bine, unele sunt povestioare fără prea mare relevanță, cum ar fi raportul în care STS se laudă că a reușit să respingă atacurile unor presupuși hackeri ruși asupra servelor AEP, sau cel al SRI în care vedem cum persoane binevoitoare i-au făcut cadou lui CG, de-a lungul anilor, sumedenie de conturi false. S-a putut vota bine-mersi, iar CG avea cam 2-4% cotă, la ultimul sondaj.
    Există însă și un raport care vizează campania lui CG, din luna noiembrie, de pe Tiktok, cea care i-a adus notorietate și voturi..

    E vorba de nota de informare MAI (DSN1/1741) din 4 decembrie 2024, care se referă cu amănunte (confirmate, majoritatea, ulterior și de ANAF) la manevra de pe Tiktok, bazată pe hashtagul #echilibrusiverticalitate, care a influențat puternic ordinea candidaților. Pomenește și de platforma de influenceri și de acea firma fantomă..

    Conform legii 334/17.07.2006, Art.34(13) și Art.36(3c) frauda constă în nemarcarea cu cod unic de indentificare a materialului electoral (video). Era obligația mandatarului financiar să o facă.
    Fiind însă o campanie electorală mascată, evident că n-a existat nici mandatar și nici cod unic.

    În felul ăsta respectivul video n-a fost reperat de Tiktok ca reclamă electorală, sburdând în voie pe rețea cu comentariul " Votați Călin Georgescu", plasat de boți peste tot unde dădeau de hashtagul #echilibrusiverticalitate.

    În timpul ăsta ceilalți candidați, prezenți și ei pe Tiktok, au fost frânați conform politicii oficiale a rețelei.
    Mai mult, numărul mare de comentarii plasate de boți, i-au sporit în mod artificial cota de interes, ceea ce a dus la viralizare, cu ajutorul algoritmilor de promovare.

    Avem așadar fraudă electorală. De notat că decizia CCR este de natură constituțională. Nu e o decizie penală.
    Cei în drept trebuie să finalizeze cercetarea cazului și să prezinte publicului rezultatele.
    Până nu aflăm cine a stat în spatele acelei firme fantomă care a mijlocit campania sub acoperire în favoarea lui CG, speculațiile vor continua.
    Ai cui sunt boții, domnilor..!?
    • Like 2
    • @ mg
      De curiozitate am verificat ce ați scris. Articolele la care faceți referire din Legea 334/2006 nu au nici o legătură cu frauda electorală așa cum este ea definită. Pot fi interpretate ca încălcări ale legii dar n-au legătură cu frauda electorală. Ele trebuiau demonstrate și candidatul eventual penalizat înainte de desfășurarea alegerilor nu după ce s-a votat. De altfel legislația din 2006 face referire la publicitatea electorală clasică, care evident putea fi mult mai bine controlată, nu se referea la rețele sociale, care nici nu existau pe vremea aia. Frauda electorală este altceva. Este influențarea directă a votului. Faptul că unul a primit mai multă notorietate pe mai puțini bani nu înseamnă voturi băgate în urnă. Nici o campanie electorală nu bagă obligatoriu voturi în urne. Daca ar fi așa ăia care au cheltuit mai mult ar câștiga mai mult. Eh uite că nu e obligatoriu. Am mai citit referitor la subiect aserțiunea că cică ar fi influențat potențialii votanți. Păi asta fac toți candidații nu?
      Faptul că avem CCR care este numită politic și are puteri discreționare nu prea are legătură cu democrația. S-a creat un precedent în care se pot anula orice alegeri derulate absolut normal pretextând vagi influențe ale unui actor statal sau nestatal. Adică apă de ploaie.
      Și nu, nu sunt vreun fan al lui Georgescu. E doar un securist din altă gașcă decât securiștii care au anulat alegerile. Cam aici s-a ajuns, să chibițăm lupta dintre facțiunile fostei Securități. Chibițăm chiar cu mare convingere!
      • Like 0
    • @ Adrian Ionascu
      mg check icon
      ..dacă citeați cu mai mare atenție, rețineați poate că am subliniat faptul că decizia CCR este de natură constituțională și nu penală.

      Curtea a constatat că procesul electoral a fost viciat prin încălcări ale legislației aferente, fapt care a afectat egalitatea de șanse a competitorilor, fie că e vorba de fraudă electorală (așa cum o descrieți dvs), fie că e vorba de fraudă penală prin încălcarea legii 334 sau 370.

      Raportul MAI a semnalat frauda. CCR a constatat vicierea votului.

      Că nu sunt povești, stau mărturie și sesizările mai multor influenceri, vloggeri și experți în digital marketing, care au sesizat (înainte și după vot) faptul că tiktokul e (a fost) inundat de video-uri cu hashtagul de care pomeneam, că acestea nu sunt marcate conform legii și că au origini dubioase (firma fantomă DKK Fundament, de pe platforma FameUp)
      Manevra a continuat și după încheierea campaniei, discriminând odată în plus ceilalți candidați.

      Spuneți că manevra aia frauduloasă nu a băgat voturi în urnă.
      Poate că da, dar CCR a constatat nerespectarea egalității de șanse.

      Cum spunea matematicianul Grigore Moisil, "O nulitate ridicată la putere, rămâne o nulitate".
      Trebuie recunoscute așadar abilitățile și carisma domnului CG, care a știut mai bine decât ceilalți să convingă publicul de pe tiktok, Meta și Youtube.

      Altfel, de acord că cei în capoate vișinii fac jocuri și că au fost numiți politic, dar nu sunt fraieri. Iar decizia aia au luat-o în unanimitate.

      Și mai e un aspect. Dna. Lasconi a știut (odată cu desecretizarea CSAT), că alegerile au fost fraudate, dar a refuzat să depună contestație..
      Iar după anulare, a sărit ca arsă că este încălcat votul democratic..
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Decizia anulării alegerilor prezidențiale dictată de CCR nu este în niciun caz o măsură democratică, domnule Ostaciuc. Din contră, e dovada clară că „democrația” a fost confiscată de „statul paralel”...

    De ce să mai alegem când există niște curteni păzitori ai „democrației” instaurate de Iliescu cel zâmbitor? Mergem la urne degeaba, că tot PSD și PNL fac legea. În anii '90 se numeau FSN, dar cine mai ține minte că „oamenii de bine” dădeau cu bâta în cap golanilor visători la democrație?

    Acum s-au „emancipat”. Nu mai dau cu bâta, ci iau decizii „constituționale”, că de-aia au fost numiți. Nu mai contează deloc „aritmetica” electorală când e „păzită” de cerberii slujitori ai puterii alese „democratic”...

    Tovarășul Ciolacu și prietenii lui nu se dă duși de la putere în niciun chip. Cică vor să repare ce au stricat anțărț. Iar noi (iarăși generalizez!) le dăm apă la moară...

    • Like 1
    • @ Francisc
      Francisc check icon
      P.S.: Uitați-vă la candidatul (deocamdată „autosuspendat”!) cu care se prezintă în fața alegătorilor marea „coaliție pro-europeană”. Să ne mai mirăm că un individ precum Georgescu a ajuns favoritul alegătorilor? Ce mai rămâne de spus? E „democrație” taică! Avem exact ce alegem...
      • Like 2
    • @ Francisc
      Există candidați care contestă pluripartidismul și existenta partidelor. Putem ca în numele libertăților democratice să facilitam intrarea la putere a unor actori politici, individuali sau colectivi care să ucidă aceste libertăți. În politologie existenta un ,,test,, al unui regim democratic, numit ,,testul dublei alternante,, Indiferent de orientarea ideologică, un actor politic, pentru a fi considerat democratic trebuie să permită alternanta la putere. România contemporana a trecut acest test al dublei alternante în anul 2000. Ce alternanta la putere vedeți în ,,înțelepciunea rusească,, în ultimul sfert de secol?
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Francisc check icon
      De unde ați scos-o pe asta cu alternanța la putere a înțelepciunii rusești, domnule Ostaciuc?

      Dumneavoastră chiar nu vedeți că „actorii politici” ai prezentului sunt niște impostori? Alternanța asta la putere (indiferent de „orientarea ideologică”) seamănă tot mai mult cu organizarea mafiotă a lui Capone. Ăștia nu ne omoară cu mitraliera, dar ne ucid cu vorbe mincinoase. Culmea prostiei este că îi credem...

      Eu mi-am trăit traiul și mi-am mâncat mălaiul crezând că mămăliga poate exploda. N-a fost să fie. „Explozia” din 1989 a fost doar un moment în care tovarășii și-au „pasat” făcălețul. După 35 de ani am ajuns de unde am plecat...

      Culmea e că de „aplaudaci” nu ducem lipsă!
      • Like 1
    • @ Francisc
      Nu înțeleg, unde v-ar plăcea mai mult? În lac sau în puț?
      Vedeți că poate mai sunt totuși alte opțiuni...
      • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Dumitru check icon
      Vă transmit mesajul favoritului meu la Cotroceni:Viitor de Aur țara noastră N-are.Omul a reușit,la vedere ,să ia de la unii bogați(importanți) sume mari să le de altor bogați(desigur și lui,mare comision),un haiduc de bursă nouă- altfel de Caritas.De acord cu un Ccr ocupat prin concurs la nivel european.
      • Like 0
    • @ Francisc
      Dumitru check icon
      Vă susțin toate comentariile,am un preferat despre care am mai vorbit(nu doresc să-i fiu postac),omul are tupeu financiar/economic ,mare jucător la bursă-oferă o adresă de e- mail unde chiar răspunde-,îsi odihnește oasele undeva prin Elveția. Revin:Ccr(fără toate majusculele) să fie ocupată prin concurs la nivel european.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult