Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Autoritățile americane au oprit vânzarea la licitație a unui manuscris evreiesc de mare valoare furat din România, în timpul Holocaustului

Pinkas

În 15 februarie 2021, Revista Baabel semnala prezenţa pe site-ul unei case de licitaţii din New York, a unui manuscris de mare valoare, din veacul al XIX-lea, care a aparţinut comunităţii evreieşti clujene: Pinkas Klali d’Chevra Kadisha, Klausenburg – primul registru de înmormântare al Societăţii Sacre a Comunităţii Evreieşti Ortodoxe din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg.

De îndată după aflarea posibilei vânzări a Pinkasului, la New York, conducerea Comunităţii Evreilor Cluj a făcut primele demersuri internaţionale pentru a recăpăta acest registru foarte preţios atât din punctul de vedere al conţinutului informativ cât şi al realizării artistice.

Mai multe articole publicate în Baabel au ţinut la curent cititorii cu evoluţia lucrurilor, ultimul dintre ele informând despre faptul că licitaţia a fost oprită şi că World Jewish Restitution Organization a luat asupra sa acţiunea de recuperare a acestui manuscris de valoare inestimabilă, dar şi a altor documente evreieşti de mare valoare, provenind din spaţiul est-european unde odinioară au existat comunităţi evreieşti numeroase şi înfloritoare, însă au fost spulberate de Holocaust .

Un comunicat emis în 22 iulie 2021, de către Departamentului de Justiţie din Statele Unite ale Americii, Oficiul Procurorului General al SUA, Districtul de Est al New Yorkului United States Seizes Funeral Scrolls and Manuscripts Taken from Pre-Holocaust Jewish Communities in Eastern Europe | USAO-EDNY | Department of Justice (găsiţi referiri şi în New York Times, Jewish Burial Records Among Items Seized by U.S. Authorities – The New York Times (nytimes.com), Washington Post  şi Times of Israel US seizes artifacts looted from WWII Eastern European Jewish communities | The Times of Israel) întăreşte speranţa evreilor clujeni de a-şi recăpăta primul registru de înmormântări, datând din veacul al XIX-lea. Spicuiesc din comunicat:

Jacquelyn Kasulis, procuror interimar al Districtului de Est al New Yorkului şi Peter Fitzhugh, agent special HSI (Homeland Security Investigations – Secţia de Investigaţii a Departamentului de Siguranţă Naţională) din New York, au anunţat punerea sub sechestru a 17 pergamente şi pinkasuri în manuscris, precum şi registre de înmormântare care au aparţinut comunităţilor evreieşti din România, Ungaria, Ucraina şi Slovacia. Manuscrisele şi registrele, luate de la comunităţile evreieşti şi dispărute în timpul Holocaustului, au fost descoperite la o casă de licitaţii din Brooklyn care le oferea spre vânzare. „Pergamentele şi manuscrisele care au fost confiscate ilegal în timpul Holocaustului conţin informaţii istorice inestimabile care aparţin descendenţilor familiilor care au existat şi prosperat în comunităţile evreieşti dinainte de Holocaust. Acest birou speră că acţiunea de punere sub sechestru de astăzi va contribui la reconstituirea istoriei dinainte de Holocaust, din Europa de Est” a declarat procurorul interimar, Jacquelyn Kasulis.

„Felicit eforturile Diviziei Civile a acestui birou şi ale HSI în recuperarea acestor importante artefacte religioase. Recuperarea acestor manuscrise din secolul al XIX-lea, jefuite în timpul Holocaustului, din România, Ungaria, Slovacia şi Ucraina, în vremurile cele mai întunecate ale lumii noastre, constituie punctul culminant al unei ample anchete privitoare la proprietățile culturale, derulată de către HSI. Avem privilegiul de a face parte dintr-o echipă capabilă să returneze aceste artefacte comunităţilor evreieşti proprietare de drept” – a declarat agentul special Fitzhugh de la HSI.

În urma anchetei demarate în februarie 2021, s-a conchis că manuscrisele şi registrele au fost luate de către persoane care nu aveau dreptul să facă acest lucru nici în timpul şi nici după Holocaust. În absenţa oricărui act de provenienţă sau a unor documente de transmitere din partea supravieţuitorilor comunităţilor în cauză, nu există baza legală pentru aducerea acestor manuscrise în Statele Unite ale Americii.

Cazul este tratat în continuare de către Artemis Lekakis, procuror adjunct din Divizia Civilă a Oficiului, iar ancheta este condusă de către Megan Buckley şi Robert Mancene, agenţii Departamentului de Siguranţă Naţională.

Să sperăm că minunata ediţie Pinkas Klali Chevra Kadisha Klausenburg va ajunge cât mai repede acasă, la Cluj, şi va putea fi admirat în viitoarea colecţie muzeală din Templul Memorial al Deportaţilor Evrei renovat de curând.

Articol publicat în revista Baabel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult