Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„În Bulgaria, domnișoara de la hotel era foarte drăguță, finisa tot ce mâzgălea copilul meu...” Un dialog despre „operele de artă” ale celor mici

familie - umbra

(Foto Guliver/Getty Images)

- La hotelul unde stăteam o doamnă finisa mereu ceea ce picta copilul meu. Altfel, erau doar mâzgălituri. Știți, anul trecut am fost în Bulgaria în vacanță. La hotelul unde stăteam era o domnișoară care făcea ateliere de pictură cu copiii, îmi povestea o doamnă în timp ce fetița ei, de vreo 3-4 anișori, picta de zor la o inimioară din ceramică.

Avea extrem de multă răbdare pentru un copilaș de doar 3-4 ani. Picta inimioara de vreo 10 minute. Mai punea un pic de roșu, un pic de roz, mai dădea un strat peste, încă unul, doar-doar să nu termine.

Copil desen

- În Bulgaria, Irina a pictat tot felul de figurine. Și după ce le picta - vă imaginați că mai mult le mâzgălea - domnișoara de la hotel era atât de drăguță, încât ne spunea de fiecare dată: „Le puteți lăsa aici să le finisez eu și le luați mai târziu.” Nu știu cum făcea, dar atât de frumoase erau când le luam! Era foarte talentată, a continuat doamna. Vă dați seama că, așa cum erau mâzgălite de cea mică, le-am fi aruncat la gunoi.

- Noi nu facem asta, i-am spus indignată. Nu finisăm lucrările copiilor.

Adică, cum să le arunce la gunoi?! Să le ia, să se bucure copila de ceea ce a făcut, așa cum a putut și a știut la vârsta ei, și le arunce, habar n-am, peste o lună, două, nouă, un an, cândva!

- Ah, nu, nu spuneam să faceți și dumneavoastră asta. Vă povesteam doar! a spus doamna, simțind probabil acel ceva dezaprobator în vocea mea.

- Știți, am continuat eu, ca să înțeleagă de unde venea indignarea, este foarte important pentru un copil să vadă că ceea ce a desenat, a pictat, a modelat, a creat, este apreciat. La 3-4 ani, doar dacă nu are vreo genă de artist, un copil va mâzgăli. Va desena o chestie indescifrabilă pentru noi adulții, și va veni să ne arate, mândru, ce dinozaur sau te miri ce altceva a desenat el. Atunci când, de fiecare dată când el creează ceva noi venim și finisăm, sau, și mai rău, transformăm în totalitate ce a făcut el, nu facem altceva decât să îi transmitem că nu a făcut bine. Că nu este suficient de bun. Fetița dvs stă de un sfert de oră și pictează la o inimioară. Încet și cu grijă... Și ar mai sta, mie așa mi se pare! Pentru vârsta ei, are foarte multă răbdare și se vede că îi place foarte mult ceea ce face, i-am spus. Dumneavoastră cum v-ați simți dacă de fiecare dată când pictați aș veni eu și aș mai ajusta câte ceva?!

A zâmbit. Cea mică a terminat de pictat inimioara, i-am pus-o în punguță, nefinisată de mine și am rămas pe gânduri.

Avem mereu pretenții de la copiii noștri. La 2 ani, la 3 ani, la 7 ani, la 10 ani, la 18 ani. Mereu. Avem de fapt așteptări. Să fie într-un anume fel. Să facă lucrurile într-un anume fel. Și de cele mai multe ori, copiii, în loc să ne îndeplinească așteptările, ne scot la iveală cele mai adânci răni emoționale pe care le avem noi, părinții. Ca să ne „rezolvăm” pe noi. Este nevoie doar să ne oprim și să ne întrebăm ce trezește în noi comportamentul copilului nostru. Ce inseamnă pentru mine, ca părinte, faptul că „operele de artă” ale copilului meu sunt doar mâzgălituri și în loc să îl validez simt nevoia să „finisez”? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult