Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Istoria este din nou în mișcare”, istoria este pe cale de a se repeta

Nicolae Paulescu

Foto - Nicolae Paulescu

Am citit comunicatul-reclamație semnat de un grup de intelectuali români și evrei, prin care se cere primului-ministru și ministrului culturii demiterea secretarului de stat Irina Cajal, de la Ministerul Culturii, precum și demiterea din funcția de... pensionar a venerabilului dr. Aurel Vainer, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. Această cerere vine în urma participării celor doi „infideli” sau „apostați” la o sesiune de comemorare a savantului român antisemit Nicolae Paulescu, sesiune organizată de Academia Română. Nu intru în detaliile cazului Paulescu, dar socot că respectivul grup de intelectuali semnatari trebuia să reclame la Președinția României și la Academia Română organizarea acestei sesiuni comemorative dedicate unui savant care trezește, automat și justificat, resentimente în componentele conștiente ale opiniei publice de azi.

Dincolo de aceasta, am impresia că istoria se repetă și ne aflăm, iarăși, în anii de început ai comunismului din România, când detașamente ale Comitetului Democratic Evreiesc, pro-comunist, atacau neconcesiv elita evreiască, sionistă, aderentă la mișcarea de înființare a statului Israel și nu la instaurarea comunismului de tip sovietic în România. 

Puși pe două coloane, pe una dintre ele, lumpenii din comunitățile evreiești din acea perioadă, susținători ai comunismului, iar pe o altă coloană, „aristocrații”, sioniștii și reprezentanții elitei evreiești, constatăm că istoria se repetă azi. În prima coloană se află astăzi descendenți ai activiștilor comuniști de odinioară (de exemplu I. Chișinevschi et alii.), iar pe cealaltă coloană se situează nume de prestigiu din comunitățile evreiești din România, precum Irina Cajal, Aurel Vainer, aflați în continuitatea unui șir de personalități evreiești democratice, sioniste, precum Ezra Fleischer, renumit savant și profesor de literatură evreiască medievală la Universitatea Ebraică din Ierusalim (fost deținut politic în închisorile din România comunistă), Itzhak Artzi, un fervent militant sionist, care a ajuns apoi membru în Parlamentul israelian, Alexandru Șafran (versus Moses Rosen), marele rabin al României și al Genevei, care a fost expulzat din România comunistă, Mordechai Burstein, rabinul comunității evreilor din Israel de origine din România, deținut politic în România comunistă. Adversari ai Comitetului Democratic Evreiesc pro-comunist, așadar, unii dintre ei au fost închiși în penitenciarele comuniste, alături de elita politică și intelectuală românească, iar alții au fost nevoiți să emigreze, fiind indezirabili pentru „viitorimea” comunistă (vezi: Raportul Tismăneanu privind analiza dictaturii comuniste, pag. 552 și urm.)

Iată cum istoria se repetă astăzi, mai pe scurt, ,istoria este din nou în mișcare”, după cum afirma Raymond Aron, parafrazându-l pe Arnold Toynbee. Ostracizarea Irinei Cajal și a lui Aurel Vainer ne duce cu gândul la cazul marelui poet Paul Celan, care, fugind din raiul comunist, din URSS, a fost toată viața urmărit și marginalizat de cercurile intelectuale de la stânga stângii din Paris. Acesta, așa cum afirma filosoful A. Finkielkraut, a părăsit în 1948 clandestin România și Ungaria sovietizate, pentru Viena și apoi pentru Paris, iar „Parisul l-a făcut să plătească scump acest păcat împotriva viitorului. Atunci el nu mai era un supraviețuitor al Shoah-ului, ci un refugiat politic anti-stalinist și în această calitate era privit ca un ciumat de mediul intelectual” de la stânga stângii.

Oare pe cine au trădat Irina Cajal și Aurel Vainer? Ne întrebăm, oare cum au putut încălca „legământul” acestor „radicali intelectuali”, gestionari ai moralei „absolute”, care se repliază oricând și în orice împrejurare în semnatari de proteste și reclamații spre „folosul faimei și măririi lor”?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred că d-na Cajal și dl. Vainer au mers la aniversarea savantul Paulescu, nu a omului Paulescu. Iar pe omul Paulescu nici eu nu-l înțeleg! Cum nu-i înțeleg nici pe culturnicii care i-au condamnat pe cei doi, ca pe vremea lui Stalin!
  • Like 3
 • Nume check icon
  Fara suparare, dar nici cum nu este bine. Nici cu "goi", dar nici fara "goi".
  • Like 0
 • ”Curat democratică” atitudinea celor care, pe motive ideologice, au respins (deci nu au contestat cu argumente, pentru că nu aveau) pe motive ideologice, prioritatea lui N. Paulescu în descoperirea insulinei ! Prea s-au crezut (iar uni încă se mai cred) drept singurii cercetători de valoare de pe mapamond ! Pe de altă parte, nu concep să accepte ceea ce ar fi, logic, soluția de urmat și anume aprecierea separată pentru fiecare parte (o apreciere pentru reușita științifică versus aprecierea pentru simpatia ideologică/politică).
  • Like 0
 • Academia Romana a comemorat contributia stiintifica adusa de savantul roman in medicina, fara a elogia opiniile lui politice. De insulina au beneficiat mai multe persoane decat persoane care poate au fost jignite prin inclinatiile lui politice (care nu au fost elogiate, academia s-a limitat la partea stiintifica). Eu nu am auzit ca a avut astfel de inclinatii pana acum despre acest savant, stiu ca exista un institut al tratarii si prevenirii bolilor diabetice care-i poarta numele si Academia Romana are datoria sa elogieze personalitati romane care s-au remarcat in decursul vremii pentru ce au facut bun pentru omenire precum descoperirea insulinei, nu pentru opiniile politice! In plus, nu acuzi pentru opinii exprimate, ci doar pentru lucruri dovedite, nu am auzit sa fi fost un criminal, ci un renumit medic fiziolog, doctor in medicina!
  • Like 3


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult