Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„În acest moment, înțelegem de ce sunt atât de opresive actualele inspecții fiscale”. Lista datornicilor, comentată de expertul fiscal Adrian Bența

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat listele cu micii contribuabili care figurează cu restanțe fiscale la data de 31 martie 2016.

Lista conține aproape 145.000 de contribuabili mici și instituții publice care au restanțe mai mari de 10.000 lei.

Pe aceeași listă au fost incluse și firme mari și mijlocii aflate în insolvență. În total cele 145.000 de firme au obligații fiscale totale de 77,1 miliarde de lei, din care 81% (62,4 miliarde de lei) sunt sume nerecuperabile, după cum precizează ANAF.

Sumele nerecuperabile apar în dreptul firmelor aflate în procedură de insolvență, unele nu mai există, contribuabilul este insolvabil. „Unele datorii sunt chiar prescrise, în opinia mea. Am avut situații în care în listă apăreau datorii prescrise”, arată consultantul fiscal Adrian Bența.

Acum o săptămână ANAF a făcut publică lista cu restanțele contribuabililor mari și mijlocii

Adrian Bența vede în datoriile mari ce nu mai pot fi recuperate de stat o explicație pentru „opresivitatea actualelor inspecții fiscale”.

„Dacă ar fi o parte bună din aceste statistici, aceasta este că se află adevărul și în acest moment înțelegem de ce sunt atât de opresive actualele inspecții fiscale. Pierderi de 81% din creanțe, circa 62 de miliarde de lei, după cum precizează ANAF, reprezintă pierderi uriașe pentru bugetul național”, comentează Adrian Bența.

Consultantul este de părere că sistemul implementat în impozitarea contribuabililor mici și mijlocii este „total greșit”. Sunt pierderi cauzate în principal de sistemul fiscal.

„Pentru contribuabilii mici și mijlocii trebuie taxe mai suple, poate chiar mai mici, astfel încât ei să le poată plăti. Degeaba, la nivel de teorie, ai bani de încasat, când tu, ca stat, nu îi încasezi. Bugetul de stat cheltuie bani ca să administreze aproape 150.000 de contribuabili. Era mai bine dacă nu cheltuia acești bani și îi lăsa pe contribuabili să plătească sume mai mici. Bugetul de stat era mai câștigat”, este de părere consultantul fiscal.

Pe primele locuri în lista publicată de ANAF se află Compania Natională a Huilei – aflată în lichidare - cu peste 5,2 miliarde lei datorii la bugetul de stat, bugetul public de pensii, bugetul pentru șomaj și la bugetul de sănătate.

Alte companii cu datorii mari la stat sunt Italia Tobaco Production SRL (1,48 miliarde lei), Agroponte SRL (1,47 miliarde lei), Societatea pentru Conservarea și Închiderea Minelor SA (1 miliard lei), Carom SA (980 milioane lei). 

 Școli, grădinițe, Primăria Sector 5 și Penitenciarul Spital București-Jilava, pe lista datornicilor

Primăria Sector 5 figurează pe lista datornicilor cu obligații către bugetul de stat în valoare de 643.339 lei. 

Un număr de 47 de școli și 41 de grădinițe se află pe lista datornicilor către bugetul de stat.

Patru spitale - Penitenciarul Spital București-Jilava, un spital județean de urgență, Spitalul de boli cronice Ivești, și Siemens (Austria) Proiect Spital Colțea - sunt pe lista contribuabilor mici cu datorii la stat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Casargoz check icon
  Ziua mea este mai buna. Imi amaram ziua tarandu-ma printr-o firma care si-a primit binemeritata insolventa.
  Dar deja vad comicul situatiei:
  Jilava in insolventa.
  Propun sa le suspendam activitatea.
  Si aduncem niste avocati specialisti in insolventa sa conduca puscaria. Se incepe cu un plan de restructurare:
  Dragi parnaiasi, ne pare rau dar trebuie sa va disponibilizam. Din pacate ajutorul de somaj e mic si cel mai bine ar fi sa ne despartim prin acordul partilor.

  Va contrazic, a fost opresiv. Acum Anaf este o miscare de eliberare: 40% din cei ce sarbatoresc insolventa in mediul meu, au incredere in autoritati :australia, germania, olanda, belgia, norvegia...
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult