Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Înscrie codul de sub capac şi…” Știți pe cineva care a câștigat o Tesla?

Femeie Loterie

Foto: Profimedia Images

Recent, în pauza publicitară a unei emisiuni, mi-a sărit în ochi reclama la o companie de telefonie mobilă care promitea, în schimbul activării unei extraopţiuni, o şansă la câştigarea unui telefon şmecher pe zi, respectiv a premiului cel mare, o Tesla nu ştiu de care.

Cu acea ocazie, mi-am dat seama, dincolo de faptul că eu nu am câştigat niciodată la asemenea concursuri (întrucât, vorba aceea, ar fi trebuit să şi particip pentru a câştiga), că nu am cunoştinţă de vreo persoană care să fi înhăţat, oricând, potul cel mare. Mă refer aici la premiile mari, de peste zece mii de euro, nu la cele care constau într-un telefon, un bax de bere, trei cărţi, o maşină de spălat, un weekend la munte sau o sută de euro dacă suni primul la radio.

În orice zi, mass-media te provoacă zi de zi la sute de concursuri ce promit premii fabuloase. Lanţurile de farmacii, companiile de telefonie mobilă, agenţiile de pariuri sportive, cele care comercializează bere, băuturi răcoritoare, fast food, gumă de mestecat, pufuleţi, chipsuri, dulciuri, produse lactate, materiale de construcţii, mobilă, articole de îmbrăcăminte etc. se întrec în a-ţi schimba viaţa prin câştigurile fabuloase pe care le pun în circulaţie dacă catadicseşti să cumperi ceva de la ei. La mine în cartier, până de curând, un cazino de duzină oferea un premiu de 50.000 de euro, iar în altă parte, alt cazino dosnic, un BMW seria 5.

Înainte, totuşi, mai aflai de la televizor despre câştigătorii fie ai unui apartament cu două camere, fie ai unei maşini sau ai unei sume consistentă de bani. Acum, pauză. Mai ales în timpul pauzelor publicitare.

E drept că nu prea mă mai uit la televizor, dar am întrebat în stânga şi în dreapta şi toţi au răspuns la fel: mai nimeni nu ştie ce se întâmplă cu premiile mari puse în concurs. Cu excepţia „fericiţilor câştigători” de la Loto, unde afli, o dată la câteva luni, că potul cel mare a fost umflat cu un bilet de 2.5 lei jucat la o agenţie din Zimnicea sau Pucioasa, nicio companie nu se mai laudă cu câştigătorii. Repet, cu cei care înhaţă premiile babane.

Spre exemplu, despre această Tesla pusă în joc de compania X, vom afla vreodată dacă a fost sau nu revendicată de vreun câştigător? Va exista oare unul? Nu ar fi în interesul companiei să anunţe, la finalul campaniei, că marele premiu a fost câştigat de E.D. din Videle?

Pentru că, altfel, rămâne de neînţeles de ce ai cheltui o căruţă de bani pentru o reclamă care promite un premiu fabulos, dar nu ai menţiona şi când şi de către cine a fost câştigat. Din constatările mele, nu mai mult de 20% dintre companiile care pun în circulaţie asemenea premii pomenesc şi câştigătorii. 

Prin urmare, ce se întâmplă cu restul? În cazul lor, nu înhaţă nimeni marele premiu? Nu consideră important să dezvăluie dacă premiul a fost revendicat? Adevărat că, statistic vorbind, consumatorul obişnuit e amnezic şi bătut în cap, dar chiar şi aşa, nu e contraproductiv din perspectiva marketingului şi a credibilităţii? Tăcerea ce urmează, de obicei, încheierii campaniilor de promovare prin promisiunea unor premii extraordinare contrastează suspect cu agresivitatea din timpul acestora.

Într-un final, toate aceste concursuri se aseamănă ca două picături de apă cu campaniile electorale unde, în schimbul unui vot, ţi se promite luminiţa de la capătul tunelului. Vin politicienii, vine Coca-Cola, vin şi Baumax, BRD, Telekom, Doctor Max, Coldrex, Chio-Chio-Chio-Chips, Betano, McDonalds, Skol, ASIROM, noi votăm şi, în acelaşi timp, trimitem codurile de sub capac şi, la finalul vieţii, vine întrebarea: stai aşa, dar care era premiul cel mare? Să nu spui că l-am ratat…

Că am votat cu conştiinciozitate şi, de fiecare dată, am trimis trei ambalaje la C.P. 112 din Bucureşti…

Cu toate astea, ciuciu, corect?

Şocant, aş zice. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iată un articol care nu ne spune altceva decât că autorul este băiat deștept (1), în timp ce marea majoritate a indivizilor sunt bătuți în cap (2). Și nu o scrie printre rânduri, ci de-a dreptul:
    (1) “[...] ar fi trebuit să şi particip pentru a câştiga” – un mod ingenios, prin care autorul se extrage din problemă;
    (2) ”statistic vorbind, consumatorul obişnuit e amnezic şi bătut în cap”.
    Și cum imensa majoritate sunt consumatori obișnuiți, marele și prea-luminatul analist/observator ajunge practic la concluzia că trăiește într-o mulțime de indivizi bătuți în cap. Oare cum de suportă?
    • Like 0
  • Gabriel check icon
    articol de pareorologi... :(
    de ce nu sustineti afirmatiile cu studii, cu date, etc? pe bune, serios intreb, de ce?
    da, eu stiu mai multi castigatori. un coleg a castigat 50 000 eur si vorbesc serios. era inainte de pademie, a castigat la un radio un salariu lunar de 1000 eur pe 5 ani. si-a platit omul rata la apartamanet.
    mai siu o prietena ce a castigat un mini la bere acum cativa ani. l-a pus imediat la vanzare ca era galben.
    nu cred ca sunt 2 saptamani de cand un alt prieten a castigat o bicicleta electrica la chips-uri parca. da, e doar 2000 eur, dar nu e de aruncat.
    samd.
    intrebati-va singuri, daca voi ati castiga, ati vrea sa iesiti in evidenta ca musca? ei bine, asta e motivul pentru care nu se stiu cei care castiga. dar realitatea este ca la final, se anunta exact ce spune autorul, XX din orasul Y a castigat... dar se anunta o singura data, ca nu are sens sa faca reclama la ceva trecut. daca ar face asta, oamenii ar da buluc la concurenta ca s-a terminat campania mea si e in vigoare campania concurentei. adica si-ar face contra reclama.
    dar e bine ca scriem sa ne aflam in treaba.
    • Like 2
  • Mirea check icon
    Încă mai există fraieri care pun botul și cumpără, premiul cel mare nu se dă niciodată sau îl câștigă cine trebuie!
    • Like 1
  • Am observat cursa nebuna dupa promovare video, la televiziuni cu tot felul de clipuri idioate, (sano-hepatic colesterol, da fuga la catena ! samd)
    Plecind de la ideea ca furnizorul cheltuie mii sau zeci de mii de euro pe reclama ; este logic = acesti bani se vor regasi in pretul produsului....In concluzie , fereste-te , pt ca tot tu consumatorule vei plati aceasta reclama desantata.
    • Like 2
  • Antonio check icon
    Premiile mari se dau doar anumitor persoane ,deci nu exista un concurs real .Sa va spun cum s-a câștigat un telefon mobil la o cofetărie, mai demult .A venit agentul de la firma care organizase concursul și i-a zis patroanei sa își scrie numele pe un cupon ,a luat cuponul și i-a dat ei telefonul, urna cu restul cupoanelor ajungând la gunoi .La loterie de ce credeți ca e totul electronic? Ce se poate manipula ? Doar aparatele electronice .În Anglia eu am jucat mult și nu am văzut nici un report niciodată la loterie ,rețineți ,,nici o data ,,
    • Like 0
  • Danny check icon
    Poate aici ar trebui sa se autosesizeze ANPC?
    • Like 1
    • @ Danny
      RazvanP check icon
      Ce-i aia ANPC? Mai există?
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Danny check icon
      Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului....
      • Like 0
    • @ Danny
      RazvanP check icon
      Repet, mai există? Am o reclamație la ei de vreo trei ani. Între timp "împricinatul", Blue Air, a dat colțul. Eu nu am primit nici până acum un răspuns la reclamație...
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult