Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„În Bulgaria, domnișoara de la hotel era foarte drăguță, finisa tot ce mâzgălea copilul meu...” Un dialog despre „operele de artă” ale celor mici

familie - umbra

(Foto Guliver/Getty Images)

- La hotelul unde stăteam o doamnă finisa mereu ceea ce picta copilul meu. Altfel, erau doar mâzgălituri. Știți, anul trecut am fost în Bulgaria în vacanță. La hotelul unde stăteam era o domnișoară care făcea ateliere de pictură cu copiii, îmi povestea o doamnă în timp ce fetița ei, de vreo 3-4 anișori, picta de zor la o inimioară din ceramică.

Avea extrem de multă răbdare pentru un copilaș de doar 3-4 ani. Picta inimioara de vreo 10 minute. Mai punea un pic de roșu, un pic de roz, mai dădea un strat peste, încă unul, doar-doar să nu termine.

Copil desen

- În Bulgaria, Irina a pictat tot felul de figurine. Și după ce le picta - vă imaginați că mai mult le mâzgălea - domnișoara de la hotel era atât de drăguță, încât ne spunea de fiecare dată: „Le puteți lăsa aici să le finisez eu și le luați mai târziu.” Nu știu cum făcea, dar atât de frumoase erau când le luam! Era foarte talentată, a continuat doamna. Vă dați seama că, așa cum erau mâzgălite de cea mică, le-am fi aruncat la gunoi.

- Noi nu facem asta, i-am spus indignată. Nu finisăm lucrările copiilor.

Adică, cum să le arunce la gunoi?! Să le ia, să se bucure copila de ceea ce a făcut, așa cum a putut și a știut la vârsta ei, și le arunce, habar n-am, peste o lună, două, nouă, un an, cândva!

- Ah, nu, nu spuneam să faceți și dumneavoastră asta. Vă povesteam doar! a spus doamna, simțind probabil acel ceva dezaprobator în vocea mea.

- Știți, am continuat eu, ca să înțeleagă de unde venea indignarea, este foarte important pentru un copil să vadă că ceea ce a desenat, a pictat, a modelat, a creat, este apreciat. La 3-4 ani, doar dacă nu are vreo genă de artist, un copil va mâzgăli. Va desena o chestie indescifrabilă pentru noi adulții, și va veni să ne arate, mândru, ce dinozaur sau te miri ce altceva a desenat el. Atunci când, de fiecare dată când el creează ceva noi venim și finisăm, sau, și mai rău, transformăm în totalitate ce a făcut el, nu facem altceva decât să îi transmitem că nu a făcut bine. Că nu este suficient de bun. Fetița dvs stă de un sfert de oră și pictează la o inimioară. Încet și cu grijă... Și ar mai sta, mie așa mi se pare! Pentru vârsta ei, are foarte multă răbdare și se vede că îi place foarte mult ceea ce face, i-am spus. Dumneavoastră cum v-ați simți dacă de fiecare dată când pictați aș veni eu și aș mai ajusta câte ceva?!

A zâmbit. Cea mică a terminat de pictat inimioara, i-am pus-o în punguță, nefinisată de mine și am rămas pe gânduri.

Avem mereu pretenții de la copiii noștri. La 2 ani, la 3 ani, la 7 ani, la 10 ani, la 18 ani. Mereu. Avem de fapt așteptări. Să fie într-un anume fel. Să facă lucrurile într-un anume fel. Și de cele mai multe ori, copiii, în loc să ne îndeplinească așteptările, ne scot la iveală cele mai adânci răni emoționale pe care le avem noi, părinții. Ca să ne „rezolvăm” pe noi. Este nevoie doar să ne oprim și să ne întrebăm ce trezește în noi comportamentul copilului nostru. Ce inseamnă pentru mine, ca părinte, faptul că „operele de artă” ale copilului meu sunt doar mâzgălituri și în loc să îl validez simt nevoia să „finisez”? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult