Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„- Măi, băiatule, de ce eşti tu necăsătorit? Mȃine, poimȃine faci 40 de ani, alţii au copii la liceu la vȃrsta asta, iar tu...” Cȃnd și de ce ne căsătorim

barbat singur

(Foto: Guliver/Getty Images)

De ce există pe planeta aceasta binecuvȃntată oameni care nu se căsătoresc? V-aţi întrebat vreodată?

Uite, să mă iau pe mine:

-Măi, băiatule, de ce eşti tu necăsătorit? Mȃine, poimȃine faci 40 de ani, alţii au copii la liceu la vȃrsta asta, iar tu ...

-Eu, ce?

-Tu... de ce nu te căsătoreşti?

Cunosc multe persoane care se confruntă cu asemenea întrebări, plus nedumeririle adiacente care le însoţesc. Femei şi bărbaţi, deopotrivă. Care, începȃnd cu părinţii, sunt supuşi unui nemilos taca-taca pe subiectul acesta...

Celebra „Ai o vȃrstă, ce mai aştepţi?”, expusă în felurite variante, de la cele mai aluzive pȃnă la cele mai directe, e nedisputată în frecvenţa cu care e rostită cȃnd au loc întȃlniri cu neamuri sau prieteni. Dar nu numai. Ci şi cu simple cunoştinţe.

Şi nu i te poţi sustrage, fiindcă îi înverşunezi şi mai tare. Există o apetenţă neostoită pentru soiul acesta de întrebări cȃnd cineva intră în contact cu o persoană necăsătorită.

-Cum, nu ai fost căsătorit niciodată pȃnă acum?

-Nu.

Mici strâmbături, priviri compătimitoare şi mimici consolatoare, dar şi avid cercetătoare. Pentru că, uite, ai două mîâni, două picioare, un loc de muncă stabil... cum, şi maşină?...poftim, şi casă?..., porţi şi ochelari, ai plătit şi amenda aia de acum cinci ani încă o dată, la prima vedere, nu ar avea ce să îţi reproşeze. Şi tocmai asta îi contrariază. Deci, de ce nu ţi-ai găsit şi tu o fată, huh? Morfolesc întrebarea asta pe buze de cȃnd au aflat infirmitatea ta, ba ar vrea să afle şi mai multe, e mereu palpitant un asemenea subiect, cum să nu, dar cum să afle? Te asaltează pe ocolite:

-Nu-ţi plac copiii?

-Ba da.

Aha. Pauză. Alt asalt.

-Şi copii ai? (Deh, ai o vȃrstă).

-Nu, nu am.

-Şi nici nu vrei să ai?

-Ba da.

-De ce nu te însori, atunci?

Pfoa!

Mi se întȃmplă, cȃnd repectivul are o faţă în spatele căreia ghicesc sursa inocent neanderthaliană care-i dirijează procesele neuronale şi, implicit, întrebările idioate, să răspund la întrebarea dacă am copii cu această glumă obosită: „Nu de care să ştiu”, o glumă veche de cȃnd a luat fiinţă rizibila instituţie a holteiului care trăieşte în afara normelor (unora din ele) statornicite de societate, dar asemenea curioşi, invariabil, precum doctorul Cottard al lui Proust, nu cunosc “dacă interlocutorul voia să rȃdă sau era serios” şi îşi înfloresc fizionomia cu “un surȃs convenţional”, care vrea să arate, chipurile, că ei ghicesc exact ce ai vrut să spui, deşi n-au deloc habar. 

Îți recomandăm

Iar acel surȃs vag, confuz, uşor tembel, pe care mi-l oferă băgătorul în seamă e nepreţuit.

Dacă băgătorul e de esenţă masculină, e o plăcere să-l urmăreşti cum împleteşte din sinapse noduri marinăreşti, însă atare replică, uneori, dă naştere unor crevase uriaşe, cum e aia din filmul “San Andreas”, în gȃndirea celor de sex feminin, astfel că imboldul cavaleresc de a face lumină prevalează şi le spun că “e doar o glumă şi n-am copii. Dacă aş fi avut, aş fi ştiut.” Chiar şi aşa, mutra unor tipe e irezistibilă, mă invită parcă să nu las lucrurile la nivelul acesta de limpezime, drept care adaug:

-Bănuiesc.

Sau:

-În plus, sunt virgin. Mă păstrez pentru noaptea nunţii.

-Hai, măi, vorbeşti serios?

Recunosc, dau şi peste asemenea persoane. Care se îndoiesc de sinceritatea mea. Încȃt tot mai mult sunt tentat să renunţ la scumpa povară a castităţii. Nimeni nu pare a o mai preţui în ziua de azi. Una, două, hai acasă la mine, hai să facem sex, hai să ne vedem de vieţile noastre, hai, gata, să nu te mai văd în faţa ochilor!

Păi, aşa am fost educaţi în “Liceenii” că trebuie să evolueze sentimentele şi legăturile? Aşa ne-au învăţat părinţii?

Nu, învăţămintele lor – şi nu doar ale lor: vezi Biblia, vezi datinile, vezi pe Cornel, fostul coleg de clasă, vezi pe Ioana, vecina de palier – au fost clare: cȃnd vei creşte, să te aşezi la casa ta! Paşii sunt simpli şi neschimbaţi de generaţii: mergi la şcoală, îţi faci un rost, plantezi un copac, cunoşti o fată/un băiat, vă luaţi, faceţi copii, cumpăraţi maşină de spălat cu cuponul de reduceri, mergi la all-inclusive la bulgari...

Nu e nimic complicat. Da, dar există o categorie de indivizi care fracturează cursul firesc al evenimentelor şi sar peste etapa “vă luaţi, faceţi copii”. Întrebare: de ce?

Unii au impresia că persoanele necăsătorite s-au contaminat cu un virus, iar în străfundul lor s-a instalat fie o imposibilitate psihică de a-şi întemeia o familie, un fel de boală care-i declasează la rolul de schilozi social – aspect vizibil prin impulsul necontrolat de a-i compătimi, impuls al cărui scop, straniu paradox, e tocmai de a le dovedi că nu-i consideră nişte infirmi –, fie o stare de indiferenţă/sfidare la adresa căsniciei, posibilitate ce-i aruncă pe fundamentaliştii crezului familial în spirala unor convulsii vomitive fiindcă îndrăzneşti să judeci căsătoria cu invidia burlacului care n-ajunge la însurătoare...

Toate ca toate, însă cea mai deplorabilă chestie e, de departe, încăpăţȃnarea susţinută a multora de a-i consola pe horopsiţii lipsiţi de căldura unei familii, mania duhovnicească de a-i mȃngȃia pe creştet cu gesturi tandre şi insistenţa diabolică de a revărsa din preaplinul optimismului personal asigurarea că va străluci soarele şi pe uliţa lor, aşa cum a răsărit în inima părăsită a atȃtor şi atȃtor persoane care-şi pierduseră speranţa şi care, ca într-un film hollywoodian cu final neaşteptat, şi-au găsit ...eee, ghiciţi ce... ei bine, da, jumătatea. Cu care... eeee, ghiciţi ce... ei bine, s-au căsătorit.

The End.

(În fundal, pe acorduri de braşoveancă, prietenii caterincoşi şi-au pus deja în gȃnd s-o fure pe mireasă, s-o ducă într-un club din Centrul Vechi şi să-i facă poze la Arcul de Triumf, ceilalţi invitaţi la nuntă se pregătesc pentru dansul pinguinului, iar ăia cu obligaţii, depinzȃnd de locaţie, întreabă pe ocolite cȃt o costa tacȃmul, dacă darul se strigă sau se dă la plic, dar poate se dă la plic, totuşi, că doar la ţară se mai strigă, ce naiba!)

Bun, acum să ne trezim puţin, dacă se poate!

Doamnelor şi domnilor, dragi părinţi, rude, prieteni şi cunoştinţe absolut întâmplătoare de care am uitat imediat ce au dispărut din raza vizuală,

Ăia necăsătoriţi nu-s părăsiţi, domne, într-un pustiu peste care se aşterne întunericul, ba au o viaţă destul de interesantă, mulţi dintre ei. Suficient de interesantă ca să le fie bine aşa cum trăiesc la momentul actual. Surprinzător, există viaţă şi în afara căsătoriei. Cu toate astea, chiar dacă nu ar fi fost influenţa constrȃngătoare a societăţii şi bisericii, care constituie o forţă copleşitoare a afirmării instituţiei căsătoriei, mare parte dintre ei nu ar avea nimic împotriva căsătoriei ca atare.

Căsătoria e ok.

Dar... ştiţi că există mereu un „dar”, ca să faci pasul ăsta e nevoie întotdeauna de doi, iar pe acest „doi” se exercită presiunea întregii dificultăţi a realizării mariajului.

Fiindcă „al doilea”, chiar dacă om fi şase miliarde de fiinţe aparent raţionale pe acest Pămȃnt, nu e mereu uşor de găsit. Aţi citit romanul „Adam şi Eva” al lui Rebreanu. Aţi văzut prin cȃte existenţe s-au perindat jumătăţile de el şi ea, cȃte epoci au fost nevoiţi să străbată şi tot nu le-a fost dat să se unească! Din fericire, nu la toţi şi toate repetă se scenariul de acolo, dar la unii se întȃmplă.

Csf, ncsf...

Teoretic, de fapt, „al doilea” – jumătatea prin intermediul căreia, recurgȃnd cu scrupulozitate la tainele „căsătoriei”, se poate achiziţiona titulatura de „soţ”/„soţie” – e mereu prezent sub o formă sau alta, implorȃnd a fi băgat în seamă şi zbătȃndu-se să-ţi intre în graţii, dar noi nu discutăm aici de „fake”-uri şi chinezării (deşi c-un rol de fake cu toţi suntem datori în viaţa altcuiva; minim), ci de „one & only”. Specimenul acesta rareori e la vedere şi la fel de rar tu, în mod stupid şi de neînţeles, refuzi să pui mȃna pe el/ea cȃnd îşi face apariţia. Bătrȃnii, în baladele lor, spun că s-au înregistrat şi asemenea cazuri stupefiante, însă au fost, pare-se, regretate cu rȃuri de lacrimi. Aşa o fi. Tot bătrȃnii mai susţin că, şi când ai pus mȃna pe „one & only”, de multe ori s-a dovedit a fi tot un fake. Aşa o fi şi asta. De regulă, însă, cȃnd „al doilea” (ăl’ autentic, la prima vedere) se anunţă cu surle şi trȃmbiţe în viaţa ta, nu prea e vreme de taclale: „v-aţi văzut, v-aţi plăcut, ce rămȃne de făcut”? Simplu, o escală la altar. (Cu condiţia, fireşte, ca ea să fie de acord, dacă e fată, sau, dacă e băiat, să facă propunerea, că degeaba tu vrei şi el tace ca o momȃie, de parcă n-ar şti ce gest minunat aştepţi din partea lui. Şi doar sunteţi de cinci ani împreună, pentru numele lui Dumnezeu!!!)

Un prieten cu care am mers la Ikea într-o duminică îmi arăta cuplurile care se buluceau la produse (nu vreţi să ştiţi cum arată Ikea în weekend, ai putea face recensămȃntul populaţiei, cu puţină imaginaţie):

- Stai să-i vezi peste zece ani ce-or să se ciondănească pentru salteaua, patul şi veioza pentru care acum se ciondănesc, în glumă, fiindcă nu ştiu pe care să o aleagă!

Era o exagerare, el avȃnd 15 ani de căsnicie şi fiind una din puţinele cunoştinţe care îmi mai dau speranţe că se poate trăi şi prin înţelegere, iubire, respect şi armonie într-o căsnicie. Totuşi, ceva-ceva adevăr era în spusele lui.

Mulţi se căsătoresc că trebuie să bifeze (şi) această activitate, pentru a intra în rȃndul lumii. Mulţi ajung nefericiţi tocmai fiindcă se căsătoresc doar ca să bifeze acest deziderat al vieţii, fără a da importanţă altor considerente. Se poate discuta mult, căci e un subiect inepuizabil, cu o infinitate de faţete. Cum orice abordare include simplificări consolatoare şi orice generalizare beneficiază de o doză substanţială de adevăr, argumente pro şi contra vor avea toate taberele. Dar, oricum ai da-o, pe termen lung, alegerile, dominate de străduinţa perpetuă de a conferi respectabilitate vieţii umane, sunt învăluite în umbra incertitudinii. Nu afli cȃt de inspirat ai fost luȃnd o decizie decȃt după ce ai luat-o. Pȃnă atunci, bȃjbȃi în presupuneri.

Aşadar, majoritatea celor necăsătoriţi ar face pasul dacă s-ar simţi ispitiţi să o facă, că doar nu e mare şmecherie. Mulţi au şi făcut-o, pentru a se întoarce de unde au plecat. Azi eşti însurat, mȃine nu mai eşti. Căsătoria pare a-şi fi pierdut miza, în dauna laturei mondene pe care o presupune un atare eveniment, căsnicia nu mai e luată în serios, cei care-au trecut prin asta nu se mai simt vlăstare ale unor acte de graţie divină. Oricum, preponderent, nu căsătoria e problema, ci absenţa din peisaj a unui al „doilea” convingător, deoarece, cȃnd faci un asemenea pas, urmăreşti să te asiguri că viaţa, ca să mă opresc la C.S. Lewis, se „aeriseşte” şi va „pluti ca o luntre”, nu va „hodorogi ca o căruţă” (sau măcar sunt îndeplinite premisele pentru a se întȃmpla asta). Însă, dacă „al doilea” nu există, nu rezultă musai că persoanele necăsătorite sunt singure şi ale nimănui sau, în caz că, brrr, au o vȃrstă, nu înseamnă neapărat că sunt pretenţioase şi visează Brad Pitzi şi top-modele, în schimb, dacă tu clefăi în gura-ţi ştirbă non-stop clişeele astea, sigur înseamnă că eşti prost.

De asemenea, a te situa în afara căsătoriei nu demonstrează că eşti expus automat unei forme particulare de anxietate, fragilitate şi ciudăţenie şi nicidecum nu implică datoria de a-ţi oferi sfaturile şi privirile compătimitoare. Pentru că nu e cazul.

Nu în ultimul rȃnd, să întrebi, treanca-fleanca, pe cineva necăsătorit cȃnd are de gȃnd să se căsătorească e la fel de nimerit cu a întreba pe cineva căsătorit cȃnd are de gȃnd să divorţeze.

În rest, vorba lui Tamango, „ce să vă mai zic eu vouă”: viaţa e frumoasă. Sau ar trebui să fie. Pentru toţi. Însuraţi, neînsuraţi, divorţaţi & divorţate, femei, bărbaţi, părinţi, copii, bătrȃni, ghei, neghei, albi, negri şi verzi, mari, mici, graşi, slabi, blonzi, bruneţi, ba inclusiv pentru sfătuitorii de meserie, pentru curioşi & proşti.

Că şi ei ie de-ai noştri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trebuie sa te insori si sa faci copii, asta este marele scop al vietii il citez eu pe Napoleon. Altii aleg sa traiasca o viata curata pentru Hristos. Parerea mea, alternativa ramasa se rezuma la a-ti scrijeli numele pe Poarta sarutului, cu un alias:"Kilroy a fost aici!
    • Like 0
  • Lavinia Lavinia check icon
    Consider proastă creștere sau răutate a întreba pe cineva "Da tu când te măriți/însori? Când vine copilul? Da când vine al doilea? Da de ce v-ați despărțit? " Cine pune astfel de întrebări consider că nu are o viață sau nu vede gunoiul din ograda proprie. Eu pot să trăiesc foarte bine fără să pun astfel de întrebări.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Pe de altă parte există şi concepţia că cei casătoriţi şi cu copii sunt obligatoriu nefericiţi şi că toate căsniciile sunt invariabil nefericite. Părerea mea e că astea sunt etichete. Fiecare e liber să fie fericit aşa cum crede şi cum simte. Dacă te face fericit o familie, atunci îţi întemeiezi o familie, dacă fericirea ta înseamnă tu şi cu tine atunci rămâi cu tine. Care e problema? E o ţară liberă, fiecare face ce vrea, ce-i place şi ce crede că-l face fericit. Nu există reţete de fericire la gram şi la minut.
    • Like 1
  • check icon
    Ideea asta de a nu avea copii e bună pentru cei care au ca singură prioritate propria lor viață mică şi fără viitor ,imaginați-vă o lume distopică (era să scriu progresistă) unde toți oamenii ar devenii sterili ,nu contează motivul ideologic sau medical,cei mai afectați ar fi cei care au capacitatea de a construi proiecte(de orice natură ) pentru viitor iar singurii neafectați ar fi ar căror preocupări nu se îndepărtează prea mult de strachina cu mâncare sau de ultimul model de smartfone.
    • Like 2
    • @
      Faceti cam multe presupuneri. Cunosc persoane care nu vor sa se casatoreasca sau sa aiba copii si si-au dedicat viata cercetarii stiintifice si predarii. Acele persoane in ce categorie intra?
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Comoditate ,doar nu credeți că e un sacrificiu pe altarul ştiinței şi nu am o problemă cu asta atâta timp cât nu e prezentată ca un mod evoluat de viață .
      • Like 1
    • @
      Intr-un fel este, si-a dedicat viata 100% stiintei. Dvs. i-ati impartit pe oameni in 2 categorii: cei care au capacitatea de a construi proiecte (si care automat ar vrea copii, dupa cum sugerati) si cei care nu au alte preocupari in afara de smartphone si strachina cu mancare. Exemplul pe care vi l-am dat este de persoane care nu vor copii, dar cu toate astea nu sunt preocupate doare de mancare si smartphone si chiar construiesc proiecte ca parte a jobului lor. Nu, nu este un mod mai evoulat de viata, nici mai putin evoulat, este doar un alt mod de viata.
      • Like 2
  • Un text cam lung, care putea fi sumarizat în câteva cuvinte: fiecare face ce vrea, cum vrea, cu cine vrea, când vrea; dacă nu vrea, e treaba lui/ei; restul lumii: siktir.

    Ca unul însurat la 23 de ani, divorțat fără copii după un deceniu și recăsătorit (merg pe-al șaselea an), pot doar să spun că în viață e mai bine să te căsătorești mai devreme decât mai târziu. În primul caz, capeți experiență și măcar ai o șansă să te răzgândești (și să încerci din nou). Dacă însă aștepți și tot aștepți, nu câștigi mare lucru - poate doar experiență la "orizontală", dar (vorba bunicii) riști să tot alegi, până culegi...
    • Like 1
    • @ Petrica L.
      ... riști să tot alegi, până nu mai culegi nimic.
      • Like 1
    • @ Maria-Elena
      pai nu "risti" nimic defapt; daca din start nu vrei...
      • Like 0
  • check icon
    Merge şă fi necăsătorit când esti tânăr până pe la 35 ,40 ani ca bărbat după vârta asta incepe să devină trist iar în problema copiilor ,exceptând cazurille medicale,e vorba de egoism , fugă de responsabilitate pentru că a avea copii implică o mare responsabilitate greu de suportat pentru unii (unele) cu ocazia asta îmi aduc aminte de o altă persoană ,,evoluată în cap" care-şi argumenta decizia uluitor (tot pe platforma asta) ,nu şi-ar mai permite un smartfone bun şi nu ar putea să-i cumpere ,implicit,nici copilului unul şi astfel ar creşte complexat. Autoarea avea casă cumpărată de părinți şi desigur e şi intelectuală milenaristă (parcă aşa se zice) dar dacă stau să mă gândesc mai bine decizia ei de a nu avea copii ,luînd in considerare cum gândeşte, nu e un lucru rău pt socirtate.

    • Like 0
    • @
      Daca vorbim de fuga de responsabilitate, atunci nu ar trebui ca acea responsabilitatea sa fie in prealabil asumata? Sau presupuneti ca absolut toata lumea isi asuma a priori acea responsabilitate? Daca da, de ce?
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Păi asta spuneam şi eu ,esti în stare să-ți asumi aşa responsabilitate sau nu ,întradevăr nu e uşor să-ți asumi o responsabilitate aşa importantă şi nu usoară dar cu toate astea plină de bucurii (cazul meu) dar ca acum să facem o laudă din a avea ca singură preocupare o viață fără griji și responsabilități care să depăşească propria noastră persoană mi se pare cam mult.
      • Like 1
    • @
      De acord ca nu ar trebui sa facem o lauda din a avea o singura preocupare in viata asa cum spuneti, nu mi se pare insa ca asta era ideea articolului. Din cate observ articolul este o lunga critica adresata celor care isi baga nasul unde nu le fierbe oala si judeca fara sa cunoasca detaliile.
      • Like 2
  • Oricum, dupa ce treci de pasul cu casatoria, incepe faza cu copiii; sotul meu a fost soldat in armata Statelor Unite, si in aproape trei ani de casnicie, dupa cinci ani de relatie, a fost plecat cam 70% din timp, si nici in aia 30% nu a trecut pe acasa foarte des (serviciu de la 4am pana la 7pm).

    Dupa ce am facut nunta cu alai, asa cum se cere, a inceput nebunia cu - dar voi de ce nu faceti copii? Pana in februarie, cand sotul s-a retras permanent din armata, puteam sa raspund, dezarmant - Cu cine sa ii fac, cu Duhul Sfant? Anul asta, satula de intrebari binevoitoare, am raspuns in sfarsit cu - Pentru ca nu ii vrem. De aia nu facem copiii.

    Puteam sa respund si mai detaliat: pentru ca nu stim unde o sa locuim la anul, pentru ca el depinde de mine financiar, acum, si ii e teama ca o sa ma dezamageasca, pentru ca am vrea si noi macar un an de liniste inainte de alte nopti nedormite, Pur si simplu pentru ca nu ii vrem, acum.

    Dar si pentru asta binevoitorii au un raspuns: Lasa ca unde mananca doua guri mai mananca si a treia, lasa ca nu vrea el, ti-l faci tu pentru tine (ma intreb cum as fi fost judecata daca tranteam un copil nemaritata, sau ma maritam cu burta la gura), lasa ca o sa vedeti voi la batranete, nu vezi ca te ofilesti, la un moment dat n-o sa mai poti sa faci (multumesc de compliment), lasa, ca sa vezi ce se bucura ai tai, la cine lasi mama, atata avere (bunica-mea, pentru care avere inseamna ca ai masina de spalat)...

    Jur cu mana pe inima ca data viitoare cand o sa ma mai intrebe vreun prieten de familie de ce nu ne inmultim, o sa ii raspun la fel ca aceluia care ma pisa a propos de maritis: Ca sunt lesbiana.

    Bine, dar ai totusi un prieten, a raspuns el, socat.

    Da, si el e lesbian, ii plac numai femeile. Asa ne place noua, sa fim lesbieni impreuna, am raspuns eu, imperturbabila.

    Ca daca am spune: Fratilor, mai tineti-va nasurile in farfuria voastra, nu e suficient.
    • Like 3
    • @ Maria Zamfir
      Defapt casatoria e o taina in care sotii construiesc o familie ce implicit inseamna copii. Casatoria fara copii e defapt o joaca egoista in doi. Cand o sa vreti in sfarsit nu o sa-i mai puteti face. Oamenii se maturizeaza abia dupa ce devin parinti altfel sunt vesnic egoisti. Exceptie sunt desigur calugarii.
      • Like 0
    • @ Rando Mesa
      Asta este punctul de vedere ortodox. Nu toata lumea priveste lucrurile asa. Ideea de casatorie exista si in alte culturi si traditii si poate insemna lucruri diferite pentru altii.
      • Like 0
  • Frumos și convingător articol. Dacă aș fi din nou tânără și aș avea în minte cei 40 de ani de căsnicie din această viața, sigur aș ocoli căsătoria.
    • Like 2
  • Cristi check icon
    Reproducerea reprezinta atat o actiune egoista cat si un act de cruzime fata de fiinta care se va naste in aceasta lume. Daca nu va place, atunci reprezinta o inconstienta.
    • Like 0
    • @ Cristi
      check icon
      Aşa e ,lumea e crudă cu tine .
      • Like 0
    • @
      Cristi check icon
      Mda, lumea e cruda si nici nu se intrevede vremea coacerii.
      • Like 1
  • dalex check icon
    Vorba multa ca sa intelegem ca esti bine fara "jumatatea" ta.
    Eu, conformist invechit fiind, cred ca nu este acelasi lucru sa "finalizezi" viata cu o familie langa tine sau intr-un azil, alaturi de alti "neconformisti".
    • Like 2
    • @ dalex
      Conteaza si drumul, nu numai sfarsitul. In plus, cati batrani "conformisti" sunt lasati la azil chiar de catre copii sau nepoti?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult