Foto: Aseară, în Centrul Vechi, una dintre cele mai vulnerabile zone din București în cazul unui seism major (Sursa: Digi24)
Cutremurul cu magnitudinea de 5,8 pe Richter înregistrat în noaptea de sâmbătă spre duminică în București nu a produs daune și victime. Capitala rămâne însă vulnerabilă în fața unui cutremur major, din cauza sutelor de blocuri neconsolidate, majoritatea situate în centru, și a slabei pregătiri a populației în caz de seism.
Raportul oficial pentru un cutremur major în București
Dacă seismul ar fi noaptea:
- 95.000 de oameni captivi în clădiri (locuiesc la etaje superioare, casa scării a căzut, sunt prinși sub mobilă, uși blocate etc);
- 6.500 decedați;
- 16.000 răniți grav;
- 10.500 spitalizați;
- 13.000 răniți ușor.
Sunt peste 450.000 de bucureșteni în clădiri construite până în 1977, care pot depăşi gradul 3 de avariere. O jumătate de milion de oameni!
Scenariu general de cutremur:
- 23.000 de clădiri din București cu avarii semnificative, 1.000 de clădiri se prăbușesc total sau parțial.
Dacă seismul se produce ziua, efectele sunt la jumătate față de noapte.
Vulnerabilitățile principale ale Capitalei la cutremur:
- 400 (PATRU SUTE!!) de blocuri vechi, cu peste 8 niveluri, fără măsuri antiseismice;
- 800.000 (OPT SUTE DE MII!) de persoane în grupele de vârstă cele mai expuse la efectele seismului;
- reţeaua de gaze naturale: 910 km;
- 437 km magistrale subterane de abur şi punctele termice ale blocurilor;
- reţeaua de alimentare cu apă, în lungime de peste 2.050 km;
- 450 de școli și grădinițe (!!!);
- 55 spitale și alte 507 unități sanitare;
etc, etc.
Atenție: în București, riscul seismic se majorează semnificativ de la an la an.
Sursa: „Planul de analiză și acoperire a riscurilor al Municipiului București”, aprobat de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, 14868/P/08.08.2016.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nimic nou sub soarele patriei,aceleasi probleme,care se accentueaza odata cu trecerea timpului.Aceleasi cladiri bulinate frumos cu rosu,acelasi Centru Vechi capcana pentru toti petrecaretii noptilor,aceleasi autorizatii inexistente sau date pe criteriile stiute de 30 de ani,aceleasi ore de religie in scoli in loc de educatie in caz de cutremur....intensiv frate pe model japonez,nu rahatul care se face pe repede inainte la noi.....exercitii serioase care sa implice populatia nu doar ISU,MAI si alte structuri mai mult sau mai putin paralele....Exercitii care sa obisnuiasca oamenii macar cu primul ajutor si cu putin calm in caz de...Doamne fereste.....In loc de toate astea avem exercitii de imagine,avem protipendada politica strangandu-si satisfacuta mainile,avem presa care mai baga un subiect in prime time si.....cam atat. In rest sa auzim de bine si....Doamne fereste de un cutremur peste 6,5 ca va fi jale in Romania.....
Daca sunt 400 de blocuri vechi de peste 8 niveluri ce prezinta risc seisimic ridicat...situatia va fi catastrofala. Acele 400 de blocuri trebuie demolate. Nu consolidate, demolate. In toata lumea se demoleaza cladiri, numai la noi ne agatam de toate ruinele. Numai bine prin demolarea lor s-ar face loc sa se mai respire in orasul ala, sa mai apara o parcare sau un loc de joaca.
In locul lor se poate construi infrastructura in afara oraului, o suburbie moderna, bine conectata la oras, cu locuinte mai mari si mai solide. Cine vrea se muta acolo si da la schimb apartamentul. Se pot muta si din blocuri fara risc seismic, dand la schimb apartamentul in care stau, iar daca cei care stau in blocuri cu risc seismic nu vor sa se mute in zona suburbana nou construita, pot alege la schimb unul din apartamentele in bloc sigur eliberate de cei care se muta. Daca se vor face case mai mari, mai sigure si cu infrastructura adecvata vor vrea suficient de multi sa se mute.
Stiu, sunt costuri pt asta, dar cat ar costa sa refacem orasul dupa cutremur (care oricum va veni). Si cat timp ne va lua.
Nu mai bine facem lucruruile din timp si fara atat de multe pierderi de vieti omenesti?