Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Lista rușinii”? ANAF va publica pe internet numele datornicilor, codul de identificare fiscală, domiciliul fiscal și sumele restante

Ordinul ANAF nr. 558/2016 aprobă Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații.

Astfel, organele fiscale centrale publică pe pagina de internet a ANAF lista debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante și suma acestor obligații.

Consultă aici actul normativ

Listele se publică separat pentru debitori - persoane juridice și debitori - persoane fizice. Actul normativ adoptă modelul listei, precum și a notificării privind obligațiile fiscale restante.

Ce reprezintã obligațiile fiscale restante?

Obligațiile fiscale restante sunt cele existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate până la data publicării listei.

Prin obligații fiscale restante înțelegem:

- obligații fiscale pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată;

- diferențele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacã pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.

Ce categorii de obligații nu sunt considerate obligații fiscale restante?

Nu sunt considerate obligații fiscale restante:

a) obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii;

b) obligațiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale a căror executare este suspendată;

c) obligațiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară.

Ordinul analizat astăzi introduce și o serie de plafoane pentru obligațiile fiscale restante, ce nu fac obiectul publicării pe site-ul ANAF. Aceste plafoane sunt:

- 1.500 lei, pentru marii contribuabili;

- 1.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii;

-  500 lei, pentru ceilalți debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități în mod independent sau exercită profesii libere;

- 100 lei, pentru persoanele fizice.

Ce elemente va cuprinde lista?

* Lista va cuprinde: denumirea/numele și prenumele debitorilor, codul de identificare fiscalã sau codul numeric personal, domiciliului fiscal și cuantumul total al obligațiilor fiscale restante.

Organul fiscal va comunica debitorului o notificare până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, cu privire la obligațiile fiscale restante.

Actul normativ mai precizează că în cazul în care există neconcordanțe între evidența debitorilor și sumele cuprinse în notificări, punerea de acord asupra acestora se realizează în termen de 5 zile de la data notificării, în caz contrar obligațiile fiscale restante notificate se consideră recunoaștere a datoriei.

Stabilirea cazurilor speciale de executare silită, precum și a organelor abilitate să aplice măsurile asigurătorii și să efectueze procedura de executare silită este reglementată de Ordinul ANAF nr. 3744/2015.

Conform acestui temei normativ, prin cazuri speciale de executare silită se înțelege punerea în aplicare a prevederilor privind executarea generate de hotărâri judecătorești definitive prin care s-a dispus recuperarea unor creanțe bugetare de la debitori persoane fizice sau juridice, hotărâri judecătorești definitive pronunțate ca urmare a sesizărilor formulate de către comisiile de cercetare a averilor, precum și alte titluri executorii prin care se stabilesc dobânzi, penalități de întârziere, majorări de întârziere prin hotărâri judecătorești definitive.

Structura abilitatã sã ducă la îndepliniere procedura acestor executări silite este Serviciul executări silite cazuri speciale.

Organul competent în administrarea contribuabililor îi notifică pe aceștia ori de câte ori intervin modificări cu privire la cazurile speciale de executare silită, precum și cu privire la structura abilitată cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită.

Actul normativ analizat astăzi stabilește situațiile în care personalul din cadrul Direcției de executãri silite cazuri speciale poate participa efectiv la executarea silită.

Aceste situații sunt:

a) în cazul în care cuantumul sumelor cuvenite bugetului de stat depășește pragul de 10 milioane euro, echivalentul în lei;

b) în cazul în care debitorii fac parte din categoria marilor contribuabili;

c) în cazul blocării fondurilor și resurselor economice ale persoanelor ce fac obiectul sancțiunilor internaționale;

d) la solicitarea scrisă a vicepreședintelui coordonator al activității de colectare a veniturilor bugetare;

e) în cazurile identificate la nivelul Direcției executări silite cazuri speciale ca fiind de o complexitate deosebită. 

CITEȘTE ȘI:

Primăria care introduce în premieră poprirea automată. Conturi blocate pentru datorii începând de la 0,1 lei

Tot ce trebuie să știți despre taxele locale în 2016. Se modifică sistemul de taxare a clădirilor pentru PFA-uri și firme

Mic ghid de plată a impozitelor și taxelor locale în 2016

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

PFA 2016 - obligații declarative și de plată

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe mine m-a furat simafura ANAF- ul.De fiecare data când ma duc la ANAF aflu ca am de plătit mai mult.Ma duc la Ei cu somatii emise de ANAF si aflu cain baza de date e alta suma.Fac si Eu o lista pe care scriu cama fura ANAF-ul, când si cum vrea, prin regularizari si dezinformare sistematica.Da si ar trebui sa publice si lista cu toți angajații ANAF, in frunte cu miniștrii, hoți penali, pușcăriabili.
    • Like 0
  • La dom'notar,la dom'expert! -Sa ne fereasca bunul Dumnezeu ca in aceasta viata sa intram in contact cu vreunul din reprezentantii acestor caste,dar daca din nefericire ajungem totusi in acest moment, lucrurile se petrec in felul urmator: O secretara bine ''instruita'' iti aduce la cunostiinta ca ai intrat in panteonul zeilor, privirea trebuie sa fie tot timpul in pamint si vorba putina. Astfel tremurind de emotie ca ai fost primit iti prezinti doleanta si astepti ca zeul sa te priveasca absolut superior si intr-un amalgam doct de legi si ordonante, ti se comunica ca este posibil sa primesti o rezolvare, Despre termene si pret nici o intrebare ,este o adevarata jignire sa pui astfel de intrebari! Doar ce acte sunt necesare,care in principiu tu trebuie sa stii ce sa contina si de unde sa le ridici. Dupa toate acestea te retragi discret cu aceiasi smerenie cu care ai intrat si te rogi ca inalt prea sfintia sa dom,notar sau dom'expert sa isi faca treaba pentru care tu cu umilinta il platesti. -Oameni buni am si eu o intrebare:Cind si cum vom schimba acesti" martori de lux" si" producatori de maculatura"? Se pare ca nici drama Colectiv in care chiar niste experti IGSU si-au dat avizul iar alti experti au montat artificiile nu a fost suficienta pentru a trezi autoritatile. -Oare organizarea unor examene nationale corecte pentru fiecare din aceste meserii si eliminarea obligatiilor de a face parte din castele numite camera notarilor publicii,corpul expertilor in constructii etc(organizatii in care se intra doar pe grade de rubedenie sau recomandare politica )vor putea schimba acest sistem si vor permite accesul liberei concurente si competentei?
    • Like 0
  • Asa se intampla peste tot cand numarul functionarilor este supradimensionat! Se in ventaza nerozii! Auzi! Restante de 100 lei si blocare de conturi pentru 10 bani! De ce sa ma mai mir daca GDF Suez imi demonteaza contorul pentru ca am uitat/neglijat sa platesc o factura de 11 lei! Asta se intampla de 26 de ani: se lucreaza asiduu la daramarea totala a Romaniei! Se va reusi?!Cine va mai trai va vedea!
    • Like 0
  • Ion check icon
    "Lista rusinii" ar trebui sa fie cea cu politicienii care au furat sume imense din 1990 si pana in prezent. Doar 1% au ajuns in puscarie. Din cauza lor astazi avem o populatie preponderent saraca, se circula mult cu caruta, avem pensii mizerabile, nu avem sistem de sanatate, avem coruptie generalizata. Concluzie este ca avem o clasa politica superbogata si o populatie saraca si asta datorita "personalitatilor" de pe adevarata "lista a rusinii".
    • Like 0
  • Asta e de rasul curcilor. Adica ANAF protejeaza marile corporatii si inchide ochii la fraudele si furturile pe care le fac de-al de Kaufland, Lidl, Carrefour dar s-a trezit sa faca o lista a rusinii??? Mi-e greata!
    • Like 0
  • O sa spuneti ca sunt cârcotas, dar ordinul asta intra în contradictie cu Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.
    Deasemeni cade si sub incidenta Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, conform careia orice persoană care se consideră vătămată în drepturile sale, poate face plângere la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cărei raza teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii ori al instituţiei publice care i-a afectat drepturile.
    • Like 1
    • @ Alexandru Diaconescu
      Fără să deschid o dezbatere juridică, probabil va trebui o lege şi nu un ordin. Cu siguranţă ordinul încalcă normele menţionate la fel cum, extrapolând în mod exagerat, pedeapsa cu închisoarea încalcă libertatea persoanei. Bineînţeles că se vor găsi formule de a impune o regulă în detrimentul alteia. Dacă ne uităm în Constituţie avem o grămadă de drepturi, limitate ulterior de legi emise să clarifice lucrurile.
      • Like 0
    • @ Goise Muran
      De acord. Dar pâna atunci, ANAF ar trebui sa respecte legile în vigoare. Ca sa nu mai spun ca o lege care ar permite publicarea discretionara a datelor cu caracter personal ar crea un precedent periculos.
      • Like 0
  • Va publica ANAF si lista hotilor? Cei care sub o forma sau alta, au furat din visteria nationala sume de la 100 RON pana la zeci de milioane, poate chiar sute?
    • Like 2
    • @ dordetine
      Casargoz check icon
      Sa luam exemple câteva exemple celebre. Din varii motive manageriale nu se plătesc taxele. Si vine ANAF. Pe director îl dor bascheții. In schimb amărăștenii plătesc.
      De exemplu:
      Blocarea conturilor RATB. Ce treaba are șoferul care cu buna credința își conduce autobuzul zilnic? Sau bucureșteanul?
      Blocarea conturilor TVR. Ce treaba are plătitorul de taxa radio cu oprirea serviciilor de televiziune?
      Sau un alt exemplu:
      ANAF mai dă o dură lovitură evaziunii fiscal şi fraudei din România: regizorul Andrei Dăscălescu anunță că i-au fost blocate TOATE CONTURILE FIRMEI SALE pentru … O DATORIE DE 18 LEI!
      Impresia lăsata Romanilor din străinătate(Romani in Londra):
      "Inspectorii ANAF au reuşit în ultimile şase luni ale anului să continue ofensiva severă dusă împotriva rău-platnicilor din România. Potrivit datelor oficiale recente, de pe pagina oficială a Fiscului, peste 2.000 de societăţi comerciale şi peste 300.000 de români au fost verificaţi doar în ultimile două luni."

      "Măsurile luate de inspectorii ANAF sunt de multe ori abuzive şi luate în pripă, astfel încât mii de români au hotărât să reclame abuzurile lor la Protecţia Consumatorului. Foarte mulţi români întorşi de la muncă din străinătate zilele trecute, s-au trezit cu somaţii de plată emise cu titlul executoriu."(Romani In Londra)

      In 2013 conform lui Mircea Cosa:
      450.000 de IMM aveau conturile blocate.

      O idee buna ar fi sa facem o corelare intre eficienta ANAF si creșterea PIB. Cred ca ar fi niște surprize :)
      Plata taxelor trebuie sa fie mandatorie, masurile punitive sunt necesare. Dar oare masurile nu trebuie sa aibă ca obiectiv plata taxelor? Pentru ca din ceea ce vad singurul obiectiv punitiv este închiderea afacerii.
      • Like 2
  • ANAF cred ca ajunge sa fie cea mai urata insitutie de catre romani. Cu asa masuri...
    • Like 1
  • check icon
    Nume, prenume, cnp, domiciliu. Eventual si ora când nevasta e singura acasa. Asta nu e abuz? Cum sa faci public CNP-ul? Sunt tampiti?
    • Like 4
    • @
      Raspuns (punctual):
      La întrebarea nr. 1: DA, e un abuz.
      La întrebarea nr. 2: DA, contravine Legii nr. 677/2001 cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.
      La întrebarea nr. 3: DA
      • Like 1
  • nu au voie sa-ti publice cnp-ul,
    asa ca pt ei nu e lege?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult