Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ziua Națională este, de fapt, Ziua Armatei la care-i ducem pe copii ca la Disneyland

Copiii urmăresc parada militară de 1 Decembrie, în Piața Constituției

photo icon Copiii urmăresc parada militară de 1 Decembrie, în Piața Constituției Sursa: Facebook Florin Negruțiu

Nu suntem o mare putere armată, totuși facem din parada militară de 1 Decembrie evenimentul central al Zilei Naționale. Știm cu câteva zile înainte că se fac „pregătirile”, că orașul va fi blocat, le cumpărăm stegulețe copiilor și le promitem că dacă vor fi cuminți îi ducem să vadă tancurile.

Ne aliniem alături de alte mii de concitadini să prindem un unghi bun, pe câte o bordură mai înaltă, pe câte un gard sau pur și simplu ne urcăm în copăceii crescuți la întâmplare pe terenul viran și plin de gunoaie de lângă clădirea Academiei Române, uite, tati, trec soldații, dragă, stai tu cu copiii, eu mă duc să iau niște fasolică la ceaun, ehei, cea mai bună fasole se mănâncă la armată, la vânători de munte, și pleci satisfăcut că ți-ai făcut datoria față de patrie, copii și soție.

Matei, uite mașinile, vrum-vrrrum!...îl face atent mama pe un Matei adormit, cocoțat pe umerii patriotici ai tatălui. Sunt sute, mii de copii aduși cu elan și simțământ național de părinții lor, să vadă și ei parada din fața Casei Poporului și să mai învețe și ceva istorie instant. Peneș Curcanul, tată, era un soldat viteaz la 1877, își scormonește un domn prin lecturile școlare din vremea când se făcea carte, nu ca acum. Ar fi vrut să zboare, dar rana din pulpă nu-l lăsa, continuă să-l dăscălească solemn pe micul pokemon care, ingratul, cere să se joace pe telefon. Un altul mai fără nivel istoric îl învață pe cel mic puțină istorie de peluze: „Rooo-mâ-ni-a!” și bate din palme.

Mi-aș dori să fim la fel de patrioți și pe 2 decembrie, când aburul cuvintelor mari și al cântecelor patriotice se va fi risipit.

Suntem părinți buni. În lipsă de alte oferte de petrecere a timpului liber, ne ducem copiii la paradă să-i distrăm și, dacă tot e gratis, să-i și educăm. Le facem poze cu poliția, cu plutonierul Căpșună și cu câinele Costel, eroii TV care ne-au învățat istoria și dragostea de țară. Le transmitem mândria de a fi român așa cum am apucat-o noi în școală și în familie, bătând cuvintele în ritm cazon, cum făceam la PTAP. Le servim o porție de istorie cu ciolan sau le dăm prăjituri la cofetărie, cum eram răsplătiți noi, pionierii merituoși, după defilarea de 23 august. Și-apoi mergem acasă, că mâine aveți școală și nu v-ați făcut temele, parcă văd că Moș Nicolae o să vă aducă o nuielușă.

În astfel de zile libere, mi-aș dori un Disneyland, unde să poți să-ți petreci un sfârșit de săptămână împreună cu copiii, fără teama că Pluto și Mickey sunt doctori făcuți la Academia SRI. Sau muzee deschise și prietenoase, ca în toate orașele lumii civilizate, în care copiii tăi pot să învețe știință, istorie și artă într-un mod interactiv și plăcut și în care pot descoperi singuri ce-i face deosebiți și buni români. Sau pur și simplu parcuri, în care să călcăm pe iarbă și unde noi, părinții din generația cu cheia de gât, să le arătăm mucoșilor noștri născuți cu smartphone-ul în mână că oricând și la orice oră Peneș Curcanul îl bate pe Lord Voldemort. Mi-aș dori o sărbătoare civilă, fără festivisme și fără mesaje oficiale transmise de aceiași politicieni pe care în înjurăm în tot restul anului. Mi-aș dori să fim la fel de patrioți și pe 2 decembrie, când aburul cuvintelor mari și al cântecelor patriotice se va fi risipit.

Dar până atunci, să mulțumim Armatei și statului român pentru această sărbătoare frumoasă și meteorologilor că ne-au adus zile cu temperaturi prietenoase în ultima zi a binemeritatei minivacanțe naționale. Căci dacă n-ar fi parada militară, Ziua Națională ar rămâne doar o mare crăpelniță, încă o zi cu roșu în calendarul gastronomic al românilor, la fel ca Paștele, Crăciunul și celelalte 13 zile libere legale din an.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hombres y Mujeres y viceversa!... Acest republican, Negruțiu, mai bate câmpii uneori... Scrie destul de bine, dar are și alte antecedente. Să zicem că l-am mai păsuit... Acum, este prea evidentă fantasmagoria dânsului... Ca în acest articol. Nu, Ziua Națională nu este Ziua Armatei (Ziua Armatei este pe 25 Octombrie și este o altă zi minunată). Domnia sa mai ”bagă” un titlu bombastic pentru audiență... Dar, de Ziua noastră Națională, românii ”se strâng” oarecum în jurul Armatei, da, la PARADA MILITARĂ, un moment important între atâtea alte momente ce ar trebui să întregească spectacolul măreț al acestei Sărbători naționale... Simplu si frumos, nu bulversant, așa cum sună titlul articolului... Și să nu uităm că (încă) avem un numitor comun prin Armată și prin parada acesteia de Ziua Națională, care găsește românii de pretutindeni dezbinați profund din cauza acestei clase politice vicioasă, ticăloasă, coruptă și mizerabilă care s-a insinuat ca indestructibilă în viețile noastre după evenimentele din 1989... Și să nu uităm că TOȚI..., DA, TOȚI politicienii sunt în oala asta de lături fiartă rău de tot, vinovați sau mai puțin vinovați, dar nicidecum nevinovați vreunul... Așa că domnule Negruțiu, lasă românii să se strângă în jurul Armatei și n-o mai băga între lăturile ăstora... Parada Armatei este un spectacol frumos între atâtea altele care ar trebui să fie dedicate evenimentului. Este un spectacol bine meritat de români nu ca spectacolul mizerabil al politicienilor obraznici ai zilelor noastre... Nu ca spectacolul mediatizat pe larg al emancipării minorităților de tot felul și al așa zisei corectitudini politice, dusă ca un război pe față împotriva normalității și majorității...
    • Like 1
  • Parada Militara este UN MOMENT din aceasta Zi Nationala (adica a natiunii). Nationalii domnului CTP sunt liberi sa petreaca cum le place desi anotimpul nu este unul prietenos... Parada militara este una dintre manifestarile statului, prin institutiile sale reprezantative si aflate "sub comanda" (probabil ca n-ai facut armata, ca sa stii, sau ai facut-o degeaba...). Daca n-ai placere, poti sa nu mergi la parada. Statul - orice stat - are obligatia sa sa sarbatoreasca Ziua Nationala. Oricine, in afara de cei aflati sub comanda, poate sa nu serbeze aceasta zi, dar... e o chestie de obraz... Mai degraba, obrazul carcotasilor, la o zi unica in an (aleasa bine sau rau - lucru discutabil in toate celelalte zile ale anului), cred ca e unul de chestie...
    • Like 2
  • am mai citit astfel de reactii zilele astea. ca unde sunt intelectualii, cercetatorii, oamenii de cultura samd. lamuriti-ma si pe mine cu o chestie: CE ar trebui sa se intample de ziua nationala? toata lumea isi defileaza armatile. si da, tancurile au fost si vor fi totdeauna motiv de bucurie pentru cei mici. ce-i cu sclifoseala asta? voi cand ati fost mici nu voiati sa vedeti tancuri: nu tata, du-ma sa vad galeria cubista, lasa dracu' tancurile si masinutele. trecem de momentul in care americanii - la care balim cu totii - vin la paradele militare cu catel si purcel si cred ca nu trece saptamana in care bazele lor sa nu se deschida pentru ca toti sa poata pipai jucariile alea de le vad in filme. ce sa facem de ziua nationala? sa ne citeasca patapievici o poezie? sa ne povesteasca plesu cate ceva? ajutati-ma sa inteleg.
    • Like 0
  • Da-le paine si circ. Ce vreti sa stea acasă sa citească, daca află adevarul?
    • Like 1
  • Da, poate c-ar fi mai ieftin pentru buget și mai instructiv pentru noi toți, ca ziua națională să fie o zi a muzeelor deschise, a teatrelor, a bucuriei sincere și normale, fără festivism ”scăldat” în fasole
    • Like 0
  • check icon
    La multi ani, Romania! ... Si vezi-ti de drumul tau, nu te mai uita in gura alora care cred ca te conduc. Ai facut-o pana acum si n-a iesit bine.
    • Like 0
  • Nu cumparam niciun stegulet... il luam de pe gardul viu si ne si batem pentru el ca la moaste http://www.digi24.ro/Media/Stiri/Regional/Digi24+Iasi/Stiri/Simbolurile+nationale+au+fost+devastate+la+Iasi+dupa+festivitati
    • Like 0
  • Cum ne antrenam sa fim patrioti mai mult decit o data pe an?!
    • Like 0
  • Foarte bine punctat domnule Negrutiu.
    • Like 0
  • As vrea ca romanii sa-si arate nationalismul in alte feluri nu doar la parade si la voie buna .. Suntem o tara in care se fura la secunda si culmea de langa noi ... si din pacate se inchide din ochi .. As vrea ca in aceasta tara tot ce sa facut din furt sau ilicit sa revina la stat astfel oamenii care au furat aceasta tara sa plateasca nu sa faca 3 luni sau 3 ani apoi sa fie liberi si cu o gramada de bani ... As vrea ca tineretul sa nu vina in strada doar cand este lume si as vrea sa se implice in diverse proiecte (ONG) uri astfel usor sa vina din urma nu sa fim guvernati de aceeasi oameni ... Din pacate nu vreau generatia nepoteilor mei sa fie si ea de sacrificiu ... au trecut prea multe cred eu este timpul sa ne ridicam si sa spunem ca ne ajunge ! Dragi romani ... nu da bine sa aveti doar la profil culorile este nevoie de ele sa fie in sangele nostru iar cand vedem o nedreptate sa luptam ca lucrurile sa se indrepte nu sa inchidem din ochi .... Avem nevoie de o tara care sa gandeasca liber nu manipulata la tv sau in diverse canale media .. au luptat multi pentru aceste drepturi ... si inca au murit prea multi ca noi sa ne trezim din somn ... La multi ani Romania !
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult