Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Imagine de aseară, din Centrul Vechi, în timpul cutremurului...” Raportul oficial pentru un cutremur major în București: 95.000 de oameni captivi în clădiri, 6.500 de morți

Cutremur Centrul Vechi

Foto: Aseară, în Centrul Vechi, una dintre cele mai vulnerabile zone din București în cazul unui seism major (Sursa: Digi24)

Cutremurul cu magnitudinea de 5,8 pe Richter înregistrat în noaptea de sâmbătă spre duminică în București nu a produs daune și victime. Capitala rămâne însă vulnerabilă în fața unui cutremur major, din cauza sutelor de blocuri neconsolidate, majoritatea situate în centru, și a slabei pregătiri a populației în caz de seism.

Raportul oficial pentru un cutremur major în București

Dacă seismul ar fi noaptea:

- 95.000 de oameni captivi în clădiri (locuiesc la etaje superioare, casa scării a căzut, sunt prinși sub mobilă, uși blocate etc);

- 6.500 decedați;

- 16.000 răniți grav;

- 10.500 spitalizați;

- 13.000 răniți ușor.

Sunt peste 450.000 de bucureșteni în clădiri construite până în 1977, care pot depăşi gradul 3 de avariere. O jumătate de milion de oameni!

Scenariu general de cutremur:

- 23.000 de clădiri din București cu avarii semnificative, 1.000 de clădiri se prăbușesc total sau parțial.

Dacă seismul se produce ziua, efectele sunt la jumătate față de noapte.

Vulnerabilitățile principale ale Capitalei la cutremur:

- 400 (PATRU SUTE!!) de blocuri vechi, cu peste 8 niveluri, fără măsuri antiseismice;

- 800.000 (OPT SUTE DE MII!) de persoane în grupele de vârstă cele mai expuse la efectele seismului;

- reţeaua de gaze naturale: 910 km;

- 437 km magistrale subterane de abur şi punctele termice ale blocurilor;

- reţeaua de alimentare cu apă, în lungime de peste 2.050 km;

- 450 de școli și grădinițe (!!!);

- 55 spitale și alte 507 unități sanitare;

etc, etc.

Atenție: în București, riscul seismic se majorează semnificativ de la an la an.

Sursa: „Planul de analiză și acoperire a riscurilor al Municipiului București”, aprobat de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, 14868/P/08.08.2016.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tipic romaneste, daca-i intrebi pe cei de-acolo ca ce parere au de cutremur de incendiu ca daca rezista casa sau daca le e frica ceva o sa spuna ca asta e ca e distractie ca n-au simtit nici o zgaltaitura si ca nu cred sau asta e. Fereasca Sfantu sa vina o belea si sa cada o sandrama peste oameni si sa vedeti atunci iures cu Coruptia Ucide si plansete si urlete. Ca si la Colectiv, au fost zeci de concerte in aceleasi conditii acolo si n-a patit nimeni nimic. Pana intr-o zi.
    • Like 0
  • Sunt probleme mari in acest centru de distractie nocturna, adevarat...totusi acolo este cea mai mare ingramadeala in week-end! Acum doua saptamani am fost nevoita sa merg si abia am reusit sa ocup o masa la Caru" cu bere, aglomeratie mare mai ales de turisti straini! Si totusi nimic nu se rezolva dar multi sunt atrasi....am vazut azi-noapte dupa cutremurul (pe care eu nu l-am simtit), tineri turisti englezi, olandezi si altii, fericiciti, spunand ca nu au simtit decat starea de bine, adica starea lor fericita de acumulare de bautura!!!!!!
    • Like 0
  • Adrain D check icon
    Am mai putina incredere in ce s-a construit 'nou', cu aprobari dubioase, facut doar pentru profitul unor indivizi fara scrupule care trebuie sa acopere cheltuieli pentru aceste aprobari ... calitatea e cam cea a manualelor scolare.
    • Like 2
  • Vă dați seama ce "mană cerească" ar fi un seism devastator pentru "dezvoltatorii imobiliari"!? Acești rechini cu relații " sus" care lucrează cu ce este mai ieftin si prost, ca materiale și forță de muncă, cu prețuri cât mai mari, mai ales in zona centrală?!
    • Like 0
  • check icon
    Asta e varianta cea mai optimistă, să fim serioși.
    • Like 0
  • Salve Teo!
    Nimic nou sub soarele patriei,aceleasi probleme,care se accentueaza odata cu trecerea timpului.Aceleasi cladiri bulinate frumos cu rosu,acelasi Centru Vechi capcana pentru toti petrecaretii noptilor,aceleasi autorizatii inexistente sau date pe criteriile stiute de 30 de ani,aceleasi ore de religie in scoli in loc de educatie in caz de cutremur....intensiv frate pe model japonez,nu rahatul care se face pe repede inainte la noi.....exercitii serioase care sa implice populatia nu doar ISU,MAI si alte structuri mai mult sau mai putin paralele....Exercitii care sa obisnuiasca oamenii macar cu primul ajutor si cu putin calm in caz de...Doamne fereste.....In loc de toate astea avem exercitii de imagine,avem protipendada politica strangandu-si satisfacuta mainile,avem presa care mai baga un subiect in prime time si.....cam atat. In rest sa auzim de bine si....Doamne fereste de un cutremur peste 6,5 ca va fi jale in Romania.....
    • Like 0
  • Vad ca toții inteligentii vorbesc de blocurile construite înainte de 1977....de parca ar fi ridicate pe structuri de stuf, nu cu soluții constructive care și-au dovedit viabilitatea chiar în '77...Dar inteligentule, de blocurile ridicate după 2000 nu ziceți nimic? Ca acelea vor fi adevăratele bombe în cazul unui cutremur major: au fost proiectate profesionist (cele mai multe), dar de construit...a fost careva pe un astfel de santier???
    • Like 0
  • Vorba lui Bugs bunny, who ever believes such a cinic story, oare cine poate sa creada asa informatii. Viata romaneasca bate filmul si asta in rau, ca regula, Mi se increteste pielea cand vad betoane turnate ce se trasforma in pietricele si faina in doar cateva luni in zone de trafic intens. De constructii si rezistenta materialelor vai de mama noastra. Lucrurile vor fi mult mai grave un adevarat mix al dezastrului intre laisee faire-ul romanesc condimentat cu lasa ca merge si asa, retete de beton prost facute, turnari de mantuiala, infrastructura cangrenoasa, materiale de constructii slabe calitativ, lucrari executate prost..............
    • Like 1
  • Orasul ala a fost prost construit de la inceput. Inghesuit, blocuri facut la numar...
    Daca sunt 400 de blocuri vechi de peste 8 niveluri ce prezinta risc seisimic ridicat...situatia va fi catastrofala. Acele 400 de blocuri trebuie demolate. Nu consolidate, demolate. In toata lumea se demoleaza cladiri, numai la noi ne agatam de toate ruinele. Numai bine prin demolarea lor s-ar face loc sa se mai respire in orasul ala, sa mai apara o parcare sau un loc de joaca.
    In locul lor se poate construi infrastructura in afara oraului, o suburbie moderna, bine conectata la oras, cu locuinte mai mari si mai solide. Cine vrea se muta acolo si da la schimb apartamentul. Se pot muta si din blocuri fara risc seismic, dand la schimb apartamentul in care stau, iar daca cei care stau in blocuri cu risc seismic nu vor sa se mute in zona suburbana nou construita, pot alege la schimb unul din apartamentele in bloc sigur eliberate de cei care se muta. Daca se vor face case mai mari, mai sigure si cu infrastructura adecvata vor vrea suficient de multi sa se mute.
    Stiu, sunt costuri pt asta, dar cat ar costa sa refacem orasul dupa cutremur (care oricum va veni). Si cat timp ne va lua.
    Nu mai bine facem lucruruile din timp si fara atat de multe pierderi de vieti omenesti?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult