Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„În acest moment, înțelegem de ce sunt atât de opresive actualele inspecții fiscale”. Lista datornicilor, comentată de expertul fiscal Adrian Bența

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat listele cu micii contribuabili care figurează cu restanțe fiscale la data de 31 martie 2016.

Lista conține aproape 145.000 de contribuabili mici și instituții publice care au restanțe mai mari de 10.000 lei.

Pe aceeași listă au fost incluse și firme mari și mijlocii aflate în insolvență. În total cele 145.000 de firme au obligații fiscale totale de 77,1 miliarde de lei, din care 81% (62,4 miliarde de lei) sunt sume nerecuperabile, după cum precizează ANAF.

Sumele nerecuperabile apar în dreptul firmelor aflate în procedură de insolvență, unele nu mai există, contribuabilul este insolvabil. „Unele datorii sunt chiar prescrise, în opinia mea. Am avut situații în care în listă apăreau datorii prescrise”, arată consultantul fiscal Adrian Bența.

Acum o săptămână ANAF a făcut publică lista cu restanțele contribuabililor mari și mijlocii

Adrian Bența vede în datoriile mari ce nu mai pot fi recuperate de stat o explicație pentru „opresivitatea actualelor inspecții fiscale”.

„Dacă ar fi o parte bună din aceste statistici, aceasta este că se află adevărul și în acest moment înțelegem de ce sunt atât de opresive actualele inspecții fiscale. Pierderi de 81% din creanțe, circa 62 de miliarde de lei, după cum precizează ANAF, reprezintă pierderi uriașe pentru bugetul național”, comentează Adrian Bența.

Consultantul este de părere că sistemul implementat în impozitarea contribuabililor mici și mijlocii este „total greșit”. Sunt pierderi cauzate în principal de sistemul fiscal.

„Pentru contribuabilii mici și mijlocii trebuie taxe mai suple, poate chiar mai mici, astfel încât ei să le poată plăti. Degeaba, la nivel de teorie, ai bani de încasat, când tu, ca stat, nu îi încasezi. Bugetul de stat cheltuie bani ca să administreze aproape 150.000 de contribuabili. Era mai bine dacă nu cheltuia acești bani și îi lăsa pe contribuabili să plătească sume mai mici. Bugetul de stat era mai câștigat”, este de părere consultantul fiscal.

Pe primele locuri în lista publicată de ANAF se află Compania Natională a Huilei – aflată în lichidare - cu peste 5,2 miliarde lei datorii la bugetul de stat, bugetul public de pensii, bugetul pentru șomaj și la bugetul de sănătate.

Alte companii cu datorii mari la stat sunt Italia Tobaco Production SRL (1,48 miliarde lei), Agroponte SRL (1,47 miliarde lei), Societatea pentru Conservarea și Închiderea Minelor SA (1 miliard lei), Carom SA (980 milioane lei). 

 Școli, grădinițe, Primăria Sector 5 și Penitenciarul Spital București-Jilava, pe lista datornicilor

Primăria Sector 5 figurează pe lista datornicilor cu obligații către bugetul de stat în valoare de 643.339 lei. 

Un număr de 47 de școli și 41 de grădinițe se află pe lista datornicilor către bugetul de stat.

Patru spitale - Penitenciarul Spital București-Jilava, un spital județean de urgență, Spitalul de boli cronice Ivești, și Siemens (Austria) Proiect Spital Colțea - sunt pe lista contribuabilor mici cu datorii la stat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Casargoz check icon
  Ziua mea este mai buna. Imi amaram ziua tarandu-ma printr-o firma care si-a primit binemeritata insolventa.
  Dar deja vad comicul situatiei:
  Jilava in insolventa.
  Propun sa le suspendam activitatea.
  Si aduncem niste avocati specialisti in insolventa sa conduca puscaria. Se incepe cu un plan de restructurare:
  Dragi parnaiasi, ne pare rau dar trebuie sa va disponibilizam. Din pacate ajutorul de somaj e mic si cel mai bine ar fi sa ne despartim prin acordul partilor.

  Va contrazic, a fost opresiv. Acum Anaf este o miscare de eliberare: 40% din cei ce sarbatoresc insolventa in mediul meu, au incredere in autoritati :australia, germania, olanda, belgia, norvegia...
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult